14.06.2026 07:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Bilo ko-alge-biljka
cukibuki
Kad se kupi biljka u pet shopu koja na sebi ima alge, u sto da je umocim da unistim alge da mi se nesire po aqč
Isto tako cu danas povaditi sve biljke iz aq probrat one koje nemaju alge pa ih opet posaditi.....Vrhovi novoizraslih biljaka su bez algi a sve ispod u algama, isto tako na neke biljke se uopce nevataju a neke su pune...skuzila sam i da mi easy carbo bas i ne pomaze, da bolje djeluje diy co2 od kvasca....

klincha
Ja sam taj problem resio eritromocinom i sad svaku novu biljku pre ubacvivanja u aq,drzim nekoliko sati u rastvor eritromicina.Kupi jednu kutiju eritromicina u apoteci,pohvataj ribe i rastopi u aq 2 tablete na 100l vode,posle 24h promeni 50% vode i vrati ribe.Thumb up

biobiofizicar
Interesantno ovo za dezifekcijom u kupki od eritromicina....
Koliko su koncentrovane te kupke, kako deluju na biljke i da li pomlate sve vrste algi...č

daweed
Pomlate i to dosta vrsti algi, moj drug ga koristi redovno s tim sto ne vadi ribe. Mada ne znam koliko je koban po koze.
Ja sam konacno pronasao lek za koncaste zelene. I sada sebe potpuno ubedio da one u formiranim akvarijumima nastaju iskljucivo zbog lose higijene akvarijuma. Odnosno kada se bilje uzbuna u tako gusto zasadjenom aq protok vode je znatno manji pa se prljavstina hvata za bilje. Juce sam mlatio bilje i direktno usisavao prljavstinu, danas imam 70 posto manje algi nego juce.Thumb up

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Koliko sam shvatio on radi i sa drugim algama (osim cijanobakterija) u vec postvaljenim aq.

@Daweede a za koju koncastu pricas da tebi pomaze. O onoj dugackoj cvrstoj ili onim dugackim koncicima sto se raspadaju na dodir (rhizoclonium) ili nekim kracim zelenim po listovima.

Mene interesuje i primena ovog antibjotika kod karantinskih kupki pre unosenja biljke u aq i koliko je to uspesno, a nesteti biljkama, a sto je ranije pomenu Klincha.

I kada smo vec kod toga: Moze li i neki drugi antibijotikč

daweed
Cukibuki alge koje doneses iz pet sopa ce sigurno uginuti i u akvarijumu bez prethodnog ciscenja ukoliko im uslovi u tvom aq ne odgovaraju. Ne moras ih uneti da bi se pojavile kao i sto ako ih uneses mogu umreti ako su ti uslovi za bilje dobri. Bar je to moje iskustvo. Carbo pomaze samo kod crne cupave kod ovih drugih to nisam primetio.
Bio eritromicin pomaze i kod cijanobakterije koliko sam procitao iz tudjih iskustava. Ja nijedan antibijotik nisam koristio do sada pa ni eritromicin. Ovo kazem iz tudjih iskustava i iskustva mog druga koji ga redovn koristi. Neki koriste i hcl, izbeljivac itd ali u slaaaaabom rastvoru.
Sto se tice koncaste, pravo ciscenje i usisavanje prljavstine pomaze kod one zelene sa dugackim koncicima ali koji se ne raspadaju, iako deluju ljigavo kad ih izvuces, slikacu je sledeci put kad povadim da vidis.Thumb upThumb upThumb up
Edited by daweed on 21.12.2009 17:32

daweed
I cukibuki da dodam, bolje ti je da poseces te listove koji su pod algama nego da vadis celu biljku jer ce posle sadjenja, biljke opet da imaju fazu pustanja korenja itd. i slabije ce rasti izprva sto ce pogodovati algama.

klincha
Kao sto sam napisao,obavezno biljku pre sadjenja u aq drzi po nekoliko sati u rastvoru eritromicina,i zbog dezinfekcije i zbog unistavanja eventualnih algi.
Sto se koncentracije tice,obavezno se mora voditi racuna o kolicini antibiotika i nakon tretmana promeniti sto vise vode iz akvarijuma,jer je antibiotik veoma postojan.Moja najjaca koncentracija je bila 5 tableta od 500mg na 200l vode,i bila je veoma uspesna bez posledica po floru i faunu,a unistio sam svu crnu bradatu algu.

cukibuki
Hvala svima na odgovorima.... Grin

kojot
Moram samo reci da eritromicin kao antibiotik unistava iskljucivo bakterije,kako je cijanobacteria zaista bakterija a ne alga,to je koriscenje Eritromicina u tim slucajevima opravdano.

Takodje obzirom da antibiotici imaju centralno dejstvo, moguce da deluju na nekom nivou i na celiju alge,ali kako i koliko to zaista neznam,ali mislim da je prilicno agresivno tako tretirati biljke redovno.

Mislim da je opravdanije koriscenje H2O2 i hipermangana u te svrhe.

sejn
Slozio bih se sa Kojotom kupka u hiper manganu i hidrogenu je bolja,eritromicin je jedini antibijotik koji ja smem koristiti u humanoj primeni jer sam na ostale alergican,to je vrlo jak antibiotik koji ce vam pobiti i bakterije u filteru.Ja sam ga koristio za neke bolesti riba i za alge bas kad nema drugog resenja.
Blaga kratkotrajna kupka u rastvoru plavog kamena isto moze da pomogne.
P.S. ako nemorate nemojte ni kupovati bilje koje vec ima alge,kad vec dajete novac kupite zdrave biljkeLecture

prcomkd
klincha je napisao:

Sto se koncentracije tice,obavezno se mora voditi racuna o kolicini antibiotika i nakon tretmana promeniti sto vise vode iz akvarijuma,jer je antibiotik veoma postojan.

eritromicin je fotosenzitivan, tako da za 4-5 sati na svetlu gubi svoju funkciju

www.mkreef.com
cukibuki
kad pocnu nestajati algeč
stavila sam 4 tablete od 250, drzala 24h sa ugasnim svjetlom jer je neko reko da je lijek fotosenzibilan, i NISTA!!!
niti jedna dlakica alge nije nestala Angry Angry
a sto se tice easy carba, svaki dan stavljem a alge samo rastu. ako nekome treba crna cupava alga za kakav skape nek se slobodno javi imam je na izvoz, mozda bi mogla s njom popuniti prednji plan Sad

daweed
Crnu cupavu prskaj direktno karbom ako je na hardu ili na anubijama, kriptama... Sta iamas jos od algičSadSad

cukibuki
Ko je ono reko da ce raditi algarijumč nek se javi za crnu cupavu i zelenu cupavu, sutra idem do doktora, da mi da par trikova za istrebljanje...tnx dr. Applause

isnogood
Probaj da nadjes uzrok nastajanja crne cupave a paralelno tretiraj istu sa H2O2 svaki dan. Iskljuci filtraciju i nanosi H2O2 direktno na algu. Pusti tako da stoji 20tak minuta pa ukljuci filtraciju.
Neki menjaju vodu posle H2O2 tretmana, ja nisam. Za nedelju dana bi trebalo sve sto si tretirala da postane roze, tj. da crkava.
Ja sam dozirao 10-15ml na 33l, ali sam tretirao biljke svaki drugi dan.
Jedino je drezga pocela da propada, a ostale biljke kao i ribice dobro podnose H2O2.

EDIT: zelena tackasta takodje ne podnosi H2O2.
Edited by isnogood on 18.01.2010 21:22

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,493 jedinstvenih poseta