14.06.2026 09:29
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Hranljiva ili neutralna podloga?
Marko_Smed
Neku varijuaciju ove teme sa diskutovao sa Pancom na okupljanju i koristim priliku javno da mu se zahvalim za dosta korisnih saveta! Hvala Panco! Thumb up
Dosta sam razmisljao o podlozi,a ova tema http://www.mojbil...ead_id=843 me ja navela da javno prodiskutujemo o problematici podloge koja je verujem prisutna kod vecine pocetnika. U sledecem delu iznosim svoja misljenja.
Hranljiva podloga tipa zemlja za cvece okarakterisana je kao mnogo dobra ili glavni uzrok za pojave algi u akvarijumu,kako kod koga.Ja pricu o podlozi povezujem sa ph reakcijom vode u akvarijumu. Kod onih koji imaju ph 7 ili vise podloga je po mom misljenju mnogo bolji izvor hrane za biljke nego prihrana preko vodene kolone iz razloga sto biljke bolje usvajaju elemente iz vode u kiseloj sredini,a treba imati u vidu da pomenuti ph prati i veca tvrdoca vode (bar je tako kod mene).U prilog ovome navodim i jedan tekst sa Oktopusovog foruma http://www.akvari...id=10.html.Ako ste citali tekst primetice te da je usvajanje nitrata od strane biljaka mnogo lakse u kiseloj sredini dok u baznoj i alkalnoj biljke vise preferiraju soli amonijaka (urea).Ovo vazi i za mikroelemente (opet hvala Pancu).Pa sada toliko rasprostranjeni ei sitem prihrane pada u vodu ako tvrdoca vode nije od 3-5.Iz svega neki moj "sirko opste generalni" zakljucak bi bio da oni koji imaju baznu ili alkalnu sredinu koriste hranljivu podlogu,a ako se plase zemlje za cvece,onda nesto tip ada aqua soli ili slicno ali isto tako kvalitetno,dok oni koji se odluce za neutralnu podlogu stimuju ph na ispod 7.
Molio bih za vasa misljenja o ovome.

krcko
Obično se kae " U strahu su velike oči " , ova poslovica vai za početak formiranja moga akvarijuma sa Diskusima negde u prvoj polovini 2005 g.
Isti do danas nije ni jednom rasformiran zbog problema u podlozi . Koristio sam kao hranljivi sloj Tetra completa supstrat , 5,4 kg na 110x45 cm povrine dna , oko 1cm supstrata na ovoj povrini , prekriveno mreicom za komarce , odozgo je 40 kg kvarcnog ljunka 3-5 mm granulacije .
kako ovaj supstrat radi oko 3-6 meseci , posađeno bilje su bile Hygrophile svih vrsta , Crypte , Echinodorusi , Valisnerie - sve brzorastuće i sa opakim korenovim sistemom . Iscrpele su podlogu , verovatno za kraći period od deklarisanog . Sve ostalo posle toga , uporedo sa zamenom pojedinih vrsta bilja je bila prihrana pod koren pojedinih biljaka i preko vodene kolene . Ponoviću da preko vodene kolone prihranjujem samo jednom nedeljno , posle izmene vode . Uvek , ba uvek imam pojavu 2-3 vrste algi kod izmena neonki novim , mada to radim naizmenično -u krug , po jednu .
E , sada , voda u tom akvarijumu je meka 5-6 GH , 4-5 KH , 6,7-6,9 pH , nikada iznad ni ispod , temperatura 28-31 , konstantan period je 30 stepeni .
Iz duine ove postavke , uverio sam se da neutralna podloga pravi mnogo manje problema . Primer mi je i Fikusov Holandez od 540 l .
Ostalo , to sam eksperimentisao sa podlogama , kako i Zander pie , uvek je dodavalo dodatne brige , vie posla i stiglo do rasformiravanja .
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Ja se jos uvek ceskam po glavi i razmisljam. Od mojih 6 stakala imam raznih varijacija na temu pologe (ma da nigde i zemlju sa cvecem). Sve su one vise manje sirotinjske, ali nekako u dva mala akvarijuma sa najsirotinjskijim podlogama biljke su najlepse(jedna 100% inertna duga tanak tanak sloj -posip lava treset ispod kvarca) . Naravno ima tu jos sklop drugih okolnosti oko svetla dubina aq i sl., ali nekako me sve navodi na misao da inertna podloga uz adekvatnu vodenu kolonu moze da da cudo od akvarijuma (cak i ta vodena kolona nemora biti "jaka"Wink.

