14.06.2026 10:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY MH rasveta
photoivek
Kako sam tek nakon nekoliko dana primetio da se kolega razmiljao o MH rasveti, a bilo je i reči da su reflektori skupi pokazaću vam kako sam ja to uradio u DIY izvedbi...

Pravio sam ga pred malo vie od godinu i po'....

U principu nije nita teko samo treba malo volje.
Od delova sam pazario:
MH sijalica sylvania 52000K 150W, 1500din
trafo 991din,
upaljač 472din,
grlo 110din,
i
halogeni reflektor za 500w halogenku, bez sijalice (kod drugara) 220din.
Ukupno 3081 din sto je taj dan bilo oko 38 evra
Tada kada sam ja ovo pravio razlika je bila najmanje 20 evra između DIY varijante i kupovne jer sam ja za tih 3081 dinara sve napravio a kupovni reflektor bez sijalice je bio od 3500 dinara....

Samo pvezivanje nije teko uz to su i na trafo-u i na upaljaču priloene eme tako da ne mozete pogreiti...

ema na trafo-u

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_1.jpg

i na upaljaču

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_2.jpg

Veći problem je bio to je sijalica dua od grla kupljenog za MH sijalicu (jo neki su imali sličan problem na drugim forumima pa sam njihov način reavanja problema iskoristio)... Inače, ovo mi nije ba najjasnije kako jer su mi je prodali ba kao grlo za MH, ali nema veze problem se lako rei...

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_3.jpg

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_4.jpg

REENJE

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_5.jpg

Tako isečeno grlo treba da dobije nove rupe i da se stavi u reflektor tako da bude dovoljan razmak... Ja sam napravio uzorak od kartona duine sijalice da tačno znam gde da buim rupe i koliko treba da razmaknem delove presečenog grla...

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_6.jpg

Vidljive su i rupe koje sam video od drugih da su izbuili zbog hlađenja...

Vratite reflektujuću foliji, uglavite sijalicu i to je to...

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_7.jpg

to se tiče nosača, ja sam odlučio da bude podesivo po visini (opet na osnovi tudjih iskustava....) tako da sam reflektor namontirao na "policu" koja moe da se pomera po visini. na slici se vidi kako je sve namontirano sa nosačima pored police.

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_8.jpg

Nosač za police koji moe da se podeava po visini...

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_9.jpg

Kada sve to namontirate ovako to izgleda.

i209.photobucket.com/albums/bb13/photoivek/DIY%20MH/mh_uradi_sam_10.jpg

Na kraju je polica i korisna za neke sitnice koje mi kod akvarijuma uvek dobro dođu....

NAPOMENA - STRUJA UBIJA

Ako niste sigurni u svoje sposobnosti čitanja ema zamolite nekog ko to zna da vam uradi...

Ako imate neka pitanje slobodno ih postavite.

https://minepi.com/photoivek
kojot
ApplauseApplauseApplause

zander
ApplauseThumb up
Pre neki dan smo spominjali sijalice MH od 70W, mislim da su one po duini taman za ovakav reflektor, tj malo su kraće od ovih od 150W.
E sad mislim da to označava samo ona oznaka na sijalici, valda RS7 ili samo RS. (Nisam siguran, zaboravih već...)

photoivek
moguće.
ja sam u rednji tada traio samo grlo za MH od 150W i ovo sam dobio....
naravno da je kupovno mnogo bolje ali sam ja prezadovoljan ovom to sam napravio....
posle nekog vremena sam počeo da govorim da ću kasnije uvek koristiti T5 ali mislim da DIY MH u odnosu T5 ima veliku prednost u ceni, ali cevi T5 due traju pa se vremenom potiru, najverovatnije....

zaboravio sam gore da napomenem, za samu izradu mi je trebalo oko 2h jer sam se malo napatio oko budenja sijaličnog grla...
Edited by photoivek on 11.12.2009 12:14

tripko
veoma lepo evo jednog predloga, napravis masku iverice/univer/ ili nesto trecee, zasrafis ili drvenim tiplovima dalepis u tu policu tako da pokrijes sve tri strane. Tako ces sakriti nosace, lampu i sve ostalo a i ima da lepo izgleda.

