14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
DIY oprema za CO₂
KBDNK
Ljudi na onom drugom forumu sam video kod jednog od njihovih članova neto slično pa sam se upustio u avanturu da to "neto" usavrim. Na taj korak sam se upustio pre svega zato to nisam mogao da nabavim nigde igličasti ventil.
Ovo to sam "isttrumpfovao" sam i isprobao kod mog komije koji se bavi auto limarijom i ima CO2 bocu poto je oko moje boce neto zapelo i moram da čekam jo neko vreme...Pokuaj nije bio ba adekvatan jer nismo mogli da ga probamo dugo vremena već samo nekoliko minuta ali ipak....
U okviru teme "oprema za CO2" je navedeno da će neko od administratora ili članova uskoro postaviti najjevtiniju varijantu to se tiče opreme za Co2 pa da bi ih "pretekao" evo mene.
Ovaj sistem se sastoji od ventilske grupe bez manometra (plaćeno 20 eur), koji spusti pritisak iz boce sa 50-70 bara na prihvatiljivih ispod 2 bara, nepovratnog ventila za plinsku bocu (kota oko 350 din) koji tako snien pritisak CO2 spsuti na izlazu iz ovog ventila na 0,03 bara i to konstantnih 0,03 bara to je vrlo vano u ovom DIY sistemu, elektromagnetnog ventila od nekog vozila (mislim da je u pitanju Opel kadet ali nisam siguran) koji slui za zatvaranje goriva kada je gorivo u gasovitom stanju (tako mi je rekao majstor koji mi je poklonio ovaj ventil uz objanjenje da polovan kota oko 5-6 eur a oko detalja vezanih za mehaniku nisam ni pitao jer se u to ne razumem jo malo pa nita) i koji elektro,magnetni ventil slui za zatvaranje i otvaranje CO2 preko tajmera ili sl., ispravljača za elektromagnetni ventil (kota oko 250 din) koj islui za napajanje elektromagnetnog ventila tokom rada jer je isti normalno zatvoren i ventila za malu plinsku bocu (kota oko 300 din) koji ima ulogu igličastog ventila. Ovaj ventil omogućava preciznu regulaciju jer je dotok gasa do njega konstanatan odnosno ima ravnomeran pritisak regulisan od nepovratnog ventila. Na telo ovog ventila se rafi reducir (kota oko 200 dina) a posle nejga se stavlja crevo koje vodi do bočice od neke infuzije od 125 ml (nabavljena u bolnici) koja ima ulogu countera. Upravljanje elektromagnewtnim ventilom moe biti manuelno isključenje ili uključenjem u struju ili preko tajmera (kota oko 300 din) ili preko ph controlera (kota...mnogo i nemam DIY varijantu).
Ovaj sistem verovatno ne omogućava regulaciju tipa 1 mehur u 10 sekundi ali one najčeće vrednosti koje se kreću od 1-5 mehura u sekundi omogućava.
Prednost mu je i u tome to bi trebao da radi i kada mu je boca na samom izmaku...
Pored svega ovoga napravio sam i drop cheker od bočice inekcije u prahu i jednog cilindra prica od 2 ili 2,5 ml koji cilindar sam presekao pri vrhu, namaknuo mu "prsten" od nekog creva i potom sve zajedno namakao u otvor bočice za inekcije.
Crevo za plin sam imao od ranije pa zato ne znam koliko kota. elne sam plaćao oko 20 din/kom, Sve ukupno 26 eur i 1200,oo din ili sve u svemu manje od 40 eur.
Ako sam dobro informisan mala boca od 5l se moe naći za oko 5000 dinara i ista je napunjena i u sistemu je za zamenu.
Difuzor za CO2 je najmanje teko napraviti od neke plastične bočice, dva prica i sl. i cena je zanemarljiva...
Evo i slika.
Na slikama se sve dobro vidi pa ako nekome neto nije jasno neka pita...
Pozz svima
KBDNK attached the following image:
1_2.jpg

Edited by Srafciger on 19.11.2009 12:21

KBDNK
Ili neće ili ja ne znam kako uz jednu poruku vie slika...pa zato evo moj novi post
2_4.jpg

KBDNK
I jo ova...
3_5.jpg

photoivek
KBDNK je napisao korisnik:
...Na taj korak sam se upustio pre svega zato to nisam mogao da nabavim nigde igličasti ventil.

neka ti Panco objasni koji da kupi. liči na one postavljenje pre neki dan u ovoj temi...

Prednost mu je i u tome to bi trebao da radi i kada mu je boca na samom izmaku..

mislim da svi koji su namenski napravljeni imaju ovu mogućnost. samo vodi računa da bocu ne sme da iscedi do kraja...

KBDNK je napisao korisnik:...Sve ukupno 26 eur i 1200,oo din ili sve u svemu manje od 40 eur.
Ako sam dobro informisan mala boca od 5l se moe naći za oko 5000 dinara i ista je napunjena i u sistemu je za zamenu.

znači 40 evra + 5000 din ću zaokruiti na 50 evra (iako je jo malko vie) i dobije 90 evra...
sačekaj da vidi ta si mogao da uzme za te pare... makar jo ventil sa manometrom...

Ili neće ili ja ne znam kako uz jednu poruku vie slika...pa zato evo moj novi post

na alost ova platforma dozvoljava samo jednu sliku po post-u osim ako je ne stavlja u neke online albume pa ih linkuje...

https://minepi.com/photoivek
KBDNK
... samo vodi računa da bocu ne sme da iscedi do kraja...

Ovo mi sad nije jasno. Zato misli da je to opasno.
Pitam te to zato to sam ja kupio ventil bez manometra (to je u stvari jedino to sam kupio a ostalo sam nabavio ili već imao) a ventil bez manometra ne omogućava uvid u istroenost boce...
Inače na pp sam već imao kontakte oko ovih igličastih ventila i koliko sam čuo cena je neverovatna...Jedva čekam da čujem gde, kad, kako i po kojoj ceni tačno mogu da kupim taj igličasti ventil.
Pozz svima

photoivek
nije opasno ali ja koliko sam razumeo nije dobro za bocu jer moe da korodira ako je iscedi....

https://minepi.com/photoivek
KBDNK
Ni meni tu nije ba sve najjasnije. Moj komija koji radi autolimariju koristi bocu od 25-30l i ima ventile sa manometrima. On kae da kada kupi bocu ista ima 50-70 bara po manometru a kada ovaj pritisak, usled korićenja, spadne na oko 30 bara smatra da mu je boca prazna jer je pritisak toliko nizak da ne moe da ga koristi za varenje iako na onom drugom ventilu (koji regulie protok) stoji podeeno na 2 bara ili manje.
Sve mi je to konfuzno...Ispade da boca i ne moe da se isprazni do kraja ili...ko zna
Pozz

deep blue
Uh covece mene jeza uhvati kad vidim tu spravu sa goranje slike.Jel ti to drzis u stanučMeni su i kineski ventili previse za razmisljanje a ni ja nemoug uvek sebi da priustim bas sve kvalitetno.Nisam nikad cuo da se te boce od 20-30 kg nemogu iskoristiti do krajačMozda je za varenje potreban neki veci pritisakč

KBDNK
deep blue je napisao korisnik:
Uh covece mene jeza uhvati kad vidim tu spravu sa goranje slike.Jel ti to drzis u stanučMeni su i kineski ventili previse za razmisljanje a ni ja nemoug uvek sebi da priustim bas sve kvalitetno.Nisam nikad cuo da se te boce od 20-30 kg nemogu iskoristiti do krajačMozda je za varenje potreban neki veci pritisakč

Ma nije to nita strano. Posle onog ventila bez manometra pritisak je bezopasnih 2 bara. Sve ostalo i ako se raspadne nije strano. Mnogo veća opasnost je od bojlera, struje,...nego od toga pa vidim da niiko nije demontirao strujomer da ne bi poginuo od struje ili otkačio bojler...
Stvarno nema mesta panici...
Jo nemam bocu pa nisam namontirao ali namontiraću čim dobijem bocu koja je na punjenju...

I pitanje za Pancu:
Jer je ovaj igličasti ventil sa tvoje slike ventil od vazdune instalacije za autobus ili ne i da li je to isti igličasti ventil koji je prikazan na jednoj od slika sa one druge teme o opremi za CO2 na ovom forumu.
Pančo čim dobijem odgovor na ovo pitanje idem da davim jednog majstora da mi kae gde to da kupim jer pretpostavljam da me neće uputiti na internet, paypal, e bay i sl a ni na najlon pijacu u Novom Sadu.
Pozz
Ujedno mi kai kako si i dali si zadovoljan njime.

kojot
zile svaka cast za drop checker!!!Thumb up

KBDNK
kojot je napisao korisnik:
zile svaka cast za drop checker!!!Thumb up

Hvala kojote. Najbolje kod ovog drop chekera je to kota 0 dinara
Pozz

zander
85 eura znači izađe komplet, onaj to je Panco naveo i to radi skroz OK. U svoj toj priči najbitniji je taj igličasti ventil, koji je ustvari i najjeftinija stavka (400dinara).

