14.06.2026 04:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Moj kutak za opusten trenutak
Doksas
Pratim ovaj forum vec odavno, i upravo procitah temu "Drustvo mrtvih pesnika" pa resih da otvorim svoju temu.
Naravno, nisam ni blizu akvarista, skejper itd poput vas starih vukova ovde ( Mandic, Rasta, Biobiofizicar, Coa,Zander,Pepi itd itd)
ali sto je najbitnije uzivam u ovom hobiju i svaki dan ucim nesto novo citajuci forume.

Prvi moj akvarijum mislim da je u pitanju bila 2010. god, nekih 90-100 litara, 2015. god prodat zbog nabavke veceg.

www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_90746817_20160104_235639.jpg

E sad o trenutnim akvarijumima.

Akvarijum "Next level" cca 200 L formiran pre malo vise od dve godine

Duzina 100cm
Sirina 45cm
Visina: prednje staklo 54cm zadnje staklo 48cm
Visina vodenog stuba 45cm
Staklo 10mm KP obrada Soudal crni silikon lepljeno oko dna sa gornjim ojacanjima
2xArcadia Classica Natural Daylight i 1xArcadia Classica Tropical Sunlight T8 ukupno 3x30W
2 spoljna staklena trokomorna filtera 41x12x48

U pocetku je to izgledalo ovako:

www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_51883439_20160114_012647.jpg
www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_161788109_IMG_20160221_230122.jpg
www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_485705961_IMG_20160304_194300.jpg
www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_243213325_29.3.2016%20resiz.jpg
www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_54178951_IMG_20160510_000402.jpg
www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_69835627_IMG_20160621_235954.jpg

Nakon tog perioda akvarijum je zbog obaveza zapusten oko godinu dana i sve se svelo na hranjenje riba i menjanje vode jednom mesecno ali nemam slika tyog stanja.

Onda se ovih dana opet naslo vremena za malo sredjivanja pa sam zavrnuo rukave ocistio dobro akvarijum, skoro sve biljke pocupao i posadio Ludwigiu repens rubin koju sam jedino nabavio.

i.postimg.cc/P5BnxnK4/manji.jpg
i.postimg.cc/3N7nfn1m/20190326-133653.jpg
i.postimg.cc/kgLqnxsx/20190330-190313.jpg

Od riba:

4-5 Korija
5 malih ancistrusa + 1 maticni muzijak koji je kod mene jos od onog prvog aq
10ak kraljevskih neonki
1 sijamac , bila 2 ali jedan nekako iskocio na isparivac i tu uginuo
6 kolumbijskih plavih tetri
8 crnih neonki
5-6 crnih tetri
1 zebrica, ostatak od starog aq a zao mi da je bacim
2 puza amazonca

Dalji plan za ovaj akvarijum je da Ludwigiu bas razmnozim, jer i ako imam kompletan CO2 sistem sa bocom od 5L ne koristim ga jer i nemam u planu da dajem novce za druge biljke jer sa postarinom treba da dam 500+ din za par pelcera.
To sam nekada mogao, sad jednostavno ne mogu, deca na fakultetu itd itd

Akvarijum "Arizona" formiran pre 15ak dana

Ovaj aq sam dobio i bukvalno iskoristio ono sto sam imao od opreme u kuci, red moor manji iz velikog prebacio u ovaj, biljke takodje, jedino sam dobio par pelcera Bacopa caroliniana.

Dimenzije 45x25x30
filter spoljni stakleni 35x12x30 napunjen po PS-u kermika, bio ball, razni sundjeri i na vrhu perlon vata
Kad se odbije podloga itd ima tu nekih plafon 40 litara vode komplet sa filterom
Rasveta stedljiva Filips tornado 20w u visecoj DIY mini haubi
Hranljiva podloga Rainforest, osmokot takodje

Ribe za sada:

4 koridorasa pande
3 mala ancistrusa

i.postimg.cc/BbGyx8zQ/5.jpg
i.postimg.cc/gjq74z9y/6.jpg
i.postimg.cc/Dy6DXwPn/7.jpg
i.postimg.cc/nLywJjpY/8.jpg
i.postimg.cc/d3Tfy5CR/20190410-212100.jpg
i.postimg.cc/kgNksYpf/20190410-212040.jpg

Planovi za ovaj akvarijum su slicni kao i za onaj veci, razmnoziti sto vise bilje koje vec imam i napraviti zdravu sredinu za ribe.

