|
Mrest Papiliochromis ramirezi
|
| kisleon |
Posted on 01.04.2010 00:52
|

Administrator
|
;Ć;ao svima, otvorio sam ovu temu radi razmene informacija o mrestu ove predivne ribe.
Kome se mrestila u akvariumu sigurno je hteo da sačuva ikru, mlađ ili mu je bilo ao to zna unapred da bez tehnike (ro aparat) neće moći. Eh, to se i meni sad deava, izmrestio mi se par ramireza i bilo bi mi ao da propadne ikra. Čitao sam neto na ovom forumu da se moe koristiti "vlasinska rosa" kao mekana voda, na česmi teče tvrda, kia je prljava, para za neke skupe aparate nemam, pa sam ja stavio rosu. Ima ko kae da to se tiče rose bolje da je popijem, ali je već kasno.
Nadam se da ćete vi iskusniji pomoći meni i drugima ko bude traio ovakvu vrstu informacije.
Unapred hvala. |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 01.04.2010 07:52
|

Moderator
|
Kao sto ti rekoh u mrest ribica se razumem ko Marica u .............
Ali znam da ljudi koji poseduju takvo znanje, a nema ih mnogo, cuvaju svoje znanje kao zmija noge, sto je i normalno jer od toga zive.
Ti probaj sa Vlasinskom, napravi artemiju, pa ako uspes ti podeli znanje.
Mada se iskreno nadam da ce ti odgovoriti neko ko se bar malo razume u ovo.
Inace svidja mi se avatar sa Bufo Viridis |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 01.04.2010 09:33
|

član
|
Sinoć sam imao priliku da razgovaram sa dva čoveka na temu koja mene muči Ubrzano disanje, slučaj kom pokuavam da stanem na kraj koju sam postavio juče na forumu. Jedan je u inostranstvu, konkretno u Holandiji, čovek kog sam pre nekih 8 meseci upoznao preko neta na jednom Holandsko/Belgijskom forumu, postavih mu pitanje kao i ovde na forumu i čovek mi dade broj da ga nazovem to i učinih sinoć kasno uveče. Drugi je ovde u Srbiji.
Obojica su imali svoje teorije kako se sprema voda i kako ih mreste. Ajd recimo da su to dva načina i recimo da su oba ispravna na svoj način te ću ih predstaviti.
Odmah da se razumemo, ne tvrdim da su ispravni ali sam 100% siguran da makar ovaj Holanđanin nema nikakve tete ako mi da odgovor i da ako neko eli da ih izmresti, treba da proba oba načina jer se zapravo ne moe nita izgubiti sem vremena. Oni se mreste sad pa sad a da li će biti uspeha u izleganju malaca to je već neto to treba pokuati pa ko uspe, uspe... Mene interesuje, trenutno, da spremičim probleme u svom akvarijumu a naravno i da kasnije, kada stvorim sve uslove i izmrestim neke patuljke, čisto za svoj ćef a malce ću, makar 60% kao i do sada to sam radio, poklanjati ljudima. 
Prvi način(domaći način):
Predpostavka da su ribe navikle na nau česmuu, ako si ih pazario u Srbiji od nekog odgajivača, uopte ne mora da bude tačna! Ima dosta uzgajivača profesionalaca i amatera koji pripremaju redovno vodu za ribu i dre je isključivo u istoj, tako da kada preselite ribu usvoj dom i pripremite im domaćicu i drite je u istoj, problemi nastaju, ne odmah ali nesumljivo nastaju kad tad. Prva stvar je pokuati saznati u kakvoj vodi je riba drana kako bi istu pripremili za svoje nove ribe. Ako to ne moe da sazna, odmah im u akvarijumu pripremi meku vodu, Rosu u meavini sa česmuom, recimo pola-pola.
Interesantna stvar je to to mi je čovek rekao, ja to nisam znao poto se do sada nisam bavio sa drugim ribama sem sa Afričkim ciklidima kojima je tvrda voda zakon te mi ne zamerite to nisam znao, da i ako je riba zivela u tvrdoj vodi, to je po njemu malo verovatno, neće joj smetati da se prebaci u meku vodu, moe samo da joj prija. Kontra, iz meke u tvrdu, je tj. ume da bude problematično. (da sam samo to znao pre par dana kad sam pazario ribe...)
Dakle Rosa se mea sa česmuom, neko vreme u početku da bi se kasnije, po njegovim rečima , napravio odnos 80% - 20% u korist Rose. U takvoj vodi on taj par to ima redovno mresti, uspeno naravno. Njegov akvarijum je od nekih 40litara, vodu menja na svakih 15 dana. U akvarijumu ima nekoliko biljčica, ima dva ravna kamena (zapravo jedan je ba kamen a drugi je deo neke keramike) na koje enka postavi ikru. Jedan je skriven iza biljke drugi je na otvorenom.
to se tiče temperature vode tu mi je bilo neto čudno. Po njegovim rečima oscilacija temperature nije poeljna, navodno treba da bude konstantna. Ja nisam imao iskustva kao to sam već napomenuo na ovu temu, ali znam da je meni pokretač mresta bila oscilacija temperature, tipa, kad sipam novu vodu hladnu, ribe podivljaju i mrest nedugo zatim sledi. Ovde, navodno trai se konstantna temeratura.
Ja bih lično probao i sa oscilacijom temperature, čak ta vie ako kod mene bude sve ok sa ribama i nabavim neke vrste koje vijam, definitivno ću to i probati.
Drugi način:
Moram da napomenem da se čovek čudio kako mi to imamo tvrdu česmuu i kukao je kako je on dao silne pare do sada u pripremi tvrde vode za svoje Afričke ciklide... 
On koristi RO aparat sa kojim pravi vodu i tu je sva mudrost. Mea je sa njihovom česmuom, koja je dosta meka od nae i to je to. 
to se tiče uređenja akvarijuma on nema podlogu tj. ima jednu ili dve vetačke biljke i gore napomenuto kamenje. On, malo nakon to malci proplivaju, izvadi roditelje i ostavi malce same u akvarijumu. Ima nekoliko akvarijuma u kojima mresti ribe i parove dri tu samo kada eli da ih izmresti i kada neko poruči neke ribe, on izvadi ribe iz zajedničkog akvarijuma, prebaci ih u mresni ribe odrade posao i onda ih vrati nazad.
RO aparat nije skup, koliko shvatam iz razgovora sa ljudima da je negde oko 100 neki dobar amaterski ima naravno i skupljih. Isplativ je, po meni, svakom ko ima neku komercijalnu korist od riba koje se mreste u vodi koja se dobija iz ovog aparata (sa meanjem druge vode predpostvaljam, kao i svakom hobisti koji jednostavno eli da u mrestu riba i dranju nekih biljaka bude 100% uspean i to mu je uitak koji vredi tih para.
* * *
Eto, to je to. Ja ću se za sada, drati prvog domaćeg načina jer nemam RO aparat ali ako budem pravio akvarijum za američke patuljke, to je jedna od ideja, nabaviću ga pa ću praviti vodu. Postoji i teorija da se mea destilovana voda sa običnom ako neko zna koji odnos i koja vrsta destilovane se koriti neka iznese kako bi i to eventualno neko probao.
Napominjem jo jednom da ne tvrdim da su gore navdeni načini ispravni ali sam 100% siguran da treba pokuati jer bez pokuavanja nema ni uspeha...zar neč  |
| |
|
|
| Radmanovac |
Posted on 01.04.2010 10:07
|

član
|
O mrestu patuljaka znam malo, ali ovde bih samo dopunio prethodni post.
Amaterski RO jeste oko 100 , ali je menjanje njegovih kolona (koje se menjaju na recimo 2000l vode) 4 puta skuplje od menjanja kertrida takođe amaterskog uređaja koji kota oko 180 . To treba obavezno uzete u obzir. Da se ne desi da posle 10'000 litara dobijene vode shvatimo da je uređaj od 180 bio jeftin.
Meanje destilovane vode sa česmom za gajenje ribica i spada u domen teorija obzirom da je destilacija najskuplji vid pravljenja meke vode.
Odgajivači se trude da ive u oblastima koje prirodno imaju meku vodu dok dodatna omekavanja rade kolonama i smolama.
RO uređaju su dobri za kućne varijante koje nemaju preveliko potronju, dok destilovana voda spada u domen naučne fantastike.
Coa je svojevremeno pominjao da Aranđelovac na česmi ima ultra meku vodu.
Moda je Aranđelovac taj raj za gajenje patuljaka u Srbiji, ali ni Zemun nije lo ako se ima RO....
|
| |
|
|
| Miti |
Posted on 01.04.2010 11:06
|

član
|
Bas tako Radmanovac Arandjelovac -Senicani Kh-3 Gh-3 Ph-7.0
ja sam kod mene mrestio NANNACARA ANOMALA, vise puta, kribovi se mreste sami od sebe vodu im nikada nisam podesavao, istoo tako i trihogasteri do sam ih imao, kada hocu mrest jednostavno podignem na zeljenu temperaturu i to je to.
@ Drlessa kupi cisternu i dolazi po vodu,a mozes da mi posaljes i ribe sa sve akvarijumom |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 01.04.2010 11:56
|

član
|
Da, očito se, iz iskustva drugih, vidi da je jeftinije kupiti skuplju RO spravu...
Čuvena "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari" se ponovo očito pokazuje ispravnom. Daj neki info, proizvođač i sl. o tom RO, da kad smo već počeli ovde temu, ovde to i grupiemo za sve one koji imaju nameru da se bave ovom tematikom.
Nita Miti, il ti aljem ribe ili ti aljem omanju cisternicu, druge nam nema. Jel ima jo nanocareč One su preterane...ja sam ih svojevremeno imao al sam na kraju ostao sa 2 mujaka.
Leone, gde si u Novom Sadu, u kom delu gradač
Edited by drlessa on 01.04.2010 11:57
|
| |
|
|
| Radmanovac |
Posted on 01.04.2010 12:34
|

član
|
Slike dva uređaja sa leve strane su jeftinija varijanta. Imate jednu membranu i dve kolone kao predfiltere. Cena im je od 80 do 130 evra po radnjama. Mana je da kada se predfilteri zapue, ne menjate kertride već cela kućita predfiltera koja u paru kotaju oko 40 evra.
Dva uređaja sa desne strane su malo ozbiljnija kućna varijanta.
Uglavnom i kod njih ide jedna RO membrana i 3 predfiltera, sa razlikom to su predfilteri većih kapaciteta i ne menjaju se kompletni već im se menjaju samo kertridi čija je cena za 3 komada oko 10-15 evra. Cena ovakvih uređaja je oko 200 evra i vie.
U Srbiji se mnoge firme bave prodajom ovih uređaja obzirom na priče kakvu vodu pijemo. A narod ko narod, lako se upeca.
Međutim, kada se ovi uređaju koriste samo za pijaću vodu, membrane i predfilteri traju dugo zbog male potronje.
Međutim ko dri diskuse u 500 litara...
|
| |
|
|
| Radmanovac |
Posted on 01.04.2010 12:36
|

član
|
Evo linka ka cenama i uređajima u USA odakle je jedan ortak svojeveremeno doneo membrane i kertride.
Sami zaključite koliko je onda u Srbiji sve ovo povoljno.
http://70.90.30.2...Code=dmroa |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 01.04.2010 13:11
|

Administrator
|
-drlessa, ivim na telepu, početak telepa blizu limana 4. ima raznih vrsta, i skupljih i jeftinijih zavisi koliko litara pravi na dan. kao da sam video u merkuru te membrane i filtere, jel zna neko neto o tim filterima iz merkurač znači alternativna kućna varianta bez ro aparata za uzgajanje takvih riba koje zahtevaju meku vodu je moguća samo u aranđelovcu i na takvim mestimač ranije sam traio tu jonoizmenjivačku smolu, i ni na netu nisam mogao da nađem gde bi se mogla prodavati... dal to postoji u opte ili kako se to koristič |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 01.04.2010 13:26
|

član
|
arandjeslovac se snabdeva iz vestackog jezera koje se puni 98% atmosferskim padavinama, na filter stanici se preciscava samo kroz tri granulacije kvarcnog peska, doda je se hlor i sta ja jos znam, znaci kisnica je jedno od mogucih resenja. |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 01.04.2010 13:30
|

član
|
Ja sam u Merkuru kupio najmanji filter sa polifosfatom (onaj za ves masinu) i do sada sam ga dva puta pri menjanju vode. Nemam testove da izmerim dobijenu tvrdocu, ali nisam primetio da su se ribe bunile do sad. Prvom prilikom cu izmeriti parametre i objaviti ih. |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 01.04.2010 14:11
|

Administrator
|
Da, moguće je sa kinicom, ali ne u ovoj sredini, jer iznad gradova i blizu gradova je jako zagađen vazduh, moda ako kia pada due vreme da se malo vazduh pročisti npr.: 2 dana, pa drugi dan da se kupi kinica u čiste boce, i krovovi i oluci su prljavi... moda neki izvrnut kiobran bi pomogao.
Jel to onaj sa svetlo plavim kristalima u njemuč Bilo bi dobro znati kakvi su parametri i koliko kota taj filter. |
| |
|
|
| Radmanovac |
Posted on 01.04.2010 14:11
|

član
|
Sve sa da nabaviti, samo je pitanje kako.
to se smola tiče, one su uglavnom namenjene industrijskoj primeni pa je fizičkim licima prilično teko da ih nabave.
Evo recimo ta se sve u industriji koristi za HPV
http://www.cwg.rs...zvodi.html
A evo i smola koje se mogu kupiti
http://www.cwg.rs...SMOLE.html
Ali, pretpostavljam da kada im budete rekli da vam treba litar dva za igranje sa akvarijumom da će se slatko nasmejati. (Obzirom da toplane imaju izmenjivače sa punjenjem od 1'000 do 20'000 litara, i vie) |
| |
|
|
| bata44 |
Posted on 01.04.2010 14:31
|

član
|
Kod mresta riba mora znati parametre vode,ramirez je zahtevna riba za mrećenje,treba dosta truda. Nije problem samo u RO aparatuč@drlessa nisute slagali moe na oba načina.
Za mrest mora imati dobre i zdrave ribe.Ja imam patuljke i nekakvo skromno iskustvo,da se ne reklamiramč |
| |
|
|
| marko_pa |
Posted on 01.04.2010 15:53
|

član
|
Dodjite u Pancevo da skupljamo kisnicu! |
| |
|
|
| Radmanovac |
Posted on 01.04.2010 16:29
|

član
|
Evo kako izgleda kolona za industrijsko omekavanje voda.
http://www.mippro..._vode.html
Pa, ako neko eli da od akvaristike i mresta napravi ke, evo opreme u koju treba da uloi novac.
Srećno... |
| |
|
|
| zander |
Posted on 01.04.2010 17:24
|

Administrator
|
kisleon je napisao:
Ranije sam traio tu jonoizmenjivačku smolu, i ni na netu nisam mogao da nađem gde bi se mogla prodavati... dal to postoji u opte ili kako se to koristič
Imam ja nekih 6 litara smole, nisam radio ni jednom sa njom, stubove nemam a ako ti treba smola eto da zna...
Ranije mi je Silvert pričao da stubovi mogu da se nađu na vojnom otpadu u Temerinu ili da se naprave, e posto me to nije neto interesovalo posle ostalo je sve na tome da će mi moda nekad zatrebati... Mali offtopic i usput pitanje od čega bi mogao napraviti sapnice da uzmem moda da napravim... (ako se to tako zove)č  |
| |
|
|
| Radmanovac |
Posted on 01.04.2010 20:53
|

član
|
Evo ramireza u odgajivačnici drugara iz Kruevca.
Kruevac ima vodu tvrdoće oko 8dH, a on je jo dodatno omekava smolama u koloni. Obzirom da je meka voda lako dobavljiva, i da zdravi parovi lako bacaju ikru, mora da ima jo neka caka zbog koje su retki uspeni u njihivim odgajanju.
http://www.youtub...B1oMlUkxus
http://www.youtub...UcGevv9ON4
Kolona sa smolama za pravljenje omekane vode.
Edited by Rasta on 02.04.2010 00:43
|
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 01.04.2010 23:45
|

član
|
Bogami lepi primerci ramireza...svaka čast uzgajivaču! |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 02.04.2010 00:40
|

Administrator
|
Jel su to ti stubovi koji su na slici to je Radanovac postavioč
Ja sam tu smolu zamiljao kao neku smolu koju moe da lomi, oblikuje i da je stavi u jednu posudu u kojoj će da struji voda i tako će se ti elementi koji prave vodu tvrdom zalepiti za tu smolu...
Evo jedne dobre vesti, izlegli su se u rosi, nekima je jo glava unutra u jajetu ali im je rep napolju i mrdaju. Znam da su osetljive ribe na nagle promene parametra vode i temperature, a kontam da su od takve ribe bebe jo osetljivije. E sad... kad počinje prva klopa i koliko puta na danč tvrdo kuvano umance jajeta ili da sačekam dok ne mogu da pojedu artemijuč |
| |
|