14.06.2026 03:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Česmovaa, hlor, i sve ostalo,...
biobiofizicar
Razgovarajući sa kumom koji je dugo godina radio u i oko vodovoda spomenuo mi jedan interesantan podatak.
Na kontrolnom mestu gde mere količinu hlora i uzimaju uzorak - odma mere po uzorkovanju, a onda taj isti uzorak posle par minuta koriste kao kontrolni za kalibraciju nule. U prevodu po normativima posle par minuta sav hlor izvetri, i koncentracija je nula. Prozvučale su jo i konstatacije da se hlor u naem sistemu vodovodnih cevi zadrava do česme zbog parcijalnog pritiska unutar zatvorenog sistema i da onog trenutka kada voda izađe iz česme sve izvetri u vazduh za par sekundi (jer je parc.pritisak hlora u okolnom vazduhu praktično nula).

Postavlja se pitanje smisla dugotrajnih odleavanja vode (dan - dva) u kanisterima, a ne direktnog sipanja sa česme crevom preko recimo finih batenskih rasprivača. Postavljam pitanje u ime onih koji svakako koriste samo odstajalu česmovaču, a ne i neke RO i pH doterane vode....
Edited by biobiofizicar on 24.12.2009 09:34

krcko
Bio , ta činjenica da se Hlor izgubi prilikom istakanje iz česme je poznanica i pre nego sam počeo bavljenje akvaristikom . Isto tako , nakon 10-15 min. koncentacija rastvorenog CO2 naglo pada , pokazatelj -skok pH od 7,0 kada odmah merim , na 7,2-7,5 . Svrha potrebe da voda odstoji je u tome da se istaloe , padnu na dno , krupne čestice , ako ih ima , da se voda izbistri , aerie zbog obogaćivanja sa O2 i dovede na priblinu temperaturu vode u akvarijumu gde će mo je sipati . Ima toga jo , ali da ne ka..m vie . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Kum 1229
Ja sam jedan od onih koji vodu sipa direktno sa cesme,rezultati su da je ph-8,a ukupna tvrdoca gh-13 sto mislim da i nije tako lose. Bolje da mi je konstantno ovakva voda nego da parametri idu gore dole. Ribice i biljke se ne bune tako da sam i sam zadovoljan. E sad kada bi ubacivao co2 onda bi mi se ph stalno spustao,a ja bi dodavanjem moje cesmovace stalno ph podizao,tako da sam skontao da je bolje da nista ne diram. Thumb up

Dusan79
Bravo kume!!!! I bravo za kuma!!! Sirom otvorenih ociju! Ja je takodje sipam direktno iz slavine. Kakvo crno odlezavanje, kakve crne krupne cestice. Samo da pitam jel je posle odlezavanja filtrirate od krupnih cestica pre sipajnja u aqč Meni je bitno da su biljke i ribice zdrave i prave i da su zadovoljne! Tako da je odlezavanje out!!! Thumb up

Aquamaniac
Licno sam misljenja da voda treba da odstoji,jer time vetre neki gasovi,hlor,hloramin i cini mi se neki metali. Hloru je potrebno par sati da izvetri,a hloraminu nekad i do nedelju dana.
Prilikom dodavanja vode sa cesme imao sam problema sa silikatnim algama,a s obzirom da sam iz Obrenovca,u reci Savi ima dosta ovih algi...nisu ovo moje reci,vec Octopusove koji mi je pomogao u identifikaciji alge.

krcko
Pije vodu i jedno i drugo . Duane , kada već pita , i Ti bi pravio razliku u dodavanju vode ribama od 0,5 evra komad , kojih mogu kupiti jato od 100-200 komada za jednog diskusa . Tu se donekle razlikujemo u pristupu ovoj materiji . Pozdrav

Dusan79
Apsolutno, samo skuplje ne znaci i bolje! Bar ne u ovom slucaju. Diskus je xtra riba ,ali 50e je 50e. A talog je talog! A karta je kurva, izvinte me sto psujem, jer ja samo pricam onako kako cujem....
Na kraju krajeva, svakom svoje, ko sta voli nek izvoli. Ja samo gledam da me sve kosta sto manje, zato koristim EL proizvode. A od riba, bas one koje ste mi vi preporucili Grin
P.S. ja ne pravim razliku u dodavanju vode ribama od 1,5e po komadu, a diskusa cu imati kad porastem! Beer

ZoSo
Jbg. ja u NS nikoga ne poznajem ko ne sipa direkt sa pipe....
Ja sam bio poslednji mohikanac Grin
Tako sam radio od početka u ovom novom akvarijumu , i poto nisam primetio nikakve negativne posledice počeo sam i u onaj stari i sve je ok !

daweed
Jos jedan od onih koji cesmusu sipaju direktno u aq. Thumb up

http://daweedaqua.tk
kojot
Teska srca i ja priznajem, i to tako sto menjam 1/3 vode na 5-6-7 dana, onda crevo na vrh grejaca i lagani mlaz.
Oscilacije u T sad tokom ovih hladnih dana su bile 2*c, ali kroz sat vremena T se vrati na prvobitnu vrednost!!!

strujas
Ja sam u sekti onih koji koji pustaju da odlezi, ali obzirom na izneseno ovde prestajem sa time.
Dok ne nabavim diskuse Grin

Blue
Direktno iz cesme, 25-30%. Nisam primetio negativne posledice sto se tice faune (kozice, puzevi, neonke, ancistrusi, ramirezi).

biobiofizicar
Puno vam hvala na iscrpnim odgovorima. Ja sam do sada takodje bio u sekti odlezivaca vode u kanisterima. Zamene od 25-35% nedeljno. Voda je lezala od 2 dana pa do 7-8 dana (izmedju dve zamene). Evidentno je da se posle 7-8 dana pojavi karbonatni plivajuci talog na dnu kanistera, kao i ona bela karbonatna skramica po povrsini vode. Inace trudio sam se da kanisteri stoje na tamnom mestu. Nekada kod pazljivog presipanja 30lit kanister - kofa - akvarijum uspem deo tog karbonatnog taloga da ne ubacim u aq, ali objektivno sa malo uspeha i uvek poslednja kanta pomalo zamuti aq. Obzirom da ce mi uskoro ukupna litraza u stanu u svim staklima preci 300lit nosim se mislju o automatizaciji izmene, a ne o nalazenju mesta za 2-3 nova kanistera. Mislim da bi mi crevo sa finim bastenskim rasprsivacem-tusem koji pravi maglu mnogo pomoglo. Ovo je idealna brzinska aeracija dodavane vode u delicu sekunde, a i nema preteranu snagu protoka da uzmuti dno. Za temperaturu je uvek tu mesalica za toplu i hladnu vodu na cesmi...
Inace ovaj princip i ideju sam video kod kolege iskusnog akvariste - hvala mu... Wink

Ovim bih probao da resim i problem obaveznog rasipanja makar malo vode po parketu i namestaju (jer kanta uvek malo podlije kada vise nagnem) od koga moja zena pi@#$#!....Cool

Gjuro
Pre sam dodavao vodu ustojanu ali me je to zamaralo t.e dosadilo mi je kofe presipuj i.td e sad dodajem direk od cesmu povezem sa bastisko crevo i sipam Smile ali prvo je filtriram sa aktivnog uglja. I do sada nisam imao nikakvog problema.
A evo i filtra, voda prolazi normalno sporije.
Gjuro attached the following image:
f2_2.jpg

photoivek
biobiofizicar je napisao:Mislim da bi mi crevo sa finim bastenskim rasprsivacem-tusem koji pravi maglu mnogo pomoglo. Ovo je idealna brzinska aeracija dodavane vode u delicu sekunde, a i nema preteranu snagu protoka da uzmuti dno. Za temperaturu je uvek tu mesalica za toplu i hladnu vodu na cesmi...

ovako to ja reavam.
na kraju creva je "rua" koja se nadene na kantu za polivanje cveća. mislim da u Merkuru ima da se uzme za oko 50 dinara....
photoivek attached the following image:
crevo_ruza.jpg

https://minepi.com/photoivek
zander
E ovo mi se sviđa, moraću nabaviti Thumb up

isnogood
U 33 litra ide odstajala voda, ali u 160 ce ici direkt.

E ovo mi se sviđa, moraću nabaviti

Takodje!

kojot
mesalica za toplu i hladnu vodu na cesmi...

Ako se radi o mesanju tople vode iz bojlera racunaj da ti je ukupna tvrdoca dosta veca!!!

biobiofizicar
Sad se malo ceskam po glavi....

Ja mislio da ako nije ista kao kod hladne, a ono je mozda i manja (obzirom da se u bojleru neprekidno hvata talog).
Je li neko merio vrednosti ukupne tvrdoce za hladnu cesmovacu i ohladjenu bojlersku iz iste cesme

krcko
Pitanje , kakva je prozirnost - bistrina vode kada je sipa iz česme u čau č
Kakva je kada sipa iz bojlera č Onda opričamo ostalo . Lecture Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,612 jedinstvenih poseta