14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
No One’s Land
Arcus
Zdravo Wink
Predstavljam vam svoj akvarijum,evo podataka:

Dimenzije: 60*40*27 (oko 65l)

Filtracija: TetraTec EX 1200

Rasveta: 1*24W Aquastar T5, uskoro i 24W Gro-lux

Podloga: Vulkanit, beli šljunak

Dekoracija: Mangrovi panjevi

Flora: Staurogyne sp, Eleocharis parvula, Pogostemnon helferi, Java moss, Microsorum Windelow, Microsorum sp, Valisneria nana

Fauna: Paracheirodon axelrodi, Otocinclus affinis, Red chery shrimps
(i zalutali iz drugog akvarijuma par beba ancitrusa,par rasbora i limun tetra).

Ostalo: CO2 boca i stakleni difuzor, stakleni drop cheker, Atman 300W grejač

-E.parvula i Staurogyne su tek posađeni tako da će ovaj akvarijum za 15-20 dana biti mnogo komplentiji kada se ove dve biljke razrastu.

-Desnom stranom sam mnogo zadovoljniji i nebih je dirao dok se nerazraste,za razliku od levekoja je nekako nedefinisana. Pokušaću je popraviti tako što ću vezati Bolbitis heudeltotii na ovaj levi panj,u pozadini pri dnu.

- Imam u planu staviti Blyxu japonicu napred, između ovog špica obraslog mahovinom (što leži na podlozi) i špicaste grane,ispred Windelowa.

-Također bi želeo nabaviti i Flame moss-a i staviti ju na ovu najvišlju granu,mislim da bi bolje sela nego java moss zbog svog interesantnog rasta prema gore.

-Razmišljao sam i o nekoj crvenkastoj biljci u pozadini ali o tom kasnije,kada se ovo novoposađeno bilje razraste i kvada vidim kud ide akvarijum. Izvnjavam se na lošim slikama, neki stari Sony 7mpix "koliko para toliko i muzike" aparat. Očekujem vaše predloge i komentare. Hvala Beer
Arcus attached the following image:
1_156.jpg

Arcus
Sa desnog boka:
2_111.jpg

Arcus
Desna strana
3_76.jpg

Arcus
Leva strana
4_47.jpg

dexter
Prvo dobro dosao na forum.

Svidja mi se tvoja zamisao centralne postavke.

Microsorum koji si privezao za panj a koji se nalazi na desnoj strani panja kada se razraste bice preveliki za to mesto.Moj predlog da ga izmestis iza panja.isto tako i windelow i on kada se raygrana ima da dodje do prednjeg stakla,a onda ti rusi koncepciju tvoje postavke.

U sustini imas dosta posla,i dosta uzivanja.

Sakri spanski zid nekom pozadinom,narusava izgled akvarijuma i odvlaci paznju.

Jos jednom dobro dosao.
Edited by dexter on 27.12.2009 19:14

www.aquaplants.org
Arcus
Znam da ima još puno posla,ali to je najveća uživancija Grin
Šta mi predlažeš umesto microsoruma na onoj levoj stranič
Možda Monosolenium tenerumč Ima li neko tu biljku za prodati jako mi se sviđač Windelow ću ostaviti za sada tu di jeste,ovaj na leovj strani, a ovaj desno bih mogao zameniti... možda bi tu bolje odseo tanerum!č
Kada kupim crnu poadinu,stavljam ju! Znam da će biti bolji kontrast Thumb up
Još nešto,pogledajte drugu sliku, ovu sa desnog boka, razmišljam da uklonim mahovinu sa ove doljnje "grane" koja je ispucala i vrlo interesantno izgleda,a mahovina ju prekriva polako...

dexter
Arcus je napisao:
Znam da ima još puno posla,ali to je najveća uživancija Grin
Šta mi predlažeš umesto microsoruma na onoj levoj stranič
Možda Monosolenium tenerumč Ima li neko tu biljku za prodati jako mi se sviđač Windelow ću ostaviti za sada tu di jeste,ovaj na leovj strani, a ovaj desno bih mogao zameniti... možda bi tu bolje odseo tanerum!č
Kada kupim crnu poadinu,stavljam ju! Znam da će biti bolji kontrast Thumb up
Još nešto,pogledajte drugu sliku, ovu sa desnog boka, razmišljam da uklonim mahovinu sa ove doljnje "grane" koja je ispucala i vrlo interesantno izgleda,a mahovina ju prekriva polako...

