14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Krecnjacki pesak
Dusan79
kao gornji sloj. Da ili ne i zasto da ,a zasto ne!

fax
ja mislim da nebi trbao da stavljas krecnjacki pesak, jer mislim da otvrdjuje vodu... dakle napominjem-mislim(da se odmah ogradim)... tu su iskusniji pa ce reci dal sam upravu ili nisam...

a sto ne sa kvarcnim peskom ili kamencicima kvarcnim od 1-2-3mm granulaciječ

Kum 1229
A da li si ti cuo Dusane nesto o tom pesku ili samo pitasč Ja sam siguran da nevalja i to zbog tvrdoce,a pitanje je i koje je granulacije. Pogotovo ako je kao obican pesak tek onda nevalja...

Dusan79
Ovaj mi je dostupan u crnoj boji, jako povoljno. Mislim da se on ne rastvara tek tako, ali ajde da ne usmeravam dalje odgovore i tok teme. Pokazalo se da sam vise puta pogresno mislio. Beer

Dusan79
Kum 1229 je napisao:
A da li si ti cuo Dusane nesto o tom pesku ili samo pitasč Ja sam siguran da nevalja i to zbog tvrdoce,a pitanje je i koje je granulacije. Pogotovo ako je kao obican pesak tek onda nevalja...

A zasto ne valjač To mene zanima. Mogu da pitam ljude na ulici koji nemaju pojma o akvaristici, pola ce mi reci valja pola ne valja. Mene zanima ZASTO! Dakle konkretni razlozi, ne nabadanje i nagadjanje.
Pesak je bas pesak, nisam siguran da li ono sto gradjevinci zovu "nula" ali je bas sitan, i jako mi se dopada.

photoivek
Dusan79 je napisao:
Kum 1229 je napisao:
...Pogotovo ako je kao obican pesak tek onda nevalja...

A zasto ne valjač To mene zanima. Mogu da pitam ljude na ulici koji nemaju pojma o akvaristici, pola ce mi reci valja pola ne valja. Mene zanima ZASTO! Dakle konkretni razlozi, ne nabadanje i nagadjanje.
Pesak je bas pesak, nisam siguran da li ono sto gradjevinci zovu "nula" ali je bas sitan, i jako mi se dopada.

ne valja zato to biljka u njemu ne moe da razvije dobar koren jer se on jako sabije i veoma teko moe koren u njemu da raste....

https://minepi.com/photoivek
Kum 1229
Cim je nesto krecnjak onda to znaci da u vodi sigurno podize tvrdocu isto kao i siga ili neka druga kamenja te prirode,a mislim da ti podizanje tvrdoce uopste nije potrebno posto je nasa voda svakako tvrda. Ako je tako sitno kao pesak to nevalja upravo iz razloga kao sto kaze photoivek + sto tesko dolazi do razmene hranjivih materija,podloga se gusi i u njoj vremenom pocinje da trune koren i onda Through wall.
Edited by Kum 1229 on 28.12.2009 13:31

Dusan79
Slazem se, mozda ja nisam lepo objasnio sta tacno hocu. Dakle gornji sloj, pokrivni ili kako vec. Jedan ili dva cm, ne vise, svo bilje je zasadjeno, uredjeno sve kako sam zamislio i sad samo hocu taj slojic odozgo. Dva su razloga. Prvi je da mi je bolja sitnija granulacija, zbog gabarita aq, a drugi je crna boja koja ide uz temu "deep forest"
Grin

@Ivek: potpuno si ti u pravu za razvoj korenja, moja je greska jer nisam dovoljno dobro obrazlozio namere! Beer

Nego mene i dalje zanima zasto krecnjak nije dobarččč Ako je samo zbog rastvaranja onda ga o'ma stavljam.
Citat iz wikipedie: "The Great Pyramid of Giza. One of the Seven Wonders of the Ancient World, the structure is made entirely from limestone." Ako se piramida u Gizi nije istopila do sada e pa vala nece ni meni 1cm peska u 30L vode Grin

Kum 1229
Eto onda otpada da nece doci do gusenja korenovog sistema posto planiras da je stavis kao gornji sloj,ali opet ostaje podizanje tvrdoce Thumb up

krcko
Zbog potrebnog odravanja hemizma vode, treba voditi računa da izbegavamo krečnjački ljunak ili pesak. Jer ćemo u tom slučaju, značajno poremetiti hemizam vode. Ukupna tvrdoća dH i pH vrednost će se promeniti.
Krečnjacki ljunak ili pesak moe jos i da zamuti vodu. A , osim ovoga , ima ga sasvim dovoljno i u česmui - bela skrama po staklu - no ako hoće jezerae u akvarijumu , izvrstan je . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
photoivek
ako si se nameračio da ga stavi i čeka da dobije potvrdu da stavi, kako za sada stoje stvari neće je dobiti.
to ipak ne znači da je ti neće staviti, pa ako si se namerio ti teraj....

