14.06.2026 03:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Apsorbuju li biljke CO2 nocu?
biobiofizicar
Znate onu vecitu akvaristicku dilemu treba li iskljucivati CO2 nocu ili neč Sto zbog riba sto zbog disanja riba i biljaka nocu i oslobadjanja CO2 a trosenja O2, sto zbog teorije da nocu nema fotosinteze , pa im netreba ni CO2, itd,....
E pa dragi moji prijatelji cackajuci malo u skladu sa mojim interesovanjima oko fotosinteze, fiksacije CO2, perlinga, fiziologije hydrophyta (vodenih biljaka),... naleteo sam na totalno iznenadjujuci odgovor koji glasi:

VECINA VODENIH BILJAKA (u nasim akvarijumima) SPADA U CAM BILJKE KOJE CO2 USVAJAJU ISKLJUCIVO NOCU I SKLADISTE GA U FORMI OXALOACETATA I MALATA ZA KASNIJU DNEVNU UPOTREBU U TAMNOJ FAZI FOTOSINTEZE.

Da cu vam linkic, pa ako tema izazove interesovanje mogu malo i da pojasnim i razradim pricu.....

Za pocetak ono sto me je najvise zaintrigiralo je cinenica da je CAM tip biljaka visoko evolutivno specijalizovan za prezivljavanje u uslovima izuzetno niske kolicine vlage, ali ipak da velika vecina vodenih biljaka (hydrophyte) spada bas u CAM biljke....

Blue
biobiofizicar je napisao:
VECINA VODENIH BILJAKA (u nasim akvarijumima) SPADA U CAM BILJKE KOJE CO2 USVAJAJU ISKLJUCIVO NOCU I SKLADISTE GA U FORMI OXALOACETATA I MALATA ZA KASNIJU DNEVNU UPOTREBU U TAMNOJ FAZI FOTOSINTEZE.

Gde ti ovo procita, 'leba tič Smile
Edited by Blue on 19.11.2009 22:48

biobiofizicar
Pa na onom linkicu koji sam dao. Pogledaj tabelu na dnu i koje se sve hydrophyte tamo nalaze....

daweed
Bio, sta rece ti BioShockShock... Definitivno ces sad morati da se raspises i objasnis nam sve potankoGrinGrinGrinGrin

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Pa ovu pricu treba evolutivno poceti od nastanka biljki, kao zivih bica, pre par stotina milona godina u nesavrsenim uslovima koji su tada vladali na planeti (puno CO2 i malo O2). Tada su nastale takozvane C3 biljke koje i danas cine vecinu biljaka na ovoj planeti.
Zez kod C3 biljaka je sto usvajanje (fiksacija CO2) kao prva stepenica i ulaz u tamnu fazu fotosinteze (kelvinov ciklus) ide preko enzima zvanog RUBisCO (evo linkic)
RUBisCO je evolutivni mamut i totalno je nekada neefikasan. On na zalost, u odredjenim uslovima vise voli da fiksira kiseonik nego CO2 pa nekada moze i da inhibira fotosintezu (tada dolazi do procesa zvanog fotorespiracija). Kada RUBisCO prolupa i pocne da vezuje O2 umesto CO2 to em trosi fotosintezom tesko napravljenu energiju , em zaustavlja istu, em stvara stetne materije (amonijak), i jos ponesto svasta bezvezno za biljku....
U ona davna vremena ova osobina RUBisCO-a je bila vrlo korisna, ali vremenom kako se koncentracija O2 u atmosferi povecala, ova osobina je pocela da bude kocnica daljem evolutivnom razvoju biljaka. Ma da i dalje oko 99% svih biljnih vrsta i i 95% biljne mase na planeti predstavljaju C3 biljke.

