Jutros mi je stigao zanimljiv PP koji sam dugo prizeljkivao...
Kao "iskusan" Biobio biotopicar zamoljen sam za par saveta
pp: ARCUS
Pozdrav biobio,
juče sam bio na jednoj bari pokraj Dunava i snimio sam 3-4 vrste biljaka, međuostalom i neku vrstu eleocharisa, pa sam mislio napraviti mali pokus, kao to si ti napravio sa Drinskim biljkama. Preletio sam tvoju temu pa me zanimaju neki saveti pre nego i sam probam.
- Aq bi bio nekih 20ak litara
- rasveta, sunce na balkonu + 9W mala lampa, ona PL sijalica
- podloga - mulj iz bare + pesak/ljunak (bara nema ni peska ni ljunka, već je sve u mulju, tako da to moram sam odlučit ta staviti).
Ima li ti kakvih predloga pre nego se bacim na posaoč
Hvala
Pozdravljam, pozdravljam, pozdravljam odluku  
Uh, prijatelju predloga i razmisljanja je milion !!!!
I sam se spremam da obnovim svoj biotop (ovaj put u vecem staklu cim padne nivo Drine)
Glavni problemi:
1. Patogeni koje unosis sa biljkama i podlogom.
Tu podrazumevam alge koje su i unistile moj biotop (rizoclonium) i mikroorganizme. Jaka dezinfekcija je potrebna, ali kako i koliko, a da ne unistis biljkeččččč
-Biljke biras sto zdravije i sa sto zdravijim korenovim sistemom.
Kada navatas biljke obavezno ih slikaj onako na tacnama kao i ja , pa da probamo da ih determinisemo i obavezno otvori novu temu...
Jedan deo biljaka ostavi onako u kesi zamotan u ladu na terasi bez ciscenja (neverovatno su izdrzljive u tom stanju), a posto je vecina submerzno - emerznog tipa mozes da pokusas i da ih emerzno cusnes negde na terasi....
-detaljno detaljno ispiranje (uz dezinfekciju nadzemnih delova), odstranjivanje svega sto nije 100% zdravo i zeleno ili je pod algama.
-Posadi kako kompletne biljke sa korenovim sistemom, tako i par odsecenih vrhova sa mladarima...
-Ta muljevita podloga je po meni preopasna za nasa mala stakla. Ako vec oces nju ja bih odradio proces detaljne mineralizacije i sterilizacije.
Podlogu bih ipak isao neku mineralnu (lava) sa sitnim sljunkom uz obilnu prihranu preko tecne kolone (EI) obavezno CO2 i mozda neke hranjive tabletice pod koren (EC kao preventiva zbog algi)....
2. Svetlo i temperatura i polozaj aq.
Sunce je mocan izvor svetlosti, ali i opasan. U ovom periodu godine previse sunca bi sigurno izazvalo alge. Polozaj na terasi znaci da su nocne temperature oko 10celz, a direktno sunce u toku dana moze ovu teglicu da zagreje i do 30celz. Ovo su prevelike oscilacije, a i nase hladnovodne biljke tesko da mogu da izdrze ovu gornju granicu....
Moj predlog za polozaj akvarijuma:
Varijanta 1.
U stanu pored prozora gde ima 2-3 sata direktne sunceve svetlosti i ostatak dana obicna dnevna svetlost. Ako je previse uvek moze da se zasenci a i 20lit nije tesko moze da se seta po kuci ako vidis da pozicija ne odgovara. Na ovaj nacin i temperaturne oscilacije su manje.
Bez grejaca, vestacko svetlo slabo i vise kao dekoracija u vecernjim satima...
Varijanta 2.
Polozaj nedostupan suncu sa osvetljenjem baziranim na vestackoj rasveti 0, 7-1,2 w/lit
Ima tu jos za pisanje i razmisljanje, ali ajde da pocnemo sa ovim...
Ovako ce nekako izgledati i priprema mog novod biotopa... |