|
Mahovina&koncasta
|
| Kum 1229 |
Posted on 19.01.2010 19:47
|

član
|
Nazalost nemam slike da vam pokazem posto sam problem uocio na vreme i nisam mogao da napravim sliku da se vide alge . Ja i alge ko nebo i zemlja,zamislite kakva me panika uhvatila kada sam video koncastu u mahovini . I resih da se malo poigram sa tom napasti,pa pocnem sa redovnim izmenama vode, iako to cesto radim ja sam ovog puta to malo ekstremnije uradio. Za samo tri dana uzastopnog menjanja vode 50%-60% meni je ova alga nestala. Hteo sam ovo da podelim sa vama,mozda nekom pomogne. Sto ne znaci da se opet nece vratiti ali vidicemo Vidicu . Pozzz
Edited by zander on 19.01.2010 23:06
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 19.01.2010 19:56
|

član
|
E bre Kume to ti je kao da dajes vestacko disanje non stop. Ja hocu da naviknem tu algu da se ne pojavljuje i kad ne menjam vodu.
Ona se moze pogubiti i sa skracenjem fotoperioda ako je nema mnogo. Nemoj da ih razmazis na kraju pa da moras da menjas vodu 3 puta dnevno 
Edited by paleoglodit on 19.01.2010 20:31
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 19.01.2010 20:04
|

član
|
Naravno da necu ,nego sam napravio mali test,ali mislim da nije resenje na duge staze. Videcemo sta ce dalje da se desava... |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 19.01.2010 20:11
|

član
|
I ja krenuo sa izmenama 50% vode na svaka 5 dana za svaki slucaj ... |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 19.01.2010 20:23
|

član
|
To to  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 19.01.2010 20:54
|

Administrator
|
Pa moe menjati vodu koliko hoće kad ima npr čistu kvarcnu podlogu a u česmovači nema gotovo nita...
To vae iskustvo ipak treba malo povezati sa zemljom za cveće u podlozi.
Ali opet isto tako nemaju svi vodovodi od grada do grada isti % mikroel. NO3 itd.
Mislim samo da spomenem, jer neko će bez zemlje u podlozi moda uzaludno menjati vodu a problem končaste ili neke druge lei u nečem trećem  |
| |
|
|
| Santorini |
Posted on 19.01.2010 23:02
|

član
|
Da se nadovezem ja u zivotu nisam "gajio crnu cupavu algu" ali sve vrste zelenih su me posecivale.Predpostavljam da je do vode, svaki grad druga prica.... |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 20.01.2010 00:07
|

član
|
zander je napisao:
Pa moe menjati vodu koliko hoće kad ima npr čistu kvarcnu podlogu a u česmovači nema gotovo nita...
To vae iskustvo ipak treba malo povezati sa zemljom za cveće u podlozi.
Ali opet isto tako nemaju svi vodovodi od grada do grada isti % mikroel. NO3 itd.
Mislim samo da spomenem, jer neko će bez zemlje u podlozi moda uzaludno menjati vodu a problem končaste ili neke druge lei u nečem trećem 
U svakom slucaju si u pravu,ovo vazi samo za moj akvarijum i pitanje je koliko je efikasno  |
| |
|
|
| kera |
Posted on 13.03.2011 16:27
|

član
|
-Mislim da se koncasta javlja kada nedostaje neki hranjivi element ,radio sam experiment - prestao da dodajem sve sto sam dodavao (mikro makro co2 itd) - rezultat - koncasta je krenula prvo sa mahovine(tek nakon mjesec dva dana , a u tom akvariju nisam imao ni hranjivu podlogu)...
-Mislim da je cesto dodavanje cesmovace uspjesno u velikoj vecini slucajeva , ali sto rece paleo - cilj je sto duze odgoditi mijenjanje (pogotovo u punolitrasima) , zato i dodajemo sve to sto dodajemo...
-Pitanje na koje je teze odgovoriti je zasto mi se javlja koncasta iako dodajem sve sto treba i u kolicini koja je preporucena...č
-Moguce je da ima neke veze sa jakom podlogom(zemlja) koja ima dosta mikroelemenata (ali mozda ne sve) , pa da bi dodao te elemente koji nedostaju u zemlji ti dospes malo profita a on ima puno zeljeza kojeg vec imamo u podlozi i kao eto ti overdosea zeljeza i koncaste - MOZDA - je to tako a mozda i nije - neznam -
-Ali bilo bi dobro da se jave ljudi koji dobro poznavaju biohemijske procese u zemlji kao akvarijskoj podlozi + sa iskustvom sa takvom podlogom pa da nam pokusaju objasniti sta se tu ustvari dogadja - siguran sam da postoji neko logicko i razumno objasnjenje...
-Jaka podloga(zemlja) u kombinaciji gnojenja sa mikroelementima preko vodenog stuba(pa i makroelementima , ali puno lakse) je akvaristicko pitanje svih pitanja - jer ko god uspije da pronadje neko tecno mikroelementarno gnojivo da se podudara - nadopunjuje kvalitetno hranjivu podlogu imace odlicne rezultate sa biljkama(rasvjeta , co2 - o njima se za sada dovojno zna i ima dovoljno podataka)...
-Sve ovo naravno ako je istina da je razlog pojave zelene koncaste - visak zeljeza u vodenom stubu... |
| |
|
|
| Veriu |
Posted on 13.03.2011 16:50
|

Administrator
|
Ja koristim zemlju za cvece kao podlogu i u poslednje vreme imam problem sa svakojakim algama a medju njima je i koncasta. Menjao sam vodu svakog drugog dana, smanjivao i povecao koncentracije svih makro elemenata i nisam uspeo da se resim te napasti. Sad sam totalno bez ideje sta da radim osim da koristim neki od preparata namenjen za unistavanje algi ali mi to nije cilj, cilj mi je da pokusam da shvatim sta mi se desava. |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 13.03.2011 17:02
|

član
|
Veriu je napisao:
Ja koristim zemlju za cvece kao podlogu i u poslednje vreme imam problem sa svakojakim algama a medju njima je i koncasta. Menjao sam vodu svakog drugog dana, smanjivao i povecao koncentracije svih makro elemenata i nisam uspeo da se resim te napasti. Sad sam totalno bez ideje sta da radim osim da koristim neki od preparata namenjen za unistavanje algi ali mi to nije cilj, cilj mi je da pokusam da shvatim sta mi se desava.
2 godine sam se borio sa algama u akvariju čija je podloga zemlja, a najvie je bilo končaste i nisam uspio. prije toga svi moji biljni akvariji su imali inertnu podlogu sa malo dodataka u obliku tableta i sl. i kada bi se neka od algi pojavila vrlo brzo bi je rijeio.
po meni je zemlja za cvijeće opasan triger za pojavu algi... |
| |
|
|
| kera |
Posted on 13.03.2011 17:44
|

član
|
-Jedno od mogucih rjesenja moglo bi da bude i dodavanje uree (preporucuje se iskusnijim akvaristima - jer u slucaju overdosa moze stetiti ribama i fauni-mogu uginuti!)
-Sve u smislu povezanosti azota i zeljeza , jer koliko sam ja razumio , a maloprije sam procitao na ovom forumu u slicnoj temi , da dovoljne kolicine azota pomazu biljkama u vecem koriscenju zeljeza(visak) koji je mozda jedan od glavnih krivaca za pojavu ove alge...
-Doce sve na svoje mjesto -vremenom...- Nemoze koncasta biti tvrdokornija od ljudskog mozga... +  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.03.2011 20:50
|

Administrator
|
Veriu je napisao:
Sad sam totalno bez ideje sta da radim osim da koristim neki od preparata namenjen za unistavanje algi ali mi to nije cilj, cilj mi je da pokusam da shvatim sta mi se desava.
Kada ostanes bez ideja odes na skijanje na 7 dana kao ja i sve se samo resi u tvom odsustvu...
Polako postajem pobornik ideje o trpanju algicida u akvarijum kada su ih ljudi vec izmislili posebno u ovakvim bezidejnim situacijama. Takodje definitivno armija = amano+otoi+nerite+ancistrusi+gomila neocaradina izvrsno radi posao. Nekada se u odnosu na alge kockice sklope baksuzno i sta god mi radili samo tu i tamo menjamo odnos kolicina i vrsta algi ali nikako da ih istrebimo. U takvim nazovi baksuznim algavim akvarijumima koje ne zelimo da rasturimo uz prisustvo gore pomenute armije i algicidi su nacin da se stanje dovede u normalu bez algi ili sa kontrolisanom kolicinom nekih. Nisu algicidi bas toliki bauk i tolike biljko i ribo ubice. |
| |
|