14.06.2026 04:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Novi početak
KBDNK
Formiran 07.12.2019.
Tank 110x50x60
Filter spoljni 10 % sundjer, bio kugle, keramički prsteni,
Protok 950l/h
Svetlo 4x18 w led cevi, 1x54w T5Ho Freshwater i 1x54w T5HO tropical pro
Co2 iz boce...2m/s
Easy carbo 10 ml svakog dana
Profito 5 ml svakog drugog dana
Podloga manado
Biljke lobelia, HM, HC, Fisidens, mahovina, Vindelow narow, pogostemon, rotala, nana, elocharis...
Jedna tetra crna(stara preko 5 godina), 2 molly, 35-40 kom plavih neonki, otocinclusi pocrkali...
Borba sa svim mogućim algama osim BBA...i infuzorijom, normalno...ali polako...prva slika je neposredno posle formiranja, a poslednje 4 posle jučerašnjeg trimovanja (2. po redu trimovanje). Slike su se poređale suprotno...zadnja slika je sa samog početka, a orve posle trimovanja...
Može to i bolje...ali...
KBDNK attached the following images:
dsc_0010_3.jpg dsc_0005.jpg dsc_0004_1.jpg dsc_0003_2.jpg img_20191207_211515.jpg

Srafciger
Mozda ces pomisliti da niko nije pogledao, ali bolje zamisljaj nedostatak komentara kao da su svi zanemeli Lips sealed

www.MojBiljniAkvarijum.org
Mandic
Jako lep akvarijum! Zdrave biljke i zanimljiv raspored harda. Thumb up

Kaži mi, kakvo je to kamenje? Slično sam nalazio Velebitu i koristio pre par godina, ali mi je baš dosta podizalo KH vode, što je rezultiralo zakucavanjem biljaka i bujanjem algi (verovatno je to bilo povezano) pa sam odustao od njega.

Je l' imaš neku hranljivu podlogu ispod manada?

KBDNK
Ispod podloge manado imam aqua basis plus 2,5 kg uglavnom u zadnjem delu a preko imam manado oko 35-40 l. Kamenje sam doneo sa planine Stol kod Bora. Krečnjačkog je porekla i podiže tvrdoću vode koja je i ovako tvrda.
Voda iz vodovoda kod mene u Zaječaru je 11,5-12 a voda iz akvarijuma je 15,7. Sad sam počeo da prilikom zamene vode sipam vodu sa arterske česme koja ima tvrdoću 1,75.
Alge me napadaju ali se borim. Kad kažem alge mislim na spirogiru, staghorn na ivicama starih listova spororastućih biljaka i onu koja ima izged vune...imao sam u jednom momentu i končastu ali ona je odustala.Wink. A da...imam praškastu na staklu i pomalo tačkastu...Bolje da sam nabrojao koje nemam niti koje nisam imao.
U jedno momentu posle jedne zamene vode akvarijum je dobio infuzoriju iako je bio star 1,5 mesec. Zamračio ga na 3 dana i ništa...
Ondad sam verovali ili ne nabavio u poljoprivrednoj apoteci bistrol za čišćenje septičkih jama i to koknuo...i iakvarijum se ekspresno izbistrio...ribicama i bilju ništa...
Ne znam da li ću nešto dobiti time što prilikom zamene vode sipam ovu meku vodu ali videću. Do sada sam promenio tom vodom 3 puta. Menjam inače jednom nedeljno 1/3.
Probao sam sve moguće kombinacije. Najpre sam počeo sa carbom i profitom, posle toga sam smanjivao svetlo, podizao haubu, prekidao sa carbom i profitom...čak počeo i makroelemente iz rainforesta ali ništa...Staghorn više ne ganjam jer sam se pomirio sa tim da obitava na starim listovima windelova, spirogiru lako skupljam rukom a onu vunu skupljam četkicom za zube. Uradio sam i analaizu vode u Higijenskom zavodu koju analizu nisam siguran da znam stručno da proanaliziram ali ajd sad...
Vidim da je rotala podosta crvena isto kao i pinatifida.
Biljke inače rastu dobro i brzo ali alge mi dosađuju...
Ono što sad intenzivno razmšljam da nabavim algexit ili neki sličan preparat. Da li je to pametno ne znam.
Ne mogu da okačim sliku sa analizom vode iz aq pa ću da napišem ovako u poruci. Analiza je rađena 28.01.2020.
provodljivost 496
ph 6,8
tvrdoća 15,7
No2< 0,005
NO3<0,21
Hlorodi Cl 6,41
Fe 0,08
Mangan <0,025

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,843 jedinstvenih poseta