Pricamo da se sve desava u NBgd tvrdoj vodi sa pH oko 7,5-8

zander
Vulkanit, zeolit, bentonit, laterit, dolomit, usitnjena lava, posip za mačke (neparfimisan), perlit, vermikulit, kvarcni ili neki drugi ljunak, aqualit ili jo neka od sitnijih ekspandiranih glina Da Thumb up

Sve to uz jako malo organske podloge, moe za samo lake startovanje akvarijuma, Da Thumb up

Od organskog; batenska zemlja (ima uglavnom nizak % organike), Treset Sphagnum ili Kokos (visok % organike), jako jako malo.
Naveo sam od prilike maksimum 2% od celokupne akvarijumske podloge...
Sve ostalo i preko toga moe biti problem po meni, slabo je odrivo na dui vremenski period.
Primera je na hiljadu... Dobrih akvarijuma urađenih na ovaj ili onaj način, nebitno.
Toj priči nikad kraja.
Lake je sa hranljivom podlogom, ali i tako bez đubrenja vodene kolone nema nita. Da bi bio siguran kako đubrim i ta imam u vodi moram znati kada mi podloga ta isputa u vodu. Zato spominjem manji procenat organskog....
Organski raspad je za nas bukvalno ne predvidiv i zavisi od jako mnogo faktora. Problem samo moe da nastane ako ga stavljamo mnogo. U manjoj meri se po meni da kontrolisati, ali obavezno koristiti neke prirodne materijale koji će odrati takav supstrat rastresitim.

Nije samo problem za nas akvariste taj, pored ovog i sličnih akva foruma čitam redovno i svetbiljaka.org, vutra.org i slične forume gde se pie mnogo kvalitetnih postova na tu temu ili temu oko đubrenja rasveta itd. Veliki % organskog je i u samoj saksiji za cveće ne odriv na neko due vreme.

Hranljiva podloga da, ali sa jako malo organskog dela. Sve ostalo preko vode.

isnogood
Sve ostalo preko vode.

Ili naknadno ubrizgavanje u podlogu, kao sto je prikazano OVDE

Marko_Smed
Ok, znaci podloga sa vrlo malo organskg porekla.ALI, ostaje moje pitanje da li je u uslovima kao sto su kh 13 ph 7 biljkama moguce omoguciti dovoljnu kolicinu hranjlivih materija preko vode,tj. da li je u tim uslovima onemoguceno usvajanje nekih elemenata od strane biljakač (po tekstu koji sam prethodno linkovao na prvom mestu su nitrati).Ili prihrana samo preko vode podrazumeva nize parametre od gore navedenihč

krcko
Marko , kod neutralne podloge bilje moe prihranjivati i dodavanjem pod koren , tj. u podlogu , izbor je veliki , laterit , vulkanit , osmocote ... hranljive tablete , tapiće , čija su kombinacija u sastavu makro i mikro . to se samih parametara tiče , dok ne proba , neće ni znati . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Marko_Smed
krcko je napisao:
to se samih parametara tiče , dok ne proba , neće ni znati . Pozdrav

Krcko,stvar je u tome sto jesam probao i gadjao nitrate na 10ppm,pa shodno tome fosfate na 1ppm,ali mi se cesto desava da biljke odbaciju starije listove.Za mikroelemente koristim easy life profito po uputstvu.Zakljucak mi je da nesto fali,a trebalo bi svega da ima.

Marko_Smed
Evo i ja da napisem neko svoje kratko iskustvo.Sutradan nakon okupljanja u Sremskoj Mitrovici formirao sam akvarijum zapremine nekih 16-tak litara i kao podlogu stavio cuvenu terra magmu i preko kvarcni sljunak.U akvarijumu ima par biljkica svetlo je 0.5 w/l,diy co2.Prvo merenje parametara je bilo danas i evo sta sam dobio:
- ph 6.5 (cesmovaca 7)
- kh 8 (cesmovaca 13)
- no3 0 (nula)
- po4 0 (nula)

Cinjenica je da je voda zakiseljena ali zasto su nitrati o fosfati nemerljivič Moze neki komentarč Wink

PS zaboravih da napisem kolicina zemlje koju sa satavio je manje od 1 litar.
Edited by Marko_Smed on 02.03.2010 13:11

Miti
jel ti to djubrisč kada je mereno pre izmene vode ili posleč kako si pripremao zemlju da li si je ispirao, pekao, mineralizovao.... i jos mnogo pitanja filter, sta ima u njemu od filter maseč aktivni ugaljčThrough wallThrough wallThrough wall

Marko_Smed
Ne ne djubrim samo easy carbo,vodu sam menjao u subotu danas je utorak i danas sam merio zemlju sam iz kese stavio u akvarijum,preko nje sljunak 2 cm,spoljni filter,u njemu keramcike kugle i sundjer i nista vise.To je to.

Miti
zemlja sigurno otpusta u vodeni stub,sada kako je obogacena da li je N dodat u karbamidnom obliku, a P kao P2O5,pa ti je zbog toga nemerljivo sa tim testerima.

zander
Pored toga će morati i da đubri.
Da ne misli da će ti zemlja (ta količina) podizati NO3 na taj nivo da ne mora da ga dodaje. Mada ako akvarijum nema neko jako svetlo moda ga neće morati ni dodavati.

Bilo bi i jako loe da na taj način, mineralizacijom dobije na primer neku cifru od samo nekih 6-7ppm NO3 (lupam). To bi moglo da ti napravi haos sa algama.
A zato, kad mi nitrate ubacimo i po 10-15ppm pa ne bude nitač

Zato to su ti tih 6-7ppm NO3 mogli nastati samo od 1-2ppm NH3 , a to je sasvim dovoljno za bujanje algi.
Nije sve jedno, ne da nije sve jedno nego je jako opasno kada bi N u nitratnom obliku računali isto kao i N iz amonijačnog oblika.
A poto se radi o organskoj materiji ti neće dobijati NO3 iz te zemlje direktno, nego će pre toga imati po alge malo opasniji amonijak pa i NO2.

Nemora da znači, samo kaem ta se deava, ne bi ni trebalo da ta količina zemlje napravi neki problem... Ali najbolje da krene da đubri polako ako je već sve na nuli
Edited by zander on 02.03.2010 17:36

Marko_Smed
Jeste fosfor u obliku p2o5 za azot pise samo N,tako da ste verovatno u pravu po pitanju testova tj. zasto ne mogu da izmerim.E sada koji sistem preporucujete za djubrenje preko vode ili ako ne sistem,onda koje vrednosti da gadjamč I da li da dodajem i mikroelementeč

Miti
Marko niko nemoze da ti preporuci sistem, nekom lezi EI nekom ne , nekom PPS clasic nekom PPS pro, ja cu ti napisati vrednosti po Chucks calculatoru koji je najpopularniji...
Magnezijum 5-10ppm
Nitrati 5ppm
fosfati 1ppm
Kalijum 20ppm
ali sve ovo nema veze, sve zavisi od akvarijuma do akvarijuma ja sam imao nitrate preko 50ppm a , fosfata na 1.5ppm pa nije bilo algi.
Edited by Miti on 03.03.2010 13:18

newpain01
Miti je napisao:
Marko niko nemoze da ti preporuci sistem, nekom lezi EI nekom ne , nekom PPS clasic nekom PPS pro, ja cu ti napisati vrednosti po Chucks calculatoru koji je najpopularniji...
Magnezijum 5-10ppm
Nitrati 5ppm
fosfati 1ppm
Kalijum 20ppm
ali sve ovo nema veze, sve zavisi od akvarijuma do akvarijuma ja sam imao nitrate preko 50ppm a , fosfata na 1.5ppm pa nije bilo algi.

a kako bi mogao bez testere da ustanovim koje su optimalne vrednosti za moj aqč ja ciljam vrednoste po EI sistemu, ali ocigledno nesto ne stima, verovatno mi i podloga pravi probleme, ali siguran sam da i djubrenje nije ok. ovu nedelju sam namalio intenzitet svetla, pojacao KNO3 na 10ppm po dozu, KH2PO4 na 1ppm po dozu i csm+b na 0.1ppm po dozu i glosa je nenormalno pocela da raste, alga se nije povukla, ali ne raste kao pre, tako da sam siguran da kad bi mogao da izbalansiram vrednoste djubriva unistio bi alge.

Miti
vrednosti su u kalkulatoru date na nedeljnom nivou, recimo da 3ml rastvora KNO3 podizu nitrate za 10ppm to bi znacilo da tri puta nedeljno doziras po 1ml i da jednim dodavanjem podizes za 3.33ppm.

Panco
Miti je napisao:
vrednosti su u kalkulatoru date na nedeljnom nivou, recimo da 3ml rastvora KNO3 podizu nitrate za 10ppm to bi znacilo da tri puta nedeljno doziras po 1ml i da jednim dodavanjem podizes za 3.33ppm.

mislim da nisi u pravu.Vrednosti u chuckovom kalkulatoru su vrednosti akvarijumske vode koje treba postici.Koje su po mom misljenju veliko s...Wink

Miti
panco upravu si,napisao sam tako da se bas nebi dogadjalo da odmah ubacuju pune doze, znas i sam sta to moze da proizvede u aq. Isto tako sam napisao da je najpopularniji,al ne i najbolji Wink

Marko_Smed
Ok hvala vam.Neko iskustvo oko djubrenja preko vode imam tako da necu imati problema nadam se.Mada sam mislio da djubrenje preko vode nece biti potrebno.Predstavicu sutra taj akvarijum pa da pratimo zajedno.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,818 jedinstvenih poseta