14.06.2026 07:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Brazilija
Santorini
Pozdrav.Zovem se Drazen.Evo i od mene doprinosa sajtu.
Akvarijum je dimenzija 90x45x50,cini mi se 160lit
Podloga je drinski pesak separacije 1 a ispod toga prosejani Sphagnum treset.
Filter spoljasnji prelivni,motorna glava atman 800lit/h
Rasveta:3xT5 1xT8, 2 su sylvania gro-lux,1 daylight i 1 phillips 4000k
Dekoracija:mangrov panjevi,mopani,divlja tresnja,kokos,listovi pitomog kestena
Co2GrinIY kvasac+secer,difuzor u sprejbaru
Ph 6,5 temperatura 28c zamena vode 25-30% nedeljno kisnicom i bunarskom vodom
Djubrenje:scotts u podlozi ispod biljaka,KNO3,komplex 20-20-20 + mikroelementi,tecni Mg. ponekad,fali mi Fe-nikako da nabavim
Biljke:Riccia fluitans,sagittaria subulata,cryptocorina "brown",blyha japonica,ophiopogon,nymphaea,hydrocotyle leucocefala,anubias nana,hygrofila "sunset",cabomba,hygrofila salicifolia,rotala rotundifolia,vasicularia,pistia,hemianthus"cuba"
FaunaGriniskusi,altospinoze,ramirez,cacadu,kraljevske neonke,ancistrus,botia histrionica,jabucar jedan
Santorini attached the following image:
sada_1.jpg

Edited by Santorini on 15.01.2010 21:04

Santorini
Ovako je izgledalo pre 2 meseca a onda sam morao menjati podlogu zbog otapanja dela kvarcne podloge i konstantnog dizanja ph iznad 7
novm.jpg

Santorini
pocetak je morao na brzinu jer ribe cekaju .
Akvarijum nije cikliran vec je samo vecina vode vracena a zbog gomile puzeva u prethodnom setap-u i filter materijal je morao na menjazu.
Ali diskusi su to!!!
praz.jpg

Santorini
a evo ga ljubimce
kaka.jpg

Santorini
Sta da zasadim u desnom uglu iza mangrova,mislio sam bolbitis ili microsorum windelov ili narow.
Pored salicifolije je rotala desno ali se jos nevidi od panja .
Hygrofili"sunset"nedostaje gvozdje pa je blago crvenkasta,nevidi se iz daljine.
Ovo je diskus akvarijum a zelim da bude dobro ubiljen.

I da se zahvalim banetu,dusanu,goranu na nekim biljkama koje ne morah kupiti.
(blyha je dobro-vidi se iz prilozenog)
Edited by Santorini on 15.01.2010 21:51

biobiofizicar
Pozdrav. Deluke divlje I bas po meri dikusa. Mozda je staklo premalo za ovolike diskuse.
Zasto je mrezica provirila iz podloge u prednjem planuč Je li to pokusaj da sacuvas ili odgajis neki tepihč

Brine me i tvoja konstatacija da ti je u prvom pokusaju podloga dizala pHč Jeli to radila Drinska separacija u kombinaciji sa tresetom ili neka druga podloga. Ovo pitam posto sam i ja pre par dana u novom aq napravio kombinaciju Drinski sljunak 2-5mm+ treset....

Santorini
U mrezicu je tek stavljena riccia pa ako krene krene inace mrezica nije ni postavljana u podlozi.

Podloga je bio kvarc 4-5 mm i pre 4meseca sam dodao crvenkasti teraco da napravim uzvisenje(bio mi pri ruci-zestok zaj...),i procitam negde da je tocist krec,uzmem malo i pospem sonu kiselinu i penusio je do nestajanja)
zato je isla onakva zamena.

Inace pesak je sitan,boja je prirodna,super je a i mali juznoamerikanci pokazuju neke osobine koje na kvarcu nisu mogli(malo kopkaju,malo uzimaju pesak u usta pa muljaju),necistoce nemogu da propadnu u podlogu vec ostaju na vrhu za razliku od proslog i bolje se bilje ukorenjuje.
Jedino ce se vremenom verovatno malo sabiti, ali nemoze i jare i pare

dexter
Dobro dosao na forum,zelim ti ugodan boravak i lepo druzenje.