E sad, nedavno (govorimo o par desetina miliona godina) biljke su konacno doakale RUBisCOu i usavrsile su usvajanje CO2 i zamenile RUBisCO drugim enzimom, ali su usput morale da promene i usavrse i strukturu lista, razdvoje svetlu i tamnu fazu ne samo prostorno unutar biljne celije nego i u razlicite celije lista, itd,....
C4 biljke danas cine 1% biljnih vrsta i oko 5% biljne mase na planeti.... U njih spadaju neke trave, pa i kukuruz na primer
CAM biljke su jos usavrsenija varijanta C4 biljaka usko specijalizovane na uslove izuzetno niske vlaznosti, visokih koncentracija soli, ekstremnih temperatura, pustinje,... List im je jos slozenije gradje i ideja je da sprece isparavanje kroz stome u vrelim uslovima (kod C3 biljaka preko 85% vode koju upiju korenom ispari preko lista). Ali ako zatvoris stome onda zatvaras i ulaz za transport gasova, pa i CO2. CAM biljke su se snasle i otvaraju stome i usisavaju samo nocu kada je hladnije , vlaznije, ali to sto usisas treba uskladistiti do prvih suncebih zraka, pa su razvile metode skladistenja, itd.......
E sad izgleda da su mnoge vodene biljke po podatcima na koje sam nabasao ovih dana usavrsene varijante usavrsenih CAM biljaka. Usavrsavanje je islo u pravcu resavanja problema fiksacije gasova (CO2 i O2) u uslovima izuzetno niskih koncentracija (u vodi u odnosu na vazduh). Naravno da im je vodena sredina umnogome i olaksala neke druge stvari, a posebno muku oko usvajanja i transporta vode unutar biljke (Kod njih voda je svuda okolo), i jos neke stvari su olaksane biljkama, ali i neki evolutivno novonastali problemi su morali da se rese. Tako na primer vodene biljke ne usvajaju samo CO2 nego mogu za fotosintezu usvajati i ugljenik iz bikarbonata ili rastvoren u obliku HCO3-....
E tu su tek zvrcke i mozda ona moja prica o dodavanju gazirane vode ima i dublji smisao od pustog naklapanja. A inace fotosintezu (i perling) mozete poterati i samo na sodibikarboni- bez imalo CO2.

E to bi za sada bilo to. I ja sam tek zagrebao po povrsini ove teme i tesko mi je da se snadjem u gomili novih podataka posto ono sto sam ja nekada ucio o ovome (80ih godina) baziralo se na znanjima s kraja 60ih godina, a sada zahvaljujuci internetu znanja su dostupna danas za danas. Malo sam zahrdjao i jedno 10ak godina sam "out of science", ali:
ISKOPACE TEBE BILI!!! Grin
Edited by biobiofizicar on 20.11.2009 01:59

biobiofizicar
I bas niko nema komentar na to sto neke vodene biljke usvajaju CO2 i nocu, ili skladiste i sopstveni CO2 proizveden u procesu disanja u formi malata i oxaloacetata do prvih jutarnjih petlova...ččč
Ili varijanta sa usvajanjem bikarbonata kao znacajnim izvorom fotosintetickog ugljenika.
A tek da napomenem da se sve vise saznaje i o znacaju i ulozi usvajanja CO2 putem korenovog sistema iz podloge za sve veci broj vodenih biljaka...

I da ne bude sve teorijski suvoparno, bez akvaristickih primera.

Kako u nasem akvarijumu prepoznati one vodene biljke koje koriste i alternativne izvore neorganskog ugljenika za fotosintezu.
Pa sa velikom sigurnoscu moze se reci da sve one "spororastuce nezahtevne" akvarijumske biljke spadaju u ovu grupu koje neorganski ugljenik potreban za fotosintezu skupljaju gde stignu i skladiste do prvih petlova. To sto su "nezahtevne" znaci da mogu da rastu i sa manje CO2, ali i sa manje svetla (jer te dve stvari moraju biti izbalansirane), ali to znaci i da poseduju odgovarajuci "tamni" fotosinteticki sistem sa svim pripadajucim potrebnim enzimima i slozenijom strukturom lista.
Kada negde za neku vodenu biljku cujete da je invazivna vrsta ili kosmopolitski (siroko rasprostranjena) skoro sigurno budite uvereni da se radi o nekoj od ovih vrsta (valisnerija, elodea,...)

I jedna paralela:
spororastuce akvarijumske biljke=spororastuce pustinjske biljke
(ovaj znak jednakosti shvatite uslovno)

Medju ovim biljkama nisu sve iskljucivo CAM biljke neke od njih vrlo rado ukljucuju i klasicnu C4, pa cak i C3 tamnu fazu fotosinteze onoga trenutka kada CO2 i svetla ima dovoljno...

Vecina onih biljaka koje mi nazivamo 'zahtevnim" spada u one koje mogu iskljucivo koristiti rastvoreni CO2 u vodi i za njih je dodavanje CO2 neophodno, a to automatski znaci potrebu i za ohoho svetla....
Edited by biobiofizicar on 21.11.2009 07:32

paleoglodit
BioBio ja sam odusevljen i iznenadjen time sto pominjes. A jel imas neke podatke o nasim konkretnim aqua biljkamačThumb up
Edited by paleoglodit on 21.11.2009 07:18

biobiofizicar
Pa evo pomenuo sam elodeu (koja je i odlican usvajac i bikarbonata), valisnerije, tu je i Ludwigia, sagittarie, hydrilla, lilaeopsisi a predpostavljam da u tu grupu spadaju i kripte, microsoriumi i anubije (bas cu za njih da proverim da vidim da li teorija drzi vodu). Za njih sam rekao na nevidjeno....

Naknadni edit:
Familija eleocharisa je specificna i neke njene vrste mogu cak po potrebi da ukljucuju C3, C4 ili CAM fotosintezu, ali spadaju u C4/CAM posto su evolutivno opremljene i za ove procese...
Edited by biobiofizicar on 21.11.2009 08:35

biobiofizicar
Pa evo za sada sam googlajuci na brzaka potvrdio da su mikrosorumi CAM biljke, Za kripte i anubije sigurno sam utvrdio da su C4 biljke (za CAM jos nisam siguran) i to one koje dobro usvajaju bikarbonate,...

Pocinjem da se pitam ko od biljnih staovnika nasih akvarijuma spada u C3

I evo jedan linkic na izuzetan akvaristicki biljni sajt sa izuzetnim clancima (za one koji jos nisu imali prilike da tamo do sada citaju ili su malo zaboravili da postoji - nesto su ga u zadnje vreme cesto renovirali...)
http://www.tropic...tic&id=835

biobiofizicar
Inace evolutivno gledano razlika izmedju C4 i C3 biljaka je samo kao prepravka ulaznih vrata za CO2 u biljku i tamnu fazu fotosinteze.

I kod C4 biljaka RUbisCO i dalje ima kljucnu ulogu u tamnoj fazi fotosinteze, ali je taj deo "fotosinteticke fabrike" anatomski uvucen dublje u list i sakriven od mogucnosti kontakta RubisCoa sa O2.
"Vrata- ulaz" za gasove (CO2 i O2) su evolutivno prepravljena i anatomski na listu, a postavljen je i novi enzim (vratar) koji vezuje i u dubunu lista u fotosinteticku fabriku odnosi samo CO2. Jednom kada on (enzim vratar) veze CO2 on ga hemijski predaje RUbisCo-u i ne dozvoljava mu da se "kaci" sa gasovima (CO2, a posebno O2).

Zato neke biljke mogu biti i C4 i C3 po potrebi. Kada je CO2 dovoljno one "sirom otvore vrata" i puste RUbisCO da se "nadise - naduva CO2".... jer je to ipak brzi, direktniji, i energetski za biljku povoljniji proces....

biobiofizicar
I evo jedan praktican savet kako prepoznati CAM biljke.
Gricnite listic u toku dana i u toku noci. Nocom listic bi trebao da ima kiselkast ukus zbog malata (jabucne kiseline) koja se skladisti u vakuolama lista, a danju bi trebalo da ima slatkast ukus jer je fotosinteza potroslila malat i stvorila secere.....

Blue
Procitao sam ovo, i i dalje tvrdim da je izjava koju sam obelezio u prethodnom postu potpuna besmislica, ili je mozda u pitanju lose sastavljena recenicač

Ako neko hoce ukratko da procita o cemu Bio prica, a nije shvatio iz njegovih postova, evo.

biobiofizicar
Hvala za linkove....Beer

Blue je napisao:
biobiofizicar je napisao:

Gde ti ovo procita, 'leba tič Smile

Pa kada bih ovu recenicu ponovo pisao (a trebalo bi radi preciznosti) izmenio bih u njoj samo dve reci i mislim da bi sve ostalo bilo besprekorno i odrazavalo bi realnost a to je da u akvarijumu postoje biljke (i ne mali broj) koje CO2 usvajaju i nocu - sto je i odgovor na postavljeno pitanje u naslovu teme
VECINA=MNOGE
izbacio bi ISKLJUCIVO

Ovog trenutka u skladu sa mojim trenutnim saznanjima ova recenica bi glasila:

MNOGE VODENE BILJKE (u nasim akvarijumima) SPADAJU U CAM BILJKE KOJE CO2 USVAJAJU NOCU I SKLADISTE GA U FORMI OXALOACETATA I MALATA ZA KASNIJU DNEVNU UPOTREBU U TAMNOJ FAZI FOTOSINTEZE.

a radi preciznosti dodao bih jos i ovo:

Neke biljke u nasim akvarijumima su samo CAM biljke, a neke po potrebi i u zavisnosti od kolicine CO2 u vodi mogu ukljuciti i mehanizme C4, pa cak i C3 fotosinteze - iako sam ovo vec napomenuo u kasnijim postovima u odnosu na citirani...
I neke su naravno ciste C4; neke su C4 koje mogu ukljuciti i C3 fotosintezu u zavisnosti od uslova, a neke su samo C3....

Ako nesto u mojim izlaganjima i razmisljanjima pobudjuje nedoumicu ili ako sam u njima negde skrenuo sa pravoga puta i doneo pogresne zakljucke rado cu se odazvati da zajednicki iste razresimo.......
Edited by biobiofizicar on 21.11.2009 21:07

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,624 jedinstvenih poseta