Pozdrav ljudi,posle 3 godine evo konacno omogucih sebi jedan akvarijum. Da ne duzim imam pitanje konkretno oko filtracije. Akvarijum je formiran pre oko 3 nedelje. Podloga je Florabela zemlja za cvece oko 1 cm debljine preko nje ide oko 2 cm sljunka granulacije od 1 do 5 mm i naravno mrezica izmedju. Nacin filtriranje je kanister filter Atman EF 3. Raspored cevi je takav da se usisna cev nalazi sa desne strane zadnjeg stakla i to skroz dole a povratna cev sa leve strane zadnjeg stakla i to skroz gore. Da li je taj raspored dobar i dobvoljan? Voda postaje zuta posle zbog treseta iz zemlje i to resavam menjanjem oko 30 posto vode na svaka 2 dana. Primetio sam da je svakim menjanjem sva manje zuta i da se polako izbistrava. Da li ostaviti ovako ili menjati nesto?
Dimenzije akvarijuma su duzina 110 sirina 40 i visina 60 cm.
Akvarijum ce biti biljni,za sada su u njemu malo Hm,Rotale nesto malo i par pelcera limuna. Od riba Koridoras i dva Plehostomusa oko 6-7 cm duzine.
Od rasvete za sada 2 x 36W T8 od 90 cm,jedna je Arcadia Sunlight druga Daylight,1x18 w Juwel Colorlight i jedna led neonka oko 12w jacine.
Generalno to je to...
Vec smo pomalo zaboravili podloge sa zemljom za cvece - primat preuzele brendirane uz koje idu i uputstva za start up cikliranje. Ako nema algi teraj dalje po ovom principu. Ubaci i malo plivajucih biljaka (recimo drezga) da malo isisavaju iz vodene kolone viskove koje otpusti podloga u ovoj fazi. Polako povecavaj i zasadjenu biomasu za pocetak sa manje zahtevnim biljkama - koje vole da se hrane preko korena (recimo kripte, ehinodorusi,...), ali sadi planski i gde zelis da ove biljke ostanu, jer vremenom kada korenje prorste kroz mrezicu premestanje moze uznemiriti i uymutiti podlogu.
Polozaj filter cevi je OK. Po potrebi izlazna se kolenom moze preusmeriti da mreska povrsinu, (ako se stvara skrama ili se javi neki slican problem koji zateva mreskanje povrsine vode... )
Razmisljao sam o brendiranoj podlozi ali mi se ucini skupo. Denerle recimo oko 4 hiljade izadje. Plus u prethodnom akvarijumu sam imao zemlju za cvece i pokazala se jako dobro. Za sada nemam nikakvih problema sa algama da kucnem u drvo. Treset sve manje pusta boju a skrama se skuplja polako ali vec sam u toku dana podigao malo crevo tako da sad bucka. Stize ovih dana i kripta. Sadio sam planski tako da mi je ostalo mesta za par kamenja koje bih postavio na sredinu. Cekam samo da otopli da krenem u lov na njih