https://minepi.com/photoivek
Dusan79
Evo nadjoh neke tekstove o stenju i kamenju krecnjackog porekla. Okto se ne bi slozio sa Vama. A ja njemu bezpogovorno verujem, tako da krecnjacki pesak ulazi u aq bez daljeg razmisljanja. Covek je lepo objasnio, toliko je jednostavno i logicno da nemam reci. Naime, citiram OKTO www.akvaristikayu... :"miljenje da će se krečnjačka stena intenzivno topiti u vodi koju većina akvarista na ovim prostorima koristi (srednje tvrda i tvrda voda) pogreno. Nekoliko puta sam do sada obrazloio na forumu zato je to tako, pa neka onaj koga to zanima potrai malo. Da su u pitanju izrazito mekane vode sa niskim pH (koji bi uslovio otapanje stene) onda bi mogli da govorimo o tome da li je upotreba ovakvog kamena opravdana. U naoj vodovodnoj vodi koju većina vas koristi ta otapanja su vezana za eventualne situacije naglog pada ph i u normalnim okolnostima su zanemarljiva."
Nesto slicno izneo je i drug Coa-da ne citiram. Eto malo sam se potrudio i procitao i dosli smo do zakljucka da nije lose koristiti stene i sljunak krecnjackog porekla.
Dobro, ostace na forumu da drugi znaju ukoliko se razmisljaju. ApplauseApplauseBeerBeerBeer

krcko
kako Ivek reče , dok ne proveri i sam se osvedoči ... neće imati Svoja iskustava . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Dusan79
Osvedoceno covek ne prica napamet!!!! Ipak je to Okto. A ja sam napravio jedan divan slojic od nekih 5-6mm i fenomenalno izgleda!!! Ako se istopi, javicu ovima u Gizi da zastite piramidu od atmosferilija! GrinGrinGrinGrinGrinGrinGrin

fax
ja bas nesto i negotivim potrebu peska, dal kao gornji, donji, srednji sloj-kako god bio upotrebljen, kad tad ce da kazem "zapeci" i podloga nece disati... ako stavis odgore celom povrsinom sloj peska-kako ce ti disati podlogaččč objasni mi samo to-kako ce voda cirkulisati kroz podloguč

ok je upotrebiti pesak u prednjem lanu itd...pa voda ima kuda da ulazi i cirkulise kroz podlogu, al celom povrsinom, bas i nebih to pokusavao...

to mi je drug uradio, stavio treset,glinu, pa krupniji sloj sljunka pa odgore celom povrsinom pesak, na pocetku je bilo idealno, al odjednom, stao ak, dosao ja kod njega da sadim nesto i kako koju biljku zabodem izlaze baloncici iz podloge-podrigivanje, jer nema cirkulacije u podlozi iiako ima krupan sloj sljunka... al eto zapeko i stavara se amonijak u podlozi... to kad sam video, odmah sam znao da je do peska...

sto kazu ivek i krcko, probaj pa vidi, mozda budes imao pozitivna iskustva, a mozda i ne...

pozz

Dusan79
fax je napisao:
.. ako stavis odgore celom povrsinom sloj peska-kako ce ti disati podlogaččč objasni mi samo to-kako ce voda cirkulisati kroz podloguč

Pa na skrge....GrinGrinGrinGrin
Prednji plan naravno. Nisam ni ja od juce! Thumb up

Ovo je sad sminkanje. Znas kad srede mladu pred udaju. Pa kad se uda.......

Jeca
Ja bih samo dodala kao opciju protiv, cinjenicu da ce ti se taj gornji sloj crnog peska, pomesati sa sljunkom koji je svetle boje, prilikom prvog presadjivanja bilja, tako da osim sto menja hemizam vode, i onemogucuje cirkulaciju, neces biti zadovoljan ni estetikom.

sejn
Okto koristi verovatno osmozu .....a mi Beer

Kum 1229
Dusane,ti si tako odlucio tako i treba da radis Beer

Coa
Krecnjacka stena ili krecnjacjki pesak ili krecnjacki sljunak su 3 razlicite stvari. Ogromna je razlika u ukupnoj dodirnoj povrsini.

Milion sam puta rekao da se u akvaristici neke gluposti provlace do danas a pocev od ko zna kad, sezdesetih, sedamdesetih proslog veka. To se odnosi i na upotrebu materijala krecnjackog porekla u akvarijumu.

Moze neko da koristi i vodu iz RO pa da je sjebe sa tvrdocom, ako koristi kilogram mlevenog kalcijum karbonata. A opet moze i da koristi cesmusu pa da je ne sjebe sa 50 kg krecnjackog kamena, sige npr.

U svakom slucaju, necu da pisem vise, jer sam poceo da koristim ruzne reci, a to nije lepo, te zasluzujem momentalno bicevanje Grin

Dusan79 kao i cesto puta do sad po meni ima ideje koje u zargonu zovemo fix ideje. Nek se ne ljuti jer sam ipak ja kralj fix ideja, ali ne mogu da ih ispoljim na forumu ovog tipa GrinGrinGrin
Postoji inertna crna podloga fenomenalno granulisana, koju ja koristim u nekoliko akvarijuma. Pored nje ne vidim razlog za neko experimentisanje, jer mislim da joj nista nije ni blizu. A vi kako ocete Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,150 jedinstvenih poseta