14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Školjke u akvarijumu
blazicmilos47
nedavno sam video da se prodaju akvarijumske skoljke na internetu . interesuje me da li toga ima i kod nas i da li neko ima iskustva sa njimaSmile
blazicmilos47 attached the following image:
skoljka.jpg

Edited by zander on 17.03.2010 12:52

kojot
Iskren da budem to ces najpre naci od nekog ciklidasa ili bivseg ciklidasa, jer je potreba za skoljkama u biljnom akvarijunu mala, da nekazem nikakva!!!
Podrav i dobrodosaoThumb up

krcko
Hmm, čemu bi služile, osim ako nećete Ciklidni akvarijum sa školjkašima, a ako su vam interesantne kao dekoracija, sakupite rečne, dezinfikujete i to je to, zašto bi kupovali. Postoji verovatnoća i da bi uticale na fizičko-hemijske osobine vode. Pozdrav
Opss, kolega Coyotu, istovremeni postWink
Edited by krcko on 17.03.2010 11:24

http://www.adsrs.org/
blazicmilos47
mislio sam na zive skoljke mozda bi se otarasio dela mulja kojeg ne mogu da se resim

krcko
http://www.akvari...=2245.html
Pogledaj ovde, pa izvuci zaključke sam. Pozdrav

photoivek
blazicmilos47 je napisao:
mislio sam na zive skoljke mozda bi se otarasio dela mulja kojeg ne mogu da se resim

a kako to mislišč!
jedino ako bi ga dizale iz podloge da ga pokupi filter....

https://minepi.com/photoivek
silwert
kod ciklidasa nema zivih skoljki mada oni ne bi hteli ni zive puzeve da vide u svom aq
skoljka moze samo kao kucica za ciklide i nikako drugacije da ide u aq

biobiofizicar
Skoljke gore kopaju od ciklida. Nema im mesta ni u jednom akvarijumu sem u onom specijalno namenjenom samo njima ili gde su predvidjene kao hrana za skoljkase...

Belmondo
Davno probao i vise nikad. Prerovaju citavo dno. Dakle, skoljke i biljna akvaristika nikako.

http://www.akvarijum.org/forum/
drlessa
silwert je napisao:
kod ciklidasa nema zivih skoljki mada oni ne bi hteli ni zive puzeve da vide u svom aq
skoljka moze samo kao kucica za ciklide i nikako drugacije da ide u aq

Vaistinu! Grin

Ja sam bogami video kod biljaša da je školjka tj ne škojka nego puž (velika razlika) nešto sasvim ok i poželjna stvar...ja iskreno ih mrzim...

Sje...o sam se pa sam u svoj mali biljni raj ubacio par trumpeta...sada muku mučim sa njima...dnevno izbacim do 30 komada....

Ove školjke koje si ti stavio na slici kolega su nesto drugo...vidjao sam takve u jednoj ili dve akva radnje ovde kod nas a u Češkoj sam video da su popularne...zlatne boje kao amazonski puževi ...interesantna bića. Ne znam koliko su oni ovde popularni (očito ne ili ljudi ne znaju za njih) ali ja bih probao da ih držim da vidim kako se "ponašaju"
Edited by drlessa on 17.03.2010 19:29

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
blazicmilos47
ne znam kome pre da odgovorim pa cu probati svima zajedno.Skoljka koju sam stavio gore na slici je corbicula fluminea prodaje se pod nazivom azijska skoljka naraste oko 5 cm (tako bar kazu) Kada sam rekao da se otarasim mulja mislio sam da ce ga skoljke pojesti ili bar deo sa obzirom da se hrane tako sto filtriraju podlogu predpostavljam da nisu stetne cim ih prodaju.

blazicmilos47
Belmondo je napisao:
Davno probao i vise nikad. Prerovaju citavo dno. Dakle, skoljke i biljna akvaristika nikako.
imam 3 vrste anubija aponogeton 2 vrste mahovina jos nesto neznam sta a to tesko da ce skoljke da poremete

photoivek
blazicmilos47 je napisao:
Kada sam rekao da se otarasim mulja mislio sam da ce ga skoljke pojesti ili bar deo sa obzirom da se hrane tako sto filtriraju podlogu predpostavljam da nisu stetne cim ih prodaju.

filtriraju ali i ne jedu.....
ako im ostane nešto hranjvo poješće ali neće do kraja očistiti.
štetne nisu sigurno u tom smislu kako ih ti posmatraš ali verovatno su nepotrebne.
ako hoćeš da ti neko-nešto drlja po podlozi nabavi malazijske puževe "trubače". njih sigurno možeš i džabe da nabaviš a bolji će ti posao odraditi u biljnom akvarijumu....

https://minepi.com/photoivek
drlessa
Upravo o tim trubačima pričam...zlo i naopako...

Budi samo siguran da nema teoretske šanse da ih se, nakon što ih staviš u akvarijum, više ikada otarasiš nekim normalnim putem.

Rešenje ti je da u potpunosti isprazniš akvarijum i dobrano očistiš svaku biljku, kamen i panj i staviš potpuno novu podlogu (ja sam trenutno u toj fazi sa jednim akvarijumom).

Azijska školjka je interesantno polu rešenje i ja bih lično pre se naklonio njemu.
Edited by drlessa on 18.03.2010 09:15

silwert
skoljka samo kao kucica za skoljkasa moze u aq i nikako drugacija
ja nocu kada ugasim svetlo i dodjem za lapo sata u obilazak na staklu vidim na stotine puzeva a bio je samo jedan Through wall i tog jednog sam trebao da u****m
nisam pristalica skoljki

krcko
Da ili ne, sasvim je subjektivno. Osnovno je isčitati što više o organizmima koje će mo staviti u akvarijum. Nisam pronašao nikakvih komentara ni na jednom AkvaForumu o ovim školjkama. Ono što može zasmetai kasnije, ako ih više ne želimo, je podatak o porastu populacije širom sveta, gde su naseljavane i kod korišćenja za ishranu, uticaj na veliko povećanje holesterola i triglicerida. Off za trumpet snail, stavljajte hrane u izuzetno malim količinama, pa populacija neće zabrinjavajuće rasti. Pozdrav

blazicmilos47
drlessa je napisao:
Upravo o tim trubačima pričam...zlo i naopako...

Budi samo siguran da nema teoretske šanse da ih se, nakon što ih staviš u akvarijum, više ikada otarasiš nekim normalnim putem.

Rešenje ti je da u potpunosti isprazniš akvarijum i dobrano očistiš svaku biljku, kamen i panj i staviš potpuno novu podlogu (ja sam trenutno u toj fazi sa jednim akvarijumom).

Azijska školjka je interesantno polu rešenje i ja bih lično pre se naklonio njemu.
sada ste me zabrinuli pre nekih 2-3 meseca sam primetio male (1mm)puzeve sada ih je vise inisu mnogo veci mislio sam da su korisni jer jedu alge ali sada se bojim da necu moci da ih se resim ovi moji su neki okrugli svetlo braon inace sam na par mesta procitao da se lako love sa barenim spanacem.

drlessa
Ja govorim o Malaysian Trumpet Snail
www.planetinverts.com/malaysian_trumpet_snail3.jpg

Istina je da se puževi "love" recimo šargarepom ili nekim povrćem koje se postavi na dno akvarijuma,na isto se nakupe u velikim količinama i hrane se, ali nema teoretske šanse da ih sve na taj način istrebiš.

Isto važi i za ostale, te kako ti nazivaš okrugle puževe (izgledaju ovako odprilike:
www.planetinverts.com/pondsnailmain-th.jpg

i oni su takođe jedna vrsta napasti koje se čovek teško može rastosiljati...

istina je da su korisni i da, recimo trumpeti, "zalaze u podlogu" i čiste je, nemoj to da te zbuni, ali da su napast, napast su...
Edited by drlessa on 18.03.2010 13:07

drlessa
Naravno, da se razumemo, govorim o isključivo svom iskustvu i svojim mukama sa ovim stvorenjima.

krcko
Kao što rekoh u prerthodnom postu, kontrolisano hranjenje smanjiće populaciju. Šargarepa može ponekad da napravi probleme svojim raspadanjem, bolje je pred samo gašenje svetla-u mraku svi pužići izlaze ka površini-popariti list salate i ostaviti da pluta, ujutru pokupite pužiće zajedno sa listom.Ako ih ima previše-nekoliko listova. Ovo treba ponoviti nekoliko puta. Metod da držite ugašeno svetlo svih 24h. je kod mene bio uspešan sa eliminacijom većeg broja Physa. Pri sledećem uključivanju svetla gomila je plutala površinom vode. Populaciju kontrolisano održava i izuzetno mekana i acidna okolina-voda, svim pužićima utiče na nemogućnost obnove ljušture, pa napuštaju kućice i, zna se budu pojedeni.
I, kada sam već ovoliko van teme, šta raditi ako želimo da ih ne unesemo u akvarijum:
If you do not want to introduce any snails to your aquarium, you should soak plants and gravel in warm salty water before use. 10 minutes in salty warm water will kill the snails and can also prevent other organisms from entering your aquarium, e.g. the Ich parasites that causes White Spot Disease. Remember to thoroughly wash away the salt afterwards.
Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,148 jedinstvenih poseta