Pusti mi adresu na PP,poslacu ti ja Monoselenium.

www.aquaplants.org
Kum 1229
Svidja mi se postavka,za pocetak je sve na svom mestu. Naravno uvek moze neka korekcija ali je bitno da tebi odgovara. Cekamo dalji razvoj i nove slike uspesnog napredka Thumb up

Aquamaniac
Za pocetak sasvim dobro,kao i sama postavka,ali jedino sto mi odvlaci paznju je bela podloga...nadam se da ce je biljke prekriti,jer odaje utisak neprirodnog izgleda aq.
Poslusaj dexterov savet,te stavi neku crnu pozadinu...bice jos lepsi.
Koliko je aq star i na koji nacin ga odrzavas,djubrenje...č
Stavi u profil mesto iz kojeg nam pises Wink.

Arcus
Aquamaniac je napisao:
Za pocetak sasvim dobro,kao i sama postavka,ali jedino sto mi odvlaci paznju je bela podloga...nadam se da ce je biljke prekriti,jer odaje utisak neprirodnog izgleda aq.
Poslusaj dexterov savet,te stavi neku crnu pozadinu...bice jos lepsi.
Koliko je aq star i na koji nacin ga odrzavas,djubrenje...č
Stavi u profil mesto iz kojeg nam pises Wink.

Ova postavka je od 9. meseca,tj panjevi,microsorumi i deo mahovina, dok su parvula i staurogyne došli pre par dana.
Do sada sam đubrio po pps-u (Nutrafin NPK + Profito) a od sada ću po EI. Upravo čekam da mi dođu nitrati i fosfati pa da smućkam đubrivo.
Razmišljam da nedodajem kalijum zasebno jer ga već po nekima,ima dosta u nitratimač!

Planiram da dodajem:
1ml - nitrata - 1ppm
1ml - fosfata - 0.05ppm
1ml - Profita
CO2 ima dosta, svetlo zelena boja DC-a, u njemu 4kh voda, dobro baždarena...
I naravno izmena vode jednom nedeljno 50%.
Šta mislite,da li će to biti dovoljno đubrenja za ovog 65litrašač
Da li treba kalijumč Da li treba dodavati i gvoždje (Easylife Ferro) Piše na Profitu da ima kalijuma i gvožđa...dovoljnoč

biobiofizicar
Ovaj panj (sa platformama) daje mogucnost pravljenja visespratne postavke i ja bih nekako u tom smeru i razvijao ovu postavku, da ta visespratnost ostane izrazena i da potpuno ne zaraste u bilje. Prilicno redak pristup u aquasapingu, a opet interesantan.

Aquamaniac
Arcus je napisao:
Razmišljam da nedodajem kalijum zasebno jer ga već po nekima,ima dosta u nitratimač!

Planiram da dodajem:
1ml - nitrata - 1ppm
1ml - fosfata - 0.05ppm
1ml - Profita
CO2 ima dosta, svetlo zelena boja DC-a, u njemu 4kh voda, dobro baždarena...
I naravno izmena vode jednom nedeljno 50%.
Šta mislite,da li će to biti dovoljno đubrenja za ovog 65litrašač
Da li treba kalijumč Da li treba dodavati i gvoždje (Easylife Ferro) Piše na Profitu da ima kalijuma i gvožđa...dovoljnoč

Pretpostavljam da ces nitrate dodavati uz pomoc kalijum nitrata/KNO3,pa ako je tako,onda kalijuma ima u KNO3,ali ne mnogo,najvise ima nitrata. Neki kalijum dodaju preko KNO3,a vecina uz to i preko K2SO4 ili KCl-a. Kalijum je vrlo bitan element,jer podstice fotosintezu/usvajanje CO2,kao i mnoge druge stvari.
Pre dodavanja,imaj u vidu da nemas mnogo biljaka u aq i da je vecina spororastuca. Nemoj odmah preterivati sa kolicinom djubriva,kreni postepeno,pokusaj da posmatras biljke,pa ces vremenom doci do prave mere. Jeste da to zavisi od vrste biljaka i efekta koji se zeli postici,ali optimalne vrednosti nitrata su od 2 do 30 ppm-a, kalijum oko 20ppm-a i fosfati od 0.5 do 2 ppm-a.
Gvozdje je takodje bitan element i tu ne bi trebao da predjes granicu od 0.5 ppm-a. Vodi racuna prilikom dodavanja,jer preterano dodavanje moze dovesti do bujanja algi. Ima onih koji gvozdje ne dodaju,tacnije,dodaju ga preko ProFita,do onih koji ga dodaju ili preko Ferra ili preko nekog drugog preparata.

