14.06.2026 09:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
KNO₃, KH₂PO₄, K₂SO₄
nemamevise
Skontao sam funkcije Chucks kalkulatora. Ali ja nemam predstavu koliko mogu grama npr. KNO3 dodati na 1 litar destilovane vode pa da zadovolji potrebe mog testnog 25 litarskog akvarija. Jel to opet ide na pretpostavku u zavisnosti koliko imam biljaka u akvariju č Znam da svaka biljka trazi svoje potrebe, ali eto valjda postoji neka sredina za sve.
I dal se KNO3, KH2PO4, K2SO4 moze miksati u jednoj boci (1l) destilovane vode č
Edited by Srafciger on 19.11.2009 12:20

zander
Ali ja nemam predstavu koliko mogu grama npr. KNO3 dodati na 1 litar destilovane vode pa da zadovolji potrebe mog testnog 25 litarskog akvarija

Na primer
KNO3 stavi 20 grama u pola litre vode, svaki ml rastvora = 1ppm NO3
KH2PO4 stavi 2 grama u pola litre vode, svaki ml rastvora = 0,1ppm PO4
A tako isto izračuna za Kalijum da ti jedan ml rastvora podie 1ppm. Uprincipu tako će se najlake snalaziti kod doziranja.

Jel to opet ide na pretpostavku u zavisnosti koliko imam biljaka u akvariju č

Vie biljaka u akvarijumu troi vie hrane, normalno. Wink
Brzorastuće biljke troe vie od spororastućih.
I na sve to doda jo jačinu i trajanje fotoperioda.

Na sve to ti referenca moe biti na primer jedan dobro ubiljen (holandski pod znacima navoda) akvarijum sa svetlom od 1W/l koji moe da potroi nedeljno i 10-20ppm NO3 i 1ppm PO4

isnogood
Koliko sam ja razumeo Chuck kalkulator daje vrednosti za nedelju dana, a ne na dnevnoj bazi. Obrati paznju na to.

photoivek
bosman_tz je napisao:
Skontao sam funkcije Chucks kalkulatora. Ali ja nemam predstavu koliko mogu grama npr. KNO3 dodati na 1 litar destilovane vode pa da zadovolji potrebe mog testnog 25 litarskog akvarija.

jesi čitao uputstvoč!
ako jesi onda nisi primetio sliku!

www.mojbiljniakvarijum.org/images/articles/chucks_planted_aquarium_calculator_14.jpg

kalkulator će ti reći koliko čega najvie moe rastvoriti....
to se same količine tiče lake je za merenje ako ti proračun pokazuje neke normalne vrednosti. ako napravi jak rastvor pa ti ispadne da u tvoj aq dodaje po 0,15ml to ti je malo cimanje da meri....

https://minepi.com/photoivek
isnogood
photoivek, da li sam u pravu za nedelju danač

Blue
Kao i svaki kalkulator tog tipa, ne daje podatke ni na dnevnom, ni na nedeljnom nivou, vec relativne, tipa, ako dodam X ml rastvora u akvarijum od Y litara, povecace se pocetna koncentracija (NO3, PO4, K,...) za Z ppm.

isnogood
Onda se psotavlja pitanje u kom intervalu dodavati dobijene vrednosti.

dexter
Određenu se već neke vrednosti na nedeljnom nivo.Tako da se ophodi po njima,normalno sve u zavisnosti od potreba tvog akvarijuma,količini svetla,biljnoj masi i dr..

Bilo koji calculator ti pomae da otprilike zna koliko će čega dodati u akvarijum.
Edited by dexter on 08.11.2009 11:22

www.aquaplants.org
photoivek
ja svakako ne đubrim ba kako Čak preporučuje.... malo drugačije vrednosti sam dodavao.
do sada (sa izuzetkom poslednja 4 meseca kada nisam nita dodavao i zapustio akvarijume skroz) sam dodavao 3x nedeljno po 10ppm N, 1,5ppm P i 2-3ppm K (iz K2SO4 ali ga naravno ima u KNO3 ali ga tu nisam preračunao) i oko 15ml pro fita na 240 litara sa MH 150W i CO2....

Sam kalkulator mi je sluio za tačno izračunavanje koliko čega treba da sunem da dobijem nivoe koji meni trabaju....

paleoglodit
photoivek je napisao:
kalkulator će ti reći koliko čega najvie moe rastvoriti....

Ovo je jako vazno jer ako se pretera sa odredjenom soli visak ce ostati nerastvoren u obliku kristala. Goovorili smo o zasicenim rastvorima. Svaka so ima razliit koeficijent rastvorljivosti a kalkulator nas upozorava crvrenim slovima da je neizvodljivo potpuno rastvaranje u slucaju kada smo hteli da predjemo tu granicu

photoivek je napisao:to se same količine tiče lake je za merenje ako ti proračun pokazuje neke normalne vrednosti. ako napravi jak rastvor pa ti ispadne da u tvoj aq dodaje po 0,15ml to ti je malo cimanje da meri....
Da to znaci da treba napraviti rastvor tako da je lak za doziranje. Doza treba da bude ceo 1ml ili vise. To utice na preciznost doziranja. Ako je suvise jak rastvor preciznost je manja.

Blue je napisao:
Kao i svaki kalkulator tog tipa, ne daje podatke ni na dnevnom, ni na nedeljnom nivou, vec relativne, tipa, ako dodam X ml rastvora u akvarijum od Y litara, povecace se pocetna koncentracija (NO3, PO4, K,...) za Z ppm.

Ovo sto kazes je vazna napomena jer se ovo pitanje cesto postavlja.
Edited by paleoglodit on 08.11.2009 21:27

nemamevise
Jos kad bi mi neko rekao sta znaci ppm dobro bi bilo Smile

paleoglodit
http://sr.wikiped...g/wiki/Ppm
Jel dobro sad gospodine Bosman_tzčFrown
Edited by paleoglodit on 08.11.2009 22:34

nemamevise
Znaci 1ppm necega mogu posmatrati kao 1 ml necega č

Hvala na savjetu i odgovoru.

Samo jos da Vas pitam jel se to sve miska ili se svaki so posebno pravi č
Edited by photoivek on 08.11.2009 23:56

zander
Pa jel si shvatioč

1ppm ne moe da posmatra kao 1ml, sve ti je objanjeno u predhodnim postovima.

zander
Evo opet da ti ponovim moj prvi post....

Na primer
KNO3 stavi 20 grama u pola litre vode, svaki ml rastvora = 1ppm NO3
KH2PO4 stavi 2 grama u pola litre vode, svaki ml rastvora = 0,1ppm PO4
A tako isto izračuna za Kalijum da ti jedan ml rastvora podie 1ppm. Uprincipu tako će se najlake snalaziti kod doziranja.

Mislio sam da sam ti slikovito objasnio WinkWinkWink

Pozdrav
Edited by zander on 08.11.2009 23:54

paleoglodit
Pretvaranje mg/L u ppm
Primer:
1mg/l KNO3 = 1ppm KNO3
Bosmane hvala na razumevanju i strpljenju. Odgovore dobijas na dobrovoljnoj baziWink

photoivek
bosman_tz je napisao:
Znaci 1ppm necega mogu posmatrati kao 1 ml necega č

ne....
pročitaj ponovo

bosman_tz je napisao:

Samo jos da Vas pitam jel se to sve miska ili se svaki so posebno pravič

moe zajedno ali bolje je odvojeno...
ukoliko ti je sve u istom rastvoru ako poeli neto od elemenata da poveće ili smanji mora da menja ceo rastvor... ovako samo jednog rastvora dodaje vie ili manje....

nemamevise
Hehe ma laik sam ja sto se tice toga ali eto skontao sam.
Za photoivek:
Kako cu da otkrijem sta biljkama fali ako dodje do nekog problema i da recimo upotrijebim taj jedan rastvor kako bih poboljsao stanje bilja č
Edited by nemamevise on 09.11.2009 06:18

fax
druze bosman dzaba tebi prihrana ako nemas jos 2 faktora, jako osvetljenje, min 0.5w po litru i co2....znaci biljna akvaristika ti se svodi na 3 faktora:
jako svetlo-o.5w-1w po l
prihrana-dal preko korena ili preko vode
co2
jedno izostavi i eto problema...Grin

a da bi ti neko pomogo sa foruma i rekli ti sta kojoj biljci nedostaje i gde je problem, morao bi nam reci sve o aq,znaci osvetljenje, podloga, fotoperiod, sta imas od bilja itd...WinkThumb up

nemamevise
Druze fax imam ja osvetljenje 0,5w po litri , a u akvarijumu ce biti biljke koje traze manje osvetljenje. I co2 imam samo eto gledam kako da napravim kvalitetno gnojivo za aq.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,894 jedinstvenih poseta