14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Limnophila aromatica
paleoglodit
Za ovu biljku mislim da je Limnophila aromatica mada postoji slabija sumnja da nije mozda Eusteralis stellata 'broad leaf'. Ako gresim promenicemo naslov.Po vasoj bazi biljaka ispada da sam u pravu jer je bas tako izgledala u jednoj fazi. Samo nikako d ukapiram kojaje osnovna razlika izmedju ove dve biljke. Mozda Dexter znač
Mogu reci da je u low-light aq poprimala crvenkasto ljubicaste listive i bila gusca. Mozda je kriva i drukcija podloga. U drugom aq. sa CO2 i jakim svetlom raste brze i vise je zelena mada mada nagovestava pojavu crvenila. Googlajuci do besvesti ipak prevagnjuje ubedjenje da je Limnophila aromatica, posebno zbog malo sirih i reckavih listova od ove druge. Mada sam na nekim slikama video i Eusteralis stellatu da skoro identicno izgleda.Sad
Mozete li presuditi i reci nesto o ovoj biljci.
paleoglodit attached the following image:
l.jpg

paleoglodit
Evo iz neke druge faze (koliko moze da se vidi) Pa bih vas molio za identifikaciju.
paleoglodit attached the following image:
33_1.jpg

Edited by paleoglodit on 21.03.2009 03:17

photoivek
meni ne liči na L.aromatica, a stelatus nikad nisam imao...

https://minepi.com/photoivek
deep blue
Jedan mali off,mozemo ga i izbrisati kad nam drug glodit odgovori.Koja je podloga na dnu ovog akvarijumač

KBDNK
deep blue je napisao korisnik:
Jedan mali off,mozemo ga i izbrisati kad nam drug glodit odgovori.Koja je podloga na dnu ovog akvarijumač

Ovo i mene interesuje. A interesuje me i koliko je mm granulacija ovog materijala koji se vidi na dnu.

paleoglodit
Granulacija je 2-4 mm. To je neka podloga Amazonica naturale. Ali nije brendirana nego od nekog dobavljaca ko zna kog pa su oni pakovali u kese i etiketirali a bilo je raznih. Navodno je prirodna i prirodno izgleda. Odrali su me!!! Za 5kg 16 evra. Sad sam osisana ovca jer nije bilo niceg slicnog.Kajem seSad
I najgore od svega izgleda da mi rapidno podize iskljucivo KH sa 7 na 16. To cu jos jednom da proverim . Koristim RO.
pH 7 posle izmene (1/3RO) 7.........7
KH 11 .č posle izmene (1/3RO) 7.........16
GH 20 .č posle izmene (1/3RO) 14.......21
Ne mogu da verujem.... od cega li je toč Pa da nije vestacki farbanač Ali skroz prirodno izgledaSad
Samo se nadam da je to mozda od neke prasine mada sam je iskuvao. Bolje da sam odmah uzeo Seachem-Fluorite koji je slicne boje ali 4 eura po kg. Pa kad je bal neka je maskembalGrin
I ne mogu da shvatim zasto je nabavljanje tamne podloge "istocno pitanje": vrlo tesko se nadje kao da je akvaristika od juce!!!Shock

photoivek je napisao korisnik:
meni ne liči na L.aromatica, a stelatus nikad nisam imao...

Hahahaha Znaci ni na sta ne liciGrinNo noThumb up

Neko mi rece da je protrljam i pomirisem pa ako mirise na prebranac onda je u pitanju a aromatca a ako mirise na kengura onda je eusteralisGrinGrinGrinBeerBeerBeer
Edited by paleoglodit on 21.03.2009 14:20

dexter
Aromatica
dexter attached the following image:
12.jpg

Edited by dexter on 21.03.2009 14:34

www.aquaplants.org
dexter
Slika nije u najboljem izdanju ali pokazuje razliku.

www.aquaplants.org
paleoglodit
Pa Dexteru po tvojoj slici ispada da je aromatica. to sto ona sada raste onako kao na prvoj slici nema veze. Nesto se izbecila, transformisala.
Mene zbunjuje samo kako razlikuju Eusteralis od Aromatice kad su na vecini fotki oblik lista pa cak i boja isti . A kao sto vidim kod obe biljke i boja varira od zelene do lilkastie i crvene sa oker nijansamaSadSadSadSad

paleoglodit
Da pitam jos jednom. Videh neku aromaticu u radnji i bila je zelena skoro skroz i to tamnijezelena. E sad, njeni listovi su nekako deblji i socniji. Da li je to razlika izmedju nje i eusteralisč Koja je masivnija tj mesnatija od ove dveč

zander
Stavljam sliku Eusteralis stellata-e iz mog akvarijuma, a tema je Limnophilia al eto samo da vidite razlike. Inace mogli vec polako da prihvatamo novi naziv:

Eusteralis stellata = Pogostemon stellatus
http://www.aquati....php?id=93

Pogostemon stellatus 'Broad Leaf'
http://www.aquati....php?id=80

Limnophila aromatica
http://www.aquati....php?id=98

Po meni najbolje prepoznavanje i razlikovanje Limnophile od Pogostemon stellatus je miris, koji ova druga nema a kod prve nemozete promasiti ako samo protrljate listove cak i u vodi ili jos bolje prelomite stabljiku pa pomirisete Thumb up
Limnophila moze dobro da pokaze bojom svojih listova manji ili veci nivo Nitrata u vodi, normalno zavisi dosta od inteziteta svetla. Dosta toga je napisano u bazi biljaka, a bas me interesuje jeli neko kod nas probao da kuva caj od ove biljke Beer
zander attached the following image:
eusteralis01.jpg

Edited by zander on 31.03.2009 23:57

paleoglodit
Eto Zender, konacno sam otkinuo list izgnjecio izmedju prstiju i nista ne mirise.
Znaci ipak je Pogostemon stellatus.Vidim i tvoj stellatuus je vise zelen. Interesantno je da ova mi biljka raste u drugom akvarijumu jace obojena sa tim crveno-braon-lila nijansama a svetlo je samo 0,3W/l i nema CO2 i ponekad je u podnozju maltretiraju botije .
Hvala tiThumb up
Edited by paleoglodit on 01.04.2009 20:36

zander
Nisam ja zEnder nego zAnder
Grin
Edited by zander on 01.04.2009 22:07

paleoglodit
Izvini ,a ja ubedjen bio da si zEnderGrinGrinGrin IsprEvicu sA....Grin

ZoSo
Pa Duane,jel ovo to sam dobio od tebe pelcer od iste biljkeč
Meni onda ipak liči na Aromaticu!
ZoSo attached the following image:
lj_1.jpg

ZoSo
Danas su dva idijota (ja i moj Sony)malo eksperimentisali,pa evo jo jedne slike...
ZoSo attached the following image:
aromatika_1.jpg

paleoglodit
Da to je ta biljka koja je na mojim slikama. I sta sad ispade da je aromaticačFrown
Vidi se veliki napredak u fotkamaThumb upWink
Skloni cevku dok fotkas...
Edited by paleoglodit on 27.09.2009 02:17

pesavranjanac
...
pesavranjanac attached the following image:
tt_1.jpg

pesavranjanac
...
ml.jpg

Edited by pesavranjanac on 15.03.2011 04:08

pesavranjanac
..
09_2.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,486 jedinstvenih poseta