Arcus
Evo došli makroelementi.
Napravio sam fosfate,sada ću i nitrate.
što se tiče kalijuma, pročitao sam da ga u EI režimu neki nedodavaju posebno, ali ja sam kupio 50g pa me zanima koliko jak rastvor da napravimč Koliko je optimalno uneti kalijuma dnevno u ovaj moj 65l aqč
Nemam iskustva sa ovim pa molim pomoć Wink

Arcus
Evo sadašnjeg stanja. Treba pričekati da se staurogyne, eleocharis i ricca u potpunosti razrastu Smile Najviše bih voleo videti Flame moss na ovim granama umjesto ove javanske,ali nigde ju nemogu nabaviti.

Arcus
Sadašnje stanje.
Ovom setupu treba još mesec-dva da se razrastu eleocharis,stauroyune i popune tu levu stranu,kao i ricca,i ona je tek došla.
Najviše bih voleo videti flame moss umjesto javanske,ali ju nigde nemogu nabaviti.
Kako vam se činič Beer
p1.jpg

Arcus
.
p2.jpg

zander
Meni izgleda dosta dobro Thumb up
A tek će da bude dobro kada se popuni malo akvarijum. Možda je malo mahovina krenula kuštravo da raste... Wink tj puno si je stavio u samom startu verovatnoč
Kako si namestio pajpoveč

Arcus
zander je napisao:
Meni izgleda dosta dobro Thumb up
A tek će da bude dobro kada se popuni malo akvarijum. Možda je malo mahovina krenula kuštravo da raste... Wink tj puno si je stavio u samom startu verovatnoč
Kako si namestio pajpoveč

Kada nabavim flame moss,letiće ova javanska napolje.
Drug mi u transportu polomio inflow od pajpa Sad tamo otprilike 3-4 prorez u staklu kroz koji ulazi voda,ali sam montirao nekako,super rade Applause Baš elegantno izgledaju,i kao da bolje usisavaju od onog standardnog usisa tetre...
Doću po još koju!
Naručio sam preko eBay-ja star moss ali sam cuo da nije baš za pod vodu Shock, nema veze,probaću je bilo gde stavit da vidim napreduje li.
Prvi puta kupujem preko eBay-a pa sam uzo nešto najjeftinije da vidim kako to funkcioniše i koliko biljke u u kojem stanju dođe. Ako sve bude dobro,ima da naručujem egzotičnog i retkog bilja za 180litraša koji je u proizvodnji... Thumb up

zander
Vidim nemaš inflow na slici Grin
Sa slike mi se čini da si outflow stavio previše pozadi, pa da ne udara mlaz direktno u biljke, možda ne bi bilo loše.
Tog druga ću da častim a mi se vidimo ponovo Grin Wink
Kad stignu biljke sa ebaya javljaj kako si zadovoljan i ja bi nešto naručivao...

Arcus
Inflow nije neupotrebljiv, spojio sam ga i preko mesta puknuća stavio komad creva 1cm koji je seo naknap i drži to. Ajde i ti polomi neki outflow pa da uparim pajpove Grin
Inflow je skroz levo,nisam ga izvadio,ali se nevidi Frown

Vidićemo šta će biti sa eBay-jem, mnogi su mi rekli da su kupovali bez problema,vrlo povoljno... Iz Malezije i Tajvana, odakle su najveći prodavači jeftinog bilja sa eBay-a, treba uzimati microsorume,mahovine,anubijase, bolbitise...ostalo iz Nemačke, jer neće preživeti toliki put u koverti Wink
Edited by Arcus on 07.01.2010 19:30

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta