kao to svi znate, godina ima 52 nedelje i ranije sam u jednom nedeljno za svaki akvarijum pravio smeu pomoću suvog kvasca i ećera. ilo je 250-300 gr ećera (srednja vrednost 275 gr ećera nedeljno)i 1/2-2/3 kesice suvog kvasce (srednja vrednost 0,58 kesica nedeljno).
na godinjem nivou to izađe:
52*275=14300 gr to je priblino 14 kg ećera godinje
52*0.58=30.16 kesica, zaokruenih na 30 komada godinje.
cene jednog super marketa koji ima online prodaju su ećer 61 din/kg i suvi kvasac 8,8 din/kesica to na godinjem nivou izađe
14*61+30*8.8=1118 dinara za godinu dana CO2
juče mi je iscurila boca CO2 od 10 kg koja je malo vie od godinu dana gurala dva akvarijuma i punjenje je bilo 932 dinara! ! ! ! !
jeste malo skuple da se nabavi oprema ali za ta dva akvarijuma bi me na godinjem nivou samo za ećer i kvasc izalo 2*1118=2236 dinara, to je vie nego duplo skuplje a da ne pričam koliko je cimanja potrebno da se isprazni stara smea, napravi nova, koliko je neujednačeno dobijanje CO2 tokom nedelje jer se jačina reakcija smanjuje, dok sa bocom za CO2 tajmer i igličasti ventil rade sve a vi samo uivate....
Svaka cast za proracun i ja sam pre par meseci hteo sve da stavim na papir, ali nisam imao zivaca kao ti.
Svakako se isplati, jos kas se pogleda da s eboca i manometri kuuju jednom ili maksimalno dvaput u zivotu......sve biva jasno!!!