14.06.2026 09:29
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » Opušteno
 Print Thread
RO
krcko
Otvorio sam ovu temu, poto nailazim na različita objanjenja o svrsi, uređajima, korićenju istih, zameni elemenata...
Nemamo svi vodu pogodnu za upotrebu u svakodnevnom ivotu. Priroda je zagađena, samim tim i izvorita pitke vode, a, vodovodi su takvi kakvi su , stari, pocepani, zarđali, neredovno odravani.
Osnovna funkcija ovih postrojenja je Desalinizacija brakičnih i slanih voda u pitku vodu.
Vodeće Svetske firme u ovoj oblasti nale su ekonomsku računicu da se spuste i na nivo kućne upotrebe RO uređaja, prezentacijom i plasmanom malih modularnih sistema za dobijanje bezbedne, zdrave vode i iz naih slavina.
Uproćeno rečeno-filtrira povratnu vodu(straightforward water filtration process)

Obično kaemo da su RO uređaji sastavljeni iz kolona. Najjednostavniji ima 2 kolone, predfilter i polupropusne membrane, koja dozvoljava samo prolazak vode, eliminiući nečistoće i contaminiranost. Sloeniji uređaji mogu imati vie predfiltera i postfiltera, kao i po nekoliko membrana. Kućni su opremljeni i rezervoarima pitke vode i posebnim slavinama .
Karakteristike same membrane , ili koliko u procentima i ta uklanja iz vode
Sodium 85-94% ,Sulfate 96-98%, Calcium 94-98%, Potassium 85-95%,
Nitrate 60-75%, Iron 94-98%, Zinc 95-98%, Mercury 95-98%, Selenium 94-96%,
Phosphate 96-98%, Lead 95-98%, Arsenic 92-96%, Magnesium 94-98%,
Nickel 96-98%, Fluoride 85-92%, Manganese 94-98%, Cadmium 95-98%,
Barium 95-98%, Cyanide 84-92%, Chloride 85-92%.
Procenti mogu varirati u zavisnosti od tipa membrane, pritiska vode, temperature i ukupne tvrdoće ( TDS)

Izvedba kućnih uređaja moe biti sa ATLAS kućitima za predfiltere ili sa KAPSULIRANIM predfilterima( novije generacije).
Na naem tritu su zastupljeniji-ima ih u prodaji-predfilteri za Atlas kućita. Jeftiniji su od kapsuliranih, ali je sam RO uređaj početno skuplji. Kapsulirani imaju tu prednost da se jednostavnije montiraju, i drugu- mnogo veću obrađuju 10800 litara vode, u odnosu na predfiltere koji su u Atlas kućitima(5-6000 litara)
Malo o ovim litrima. Odnos je 1: 3 ili 1: 4, u zavisnosti od membrane koju koristimo.
Pojednostavljeno 2000 ili 3600 litara RO vode.
Cene nisu cilj ovoga teksta, ima skupljih i jeftinijih, zavise od membrane( mogućnosti obrade l/dan) i finoće predfiltera.
Sve Kompanije koje se bave proizvodnjom ovih, kako velikih tako i kućnih uređaja preselile su svoju proizvodnju u Zemlje jeftinije radne snage.
Iz mog ugla korićenja ovog uređaja.
Koristim GE Osmonics 100 TFM membranu ( 360-380 l/dan) i Woongjin Coway predfiltere, sedimentni i carbonatni. Za Akvarističke potrebe, a i za pijaću vodu, sasvim zadovoljavajući, čak i vie nego dobar.
Uz sam uređaj zgodno je imati TDSmetar i KH test.
Gore navedeni litri mogu biti informativni za mene kao korisnika. Nisam zapisivao rad uređaja, zabrojao sam se...Predfiltere koristim sve dok je TDS od ~ 0-60 ppm, pri pribliavanju gornjoj granici kontroliem i KH vode, posebno ako sam već obradio prvih 10800 litara vode i već zamenio predfiltere. Porast KH od početnih ~0-2 na vrednosti 4 i iznad je znak za zamenu membrane.
Ima onih koji koriste ove uređaje, pa da popričamo o iskustvima, upozorimo jedni druge na greke, probleme i pomognemo ostalima u odluci za nabavku.
krcko attached the following image:
1_191.jpg

Edited by krcko on 05.04.2010 17:28

http://www.adsrs.org/
krcko
Presek RO membrane ( pokuao sam slike da ubacim u blanko delove teksta, al ne umem, mator konj a, nita nije naučio).Pozdrav
krcko attached the following image:
z.gif

Edited by krcko on 05.04.2010 17:30

Thalassoma
Da li voda iz Sera (ili Tetra) RO uredjaja koje sam video u 5 Centru i koji kostaju oko 15.000 dina mogu da se koriste i za humanu upotrebu tj. piceč

www.njivice.co.rs
krcko
Da ne citiram ono to sam već napisao, da. Pozdrav

biobiofizicar
Ima li uproscena (citaj jeftina) varijanta koja skida samo karbonatnu tvrdocuč Sve ovo sto ja i bez RO pijem (arsen, zivu, bakar, cink, olovo, fosfate, nitrate...) ponudio bih i svojim akvarijumima bez problema, ali bih voleo da omeksam vodu.

Ustvari pitanje je: kako najjeftinije omeksati voduč

krcko
Bio, koliko sam upoznat, mada se nisam u to puno udubljivao, najjeftinija varijanta je sa Jonoizmenjivačkim smolama. Tu bi trebalo znati koju smolu upotrebiti. Neki DIY uređaj je imao Peca, pa je isti preao kod Fikusa, čini mi se. Koristi to i komija Roki za mrest Discusa. Najbolje je da pita kod druga Octa, ili prvo malo pretrai po Forumu, ima o tome tamo pisano poneto.Inače, uskoro te čeka jedan karbonatni i sedimentni predfilter kod mene, ako hoće da uliva vodu direktno u akvarijume. Pozdrav

sejn
Nema jeftinije od kolona sa smolama,al mislim da za to sto tebi treba je sasvim dovoljno i to sto ti Krcko nabavlja.Ta dva filtera ce uraditi poso sa vasom vodom.

Santorini
Ako moze ovde jedno kratko objasnjenje sa kolonama jer ja sam radio sa jednom smolom a imam na raspolaganju razne smole i mogucnost pravljenja dobrog jonoizmenjivaca sa vise kolona.Citao sam na raznim sajtovima( i Octo-v itd.)ali nigde ne vide kako se radi sa vise kolona.

krcko
Kako i napisah, DI je ono to me nije zanimalo, pa sam samo delimično upoznat. Evo linka sa takvim detaljima jednog od vodećih u Svetu.
http://www.dow.co...d_dowx.htm Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,818 jedinstvenih poseta