Sto se tice akvarijum,sto kaze bio deluje divlje,sto je bas po mojoj meri.Treset ce dizati ph do te granice dok se ne zasiti,a posle nece ima uticaja na PH.
Moj predlog za iza mangrovanja,valisneria nana,ili neka Crypta,balansea ili retrpspiralis.
Sto se tice gvozdja,ako nemozes da nadjes neki originalni preparat probaj sa TOTHEMOM,nju mozes kupiti u apoteci.A za koncetraciju koju dodajes,ona je vec pisana na forumu,pa potrazi.

www.aquaplants.org
Kum 1229
Svidja mi se divljina koja je neophodna za diskuse,predloge koje ti je dexter dao su Thumb up tako da mi ostaje da kazem samo napred Wink

Santorini
A dexter sta mislis o microsorum windelow,znam da ga imas pa zbog suzenog prostora za sadnju iza vise bi nesto sa rizomom,dali ce stici do vrha akvarijuma 40-45cm.
Bas balanseu sam izbacio,nije mi se tu svidjala,eventualno valisneria ili vivipara
A za totheme sam video vec nikako da se setim u apoteci.Imao sam Fe-helatno 500g al su ga matorci negde zagubili pa se nadam da ce iskociti

Hvala na komentarima

isnogood
Divlje i neobicno.
Pravo osvezenje na forumu Thumb up

dexter
Santorini je napisao:
A dexter sta mislis o microsorum windelow,znam da ga imas pa zbog suzenog prostora za sadnju iza vise bi nesto sa rizomom,dali ce stici do vrha akvarijuma 40-45cm.

Ne moze on da ti narste na tu visinu.Mozes obican da stavis ili cak meni lepsi undulata.Ako ih nemas javni se da ti posaljem.
Edited by dexter on 16.01.2010 22:13

www.aquaplants.org
Thalassoma
Akvarijum izgleda vise nego lepo. I ja volim tu divljinu i trudim se da tako nekako bude i kod mene.
Jedino, i meni se cini da je litraza mala za diskuse.
Nema razloga da zahvaljujes na biljkama jer sam i ja 90% mog sadasnjeg biljnog fonda dobio od drugih forumasa.
Edited by Thalassoma on 17.01.2010 14:29

www.njivice.co.rs
krcko
Za par diskusa je sasvim dovoljno litara uz prateći kolorit manjih ribica . Thumb up Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Santorini
Ima ih 4 tacnije,2 mladja se ne vide ali zasto predrasude,pa oni imaju sasvim dovoljno prostora.
Sasvim lepo napreduju uz biljke a ni jace svetlo im ne smeta.

Thalassoma
Ma, naravno. Ja sam malo u fazonu da za velike ribe je potreban veliki AQ. No, to je ocigledno samo moj trip.
Ipak, i dalje ostajem pri stavu da ti je AQ mnogo lepo osmisljen.
A posto si video moj, jasno ti je da je tvoj lepsi jedno 10x. Jeste da sam ja moj sredjivao u petak ali i dalje nije to nesto...
Edited by Thalassoma on 17.01.2010 17:12

www.njivice.co.rs
zander
Thalassoma je napisao:
...
A posto si video moj, jasno ti je da je tvoj lepsi jedno 10x. Jeste da sam ja moj sredjivao u petak ali i dalje nije to nesto...

Mali off... Jel si ti i nama predstavio svoj akvarijumč
Ne secam se da sam ga video.

Bilo bi lepo prvo predstaviti svoj akvarijum ili zatraiti neku pomoć pre toga, pomoć oko uređenja na primer ili napisati neto iz svog iskustva.
Isto tako bilo bi lepo upisati mesto odakle si i postaviti neki avatar... Thumb up
Edited by zander on 17.01.2010 17:26

Thalassoma
Poslusao sam te delimicno. Sto se tice predstavljanja, nije vreme a i nemam trenutno vremena. Prikupljam fotografije, bilje i ribice i kada skockam neki set-up, postavicu fotografije. Do tada, citam, ucim i kradem ideje...
Mnogo sam u off-u. Izvinjavam se svima a posebno autoru ovog topic-a.

www.njivice.co.rs
Santorini
Malo osvezenja,proslo je par meseci.
Ne volim stalna menjanja postavki vec da akvarijum sazri a i carevi ne vole da im se reljef dira...

CO2 secer-kvasac me smorio pa je izbacen,prihrana smanjena na 1-2 puta nedeljno,zamena vode iskljucivo kisnicom,Svetlo 12-12h regulisano tajmerom, algi nema vec mesecima osim malo tackaste po zadnjem staklu i braon dok nisam okrenuo sprej bar prema zadnjem staklu.
akmb1.jpg

Santorini
ta trane
amb.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta