14.06.2026 03:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Obrada fotki - Resize i ISO na aparatu
biobiofizicar
Ajde da krenemo i sa pitanjima u vezi RESIZE i ISO opcija na samom fotoaparatu.

1. Da li je bolje slikati akvarijum odma u velicini priblizno predvidjenoj za internet (tako postaviti setup velicine na fotoaparatu) ili ici na maksimalnu rezoluciju pa naknadno "resizovati" u nekom od programa za obraduč

2. Kakav je odnos ISO i rezolucije slike u kontekstu predhodnog pitanjač
Da pojasnim: kada je vec svetla malo - treba dizati ISO. Da li je to bolje raditi pri velikim ili malim velicinama rezolucije postavljenim na fotoaparatuč
Edited by biobiofizicar on 10.11.2009 21:50

photoivek
sve zavisi od potreba...
ako si siguran da ti fotografija za bilo ta drugo osim interneta neće trebati daleko je bre da ti sve bude spremno tako da direktno moe da uploaduje!
ja najčeće slikam sa malo većim kadrom od onog to mi treba pa fin krop odradim...
rezolucija mi je uvek na maksimumu pa lako smanjim fotku. ovako imam veliku rezoluciju fotke (pogotovo ako dobro ispadne) dostupnu u velikoj rezoluciji...
to se osetljivosti tiče, trudim se da uvek bude najmanja jer tada se smanjuje količina uma. kad malo bolje razmislim uvek je drim na najmanjoj pa se prema njoj prilagođavam. (imam stativ)
da li sam te dobro razumeo i dao odgovarajući odgovorč!

https://minepi.com/photoivek
biobiofizicar
Ja svakako doradjujem na kompu -nije stvar u vremenu provedenom za odradu nego u kvaltetku fotke.
Primer da li je ista fotka bolja ISO400 slikana sa max rez (recimo u 7,1MP to je negde oko 3100x2200), pa na kompu naknadno smanjena ili isti ISO sa recimo rezolucijom 1200x900 direktno uslikan.
Ovo je pitanje koje me cesto muci u vezi rezolucija i ISO kod digitalaca... U klasicnoj fotografiji sve je jasno - ISO odredjuje velicina zrna na filmu - stvar ciste fizike, ali kako digitalni fotoaparat odradjuje promene rezolucije i ISO. Foto senzor ima neku maksimalnu osetljivost i broj osetljivih piksela koje ima. Da li aparat u trenutku slikanja fizicki (hardverski) smanjuje rezoluciju i ISO (to jest povecava velicinu fotoosetljivog polja ) ili radi iste one softverske radnje koje mi kasnije mozemo odraditi i na kompu raznim softverskim alatima....
Edited by biobiofizicar on 10.11.2009 11:34

photoivek
hmč!
morao bih malo da se informiem na ovu temu!
ja sam ipak svoj prvi digitalac kupio sinoć.... sada tek kreće učenje. ovo to sam do sada napisao sam znao, a ovo dalje bi morao tek da saznam!
ako neko drugi ume da ti objasni bilo bi lepo, a ako niko ne prui odgovor baciću se na istraivanje...

isnogood
Mozda ovaj text pomogne, donekle:
http://www.photox...l_iso.html
Cinjenica je da pri visim vrednostima ISO, a slabijem svetlu, dolazi do "udruzivanja" pixela.
U gore linkovanom textu se naglasava i razlika izmedju obicnog digitalca i DSLR kamere, a u smislu da nije bitna samo rezulicja kamere vec i velicina fotoosetljive povrsine.
Sad, postavlja se i p[itanje: da li i u kojoj meri se i softwerski resava pitanje pri vecim ISO vrednostima.
U svakom slucaju ukoliko nije u pitanju DSLR aparat vece ISO vrednosti ce nam napraviti shum koji nama ne odgovara. Ako ni zbog cega drugog onda zbog velicine fotoosetljivog chipa.

paleoglodit
Najbolje je fotkati u najvecoj rezoluciji i sa najmanjim ISO.
Za ISO znas ali sto je veca rezolucija mozes vise korigovati ostrinu, boju kontrast, ekspoziciju, i li kropovati detalj a da sto manje izgubis na kvalitetu. tj da ne dobijes sum.

Kum 1229
E ovo za najmanji ISO nisam znao,paleo Thumb upThumb upThumb up

daweed
Da i ja se slazem za iso... Ja slikam sa ISO 50 i naravno u najvecoj rezoluciji 10mpx... Koristim i stativ jer je stvarno nezaobilazna stavka pri slikanju akvarijuma...

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
Kume to vazi u principu. Kod vecine compact aparata cim dignes ISO iznad 200 vec pocinje primetan sum. Kod boljih to drzi do 400.
ISO je ustvari osetljivost na svetlo i njegovu vrednost povecavamo u nedostaku svetla.
Najbolje je taj problem resiti dodatnim osvetljenjem ali ne obicnim frontalnim blicem jer za ovu vrstu slika blic je kontraindikovan. Znaci ne pae.

biobiofizicar je napisao:
2. Kakav je odnos ISO i rezolucije slike u kontekstu predhodnog pitanjač
Da pojasnim: kada je vec svetla malo - treba dizati ISO. Da li je to bolje raditi pri velikim ili malim velicinama rezolucije postavljenim na fotoaparatuč

Prakticno nema veze

daweed je napisao:
Da i ja se slazem za iso... Ja slikam sa ISO 50 i naravno u najvecoj rezoluciji 10mpx... Koristim i stativ jer je stvarno nezaobilazna stavka pri slikanju akvarijuma...

Sto je manji ISO moras povecati duzinu ekspozicije (broj se smanjuje dok su delovi sekunde a to nas zanima) to znaci da treba sto manje mrdanja i na taj nacin ne mozes ribu u letu da uhvatis.

Visoki ISO ti je potreban kada hoces da radis sa jako malim ekspozicijama (broj se povecava). Tada nastaje veliki problem tj treba ti bolji aparat (DSLR) kod koga recimo ISO 800 ne dobija na sumu. Tada ti je potrebno i sto vise kvalitetnog svetla.
Znaci najveci problem je uslikati ribu dok brzo pliva.
Edited by paleoglodit on 10.11.2009 16:53

biobiofizicar
daweed je napisao:

Pa kako, kojim aparatom i pri koliko svetlačShock
Sa mojim aparatom i svim popaljenim svetlima (1w/lit) nema sanse da ekspozicija sa ISO manje od 100 bude manja od 1/10sec i najvecem otvoru blende, a ribice su tada razmazotine.....

paleoglodit
Bio moras nabaviti reflektore ili eksterni blic (sitnica od par stotina eura). GrinZa reflektore mozes naci neki stativ pa onda u one kisobrane da dobijes difuznu svetlost itd. Bez toga nista. Treba bas jako svetlo a veca ekspozicija od 1/10 sto se inace pise i samo kao 10 ne dolazi u obzir i to je vec veliko.

Ja sve to nemam ali slucajno imam jedan MH reflektor od 500W. On przi ko sporet i nemam neki adekvatan stativ da ga okacim nad aq. Probao sam ali ribe postanu providne od tolikog svetlaShock (salim se ). Uglavnom jako se uplase.Nije ni to dovoljno nego ta svetlost treba da postane difuzna .
Znaci treba mi neka skalamerija kao čarav ili platno pa da prolazi kroz to da bi sve biilo prirodno. Ma idi begajBeer
Edited by paleoglodit on 10.11.2009 17:02

biobiofizicar
Pa nije valjda da svi koji postuju ovako dobre fotke na nas forum (ukljucujuci i tebe PAleo) otvaraju kisobrane po kuci i mazu se zastitnim UV faktorima pre fotoseanse obzirom da su ukljucili bar 1KW rasvete....Through wall

paleoglodit
od 1/10sec i najvecem otvoru blende, a ribice su tada razmazotine.....

Ribice koje skoro miruju zahtevaju barem 30-60 ekspoziciju dok one koje plivaju preko 250 pa i onda je pitanje da se ne razmazu.

EDIT:

Pa nije valjda da svi koji postuju ovako dobre fotke na nas forum (ukljucujuci i tebe PAleo) otvaraju kisobrane po kuci i mazu se zastitnim UV faktorima pre fotoseanse obzirom da su ukljucili bar 1KW rasvete....Through wall

Bio ja to ne koristim i ako bih ti pokazao te fotke lice na one sa obicnim blicem. Zato kazem samo mi carsav fali . Ne brini ni jedna fotka nije objavljena sa MH reflektorom. Ruzne su.... I ne verujem da iko ovde koristi te kisobrane.
Edited by paleoglodit on 10.11.2009 17:11

isnogood
Biobio, to sto je biljkama mozda dovoljno 1W/l to ne znaci da ce to zadovoljiti chip na tvom aparatu. Tvoj chip trazi sto vise lux-a, za watte ga bas...
Kod mene je od juce 44W, >2400 lumena, smesteno u reflektorsko kuciste, na bruto 33l i za slikanje bi moglo jos.

photoivek
otili smo skroz sa teme "resize" ali kada smo već tako daleko otili da je dokrajčim sa off-om...
biće uskoro txt o dopunskoj rasveti... ne mora biti skupa...

daweed
Stvarno ljudi u ovo se ne razumem bas nesto... Na akvaijumu cak upalim samo 100w svetla za slikanje... Naravno potpuni mrak u sobi... Cak posle u fotoshopu jos malo smanjim brightness

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
isnogood je napisao:
Mozda ovaj text pomogne, donekle:
http://www.photox...l_iso.html
Cinjenica je da pri visim vrednostima ISO, a slabijem svetlu, dolazi do "udruzivanja" pixela.
U gore linkovanom textu se naglasava i razlika izmedju obicnog digitalca i DSLR kamere, a u smislu da nije bitna samo rezulicja kamere vec i velicina fotoosetljive povrsine.
Sad, postavlja se i p[itanje: da li i u kojoj meri se i softwerski resava pitanje pri vecim ISO vrednostima.
U svakom slucaju ukoliko nije u pitanju DSLR aparat vece ISO vrednosti ce nam napraviti shum koji nama ne odgovara. Ako ni zbog cega drugog onda zbog velicine fotoosetljivog chipa.

Link koji je dao Isnooogoooood je izuzetan jer jednostavnim recnikom opisuje mnoge stvari koje nas muce pri fotkanju nasih staklenaca. Ja ga ovde ponovo linkujem ali prorucujem da se iscita vecina tema, a ne samo o ISO.
http://www.photox...rials.html

Inace Isnogoodu je promaklo ali listajuci tamo naleteo sam na podatak da digitalci ustvari fizicki pojacavaju signal sa svakog piksela fotosenzora (kada dizete ISO), a ne velicinu osetljivog polja. Na taj nacin pojacanje signala u jednom pikselu moze da proizvede i sum (Noice) u susednim (i zato su fotke sa vecim ISO sumovitije i zrnastije). I naravno sto je fotoaparat veci idiot fotosenzor je manji i gusce napakovan gomilom megapiksela i sumovi su veci.
Zbog toga se i stalo sa proizvodnjom idiota sa sve vise i vise megapiksela jer zbog malog fotosenzora kod idiota vec i pri malim ISO pocinju da se pojavljuju sumovi od susednih piksela. Savremeni standar je postalo 7 do 10 Mpix.
Sve ovo znaci da i beskonacni pikseli i maksimalne rezolucije nisu uvek najbolje resenje, ako se slika obicnim digitalnim fotoaparatima, a niste u mogucnosti da sacuvate fotku u izvornom RAW formatu.

DSLR profesionalni fotoaparati sa svojim mnoogo vecim fotosenzorima i ozbiljnijom optikom su vec neka druga prica....
Edited by biobiofizicar on 10.11.2009 21:52

isnogood
Biobio, istina nisam procitao ceo text, bio sam na poslu. Ali svakako je dobro procitati CEO text jer je zaista napisan pitko. A vidim da si svrljao i dalje po sajtu Smile
Ukrupnjavanje je neizbezno, a ti si i lepo objasnio "tehniku".
Mozda ne bi bilo lose da preimenujes temu i da editujes prvi post, a da vise "lici" na ISO, osetljivost i noise.

photoivek
isnogood je napisao:
...
Mozda ne bi bilo lose da preimenujes temu i da editujes prvi post, a da vise "lici" na ISO, osetljivost i noise.

ili da ostavimo zandera da opet seli postove i teme po forumu.... Wink

isnogood
photoivek je napisao:
ili da ostavimo zandera da opet seli postove i teme po forumu.... Wink

Umorismo coveka Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,626 jedinstvenih poseta