Poz

photoivek
tripko je napisao:
veoma lepo evo jednog predloga, napravis masku iverice/univer/ ili nesto trecee, zasrafis ili drvenim tiplovima dalepis u tu policu tako da pokrijes sve tri strane. Tako ces sakriti nosace, lampu i sve ostalo a i ima da lepo izgleda.

Poz

tako neto će biti u sledećem projektu.....
ovo je bila "napravi nosač brzo od onoga at ima u kući" varijanta i savreno je uspela!
inače sledeći projelat koji mi se vrljao po glavi je u visećoj izvedbi tako da reflektori budu na komadu čvrćeg drveta (ili kao ovde iverice ili nečeg sličnog) a takva maska koju si spominjao bi bila od lamperija, izbajcovane u crno....

Radmanovac
Thumb up

sejn
Odlicno jeThumb up

Gjuro
evo kako su kod mene namontirane
Gjuro attached the following image:
r1.jpg

Gjuro
Samo mogu da dodam MH je nezamenjivo resenje za rasvetu
Gjuro attached the following image:
r2.jpg

Edited by Gjuro on 11.12.2009 15:38

sejn
Evo kako sam ja to resio
sejn attached the following image:
mh.jpg

Edited by photoivek on 11.12.2009 18:44

sejn
Evo i slike kako se podeava visina
sejn attached the following image:
mh1.jpg

Edited by photoivek on 11.12.2009 18:45

isnogood
Photoivek hvala puno na temi i detaljnom uputstvu.
Hvala i ostalim kolegama na prikazu njihovih resenja.
Respect za sve! Beer

Ovako je mnogo jasnije za razmisljanje na temu MH. A i forum je kompletniji za jos jednu temu. Applause

isnogood
MH sijalica sylvania 52000K 150W, 1500din

Photoivek, da li je ova oznaka za kelvinazu greska ilič Shock

@Gjuro i sejn - koje sijalice koristite.

photoivek
jeste greka....
treba jedna nula manje, naravno!

sejn
Sijalica je 8000K 70W a nemogu da se setim proizvodjaca,ako uspem da procitam javicu.

Shone Pa
Dugo su mi stojali delovi za MH i skupljali prasinu...U januaru sam imao malo slobodnog vremena da neke zapocete projekte dovrsim tako dodje na red i rasveta za novi akvarijum.

Osim kupovnih u kojima su svi elementi za MH u reflektoru , 95 % DIY varijanti je sa fizicki odvojenom prigusnicom i sijalicom na min. metar i vise udaljenosti

Posto postoje i drugacija misljenja da je bolje da prigusnica bude sto blize sijalici ja sam napravio nesto ovako :

img163.imageshack.us/img163/7667/picture207t.jpg

gde bih naravno odvojio sijalicu od delova limom-reflektorom a spoljnja oplata bi bila od aluminijuma staklo kaljeno na 7-10 cm od sijalice

Pre nego li pocnem savijanje lima i sklapanje reflektora voleo bih da cujem vasa misljenja i iskustva o ovakvom sklopu i da li onakva odvojenost sijalice od prigusnice ima stvarnih mana ččč

Unapred zahvalan na odgovorima

Shone Pancevo

photoivek
po onome to sam ja pročitao, ako se dobro sećam, bitno je da upaljač bude blizu sijalice zbog visokog napona koji on pravi....
ovo je preporuka valjda zato to kablovi koji dođu uz grlo mogu da podnesu taj napon i nije poeljno koristiti druge.
ponavljam, ovako mislim da sam pročitao kada sam se spremao za projekat!
sam trafo moe da bude dalje od sijalice.
ja sam tako izveo, mislim da se taj sitni detalj ba i ne vidi na slikama koje sam postavio, ali upaljač je pričvrćen na kutiju reflektora dok je trafo dalje.

Shone Pa
u ovom slucaju imam i kondenzator , ako resim da razdvojim sijalicu od prigusnice , na koju stranu bi pripao kondenzator č

photoivek
mislim da ide ka trafou, potraiću kasnije u toku dana, a moda imam na trafou ili upaljaču sliku.....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta