14.06.2026 13:11
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Koncasta iz stakla
paleoglodit
Evo nadam se da ce ova alga dospeti na naslovnu.Grin Obecao sam Zanderu da cu slikati koncastu koja raste iz stakla. Zanimljivo je da bas raste blizu jake struje dotoka vode.
Ona je takodje rasla i direktno iz CO2 difuzora ali se neobjasnjivo izgubila
paleoglodit attached the following image:
041_1.jpg

Edited by paleoglodit on 02.12.2009 16:03

nene
sto se mene tice etra slika. Proucavam koncastu ovih dana i bas me zanima sta ce se desiti. Jel moze malo detaljnije oko uslova tj hrane u aq . Zanimaju me koliko Fe , NO3 i PO4 imas ili dodajes
pozz Nene

kojot
Nene ovo moze samo Paleo!!!
Male tajne velikih majstora-nece nikom da ih odaBeer

KBDNK
Tako ti je to kad ti se alge ne ponaaju po uputstvu...kao da alge ne čitaju knjige, ne prate forume i sl. nego teraju po svome...
Sad će ti mnogi preporučiti smanjenje ili povećanje svetla, smanjeneje ili povećanje djubrenja, zamenu vode, hipermamngan , hidrogen, povećanje protoka vode, kozice, određene čistače,..ma to je da poludi, a one cepaju li cepaju...i onda nestanu, a zato e to niko ne zna...

dexter
Paleo,ti si moj idol sto se tice algi Grin

www.aquaplants.org
isnogood
dexter je napisao:
Paleo,ti si moj idol sto se tice algi Grin

I moj! ApplauseApplause

kojot
Ali iskreno izgleda lepse ova koncasta od Elocharisa

zander
Prijavi se za "ja imam talenat" sa tim končastim algama GrinCoolWink
Ima ih i kod mene trenutno ali ne toliko, ovo jo nisam video... Thumb upThumb upThumb up Kako izgleda ceo taj akvarijumč

paleoglodit
nene je napisao:
Zanimaju me koliko Fe , NO3 i PO4 imas ili dodajes
pozz Nene

Znas kako Fe ne dodajem osim kroz ProFito. Takodje ne merim gvozdje. Djubrim po EI sistemu. E sad ovaj akvarijum sam pustio vise od dve nedelje bez izmene vode. Nervira me pa zato.Ali i drugi su to radili pa i duze a nije im iz stakla ili iz difuzora rasla ova koncasta.
Takodje primecujem da je ima na biljkama koje su na udaru najace struje vode!!!
U aq nema stanovnika. Desavalo se da NO3 i PO4 padnu na nulu.

@Zender
Pitas kako izgleda ceo aq. Bolje da se ne hvalim. Svaki dan odlazem intervenciju. Ne znam dokle cu.Sad

P.S. Hvala na komplimentima za lagu 206.123.115.144/forum/images/icons/sampion.gif
Edited by paleoglodit on 02.12.2009 21:04

nene
Paleo necu da pametujem i da kazem nekada se mislilo da je izaziva povecana koncentracija Fe itd. Ja nisam previse familijaran sa komercijalnim preparatima ali Pro Fito ima Fe cini mi se (izvinite ako gresim muka mi je da sada idem da proveravam). Paleo druze ja bi uradio sledece smanji Fe (ne radi fe) i podigao fosfate i nitrate. Premda mi nije jasno ako doziras EI sistem kako su ti nulač
Pozz Nene

paleoglodit
Pa ja stvarno ne mogu znati. Ima ga u ProFitu. Podloga je Seachem fluorit gde se pominje da ima Fe. E da li je to Fe upotrebljivo č Nije mi jasno. To spada u inertnu podlogu pa ne razumem zasto uopste pominju elemente.
Sto se tice EI ocigledno nije tako prosta racunica. Sve zavisi koliko biljke rastu a takodje zavisi i da li je aq naseljen i koliko.Da napomenem da mi podloga nije inertna tj ispod ima i JBL substrat.

Ono sto ja na kraju svega kapiram je da je kljucna bila cirkulacija tj turbulencija. Mozda i sitne cestice iz podloge igraju neku ulogu. mozda , mozda mozda svasta...
Znaci pogoduje joj strujanje sto je sasvim suprotno od one predpostavke da treba imati jaku cirkulaciju. I na kraju me vise boli glava od svega jer su sve teorije oko algi jako diskutabilne i ni jedna mi nije pomogla.
Imao sam aq bez algi da bi se kasnije pojavile a i obrnuto. Narocito raznorazne vlaknaste. Znaci zamislite sve sto je koncasto. Ja ne bi znao ni da ih svrstam posle svega.
Edited by paleoglodit on 02.12.2009 22:38

zander
Smanji cirkulaciju, smanji CO2 (proporcionalno sa cirkulacijom) uzme prave mikroelemente i dodaje N ne samo iz Nitrata nego i Ureu pa da vidi, time povećava dostupnost Fe biljkama. Jo neke sitnice itd. Ali svaki akvarijum je priča za sebe pa neću da generalizujem.
Ja samo taj način znam u borbi protiv ove napasti i uopte protiv raznoraznih algi.
A drugi način je da to manje čitam "dobre" tekstove sa neta Frown jer i ne znam da čitam (Engleski) Wink Malo da se naalim na ovu ozbiljnu situaciju Wink

nene
paleo dakle ja sam sigurana da imas previse Fe u aq. Nijue komplikovano veruj mi nego ga ljudi prave komplikovanim i duzu neke poluistine i magle ali necu o tome ovako. MOj predlog je isti kao i Zanderov smao sto ja ne bi smanjivao protok vode i CO2 ali vi ste iskusniji. KOnkretno izbaci na par mikroelemente taj pro Fito (biljkama nece nista biti dovoljno se napunio taj laterit veruj mi) ili jos bolje djubri ako si u mogucnosti mikro bez Fe. Da nije svaki aq isti i da EI doziranje nije savrsenstvo to je tacno. Iz tog razloga i postoje opsezi koncentracija pojedinih jona u EI sistemu. Dakle podigni azot i moj ti je predlog da ga dodajes i preko nitrata i preko amonijum jona (urea ili tako nesto).
Pozz Nene

KBDNK
Dule, i ja bih rekao da je potrebno smanjiti Fe ali ne prostim prestankom njegovog dodavanja nego tako to bi pojačao azot u bilo kom obliku (kao KNO3 ili NH3). Negde sam pročitao da se suficit Fe javlja tamo gde je deficit azota...koliko je to tačno ne znam ali vredi pokuati...
Isto tako u tvomslučaju mislim da je bolje dodavati azot kao KNO3 jer dodaje CO2 i mislim ati je voda kisela a ne bazna...i da je u kiseloj vodi usvanje azota bolje iz KNO3 a u baznoj iz NH3...Link ka tekstu koji govori o tome čini mi se da sam ti jednom slao letos...
Moda ti je i svetlo jako... Ne znam koliko je ova alga rasprostranjena u donjim delovima aq...
Da sam na tvom mestu ne bih rasformirao aq niti podlogu već bi probao sve i svata...Tako stekne neko iskustvo pa zna za ubuduće ta i kako ako se ponovo pojave...
Usotalom seti se mene i mojih problema...Tu sam ampion veći od tebe...
Za sada sam "elaborirao" samo crne bradate alge i zelenu vodu...a sad su izgleda na redu dole zelene prakaste na staklu i zelene čupave na korenju...
Počeo sam ko zna koji rat po redu...neka mi je sa srećom.
Za borbu protiv algi najvanije oruje je STRPLJENJE. Zato glavu gore i napred...

sejn
Meni se pojavljivala koncasta na Vallisneriji nani bas kod ulaza vode gde je jaca cirkulacija,treba je po meni smanjiti ili pomeriti da necirkulise voda direkt kroz biljku.

krcko
Sada bih pitao da li neko kontrolie parametre vode koju upotrebljava za redovne izmene , ili samo dodajete đubrivo po ustaljenom redosledu č Dex je lepo zapazio probleme sa optim stanjem vode u vodovodu i upozorio nas . U temi na Akvaristikaorg. rs mesečno piem podatke o stanju u akvarijumu sa Diskusima , ponekad preskočim redovno pisanje , ali statistiku o vodi i kontrole iste vrim nedeljno , pre i posle izmena u svim akvarijumima . Izgleda kao Off , ali i ovo ima povezanost sa pojavama algi . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
paleoglodit
E na vase iznanadjenje Fe je nula. Koriscen je Serin test.
Sad ostaje da vidim kakva je cesmovaca koja se dodaje 30% u odnosu na RO. Mislim nije mi palo na pamet da merim NO2 NO3 PO4 i Fe.
Ostali parametri za cesmovacu su:
pH 8.5
KH 14
GH 18

ZoSo
Samo kako smanjiti nulu praktično (znam da je matematički lako izvodljivo ) ,
a da ipak proba sa Zanderovim receptom , od kad mi je Panco zamutio taj NPK ( sa UREOM ) imam akvarijum 100% bez ijedne algice !

boban
Moj primer po pitanju ovih algi:

Podloga je sljunak oko 1 cm na kojoj se nakazi kamenje. U akvarijumu se nalazi i jedno mangrov drvo.

Sto se tice prihrane biljaka to je sve u domenu njihovih pustih snova, dakle nista ne dodajem. Lisnata hrana je jedini izvor hranjivih materija ali to mi ne mozemo da izbegnemo.

Protok vode je poveci, mnogo veci nego u jednom "obicnom" akvarijumu naravno srazmerno velicini ali sto je jos vaznije to je direktno strujenje vode.
Cim povecam foto period i njegov intenzitet evo veselnika po kamenju. Na mestima gde ribe neidu vrlo brzo se formira to isto sto je paleoglodit pokazao. Ako smanjim foto period i njegov intenzitet alge polako nestaju.

Posto ja zelim da imam rast algi ali ne bas da bujaju ja ih malo "castim" sa AlgaeFix-om i tako ih obuzdam. Sve to izbalansiram pa si i ribe i alge zadovoljne.
Eto ja sam uocio samo ta dva faktora da direktno uticu u mom akvarijumu i to tako traje eto vec trecu godinu.

PS: Pokusavam da dodam sliku ali nesto neide sa Attachment-om.

Sada je ok, iz drugog puta Smile
boban attached the following image:
dscf6401.jpg

Edited by boban on 12.12.2009 21:20

biobiofizicar
Vec sam negde nakad rekao, a i ovde ponavljam to svoje misljenje da je Bobanovo akvarijumsko kamenje najlepse akvarijumsko kamenje koje sam video. Hardsape sa kontrolisano napravljenim tepihom od algi. Za mene je ovo vrhunac prenosenja prirode u staklence...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,142 jedinstvenih poseta