I za kraj jedna u prostoru

i.postimg.cc/DZ35N9Px/10.jpg

PS
Niste drustvo mrtvih pesnika, verujem da dosta ljudi poput mene redovno prati ovaj forum i da smo dosta naucili od vas ali jednostavno, nasi akvarijumi nisu ni blizu vasih pa nije lako "okaciti" ruznjikavu zenu sa ulice pored Dzenifer Lopez Smile

Doksas
A zbog klimavih tiplova u plafonu upravo zavrsen stalak za rasvetu i sad sam dosta mirniji Smile

Malo letvica, sandolina i konopca...

i.postimg.cc/qqr38245/20190413-192056.jpg
i.postimg.cc/7P17qtN8/20190413-192049.jpg
i.postimg.cc/x1ZN6w9H/20190413-191737.jpg

Srafciger
Doksas wrote:
ali sto je najbitnije uzivam u ovom hobiju i svaki dan ucim nesto novo citajuci forume

Sa ovom recenicom se najvise slazem Smile Ocigledno je entuzijazma za pisanje ponestalo, ali svako od nas uziva u svom vodenom kutku.

www.MojBiljniAkvarijum.org
biobiofizicar
Pozdrav.
Drago mi je da imamo predstavljanje i novih akvarijuma i novopridoslih clanova. Drago mi je i da neko jos uvek procita ponesto od ovoga sto smo pisali godinama unazad.
Sve ov izgleda bas onako kako treba : hobisticki, opusteno i skroz OK.
Uzivaj u hobiju i svojim staklencima...
Beer

Doksas
Hvala akvaristicki vuci Beer

Elem, jedno pitanjce pa kad nadjete vremena :

Postoji li neko elegantno resenje za odrzavanje istog nivoa vode u otvorenom akvarijumu?
Gledao sam neke Uradi sam varijante ali mi nezgrapno deluje flasa okrenuta na stranici akvarijuma itd.

Pitam zbog kamenca koji ce se verovatno hvatati po toj liniji, mada, voda i nije previse tvrda oko 10 KH mereno Serinim kapljicnim metodom, a svakako planiram i malo da omeksam vodu za pocetak mesavinom 50:50 Rosa vode i cesmovace tj 12 litara ukupno prilikom nedeljne zamene vode u ovom manjem akvarijumu.
Znam da je na duze staze isplativiji RO ali , ne bavim se ovim komercijalno i ne treba mi ne znam koliko vode, eto svega 12 litara nedeljno za zamenu a cilj mi je nekih 5-6 dGH vremenom u akvarijumu jer valjda tad nece ni biti kamenca...

biobiofizicar
Sistem za kontinualnu zamenu vode odrzava stalni nivo vode, ali svakako je skalamerija od cevi u poredjenju sa ovim malim akvarijumom. Druga varijanta je kada vec na dnevnom nivou hranis ribe u isto vreme i doliji pomalo vode. To ce obezbediti da dnevne oscilacije nivoa budu do 1cm.

Mandic
Dobro nam došao! Smile
Lepo je videti ovakvu temu.

Prvi akvarijum mi se mnogo više sviđa... Naročito taj hronološki prikazan razvoj istog, s' tim što se tu vidi i mešanje podloge koje se uglavnom ne preporučuje iz razloga što kasnije i nije baš prijatno oku. Šta se desilo sa pozadinom?

Mali akvarijum ima zanimljivo svetlo urađeno, dok mu filter kvari izgled. Probaj oko toga malo da se pozabaviš... Možda da ga maskiraš sa folijom ili nekim pleksijem i te cevi bi sigurno bile manje uočljive da nisu bele, već recimo crne ili čak providne. Unutrašnje uređenje se vidi da je sveže i verujem da će biti super kad se razraste Thumb up

Što se tiče isparavanja vode, pored već pomenutih stvari, mogu da predložim sledeće:
-da Rosu zameniš sa DeMi vodom (ima u balonima i košta skoro isto kao Rosa)
-da kupiš onaj bokal sa patronama za omekšavanje vode koji je dosta jeftiniji od RO uređaja, a za te male litraže je skroz ok i znam neke koji su koristili. Na tu temu možda Šrafciger može više da kaže.
-da staviš poklopce
-da se ne opterećuješ time, već da prilikom zamene vode samo prebrišeš staklo sa žiletom, sunđerom ili kako god. Smile

Uživaj u akvaristici i na forumu Thumb up

Doksas
@biobiofizicar to svakodnevno dolivanje svakako radim, nego mi problem kao sad ovaj vikend...bio u Frankfurtu4 dana a zenu mrzelo da doliva pa rekoh da nesto improvizujemm ali u pravu si, sve bi to bila skalamerija...

@Mandic , hvala, bolje vas nasao Smile
Elem, pozadina u prvom akvarijumu je i dalje tu, nego se tako nekako namestilo svetlo na telefonu pa ispade kao da je nema, pokusacu sutra da ubacim neku bolju fotku.
Sto se tice mesanja podloge, eto, nisam znao dok to nisam uvideo na svom primeru a sad je to nemoguca misija da se razdvoji crni kvarc od svetlijeg. Uglavnom, za ubuduce skola naucena Smile

Na malom akvarijumu sam vec ubacio tanko staklo sa crnom folijom vidi se i na onim gore slikama tako da se filter ne vidi, a bele cevi...jedino taj izbor bio nazalost. Danima jurim providne PVC ili neku drugu boju ali bezuspesno. Staklene otpadaju zbog cene svakako.

E sad voda, predlazes mi da zbog isparavanja ne uzimam Rosu nego DeMi?
Ona ce manje isparavati mislis?
Takodje u DeMi vodi nema nikakvih elemenata koji prijaju biljkama a ima ih npr u Rosi, mada ima ih u cesmovaci sa kojom mesam...samo razmisljam naglas Smile

Prvu turu u mom omeksavanju vode sam danas odradio prilikom redovne izmene vode. 6 litara Rose koja je inace oko 2KH sam pomesao sa 6 litara cesmovace koja je kod mene 10KH i tako eto dobio 12 litara 6KH koju sam sipao u mali akvarijum gde je voda tvrdoce bila 9KH a nakon izmene pala na 8KH.
Nadam se da to nije prebrzo omeksavanje vode i da nece naskoditi sadasnjim stanovnicima a ni biljkama.

Pokusao sam upravo i sa prokuvavanjem cesmovace ( za sledecu redovnu zamenu ) i merenjem tvrdoce...nakon prokuvavanja i filtriranja kroz vatu tvrdoca je pala na 6KH ali cu izmeriti ponovo sutra kada se voda skroz ohladi.
Ako ostane na 6 , super, mozda ne bih ni isao dalje, bar za sada...

EDIT:
Zaboravih...posto je vec proslo oko 20ak dana od formiranja malog akvarijuma, a pritom je na startu sipano oko 70% vode iz velikog akvarijuma koji je u funkciji preko dve godine, mislim da je to sada isciklirano lepo pa bih ubacio neko jato riba.
Posto je filtracija prilicno dobra isao bih na nekih bar 15 manjih riba jedne vrste, imate li predloge obzirom na zapreminu i flitraciju?
Dakle, sta ubaciti od riba a da ne iskacu jer nema poklopca ? Smile
Edited by Doksas on 24.04.2019 03:38

Srafciger
Za obaranje tvrdoce male kolicine vode mozes razmotriti i vrijantu sa bokal filterima. Ja sam kupio ovako nesto za vodu za pice:

https://aquaphor....ulosci/b16

Doksas
Jesi li testirao mozda vodu iz tog bokala, koja je tvrdoca vode posle filtriranja?

Srafciger
Ovo su rezultati, koliko god cudno izgledali:

AQ: gh 18, kh 9, tds 345
cesma: gh 16, kh 9, tds 295
cesma + filter: gh 0, kh 8, tds 300
cesma + bokal: gh ?, kh 4, tds 170!

U pitanju je filter Kristal H https://aquaphor..../kristal-h i bokal sa filterom https://aquaphor....ulosci/b16
Nisam zamenio modul u filteru ispod sudopere, niti kontaktirao proizvodjaca da proverim da li je mozda problem sa tim modulom.
Srafciger attached the following images:
1556187692127.jpg 1556187361893.jpg

Edited by Srafciger on 25.04.2019 12:28

Doksas
Pa lepo taj bokal omeksa vodu, izgleda da mi je to prihvatljivo resenje. Hvala Srafciger Thumb up

Doksas
Posle par dana dogovora sa jednom poznatom akvaristickom radnjom i cekanja da im stignu mikrorazbore ipak je zaplivalo jato neonki, tacnije 21 komad.
Jos su male pa ih neka u ovom manjem akvarijumu, kad budu narasle lako cu im razrediti jato tj prebaciti visak u veci akvarijum.
Eh da, odustao sam od mikrorazbora zato sto su mi trazili 150% vecu cenu od one koju su reklamirali...kapiram da se ne azuriraju redovno sajtovi ali 150% razlike, hmmm neka hvala.

Takodje, procitah na drugom forumu da je dosta njih prelivne cevi prelepljivalo samolepljivom folijom iz knjizara pa i ja danas uradih to sa izlaznom, sutra cu drugu posto nemam vise tog tapeta sad.
Pokusavao sam na sve nacine da nadjem crne cevi ali bezuspesno, cak nema ni u par akva radnji sto sam zvao pa ce ovo biti privremeno resenje dok ne naletim na prave crne prelivne.

i.postimg.cc/NfSLnZyC/20190425-191502.jpg
i.postimg.cc/g0wsWC4w/20190425-203011.jpg

Doksas
Dela ne reci Smile
Prelepljen i sprejbar, videcemo koliko ce to drzati, kod pojedinih je trajalo bez problema i par godina tj dok nisu nasli crne ili providne cevi

i.postimg.cc/vTmpLDzc/20190426-195958.jpg

alekpanker
Pozdrav i sa moje strane.Biljke u oba akvarijuma lepo i zdravo izgledaju. Moraće tu još da se zasuču rukavi više puta da bi na kraju bio i ti zadovoljan postavkom Thumb up . Sviđa mi sed ovaj centralni kamen u manjem akvarijumu. Gde si ga nabavio? Pozdrav

Doksas
O da, svakako ce morati jos da se trimuje i prilagodjava ihahaj, mali je tek formiran a veci i on pretrpeo transformaciju pre manje od mesec dana, tako da...tek smo poceli Smile
Taj centralni kamen sam nasao kao i svo ostalo kamenje u malom akvarijumu oko reke Gradac u mom Valjevu i to na prvi "prolaz"...nikako da stignem da opet prosetam ima tu zaista sjajnih stvari za skejp.
Inace, testirao sam ga sonom kiselinom i ne reaguje tako da je po meni idealan jer ne kosta nista a i ne zaostaje mnogo za onim bezobrazno skupim dragon, seiryu itd kamenjem...
Pozdrav !

Mandic
Mnogo bolje sa crnim cevima! Thumb up

Doksas
Hvala Mandicu , slusam iskusnije Smile

Elem, danas primetih na desnom bocnom staklu i prednjem staklu na desnoj polovini zelenu algu, onu sitnu koncastu, na pojedinim delovima su ti "konci" bili do 1cm duzine. Inace ta desna strana i ima malo vise svetla jer je na levoj drezga pa pravi senku.

To se pojavilo bukvalno za dan i po koliko sam bio odsutan a znam iz prethodnih iskustava sa prvim akvarijumom da ona bas brzo naraste pa ti konci znaju biti i po 10ak cm a i vise naravno.

Prvo sam licnom kartom ( istekla Smile ) sastrugao alge, mada se one u ovoj fazi i obicnim sundjerom mogu lako skinuti, pa sam onda smanjio fotoperiod sa dosadasnjih 2x5 sati na 2x4 sata. Inace rasveta je stedljiva Philips Tornado 20W.

Inace, Ludwigiu sam pre par dana trimovao i samo jedan trimovani pelcer dodao u podlogu pored ovih vec posadjenih.

Da li je to mozda razlog pojave ove alge, obzirom da biljka malo "stane" posle trimovanja pa verovatno manje trosi elemenata iz vode i podloge?
Mozda jos neka preporuka ili predlog sta promeniti tj kako naci uzrok pojave alge?

Od prihrane kroz vodenu kolonu ne dodajem nista, CO2 imam bocu ali je prazna a nikako da je napunim pa da malo pocnem sa doziranjem.
Parametre vode ne znam, osim KH koji je 5 , izmereno sera titracionom tecnoscu. Naravno nije ta tvrdoca na cesmi nego sam cesmovacu koja je kod mene KH10 postepeno omeksavao sa prokuvanom vodom i kupovnom Rosa vodom.
PH i TDS metar sam narucio, kao i RO uredjaj jer planiram da drzim meksu vodu u otvorenom akvarijumu prvenstveno zbog kamenca, a kasnije mozda i neki mrest...

Doksas
Uveo CO2 danas, drop za pocetak plav, pratim situaciju i oprezno krecem sa dodavanjem jer je voda KH5 a narucen i RO uredjaj sa lakse "pravljenje" vode.

i.postimg.cc/65NhFhxd/20190502-200729.jpg
i.postimg.cc/dV5mkPkB/20190502-200705.jpg
i.postimg.cc/762gW5Bs/20190502-200852.jpg

Srafciger
Kako napreduje dodavanje CO2? Je li krenulo perlanje kao ludo?

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,843 jedinstvenih poseta