14.06.2026 03:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Ubacivanje hemije u akvarijum
biobiofizicar
Jedno upozorenje o mogucim posledicama koje moze izazvati trenutak ubacivanja hemije u akvarijum.

Ovo mi se desilo vec par puta kod ubacivanja hemije da mi se neka potpuno na izgled zdrava ribica "izvrne" u 10ak narednih minuta posle uspricavanja hemije. Evo bas danas sam ubacivao EC i odma posle njega i DIY makro i neke ribice su se motale oko vrha sprica misleci da je hrana ili iz znatizelje. Serpa koja se najvise priblizila otisla je bogu na istinu 10min posle dodavanja hemije.... Da li je "udahnula" letalnu koncentrovanu dozu u onih 10ak sekundi dok se "oblak hemije" nije razisao ili...čččč
Vodite racuna o ovome, kao i o dovoljnom vremenskom razdvajanju trenutka hranjenja i trenutka dodavanja bilo koje hemije...
I ako dodajete hemiju predlazem da odmerite u spricu razblazite naknadno, pa tako razblazeno dodate blizu izlaza pumpe, da sto pre razbije oblak....
Kod mog krovnog filtera to je na zalost nemoguce....
Posumnjao sam par puta sta moze biti uzrok tih iznenadnih padova pojedinacnih naizgled potpuno zdravih ribica, ali danas sam konacno slozio kockice....Sad

nene
Bio a i ostali ako dodajete direktno u aq najbolje je kao sto si predlozio odmeriti kolicinu i razblaziti je vodom iz aq . Ja dodajem u poslednju pregradu filtera i pumpa je razmuti po aq tako da nije nikada prekoncentrovana. Dakle moj predlog se odnosi na svu hemiju a posebno oprezni budite ako dodajete tecne ugljenike spricem na alge
Pozz Nene
Bio odlicna tema

Gjuro
Kako sto je rekao Nene uvek kad se dodaje bilo kakva hemija u aq treba je razneti po vodu ili razrediti sa vodom od aq. Ja uvek kad dodajem gubriva uvek to radim na nad izlaznu cev od kanistra t.e cev koja dolazi od filtra i tu postepeno dodajem hemiju i ona se dobro razredi, na taj nacin je mala opasnost da ribice dodzu u direkni kontakt sa hemijom.
Edited by Gjuro on 10.12.2009 03:16

isnogood
Ja radim ovako, i nisam imao problema do sada:
1. napunim spric hemijom (nikad preko 1.5mm, takve mi doze)
2. na jednoj strani akvarijuma dopunim ga do kraja aq vodom
3. brzo, pazeci da nema ribica uspricam sve na suprotnoj strani akvarijuma (na strani na kojoj je unutrasnji filter) i to onako domacinski injektiram.

Ponekad pomaze kuckanje na suprotnoj strani aq, pa se ribice tamo okupe u nadi da stize klopa.

dexter
Nisam nikada ima problema pri dodavanju hemije,a uvek sam dodavao direktno u akvarijum.

www.aquaplants.org
fax
ni ja nisam nikad imao problema a ko i dex sam direkt prskao u aq- evo dans prvi put sam dodao hemiju preko komore od filtera!

kojot
Ovo vazi i za meneThumb up

biobiofizicar
Ja sam konstatovao sled dogadjaja u mom akvarijumu kako sam opisao i predpostavio da postoji uzrocno posledicna veza.
Problem u njemu je taj top filter i glavna cirkulacija koja je uz zadnje staklo, a napred gde inace dodajem hemiju je najmanja. Bas sam primetio kada dodajem obojene rastvore hemije (mikro el.) da se oblak jako polako razilazi, a ako je tezi od vode maltene nerazredjen padne na dno.
U drugim akvarijumima sipam hemiju ispred izlaza pumpe i nisam imao problema...

nene
zato ja i kazem da je spoljasnji filter zakon jer ja kada ubacim u komoru hemiju to jako brzo postane fizika Grin. salu na stranu ja svu hemiju dodajem u poslenju komoru filtera gde imam jednu pumpu koja stalno vrti vodu u toj komori a druga prebacuje vodu u aq.
pozz Nene

Blue
nene je napisao:
...ja svu hemiju dodajem u poslenju komoru filtera gde imam jednu pumpu koja stalno vrti vodu u toj komori...

Izvinjavam se za off, ali koja je funkcija te pumpeč
I da ne bude potpuni off, ja sta god da 'spricam' u akv, to radim na ulazu pumpe koja je deo CO2 reaktora, bas zbog bojazni da se ne desi ovo sto Bio spominje.

nene
Pa sada nisam ja gazda foruma da kazem sta je a sta nije off No no. Fukcija te male pumpe je da vrti vodu u poslednjoj komori tako jer se tu nalazi i grejac tako da se ne pravi gradijent temperature (veliki izmedju filtera i akvarijuma
Pozz Nene
Kada nje nije bilo filter je bio topliji (poslednja komora) nego aq za par stepeni sada je to ujednaceno potpuno
Pozz nene

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,618 jedinstvenih poseta