14.06.2026 05:01
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Dilema oko soila
sasabg
Pozdrav svima,nisam nasao deo o predstavljanju clanova,pa da napisem par reci ovde.Zivim u Bgd-u, akvaristikom se bavim od malih nogu,sa manjim prekidima.Sada sam resio da formiram biljni akvarijum.Prikupljam polako potrebnu opremu.Tako je na red doslo i pitanje podloge.Dilema,sta uzeti,Tropica soil ili JBL pro plant soil,ili pak treca varijanta grow supstrat Tropica,ili JBL aqua basis plus,pa preko toga neka inertna podloga.

biobiofizicar
Svaka brendirana podloga sigurno radi radnju za koju je predvidjena. Bitno je drzati se uputstava proizvodjaca posebno u fazi formiranja akvarijuma i prvih par nedelja. Ostalo je stvar licnog afiniteta prema boji, granulaciji i zavrsnom sloju koji ce biti vidljiv u akvarijumu. Eventualno izbor riba i njihov afinitet ka prekopavanju podloge moze uticati da se izabere neka hranjiva podloga krupnije granulacije ili da se odradi seperacija mrezicom od zavsnog sloja (ali ovo kasnije otezava rasadjivanje i presadjivanje biljaka).

sasabg
Soili su dosta skuplja varijanta,e sad, da li su stvarno toliko bolji?Razmisljam i o varijanti,gde bi prvi sloj bio JBL aqua basis,preko njega drobljena lava ,granulacije 8-16mm i preko toga JBL Manado,posto je on prilicno jeftin a inertan je.Manado je u stvari pecena glina,tako da mislim da ima dobar CEC,kao i lava koja bi se nalazila ispod.Tako da mislim da bi to balansiralo(upijalo)visak hranjlivih materija,ako bi ih kojim slucajem bilo,pri prihrani preko vodene kolone.Sa soilima je potrebna cesta izmena vode u pocetku,kako ne bi doslo do problema sa algama.Video sam dosta akvarijuma,koji izgledaju bas dobro,puni bilja a od podloge imaju samo kvarcni pesak i prihranjuju se samo preko vodene kolone.Npr Dexterov od 500l.
Edited by sasabg on 06.03.2020 19:45

biobiofizicar
imam slicnu kombinaciju JBLa soil i manado.
Manado je stvarno odlicna zavrsna podloga, a sto se tice JBL soila *barem one starije generacije koji ja imam malo je blatnjav i dosta muti vodu u trenutcima rasadjivanja, presadjivanja, itd kada neminovno probije gore u slojeve vode...
lava grumenci'i su svakako odlican izbor i za direktno na dno na staklo i za zidanje visine dna i pravljenje brdasaca kada su u mrezici.

Baia
Jel ima neko da koristi soil duze vremena i da mu taj soil pravi probleme? Konkretno stvara mi se crna cupava. Naravno svako ce reci da to nema veze sa soilom ali simptomaticno je da se alga stvara samo u nivou 1-2 cm iznad soila...na drugim delovima dekoracije je ima zanemarljivo a na kuglicama soila i niskorastucem bilju a narocito starijim listovima, dosta.

Baia
Ah da, razlozi zasto jos sumnjam na soil jesu i to sto kad biljku zarazenu algom izvadim, ocistim tj odstranim zahvacene delove i stavim u druge akvarijume gde nemam soil pa cak nemam ni co2, crna cupava se ne vraca...Pa eto da vidim da li jos neko ko duze koristi soil bez zamene ima slicnih problema...

Mandic
Koji vremenski period je u pitanju?

U svakom slučaju, soil je dobro osvežiti posle nekih godinu i po dana, jer gubi svoje prvobitne dobre osobine. to se radi tako što se izvuče površinski sloj debljine oko 2 cm i doda novi.

Isto tako, dobro je povremeno (a i prilikom zamene) raditi sifoniranje podloge i ''probadanje'' i ''šaranje'' sa nekim tankim predmetom poput pincete, kako bi se oslobodili gasovi koji se neretko nakupljaju ispod.

Baia
Pa recimo da je u proseku star toliko...tj godinu ipo. Sto se saranja tice...kad vec moram to da uradim onda je najbolje sve izvaditi i dobro ga usisati pa pnovo posaditi. A kontam da nije lose i 20% prosusiti i mozda tretirati nekim firmiranim ili cak NPK tecnim djubrivom za sobno svece pa ga onda vratiti nazad i ponovo sve sloziti....ako je neko nesto slicno radio bilo bi lepo da podeli iskustva ali bojim se da smo poprilicno odumrli po pitanju razmene iskustava u ovom formatu Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,950 jedinstvenih poseta