14.06.2026 04:52
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Ponovo zemlja za cvece :)
Kum 1229
Da nastvimo diskusiju ovde koju je zander zapoceo i dao neke zanimljive i konkretne primere !

Kaze zander: E sad to posle to nije krenulo kako treba, problemi sa algama, to je ono to nas uvek prati.
Sigrno si i ranije imao lepa iskustva sa zemljom za cveće pa si se opet odlučio za nju. Nije mala stvar kad se u ovako velikom akvarijumu napravi problem... Mogu misliti

Mogu ti samo reći da sam na sličan način na koji si i ti napravio ovu podlogu (sa debelim slojem zemlje) imao i lepih i jako runih iskustava. Već mnogo puta na forumu viđam da ljudi obraćaju puno panje na pripremu zemlje za akvarijum. Mislim da je jednostavno dovoljno samo dobro natopiti i isprati zemlju u nekoliko voda i dobro je iscediti. Mineralizacija, to se spominje mnogo puta, al ne znam čemu to. To sam već nekoliko puta ponovio da je mineralizacija proces koji mora da se odigrava u akvarijumskoj podlozi, e tu zavisi mnogo koliko će supstrat i ono preko supstrata (ljunak) biti aerobni ili aneorobni. Vie kiseonika - bre razlaganje organske materije.
Manje kiseonika - sporije, truljenje, nestabilan pH, vodoniksulfid i u takvim supstratima moe da raste samo koren 'nekih' biljaka. Ako su tu kripte, echinodorusi, Blyxa, Lotus i tako neke biljke one će upumpavati kiseonik u podlogu, pa se moe desiti da podloga ipak ostane due funkcionalna.

I ono to sam primetio da sa takvim podlogama ne treba praviti velik protok vode u akvarijumu. To je jako bitno.
Bukvalno uzgoj biljaka moemo podeliti na taj sa zemljom tj jakom podlogom i neto nalik na hidroponiku.
Hidroponika trai jak protok, kvalitetno i jako đubrenje i pH 6-6,5. Znači meksu vodu i dobru količinu CO2. Ne kaem, mnoge biljke će dobro da rastu i sa 7,5pH ali ipak, preskočiću taj deo...

Dok sa zemljom, ipak biljke mnogo bolje rastu, to nije nikakva tajna, ali i tu postoje neka pravila. Velik protok tu moe da napravi velik problem. Zamislite koliko se brzo boji voda sa zrnom hipermangana zabodenog u podlogu u akvarijumu sa velikim protokom i akvarijumu sa malim protokom. Hoću da kaem samo da i pored tog ljunka kojeg ima preko zemlje hranljive stvari jako brzo dospevaju u vodenu kolonu i jako lako izazovu bum algi.

Pre neki dan smo kod Panca u podrumu gledali jedan mali akvarijum sa zemljom za cveće koji je imao CO2 reaktor na motornu glavu koja je rasturala sa protokom u tom akvarijumu. Alge su buknule a biljke nisu neto posebno ni rasle iako je bilo i svetla... Posle par dana je izvadio CO2 i motornu glavu i stavio samo sunđer filter i ubacivao samo vazduh, jako jako slabo. Svetlo je sklonio iznad tog akvarijuma, ostalo je neto malo svetla od akvarijuma pored, naravno promenio vodu i ostavio ga tako. Onda se desilo to da su biljke krenule da rastu a alge da nestaju.
Sve ono između, to mi napravimo kao kompromis i meamo iz ta dva načina uzgoja, moe a nemora da bude manje ili vie efikasno.
Ne znam eto moda teme za neku novu priču ili priče za neku novu temu.

