14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Pomoc oko rasvete
Anboy
Pozdrav svima. Kao sto i samo ime teme kaze potrebna mi je pomoc oko rasvete jer za mesec, dva menjam neonke. Dakle iznad 250l vode mi se nalaze 4*36W, 1-filipsov akvarel, 2-osrama flora i 1-obicna. Relativno dobro radi i ovo posao ali bi hteo malo bolje. Sta bi vi uradili da ste na mom mestuččč Hvala.

krcko
Dobrodoao . Prvo bih predstavio svoj akvarijum ili , bar dao dimenzije onoga to hoću da osvetlim . Potom , ta od bilja i riba hoću . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
ZoSo
Pozdrav Anboy, po podacima koje si napisao predpostavljam da se radi o T8 cevkama 120cm duine !!č
Nije mi ba naj jasnije zbog čega nisi zadovoljan sa navedenom kombinacijom , meni deluje sasvim solidno Thumb up
Ali ajd kada si več postavio pitanje da Ti pokuam malo pomoči , meni su po ceni i kvaliteti Osramove cevke favoriti , pa bi recimo mogao probati kombinaciju 2x865 daylight , pa fluora i 880 skywhite !
Molim ostale članove , da ako ima neke greke u mom predlogu da reaguju momentalno Grin
I jo samo da zahvalim to je Na novi prijatelj iz Bečeja sasluao i prihvatio nau malu molbu Thumb up
Edited by ZoSo on 14.11.2009 14:42

Panco
sve zavisi ta čovek oće da postigne.Sa ovom kombinacijom koju ima bilje sigurno dobro raste ,samo sto je sve crveno plavo u akvarijumu.Ako je vizualni problem onda bi ja stavio 2*865, 1*840 i jednu floru.Wink

Anboy
Pozdrav svima. Krcko tu su mi tri akvarijuma ukupna duzina je 126, dubina 50 i visina45 s'tim da su mi neonke na 8cm iznad vode. ZoSo neonke su T8 od 120cm a za trenutnu postavu sam rekao da <Relativno dobro radi posao> ali naravno da zelim od vas malo vise informacija da bi doprineo razvoju svog bilja. Za sad sam baziran na srednje zahtevnom bilju i dobro napreduje sve sem KRIPTOKORINA. ZoSo gde mogu da se nabave u NSu neonkeččč

krcko
Posle uoptenog pitanja , doli smo do problema - Cryptocoryne . Nadam se da će i one biti zastupljene u bazi biljaka , pa ovde nita o njima , osim o uslovima osvetljavanja . Intenzitet bi trebalo da bude 0,5-0,7 W/l , pogoduje im rasuto svetlo , senovito mesto ispod neke biljke . Ukoliko je intenzitet veći , zaklon nekom plivajućom biljkom . Izbor svetlosnog izvora ne manje svetlosne temperature od 6000 K . Uz ovo ide ispunjenje i jo nekoliko bitnih uslova , ali neću ići van teme . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Svizac_kt
Moda glupo pitanje,ali ima li reflektore iznad lampi u poklopcu,poto oni daju puno jaće osvijetljenje.Ako nema probaj si moda nadopuniti sa jednom T5 lampom 865 ili akvarističkom grolux ili tako neto poto puno bolje svijetle i puno due traju nego T8.

Anboy
Krcko ubode me prstom u oko Wink jeste, krivo mi je malo zbog neuspeha oko kripti. Mozda sam izgubio tu bitku ali ne i rat. Nego definitivno me zanima sta bi ste vi ljudi uradili, pa cu se iscimati maksimalno da pribavim potrebna neonke. Svizac nemam reflektore.
Edited by Anboy on 14.11.2009 23:51

Shone Pa
Jos nisam cuo da nekome kriptokorine ne uspevaju u akvarijumu. Da ti se nije desio "melting" nakon sadnje - to je vec logicno za kriptokorineč

Sa 4 x 36 w iznad - ne bih trazio resenje u svetlu , vec bih postavio pitanje hranljive podloge , kolikko cesto menjas vodu.... č

I ako je moguce da postavis sliku

Pozz

Radmanovac
Trenutna rasveta i dodavanje jedne MH od 150w na sredini. Pitanje je samo da li hauba akvarijuma dozvoljava sličnu prepravku, poto ovih 8cm od povrine vode je malo. MH bi se palila odvojeno od ostatka rasvete i radila bi manje sati dnevno. U toj kombinaciji moglo bi svata da se dri u akvarijumu.