Ja sam uzeo za 35 eura manometar ovako izgleda.... Ali opet ću za finije podeavanje morati uzeti onaj igličasti ventil sa najlon pijace
zander attached the following image:
manometar.jpg

Rasta
Drugari u mogucnosti sam da nabavim 2 boce od kiseonika za dzabaka od 6 litara...da li mogu da se pune sa CO2č
nemaju nikakve ventile ali bice nesto Grin Beer

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
sejn
Mogu,ja imam takvu bocu.
Tamo gde je budes punio verovatno imaju i ventile.Samo se ventili razlikuju a boce su iste.

Rasta
Thumb up hvala sejn nesto cu nabudziti Grin

deep blue
sejn je napisao korisnik:
Mogu,ja imam takvu bocu.
Tamo gde je budes punio verovatno imaju i ventile.Samo se ventili razlikuju a boce su iste.

Hoces da kazes da ventili za CO2 mogu da se nakase na boce za kiseonikč

Rasta
ajd probacemo nesto kad ih dobijem pa cemo videti Thumb up

klincha
Tokom posta malo sam se raspitivao u veze opreme,posto treba da vratim pozajmljeni manometar,a ujedno zelim da co2 sistem prikljucim na tajmer i saznao da se elektromagnetni ventil moze uzeti sa ves masine.Jeftiniji je,a isti je kao od aparata za co2 zavarivanje,znaci radi na 220v.
Manometar se moze iskoristiti od kompresora za farbanje,samo je potrebno da se napravi reducir,da bi mogao da se nasrafi na bocu.Izuzetno je precizan i mnogo je jeftiniji,kosta 500din.
Mislim da je ovo mnogo jeftinija varijanta.Thumb up

KBDNK
klincha je napisao korisnik:
...i saznao da se elektromagnetni ventil moze uzeti sa ves masine.Jeftiniji je,a isti je kao od aparata za co2 zavarivanje,znaci radi na 220v...
Mislim da je ovo mnogo jeftinija varijanta.Thumb up

Jeste jeftino ali nije dobro. U mom kraju ljudi imaju običaj da kau "Sirotinja kupuje dvaputSad"
Ovaj ventil sigurno radi na 220V ali nije predviđen da radi u reimu 12/12 odnosno 12 sati uključen a 12 isključen ili barem priblino tom reimo rada. Ovakav reim rada je najčeći reim rada kod elektromagnetnih ventila namenjenih akvaristici. Taj elektromagnetni ventil od ve maine je predviđen da radi mnogo manje vremena. Ve maina radi par sati dnevno a u tih par sata taj elektromagnetni ventil se uključuje i isključuje nekoliko puta i zbog toga zavarava da je pouzdan jer traje dugo (kod ve maine).
Oko ovog nemam gotovo nikakvih ličnih iskustva ali sam kao elektrotehničar automatike (iz srednje kole a nikada nisam radio u struci) gotovo siguran da ne bi trajao niti jedan dan odnosno crkao bi prvog dana. Slaem se da je jeftin jer kota i manje od 5 eur ali jednostavno nije predviđen za takve namene odnosno reim rada.
Čuo sam da postoje neki elektromagnetni ventili za gorionike kod kotlova za parno grejanje koji koriste naftu i da bi oni mogli da se iskoriste ali ne znam detalje oko toga u pogledu pouzdanosti, izdrljivosti u ovom reimu rada, cene, kvaliteta, mogućnosti da zatvore gasovit medijum...
Pozz

zander
Elektro ventil CO2 oko 1000 din od CO2 aparata za varenje 220v
Iglicasti ventil oko 400 din od vazdusne instalacija za autobuse-kamione
Boca za gasenje pozara izvadjena centralna cev 50evra

Elektromagnetni ventil cu morati da uslikam, znaci ne radi se o el.mag. ventilu za ves masine nego za CO2 aparat za varenje. I on kosta 10 eura. Moguce je nabaviti bez problema na 220V i 12V. Ja sam uzeo ovaj na 220V

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta