14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Male biljne pitalice
biobiofizicar
Evo par pitanja za razmisljanje... i naravno odgovoreGrin

1. formula za fotosintezu je
6 CO2 + 12 H2O + svetlost = C6H12O6 + 6 O2
sto znaci da se na 6 molekula CO2 proizvodi 6 molekula O2

pitanje je: Kako dodavanje jednog mehurica CO2 u sekundi u akvarijum proizvodi perling sa stotinu mehurica O2 u sekundič

2. Da li ste znali da samo dodavanjem sode bikarbone (bez CO2) mozete izazvati perlingč

3. Zasto je perling prisutan i posle iskljucivanja svetlač
Edited by biobiofizicar on 23.10.2009 10:23

Dusan79
Sve osim foto sinteze je za mene pojam, o kojem sam samo citao i gledao slike!!! Perling i perlanje bilja NIKADA nisam doziveo sa mojim biljem, osim kada sam menjao vecu kolicinu vode. Tako da za mene preling i predstavlja pojavu koja se desava kada se menja voda, a samom promenom vode dolazi i do ubacivanja vece kolicine vazduha, a ne O2.
Tako da sam misljenja da perling uopste nije "disanje biljke" koja izbacuje O2!!!

isnogood
Koliko sam ja razumeo perling nastaje kada je voda zasicena sa O2 i kada taj gas vise ne moze da se rastvori u vodi.
Ako je tako kako sam naveo, u Dusanovom slucaju to znaci da je voda koja se dodaje pri promeni puna ili punija rastvorenog O2 u odnosu na onu koja je u akvarijumu. Opet, ako sam dobro razumeo, O2 lako "ulazi" u vodu preko povrsine, dok CO2 suprotno, lako "napusta" vodu preko povrsine.
Kod mene dok ima svetla ima i perlinga. Nekada perling varira (vise manje), ali imam utisak da do varijacija dolazi zbog razlicite kolicine makro i mirko elemenata (neustaljena prehrana).

paleoglodit
1Prvo pitanje je neprecizno.Red card
Osim iz CO2 biljke usvajaju ugljenik i iz podloge + CO2 dolazi u vodu i iz vazduha.Taj ugllenik iz podloge najverovatnije nije od prostog elementarnog ugljenika nego od nekih organskih materija. Kojihč Pitanje za tebe Cool Osim toga sigurno da postoji razlika u molarnoj zapremini ova dva gasa. Mozda je nebitna ali i tvoje oko sve otprilike vidi ....Ovde se radi o BioHemiji i nije sve tako prosto kao sto pise u formuli. Nazalost ti si BioBio-Fizicar.Grin
2. Soda bikarbona sama po sebi moze proizvesti ugljenu kiselinu koja se spontano raspada na CO2 i vodu.
2 NaHCO3 >> Na2CO3 + H2O + CO2 znaci dobili smo CO2 za biljke . Dobili smo i natriumov jon koji nam i nije pozeljan za sakupljanje u aq.
3. Prisutan je jer ne moze odmah da staneGrin Sila inercije Cool Pa naravno da ne moze stati jednim pritiskom na prekidac svetla.U prorodi ne postoji prekidac
Edited by paleoglodit on 23.10.2009 15:54

paleoglodit
isnogood je napisao:
Opet, ako sam dobro razumeo, O2 lako "ulazi" u vodu preko povrsine, dok CO2 suprotno, lako "napusta" vodu preko povrsine.
Pa ne bas nego je procenat CO2 u vazduhu najmanji u odnosdu na azot i kiseonik.
Vidi kod rastvorljivosti gasova u vodi uvek postoji tacka zasicenja tj max koncentracija rastvorenog gasa za odredjenu temperaturu i dati atmosferski pritisak.
Ta rastvorljivost je uvek reakcija ravnoteze.
Dva ili vise gasa medjusobno uticu na rastvorljivost . Znaci donekle jedan drugom smanjuju rastvorljivost. Takodje i sve ostalo sto nije gasovito a rastvoreno je u vodi utice i na rastvorljivost gasa.

Ipak se CO2 brze rastvara ali brze i odlazi iz vode.Brzina rastavaranja nema veze sa maximalnom rastvorljivoscu gasa u vodi. Mi mozemo drukati CO2 do tacke zasicenosti ali i preko nje. Kad se predje 100% max zasicenost takav rastvor i pri najmanjem pomeranju, skoku temperature i padu pritiska otpusta visak CO2. Takav rastvor se zove prezasicen i nestabilan je.
Postoji obicno tj prosto rastvaranje kao kod O2 i rastvaranje sa reakcijom kao kod CO2.

CO2+H2O <=> H2CO3
i to je reakcija koja se odvija u oba pravca taj uspostavlja se ravnoteza izmedju CO2, H2O i H2CO3 .

Za ugljenu kiselinu kazemo da je nestabilna jer se raspada na vodu i CO2.Dobijeni CO2 moze ostati u vodi kao takav a moze i "izvetriti"

LINK
Edited by paleoglodit on 23.10.2009 15:24

biobiofizicar
Paleo me provalio Thumb up da su neka pitanja trik pitanja.Sad

Pocnimo pricom o fotosintezi, a tu se negde kriju odgovori i na zadata pitanja.

Fotosinteza ima dva razdvojene faze: svetlu i tamnu koje mogu biti razdvojene i vremenski, a razdvojene su i po mestu na kome se desavaju u celiji. U svetloj fazi dolazi do fotohemijske fotolize vode u hlorofilima i u njoj se oslobadja O2 (perling) a svetlosna energija hvata se pigmentima (hlorofil) i pretvara se u hemijsku energiju molekula ATP i NADPH2 neophodnu za tamnu fazu. Co2 se ukljucuje u biohemijskim procesima tamne faze (kelvinov ciklus).
Uhvacena svetlosna energija u svetloj fazi i pretvorena u hemijsku koristi se u Kelvinovom ciklusu za biohemijsku sintezu glukoze (C6H12O6) iz CO2 i H2O i ovde svetlost ne treba i ne oslobadja se O2
Ovo je lepo i jednostavno objasnjeno na sledecem linku da se previse ne ponavljam.

http://sr.wikiped...0%B7%D0%B0

Prica o apsorpciji CO2 potrebnog za tamnu fazu fotosinteze i malo o fiziologiji vodenih biljaka lepo je predstavljena ovde.
http://www.hallma...ebert.html.
Tu su i odgovori o ukupnom rastvorenom neorganskom ugljeniku u vodi (CO2+bikarbonati+karbonati+ugljenicna kiselina), a tu je i odgovor o sodibikarboni, a dao ga je i Paleo...

U ovom tekstu pominje se i odgovor na Zanderovu anketu o jacini cirkulacije u aq.
Malo hidrodinamike i price o sloju mrtve vode uz povrsinu listova biljkaka dovodi nas do price o tome koliko je vazno da cirkulacija bude sto bolja. Ovaj sloj mrve vode je debljine oko 0,5mm i CO2 otezano difunduje do listova i sto bolji protok - sloj je tanji i CO2 je dostupniji biljkama.Ima tu malo i o deponovanju CO2 u tkivima biljaka i cekanju da stigne energija iz svetle faze pa da se zavrti kelvinov ciklus sinteze glukoze.

Znaci obzirom na receno odgovori na pitanja 1 i 3 su:
1. Procesi oslobadjanja O2 i apsorpcije CO2 su razdvojeni, pa ne vazi ona prosta analogija 1mehurCO2=1mehurO2 i postoje drugi izvori Co2 u vodi, a postoji i deponovani CO2 u biljkama,
3. proizvodnja O2 PRESTAJE iskljucivanjem svetla, ali postoji mala inercija izbacivanja viska O2 iz biljaka. Znaci biljka jos malo "kao perla" ali je klikom na prekidac prestala proizvodnja O2.

Paleo 10 "pojena" - provalio si uglavnom sve...Applause
Ako skupis jos 90 kupijemo ti kartu da dodjes na okupljanje...
Edited by biobiofizicar on 23.10.2009 16:04

paleoglodit
Uglavnom stalno nas intrigira ApplauseApplauseApplause.
Kako ti padaju na pamet sve te klopkeč
Beer
Edited by paleoglodit on 23.10.2009 15:56

biobiofizicar
Besposlen ili zaludan pop i jarice krstava, pa tako i ja.... Grin
Nisam besposlen, al sam zaludjen dosta citam na zadatu temu, ucim i podsecam se davno naucenog, a greh je ne podeliti saznanja sa drugima.
Ja sam ti u dusi i srcu ucenjak. Otisao sam iz nauke u jbg trgovinu iz ekonomskih razloga, Sad ali prva ljubav zaborava nema... Wink

isnogood
Hvala momci.

biobiofizicar
Evo jos jednog pitanjca za razmisljanje u ovoj mozgalica temi.

Kada bi se akvaristicko bilje prodavalo na kilo na pijaci da li ste se ikada zapitali koliko kila zelenisa preracunato na litar vode imate u svom staklencuč
Onako odokativno... Through wallCool

I da li ste ikada probali da otprilike odredite prirast (ukupnu kolicinu novostvorene biljne mase u svojim aq) na recimo nedeljnom nivou...

Odgovore slati u gr/lit

isnogood
E da sam sacuvao onu vagu iz dilerski dana... Through wall

Blue
Obzirom da znam koliko je 1kg spanaca, rekao bih da u mom akvarijumu (oko 180l) ima 1-1.5kg biljne mase, a pun je bilja. Kada budem sisao, probacu da izmerim visak, da steknem bolji utisak. Ali kako da izmerim tacnu masu kada su biljke mokreč
A za dnevni prirast mase, pretera ga bas. Ajd' da si rekao da merimo visinu stabla ili duzinu listova, ali masuč Pa kako to da procenimč Mada, mogao bih i to da probam, ali za tacno odredjenu biljku, nemaju sve isti prirast. Pustim je jedno mesec dana da raste od neke pocetne vrednosti, pa je posle izvadim i povovo izmerim i razliku podelim brojem dana. Ali to ce biti dosta neprecizno. A potrebna je i dobra vaga. Moja je precizna u 1g, ali je i tolerancija +/- 1g. Znaci, ako dobijem 10, moze da bude negde izmedju 9 i 11, ali to je valjda dovoljno precizno za ove potrebe.
Ajde neke ideje za merenje, voljan sam da ucestvujem u eksperimentu, ako bude jos zainteresovanih.

biobiofizicar
Thumb up Tu smo negde. I ja sam krenuo pijacnom matematikom i moja procena mog dobro ubiljenog akvarijuma od 110lit je negde oko 1kg nadzemne biljne mase i jos jedno 250-300g korenja, krtola,...
a dnevni ukupni prirast na ceo akvarijum sigurno nije vise od 10g (kod mene)

Najinvazivnije biljke (socivica, drezga i najas) dupliraju biljnu masu na svakih 7 do 10 dana - naravno da ima i onih koje stagniraju...

I mala merenja koja sam vrsio radi orjentacije:
-15cm drezge tesko je oko 1g
-anubija nana sa 10listova, 5korencica od 5cm i 2cm rizoma teska je oko2,5g
-prosecan list povrsine kutije za cigare sa drskom od 10ak cm tezak je oko 1,5g

otresao od vode izmerio - vratio u vodu - tako sam merio na vagici preciznosti +/-0,1g. Inace prirast se moze meriti i duzinom rasta -razliciti su nacini merenja "grow rate"a koji se koriste u nauci. Ideja je da za sada orijentaciono i makar priblizno procenimo cifre...

Predlozio sam dnevnu procenu u g/lit a ne cm/lit ili %/lit da kasnije ne bi morali da preracunavamo dodavanja korisnih materija koje se ugradjuju u biljke u milimetrimaGrin

Ova prica ima malo dublju pozadinu u vezi djubrenja korisnih materija, podloge, sastava biljnih tkiva, i mogucnostima uvecanja ukupne bio mase u aq pri razlicitim uslovima (a u ukupnu bio masu spadaju i biljke i bakterije i alge - svi koji koriste raspolozive nutrijente) .
Ali da ne bacim sve odjedared na gomilu da krenemo redom sa pricom i podatcima o prirastu...
I tudje cifre i iskustva na koja ste naleteli na netu dolaze u obzir za razmatranje.
Edited by biobiofizicar on 28.10.2009 11:52

Blue
Evo ja cu da pobodem 'biljometar' pored novog lista Lilaeopsisa, pa cu da zapisujem svako vece jedno 10-15 dana, a ti posle preracunavaj to u grame... Cool
A to otresanje od vode, pa merenje, bas mi nesto ne obecava. Ima li kakvog pouzdanijeg resenjač Mislim, ne tresemo svi isto... Grin

paleoglodit
Pa mnogo ces da se ovajdis od Lilaeopsisa.Cool Posalji i meni visak kilograma samo otresi voduGrin
Edited by paleoglodit on 28.10.2009 18:55

biobiofizicar
Blue je napisao:
Ima li kakvog pouzdanijeg resenjač Mislim, ne tresemo svi isto... Grin

E pa kad me vuces za jezik (ustvari za prst - posto kucam ovu poruku) evo ti jedan precizniji (iako ni on nije idealan) saljivi metod
a naziva se "umokravanje"

elem:
Nadjes suvozemnu biljku slicne konstitucije, pa je izmeris nasuvo, pa je umokris, pa je ne otreses nego je ponovo izmerisi. E sad: izmerena razlika kod umokravanja je priblizno jednaka neotresanju podvodne biljke, koju onako prirodno mokru izvadis i odma izmeris, pa oduzmes izracunato neotresanje.
I eto dobio si preciznije merenje (kad vec ne otresamo svi isto), ali nemoj sad da kazes i da ne umokravamo svi isto...
Ju sta mi bi - sram me bilo - ali stvarno je preciznije sto je i cilj da umokravanje bude precizno
GrinBeerGrinBeerGrin
Edited by biobiofizicar on 29.10.2009 00:25

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,485 jedinstvenih poseta