Mislim da su ipak mnogo sigurnije podloge bez toliko velikog dela organske materije... Miljenja su razna, o ovome moemo i u drugoj temi, pa vi udrite po ovome to sam rekao.
Izvinjavam se Karlu za mali Off na temu ali tu smo da razmenjujemo iskustva, probleme, biljke itd.
Edited by Kum 1229 on 28.03.2010 19:39

Kum 1229
Sto se tice mineralizacije u potpunosti se slazem da je nepotrebna i da ona treba da se desi u akvarijumu tj. u podlozi u fazi cikliranja. Za to vreme zemlja ispusta sve i svasta sto bi moglo biti vrlo zanimljivo za alge sto u vecini slucajeva i jeste. Stojim iza svoje vise pomenute izjave da je zamena vode u prvih mesec dana obavezna (50% na 3-4 dana) da bi se izbegla losa scena. Druga stvar koju bi voleo da kazem za akvariste koji koriste ovu vrstu podloge je da ne treba odmah ubacivati mikro i makro elemente zato sto ih u zemlji ima i previse pa samim tim i u vodi. U ovakvim slucajevima ljudi napumpaju akvarijum sa hemijom i bez obzira sto je biljna masa velika to ne mogu da iskoriste biljke nego ih koriste alge. Znaci manje bildovati akvarijum dok se ne namesti sve kako treba. Verovatno imam jos toga da pisem o ovim stvarima,ali za to je potrebno ucesce ostalih akvarista Grin Beer

Marko_Smed
Svaka cast Kume,ja sam slicno zapoceo u drugom delu foruma,postavio i sliku nekih procesa koji se desavaju u pomenutoj podlozi,s razlogom da utvrdimo autenticnost isth,ali nije nesto posebno bilo interesovanja.Moja iskustva su pozitivna za mesec i sest dana i rado cu ih podeliti sa ostalima.Voleo bih da ova tema ima dobar odziv!
Pozdrav! Beer

zander
Odgovoriću ovde, da ne pravimo dalje offtopic. Thumb up

U svetu ljudi od organskih stvari za podlogu koriste
1.Potting soil (deluje kao da je zemlja za cveće, ali nije) on ima mnogo manje organskog dela od treseta i mnogo vie hranljivih stvari od treseta ili
2.treset koji je preko 90% organska materija.
I u svetu se vrti priča oko te dve stvari i verovatno je kod Tom Barra priča bila o ta dva supstrata.
Biljka nigde ni u prirodi ne raste u tolikom procentu organske materije, i ne samo akvarijumska biljka, nego bilo koja.
Ipak mi u nedostatku pravog treseta moemo da koristimo i zemlju za cveće, ispranu od hemije i to i radimo.
Ja samo tvrdim da je pogrean način i količina zemlje za cveće koju ubacujemo, zbog količine organske materije. Ne deava se svima da nastane haos ali se deava...

A isto tako, sam hteo da napomenem i velik protok vode koji se svugde savetuje a sa njom moe da bude kontraproduktivan.

Naravno to su neka moja zapaanja, nema ljutnje Thumb up

SnikS
Interesantna tema a voleo bi da cujem vasa iskustva jer se meni desavaju cudne stvari sa biljkam u poslednje vreme.
U podlogu imam supstrat za cvece,treset i humus.Prezadovoljan sam rastom biljaka,alge na minimum skoro da ih nema,Co2 non stop,EI sistem doziranja itd.
Ali evo zanimljive situacije.Prestao sam da doziram elemente mesec dana 2 meseca nije pustan co2,sta se desava,biljke polude,Anubias nane samo svetaju,Diandra puna cvetova,Amania takodje,HC odlepio sa rastom,Monoselum kao korov na sve strane problem sa njim a alge samo u tragovima i to koncasta skoro neprimetno.Interesantno da se crna cupava nije pojavila.Da li je to podloga odradila svoje ili je neki drugi faktorč

Kum 1229
Protok u akvarijumu definitivno sa moje tacke gledista ne treba da bude velik kako to mnogi shvataju,bar se kod mene pokazalo kao ok varijanta da je sasvim dovoljno da mi navrti kroz kanister 3 akvarijuma na jedan sat. Zemlja za cvece ne treba da bude u velikoj kolicini kao sto kaze kolega zander,ali ne treba je ni stavljeti na kasičicu pa od nje ocekivati puno. Posto sam ja pobornik trpanja hemije u akvarijumu i ubacivanja co2 ja sam se prilagodio cinjenici da kod mene biljke rastu sporije i da ne mogu bas svaku vrstu da gajim,zbog zahtevnosti istih. Mislim da zemlja za cvece kod mene funkcionise perfektno i to necu menjati dok ne naidjem na nesto bolje tj. nesto u smislu da je sto prirodnije i da mogu veci broj zahtevnih vrsta da gajim,jer smatram da je dobra podloga 50% posla u biljnoj akvaristici + ostale stvari koje treba uklopiti. Neko napravi akvarijum sve po propisima recimo: podloga neka brendirana,pa onda kvarcni pesak odgovarajuce granulacije,pa ubaci dovoljnu kolicinu biljne mase,pa uz sve to ima co2 i hemiju koja mu je potrebana i naravno koristi je po nekom odgovarajucem sistemu ,osvetljenje odradi do perfekcije i koristi RO + sve testere kako bi video da li ima sve sto mu je potrebno u vodi,i na kraju naravno sve stima samo sto mu je akvarijum pun algi. Onda se postavlja pitanje sta sad,gde i kako. Ja cu opet da spomenem redovnu zamenu vode i upljuvacu se dok to ne ubacim u glavu ljudima koji to ne rade a napisu da rade tako. Jednostavno zemlja za cvece i redovna zamena vode je dobra kombinacija koja se kod mene i kod jos dosta akvarista koje poznajem pokazala kao idealno resenje. Veliki je problem sto je hemija usla toliko u akvaristiku da neki nisu ni svesni da je to u stvari najveci problem,pogotovo ako sa istim ne rukuje iskusno. Inace ja sam posvadjan sa hemijom pa sve ove cinjenice iznosim na malo laicki nacin,ali mislim da me razumete sta hocu da kazem Thumb up

Kum 1229
@Sniks: Ista je scena i kod mene samo sto ja nisam ni pre koristio ni hemiju ni co2,i tek posle nekih 2 meseca se sve tako dobro namestilo da ja nisam mogao da verujem,doduse imao sam problema sa raznim vrstama u smislu napredovanja i tako to,ali alge mi se ni u jednoim trenutku nisu pojavile a voda to prosto ne mogu da verujem u poslednje vreme je i previse cista. Imam osecaj da u vodi ima sve sto je potrebno iako nisam merio,i biljke su potpuno ok,tacno vidim da uzivaju.

tma1717
Kum 1229 je napisao:
Veliki je problem sto je hemija usla toliko u akvaristiku da neki nisu ni svesni da je to u stvari najveci problem

nije to smo komije, al tako je!Thumb up

zander
Ali je hemija jednostavno potreba kako bi se odravale mnoge biljne vrste i naravno kako akvarijumi ne bi bili prepuni algi. Sve to ide uz jako osvetljenje...
Dodavati hemiju (nitrate, fosfate, mikroelemente pa i ureu) redovno i menjati vodu je mnogo kontrolisanije nego pustiti da to zemlja za cveće radi.
Uostalom, vidim da ne piu o tome oni koji su sa njom imali problem nego samo vi koji imate pozitivna iskustva....

Poto parametre vode retko ko meri, onda samo zamislite ta se deava sa akvarijumima gde bujaju alge.
Amonijak je neto to je najopasnije i upravo njega i dobijate od raspada organske materije, pored toga ima i drugih stvari koji prouzrokuju bum algi.

Kod tebe Kume je to super, kod Sniksa isto, Daweeda... a gde su ostali akvarijumi, koliko se sećam u jednoj anketi upravo je zemlja za cveće pobedila kao izbor podloge na ovim naim prostorima... I gde su ti akvarijumič
Da ne ispadne da sam ja neki veliki protivnik toga, ali eto pogledajte ta se deava oko vas.

Hemija je jednostavno potreba i manji su rizici koristiti nju nego koristiti organsku stvar u tolikoj meri, prekrivenu ljunkom.

Ja od prvog dana startovanja akvarijuma dodajem sve od hemije pa i ureu, algi ima po staklu, ali mi se nije desio bum algi. Kolike onda treba da preteram sa tom hemijom da bi mi se to desiloč

Da ne bi navodili jako svetlo kao razlog tog problema da spomenem i to, svetlo mi je oko 0,8W/l uključeno preko 10 sati dnevno, od prvog dana. Ustvari sad sam preračunao malo bolje, menjao sam neke sijalice, svetlo mi je oko 1W/l
Easy Carbo, ako i to spada u hemiju, to nisam koristio ni kap, hidrogen i tako neke nepotrebne stvari
Edited by zander on 29.03.2010 12:12

kojot
Ja trenutno u aq imam Terra Magmu jedno 4l.Samo prvih 10-tak dana nisam dodavao hemiju.
Algi zasad nemam, a postavci ce jos malo biti zenit sto se biljnog prinosa tice.
Takodje moram da napomenem da vodu ne menjam uvek na 7 dana, vec onda kada mislim da je potrebno, ako sam prckao nesto po akvarijumu, uznemiravao poglogu tad promenim po 30 % vode svaki treci-cetvrti dan, ali kad sve radi samo od sebe ne menjam vodu i po dve-tri nedelje.
Takodje i sa hemijom nemam sistem trudim se da to lici na pps-pro,ali je daleko od toga, jer nekad fosfate dodajem jednom u dve nedelje,a Fe recimo svaki dan, pa onda obrnem, fosfate svaki drugi dan,a Fe nikako.....
Zemlja je po meni jako dobar izbor za hranljivi supstrat,ali treba je koristiti umereno i pratiti svaku promenu u akvarijumu.
Edited by kojot on 29.03.2010 12:35

Marko_Smed
Bas mi je drago sto se pise i sto ucestvuju strucanjaci i oni sa iskustvom.Akcenat je koliko vidim na kolicini zemlje,tj. organske materije.
Sbako ko se upusta u ovako nesto trebao bi makar teoretski da prostudira ovo,pa bi znao da npr. Diana Walstad preporucuje kolicinu zemlje u visini od 1 inc sto je jednako 2.54cm,Hiscock preporucuje
2.5-3.75cm,itd... Sumanuto je u akvarujum od 20 litara roknuti celu kesu zemlje za cvce,to nema nikakve logike.Zander je primetio,a mozda su i drugi (ja jesam) da je Tom Barr u svoj akvarijum stavio vrlo tanak sloj podloge u prednjem delu,a i iza nema bas nesto mnogo,a koristi Aqua Soil.Zasto je tako uradiočMozda nije imao dovoljo $ da kupi josč Sad A Aqua Soil sadrzi dosta veliku kolicinu organske materije.
Ja sam u svoj akvarijum stavio manje od litar,ili sloj visine 1.8cm,zatos to moj akvarijum ima 16 litara i smatrao sam da bi mu veca kolicina od toga vise odmogla nego pomogla.Hemiju dodajem u ekstremno niskim kolicinama i bilje mi super napreduje za sada.Od algi sam imao samo braon,za koju,verujem,zemlja nije kriva.
Takodje,bilo bi lepo da i oni koji su imali neuspeha sa zemljom napisu svoja iskustva,da bi pomogli ostalima.Neuspeh,neuspeh sta sad,na greskama se uci,mada je lakse na tudjim.
Pozdrav i piskarajte i dalje. Beer

EDIT Kojote pisali smo u isto vreme Thumb up
Edited by Marko_Smed on 29.03.2010 12:50

biobiofizicar
Jako interesantna tema i pratim, ali kako iz nekog meni nepoznatog razloga izbegavam zemlju za cvece, ma da pomalo eksperimentisem sa podlogama (treset i tetraplantcompletesupstrat) nemam dovoljno iskustava za komentare.
Mora cu uskoro da poteram neki, za moje poimanje, eksperimentalno ekstremni biljni (zamlja i CO2), pa da celu pricu osetim i licno...