Dusan79
Ma zivnuce kripta! Samo ti njoj daj vremena i naravno hrane! Nista ne diraj neko vreme i videces! Budi strpljiv, sto kolega Sone rece otopi ti se kripta, ali povratice se ona! Ovo sam i ja nedavno naucio i veruj mi da ce tako i biti! Svetlo ostavi na miru!
Beer

Anboy
Jos jednom pozdrav svim ljudima dobre volje. Posle duzeg razmisljanja da li da okacim sliku akvarijuma ili ne Okacicu je. Ali pre nego sto se to desi zelim da pokusate da me razumete jer kad sam pravio akvariume nisam imao para za jedan veliki pa sam napravio tri mala 80lit-90lit-80lit. Svo bilje je u saksijama (zbog lakseg tumbanja), podloga je florabela pa pesak i sljunak. Od bilja imam:
-lotosa,
-bakope karoline i monieri,
-limuna uskolisnog i sirokolisnog,
-hrast,
-ludvigije,
-valisnerije gigantea, uskolisne i spiralis,
-ehinodorusa ozelota, amazonke i dva kojima neznam ime,
-sagitarije,
-Anubije nane i barterija i
-kriptokorine wendeti braon.
E tako sad ste upuceni u opstu situaciju, naravno da mi je jos uvek potrebna pomoc oko naredne garniture rasvete mora biti T8.
Anboy attached the following image:
untitled-1_resize_resize.jpg

Edited by Anboy on 15.11.2009 19:31

Dusan79
Vidi, ja da ti nesto kazem, meni ovo deluje jako interesantno! Potpuno originalno! Ne znam koliko je dugo bilje kod tebe, mada mi ono deluje izuzetno zdravo! Po meni trebao bi ga posaditi, a za rasvetu se ne sekiraj ,pa sve tako zdravo izgleda!!! Beer

Svizac_kt
Uh pa ovo su pravi rasadnici biljaka,ja sam mislio da je akvarij u komadu,ali ovo je predobro.Kao to i ostali kau,ne diraj kriptu i sve će biti u redu.
Edited by Svizac_kt on 15.11.2009 19:48

biobiofizicar
Jos jedan clan extreme aquaristika tima!!!Thumb up

paleoglodit
biobiofizicar je napisao:
Jos jedan clan extreme aquaristika tima!!!Thumb up

Ma super. Ti si pravi biljoljubBeerApplause

nene
extra fora ja cak ne bi ni pravio veliki ovako je bruka dobro barem po mnei . Bravo majstore sada bi u svaki napravio tematski biotop dva biljna biotopa levo i desno a u sredini neki Malavi i mislim da bi cuccnulo ko dete na nosu
Pozz i svi komplimenti
Po pitanju rasvete ja bi uradio totalnu kontru od predlozenih ali necu da sirim temu
Pozz Nene

ZoSo
Jel ima nekih novina č Jel si pazario cevi č
Pozdrav

Anboy
Pozdrav svima. Nisam imao vremena da pazarim cevi a i klepili me po plati, moracu da cekam decembar. ZoSo od novina mi se vrti jedna sumanuta misao po glavi Smile Dakle plan mi je da kod dede i babe ubacim jednu policu sa npr. 2*250lit. za bilje samo. Obozavam bilje jer sam BILJOLJUB Grin ili barem neki tako kazu.

Anboy
Pazario sam cevi Grin Dakle kupio sam opet 2*osram flora i zamenio sa istim a umesto obicne sam ubacio obicnu osramovu neku 880 lik kaze da je skywhite. Sta mislite o toj osramovoj 880 skywhitečččč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta