Dugo vec razmisljam o postavljanju teme,pa resih i to da uradim. Kao sto i tema kaze,zeleo bih da cujem vasa iskustva o trimovanju biljaka pred finalnu fotografiju,odnosno,da tako nazovem,trenutak kada ste najzadovoljniji onim sto ste jos na pocetku zamislili.
S obzirom na to da neke biljke ne rastu istom brzinom i da istovremeno trimovanje svih biljaka u aq nece dovesti do "paljenja" fotoaparata,zanima me,da li biljke trimujete kada one "osete" potrebu za tim,odnosno kada zaklanjaju neke druge biljke ili tome slicno,ili ih trimujete prema nekom vasem osecaju,cak i kada im vreme nije,kako bi,kada se razrastu,izgledale onako kako ste zamislili za finalnu fotografiju.
Naravno,posto me zanimaju vasa iskustva,tako cu izneti i moje. Konkretno,posto se blizim finalnoj fotografiji i posto u aq od zbunastih biljaka,jedinih biljaka koje trimujem,imam Rotalu green,Rotalu rotundifoliu,Rotalu "Nanjenshan",HM,Ludwigiu arcuatu i Lysimachiu nummulariu "Aureu",tako ni trimovanje ovih biljaka nije isto,odnosno,s obzirom na to da Rotala green,Rotala rotundifolia i HM rastu priblizno istom brzinom,tako njih trimujem istog dana,a ostale biljke,Rotalu "Nanjenshan",Ludwigiu arcuatu i Lysimachiu nummulariu "Aureu" neki drugi. Razlika izmedju ta dva trimovanja nekad bude i do nedelju dana. Pre sam racunao vreme od trimovanja do vremena kada biljka dostigne zamisljeni maksimum...naravno,donekle svestan ne bas konstantnih uslova u aq izmedju dva trimovanja jedne iste biljke.
Izvinjavam se na malo ospirnijem postu .
Sad izvolite...da vas cujem aquascaperi .
E to je i mene ranije mučilo da ukombinujem trimovanje raznih biljaka.
Npr, Rotale sp green i Linmophilie aromatice sećam se.
Ako se priprema za slikanje akvarijum, tačno se mora u razmacima od po nekoliko dana trimovati prvo ono to sporije raste pa onda ono to raste malo bre, ako takvih biljaka imamo po akvarijumu.
Otud i ono nepisano pravilo, da se stavljaju spororastuće biljke u srednji plan akvarijuma (microsorumi, bolbitisi, anubie, ili neko kamenje ili grane sa mahovinom...) a pozadi neto od tih biljaka koje trae čeće trimovanje. To malo vodi van ove teme, ali to je ono to će svakom akvarijumu dati stalnu lepotu čak i kada su biljke trenutno oiane... A sa tim se susrećemo svakih desetak dana, znači u proseku mi od npr mesec dana imamo savreno lep akvarijum (sa tim brzorastućim biljkama) samo nedelju dana npr.
Utimovati sve za konačnu sliku sa na primer 3-5 brerastućih biljaka obično zadnjeg plana mu dođe kao umetnost, naravno ako je akvarijum tog tipa, sa jasno definisanim prednjim srednjim i zadnjim planom. Idi bre, moglo bi se o tome filozofirati na dve strane
Jednostavno se rast biljaka tj brzina mora pratiti pa od prilike podesiti sve.
Za kraj, to se tiče tog podeavanja biljaka zadnjeg plana da na primer izađu sve tik do povrine vode, moe tog dana kada ti se čini sve idealnim za slikanje odvaditi malo vode, tj spustiti nivo u akvarijumu, zatamniti taj deo stakla da ne smeta fotografijisanju i onda slikati.
Ma to su sve priče ako sprema akvarijum za takmičenja, to se nas tiče mi imamo niske kriterijume i nama se sve sviđa
Pozdrav Edited by zander on 22.12.2009 22:10
"Ma to su sve priče ako sprema akvarijum za takmičenja, to se nas tiče mi imamo niske kriterijume i nama se sve sviđa"
Bas sam ovako nesto hteo da kazem. Mada da su niski kriterijumi i nisu, jednostavno smo otvoreni za svaciji ukus i nismo vodjeni onim striktnim normama, dokle god je aq zdrav, mislim da je ovo preciznije.
Moj slucaj je bas slican ovom, iako okusavam da uradim neki skejp istovremeno pokusavam da mi akvarijum sto duze bude "savrseno" lep. Dakle trimujem po potrebi i po tome da mi akvarijum u svakom trenutku bude lep na oko, jer je on pre svega ukras moje dnevne sobe, a tek onda ukras neke fotografije. Vec se nedelju dana spremam da secem Alternantheru koja zauzima dobru 1/5 akvarijuma, ali nikako da krenem bas iz ovih razloga. Doduse nisam ni blizu neke "finalne" fotografije jer ce to znaciti da mi je ovo uredjenje akvarijuma dosadilo i da ce sve napolje pa iznova, pa se trudim da tu finalnu fotografiju odlozim sto duze jer mi ovaj aq nije jos uvek dosadio.
Za finalnu cu sigurno tempirati trimovanje jer kao sto rekoste svo se bilje drugacije ponasa i raste.
Ovde se radi o konceptu takmicarskog akvarijuma pravljenog samo sa jednim ciljem - upravo te zavrsne fotografije.
To znaci da je cela postavka podredjena tom konacnom cilju: prikazivanju u 2D fotoformatu.
Ja licno fotoaparat ispred akvarijuma uzimam u trenutcima kada mi se njegov izgled u tom trenutku svidja (iz bilo kog razloga) i nerobujem postavkama prilagodjenim 2D fotoprikazu, nego naprotiv tezim da akvarijum ima neku svoju prirordnu dinamiku i da u kontinuitetu bude 3D prirodan prizor stalno dopadljiv mom oku. Bas zbog toga zrtvujem i neke osnovne koncepte akvaristicke postavke ne bi li zamaskirao, cevi, kablove, pumpe i grejace koji me u akvarijumu iritiraju kao cir na dup@#$. Zato su moji akvarijumi bez CO2 jer to podrazumeva jos puno metara cevi, reaktora, difuzora, dropcekera, skimera,....
No vratimo se zavrsnom trimovanju. Nema tu neke mudrosti. Biljke u tvom akvarijumu imaju neku svoju dinamiku rasta znanu samo njima i tebi koji ih neprekidno zaljubljeno gledas. Znaci ti si taj koji odlucuje kada koji zbun ide pod makaze da bi imao oblik i visinu koju zelis u trenutku "X" i da bi na vrhovima tih biljki bili zdravi i lepi vrhovi, a ne bastovanski rezovi. Sa jos par malih trikova pre fotkanja mozes doraditi prizor. Pa to rade svi profiji koji salju akvarijume na raznorazna foto prikazna takmicenja. Jedno ti je rekao Zander sa podesavanjem nivoa vode. Neke biljke mozes gajiti sasvim u drugim akvarijumima, pa ih ubaciti u postojeci za zavrsno slikanje. Ko ce da vidi saksijicu sa biljkom zadnjeg plana iza nekog panja, a koja je u akvarijum stigla 5 minuta pre slikanja. Biljni zbun koji raste pod uglom od recimo 45 stepeni, ako se necim podkoci i malo uspravi na 60stepeni, automatski "raste" i u visinu. Laznjak kod mnogih prikazanih takmicarskih akvarijuma je i cinjenica da neke biljke jednostavno traze mnogo razlicite uslove da bi izgledale "tako lepo" i u zajednickom akvarijumu nikada nebi postigle tu lepotu koja je "Gle cuda" prikazana na takmicarskoj fotografiji.
Ja mislim da profi takmicari gaje samo bazicnu osnovu postavke (kao kada slikari nanose osnovnu boju na platno) i onda u par dana pre slikanja kao od lego kockica sklapaju postavku, "odleze" je dan dva i skljocanje...
Ja jos uvek slazem biljke kao slagalicu. Koja bi gde mogla da dodje, da se slozi po formi, koloritu, brzini rasta... Nisam u stanju da vidim cilj vec lutam dok mi se ne ucini da je lepo slozeno, manje ili vise.
Taj nivo me valjda diskvalifikuje kao akvaskejpera, ali sam slobodan da kazem da je moje vidjenje stvari blisko daweedovom i biobio vidjenju. Fotografiju vidim vise kao dokument nego kao cilj.
Mozda sam previse bukvalno shvatio tvoje pitanje...č
[url]Ovde se radi o konceptu takmicarskog akvarijuma pravljenog samo sa jednim ciljem - upravo te zavrsne fotografije.
To znaci da je cela postavka podredjena tom konacnom cilju: prikazivanju u 2D fotoformatu[/url]
Ne bih se bas slozio sa tobom,jer se i u takmicarskom akvarijumu moze jednako uzivati kao i u netakmicarskom.
Iskreno,radim i jedno i drugo,uzivam i gradim. Naravno,ne iskljucujem mogucnost da se i takmicim sa akvarijumom,ako sve bude teklo po planu. Imam taj duh i zelju da se po prvi put oprobam na nekom takmicenju i vidim kakav ce odjek to proizvesti .
U pocecima bavljenja aquascaping-om susreo sam se sa mnogim biljkama...ni sam ne znam koliko mi je biljaka proslo kroz akvarijum...jednu biljku sam zamenjivao drugom,jer bi mi prethodna dosadila,drugu sam vadio,jer bi prebrzo rasla,trecu jer nije uspevala u pruzenim uslovima...itd. Ovaj hobi ima zanimljivost upravo u toj dinamici koju sam naveo i zato ne moze da dosadi. Priznajem,u tim pocecima sam bio vise nezadovoljan izgledom akvarijuma,jer sam stalno hteo nesto da promenim,dodam ili oduzmem,nego zadovoljan,ali i povrh toga sam uzivao. Te prve akvarijume/skejpove nikad nisam mogao da dovedem do kraja,jer bi pocetnu zamisao poljuljala neka nova,interesantna biljka i sve tako u krug,kao na ringispilu. Medjutim,na osnovu skromnog,stecenog iskustva,pri oformljivanju postojeceg skejpa,tacno sam znao sta zelim i sa cim to zelim. Takodje,ovaj hobi smatram jednom vrstom umetnosti,gde pocetna ideja biva realizovana kroz finalnu fotografiju. Zamislite samo slikara koji bi na jednoj slici stalno nesto docrtavao ili brisao...na kraju to ne bi ni na sta licilo,kao i moji prvi skejpovi .
Nema dana da neki zanimljiv detalj u akvarijumu ne ovekovecim,kao i sam akvarijum,medjutim sve dok ne budem bio skroz zadovoljan,dotle ce se na tim fotografijama videti oprema . Sa druge strane,nisam "u fazonu" postavljanja nedovrsenih akvarijuma,jer najbolje znam ka cemu stremim .
Malo sam otisao u off,ali sam nadam se razjasnio temu. Zamolio bih sve clanove koji se budu ukljucili u temu da se drze iste .
Edited by Aquamaniac on 23.12.2009 01:34
i u takmicarskom akvarijumu moze jednako uzivati kao i u netakmicarskom
Apsolutno se slazem sa tobom.
To je samo jedan od puteva i nacina bavljenja ovim prelepim hobijem - stremljenje konacnom zamisljenom izgledu koji ce biti ovekovecen zavrsnom fotografijom (bez obzira da li je cilj takmicenje ili ne - tu sam mozda bio neprecizan).
To jednostavno u ovom trenutku nije moj put sto neznaci da maksimalno ne podrzavam one koji njime idu i u njemu uzivaju...
Ja sam iz naslova malo pogresno shvatio da je zavrsno trimovanje zelja za pravljenjem striktno takmicarske fotke (sto je takodje OK), a moze i ovako kako si ti lepo objasnio. Pravljenje takmicarske fotke podrazumeva one male dozvoljene trikove i varke koje sam pominjao.
Tebi ostaje samo ono pasionirano strickanje makazama, a kad i kao to znate samo ti, tvoje biljke i tvoj akvarijum. Ideja finalnog izgleda je samo tvoja, a biljkama i akvarijumu ostaje da se u vremenu i prostoru povinuju tvojim idejama i makazama Edited by biobiofizicar on 23.12.2009 01:52
Izvini za jos jedan off. Kod nas to tako ide neko postavi jednu temu a onda mi skrenemo negde leeeeevo i pisemo sta nam je volja. Mozda ovo moze da se otvori kao zasebna tema, pa da admini iskopiraju ove poruke, a mi ovde da ostavimo samo ove delove vezane za trimovanje.
Ne sporim da je akvarijum sam po sebi umetnicko delo ali na njega vise gledam iz perspektive Van Goga ili Gogena cije slike vise podsecaju na decije brljotine, nego Mikelandjela i njemu slicnih koji umetnicko delo stvaraju po nekim normativima. Mada cak ni oni ne verujem da su se u stvaranju nekog dela bas drzali forme da kuca bude na tri duzine drveta sa leve strane dok na slici ne sme biti vise od tri kamena, a iako ih ima vise ,ne sme ih biti paran broj. Naravno, salim se, malo se zezam na racun pravih skejpera Tako da i tu kao i ovde vazi deviza ukusi su razliciti.
Naravno vecina nas prilikom formiranja akvarijuma zamislja neku sliku kako bi to zeleo da izgleda medjutim put ka tome je bitan, mislim da je to Bio hteo reci u svojoj recenici i zbog toga se nismo razumeli. Mnogi akvaristi prave iskljucivo akvarijume za izlozbe biljkama iz drugih akvarijuma i kao takvi ti akvarijumi se mogu uraditi za samo par dana, a u tome nema uzivanja vec to postaje profesija. Necu da ispadne bezveze ali koju car u stvaranju akvarijuma ima Amano ako mu sve drugi ljudi urade a on je tu da posadi zadnju biljku i slika se za novineč
Takodje iako aq gledam kao na delo gledam ga i kao kucnog ljubimca, kao na psa i naravno da se treba pokazati i izaci na po neko takmicenje ali i ne zbog neke nagrade vec kako bi pokazao ljubav koju si mu posvetio i koju ti je on uzvratio.
Da ne duzim vise
Napred sa tim akvarijumom jer uzivas pored njega i nadam se da ces uspeti da dodjes do zeljenog izgleda.
Elem, ne iskljucujem da i ja u bliskoj buducnosti necu pokusati da odradim neki akvarijum sa unapred zacrtanim ciljem ali samo dokle uzivam u njemu.
Edited by daweed on 23.12.2009 02:52
Mene licno ne mrzi da kvasim ruke!!!
Nekad cak secnem samo jednu biljku koja mi strci,a nekad trimujem sve bez obzira na to da li se radi o sporo ili brzorastucim biljkama!!!
Sto se finalne fotografije tice mislim da bi orezivanje trebalo da se radi bar nedelju dana pre tog dana, jer odsecene biljke umeju da izgledaju ruzno, pa je mozda bolje ih malo vise skratiti i sacekati da krenu novi pelceri i da se bilje malo razraste!!!