Kum 1229
Ima tu jos jedan stvar sto se tice zemlje. Ja je recimo nikada ne bi koristio u slucajevima da ne stavljam biljke koje se hrane preko korena,jer ako ih je malo u postavci u tom slucaju nema sta da iskoristi hranjive materije i bum alge,posto biljke koje se ne sade u podlogu i nemaju korenov sistem ne mogu to da iskoriste. Sa druge strane hemija nemoze nikada da zadovolji biljke koje se hrane preko korena u toj meri da bi one bile zdrave i lepe. Tako da se i tu postavlja pitanje zbog cega je ubacujes. Ja kada bi imao microsorume,bolbitise,ricciu ili neke mahovine mislim da ne bi stavljao zemlju za cvece nego bi ih malo spricao hemijom,ali u suprotnom slucaju se mora postaviti dobra hranjiva podloga da bi se zadovoljili uslovi kod odredjenih biljaka,sve zavisi ko sta zeli.
Edited by Kum 1229 on 29.03.2010 14:27

Kum 1229
Zaboravi o sam da kazem da ja koristim vrlo malo hemije i to samo da bi odradio eksperiment koji se pokazao kao neutralan jer bilke nisu nista brze ni sporije rasle ni za vreme dodavanja ni bez dodavanja. Od hemije ubacim sa vremena na vreme easy carbo,pro fito i malo ferra i jedino sto sam primetio da mi je ammanija dobila crveniju boju verovatno zbog gvozdja,a ostalo se nije nista menjalo. Samo da napomenem da sam u pocetku kada sam poceo eksperiment koji je trajao nekih 2mes.koristio normalne doze a sada ubacujem tako kako sam rekao sa vremena na vreme cisto da se ne bi bacilo. Ne kazem da preparati ne valjaju,ali kod mene se neke promene nisu videle. Osvetljenje mi je 3 sylvanie aquastar od 90 cm 10000K sa kojima sam prezadovoljan i picim ga 12h dnevno bez zastoja zato sto u tom zastoju ne vidim neki smisao al ajde da ne idem u off.Thumb up

Coa
Hemija je opsti pojam. Bukvalno, nema akvaristike bez hemije. Sve je hemija. I voda koju sipate sa cesme je hemija. Prakticno, dodavanjem hemijskih preparata samo se pojacava kolicina onoga cega vec ima ili treba da ima u akvarijumu.

Sto se tice podloge, ja kao i mnogi akvaristi i odgajivaci u ovoj zemlji, koristim proizvod/podlogu koja je radjena po mojoj tehnologiji. Licno nemam problema zbog toga, kao i odgajivaci bilja u Bg koji to koriste. Sad, sve je to relativno, jer podloga nije jedini uslov za bolji rast bilja ili stvaranje algi.

Zemlju za cvece NE koristim, ali smatram da postoje slucajevi, kada je dobro koristiti zemlju za cvece (natapanu neko vreme pre upotrebe, minimum 45 dana). Naravno to je iskustveno pokazano u kojim slucajevima je to najbolje resenje za podlogu, mada sa stanovista obicnog hobiste, sto je bitno za temu, mislim da treba izbegavati.

Marko_Smed
Apropo na Karlovu temu (nema smisla vise da je skrnavimo pricom o zemlji) da ja pitam nesto:
Nakon ,cini mi se,dve nedelje postavljanja podloge nitrata nije bilo u vodi,znaci nema ni amonijaka.Nakon skoro dva meseca nitrata ima u kolicinama koje odgovaraju prihrani koju vrsim,nemam ribice jos,namerno.Sad da li se po tome moze zakljuciti da ni fosfor ni mikro elementi ne "izlaze" iz zemlje kao sto je slucaj sa amonijakomčDa li postoji faktor (ili vise njih,ali mislim generalno,ne na neku konkretnu stvar) koji mozemo da predvidimo u smislu da li cemo imati invaziju algi nakon stavljanja zemlje ili je sve to cista srecač Ja,ponavljam,ni posle skoro dva meseca nemam ama bas nikakvih problema.

kisleon
Zavisi ta si stavio na tu zemlju. Nedavno sam formirao akvarium od 90 litara sa zemljom, na zemlju sam stavio komarnik i dosta krupan ljunak od 5-10mm, kontam da preko tog ljunka jako lako cure hranljive materije. U početku su se pojavile braon, pa zelene tačkaste, pa končaste bilo je raznih algi ali sad posle 2 meseca ne pojavljuje se nita, ni na staklu se ne pojavljuju zelene tačkaste (kontam da je zbog bilja koje su narasle).

A moj aq kad sam formirao od 128L stavio sam treseta i preko njega dunavski pesak, to je jako sitan pesak i ni na početku nisam imao probleme sa algama, nije da je treset ne hranljiv jer jo malo pa godinu dana kako lepo raste u njemu bilje.

E sad moe biti da ima tu veze i sa razlikom od protoka materije kroz ljunka-peska.
Edited by kisleon on 11.04.2010 13:57

zander
Evo da javim da sam malo eksperimentisao sa akvarijumom u kom imam jako malo zemlje (300gr), gotovo da i nema. Nema ni mnogo biljaka.

Nitrate sam podigao za 100ppm + to ne znam koliko vodovodna voda ima nitrata, nisam merio.

Fosfate već due vreme drim na 10ppm (od kad sam video da je Tom Barr napisao u onoj temi da stavlja 15ppm)

I dalje nema algi. Čisto da dovedem akvarijum u neko stanje, i koncetracije koje se deavaju kad se ubaci zemlja za cveće. Karlo je merio da ima NO3 50-60ppm npr, Paleoglodit je merio isto ranije da ima isto tako neto...
Pa sad opet zaključite da li su u pitanju makro ili mikroelementi ili neto treće moda. Moda bi trebao jo neku činjenicu da iznesem, a da... biljke su mnogo bolje krenule da rastu sa tim većim koncetracijama NO3 i PO4 iako ponavljam nemam ih neto puno i čak mi i Utricularia Graminifolia u tom akvarijumu lepo napreduje.

E da, i Fe (glukonat i edta) dodajem neto oko 1-1,5ppm. Kalijum ne dodajem, osim onog iz KNO3 i KH2PO4, mada sam proabao i sanjim i nikakve razlike nema.

Moda se neko bar zamisli i dođe na neku ideju o čemu se radi...

el_stupido
U akvarijumu od 210l imam zemlju za cvece florabel nekih 1-1.5 cm i nemam nikakvih problema sa algama zbog toga ali necu je vise stavljati iz prostog razloga sto jako dugo traje priprema (mineralizacija) iste. Pripremam drugi u koji ce da ide hranjiva podloga HTP-10 domace proizvodnje, mada u koliko se odradi priprema zemlje kako treba i ne ubaci mnogo, mislim da ne bi trebalo da bude problema,ali svaki sistem je prica za sebe

zander
Alo ljudi, kakva mineralizacijač

Ispiranje zemlje od lako rastvorljivih materija stalno nazivaju mineralizacija.

Mineralizacija je prelazak organskih stvari u neorganske, amonijak, CO2, sulfat, fosfat....

To je proces koji traje mnooogo due. I ako ste stavili organsku podlogu onda je to to.

Jedno je mineralizacija, drugo je ispiranje zemlje vodom....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,891 jedinstvenih poseta