14.06.2026 10:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Vermikulit
zander
Za sad samo da otvorim temu. Smile
Danas sam prvi put upoznao ovaj materijal i dosta mi se svidelo kako izgleda. pH neutralan, dosta lak, par dana mu je potrebno za upijanje vode, podseća na piljevinu kada se dri u ruci...

Ima velik potencijal u razmeni katjona, CEC 100-150.
Tako sam pročitao na Wikipedia i ovo je samo ukratko to znam o njemu.
Ali mi se čini da ću ovaj materijal uvrstiti pod obavezno u pravljenju bilo kakve diy podloge, bile ne zahtevne ili zahtevne biljke u pitanju...

Bilo bi lepo ako jo neko od vas neto izgugla Smile da napie o ovom materjalu... Thumb up Ja već spremam jednu probnu podlogu sa njim Smile
Zaboravio sam odma i da kaem da je cena prihvatljiva. Tj jeftino i za nas sa tanjim novčanikom Wink
Edited by zander on 10.02.2010 21:43

zander
.
zander attached the following image:
vermiculit.jpg

zander
Evo kako to izgleda kad tamo neki zander i miti pričaju o tome pre jedno 5 meseci, LINK pa onda i sam se iznenadim kad vidim da ta tema već postoji Smile
Uglavnom poto je relativno nova stvar kod nas predlaem nije na odmet ponovo pokrenuti temu i voleo bi da jo neko isproba i javi kakva su iskustva.
U principu, ovo nije nita spektakularno, neorgansko je, inertno itd, ali bi trebalo da bude zanimljivo za bilo koji korenov sistem u podlozi.

Miti
ovaj moj vermikulit se dosta razlikuje od ovog,(slikacu ga kad stignem) kada sam ga dobio receno mi je da ima dve vrste. znam da su ga jos bar dva clana koristila,jedan u podlozi drugi u filteru,pa neka se jave sa svojim iskustvima.

Miti
druga vrsta vermikulita
Miti attached the following image:
vermikulit.jpg

zander
Al si ga uslikao Cool
Ovaj materijal je kao izmiljen za mene... Naručio sam ga danas jo dva pakovanja Thumb up
Neću ni previe da ga hvalim Smile ali bi ga preporučio svakom Thumb up
Ovo to ti ima je ipak neto drugačije...
Edited by zander on 12.02.2010 13:42

zander
Danas mi je prijatelj doneo i malo Liapora, koriste ga za Bonsai uglavnom kao dodatak DIY supstratima, mada se koristi i u građevinarstvu.
Radi se o ekspandiranoj glini.
Prvo to sam čuo za taj materijal je da NE TONE Frown Evo danas to malo to sam dobio sam i probao i stvarno ne tone.
I padne mi na pamet da ga prokuvam pa odma u ladnu vodu Smile kad ono on tone!
Znači verovatno bi potonuo i ovako ali mu je potrebno malo vie vremena.
Eto čisto da i taj materijal spomenem....

Evo i slike kako izgleda Liapor
zander attached the following image:
liapor.jpg

Aquamaniac
Miti,nemoj da me prozivas...gde je onaj prutic... :p Wink.
Uh,jedva sam "iscupao" slike sa Octopusovog sajta gde sam pitao za identifikaciju gore spomenute podloge. Sto se tice iskustva,za to vam ne mogu mnogo reci,jer ne mogu biti siguran da li je bas uz pomoc njega doslo do bilo kakvog boljitka po biljke. Koristio sam ga kao podlogu,iako ga i dalje imam na pojedinim mestima,ali ga,kao ovakvog kakvog ga ja imam,ne bih preporucio kao gornji sloj,jer je plovan,odnosno potrebno mu je neko vreme da se napije vode,a i dosta je lagan,pa prilikom nekog ozbiljnijeg rada u aq ili prilikom prolaska neke vece ribice iznad njega,isti se blago podigne od podloge i onda lagano potone...

Nadam se da se postovani Octo nece ljutiti ako budem citirao njegove reci u vezi sa vermikulitom...
"Izgleda da ma visok CEC i shodno toj osobini koriste ga pri uzgoju bilja u hidroponicima.
Mana sa gledita akvarista mu je to je pozitivno plovan tj. pluta (probaj) i to se jako teko natapa vodom. On ipak upija vodu i zadrzava je ali polako . Koriste ga u cvećarstvu jer ne gui substrat i daje mu rastresitost.
Vermikulit ne menja hemijska svojstva zemlje i ima skoro neutralan pH. Vermikulit se lako kruni, pa samim tim vremenom gubi svoja svojstva.
Vermikulit upotrebljavaju i Teraristi pri inkubaciji jaja gmizavaca zbog njegove osobine da upija i dugo zadrava vlagu.
"
Aquamaniac attached the following image:
3_124.jpg

Aquamaniac
.
Aquamaniac attached the following image:
presecena_na_polaa.jpg

Miti
zander je napisao:
Al si ga uslikao Cool

Znam ni Djenka mi nije ravanCoolGrin, jbg, zurba nemam vremena za igranje.
Aquamaniac je napisao:
Miti,nemoj da me prozivas...gde je onaj prutic...."
Vi iz obrenovca se vazda nadjete prozvanimGrin naravno da cu za ovakve stvari da vas prozivam, kada je nesto novo u pitanju ima da se javljate sami!CoolBeer
@:Maniac cujemo se kasnije trebas mi nesto.

kera
-Imam pitanje za vermikulit:
-Kada se mijesa sa zemljom-vrijedi li pravilo sto vise - to bolječ
-Dali je potrebno zemlju prvo dobro isprati od recimo h2s ,koji moze biti otrovan po biljke , ili se moze neisprana zemlja (samo namocena)mijesati sa vermikulitom i odma u akvarij-pa onda cekati zavrsetak cikliranjač - ovo pitam zato sto se plasim da vermikulit moze upiti h2s pa preko korijena trovati biljku - ili se varamč
-Thumb upza vermikulit...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta