14.06.2026 04:51
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Emerzno gajenje
 Print Thread
Emerzan uzgoj bilja na balkonu
moto
Pozdrav.
Eto, ovako kod mene rastu poneke biljkeBeer
moto attached the following image:
emerzno.jpg

biobiofizicar
Moto Care!!
Sta sve ima u ovom buketu i znas li sta jos moze ovakoččč
Kako se ponasaju kod ubacivanja sa balkona u aqč

moto
Ovo je nastalo sasvim spontano. Grin Negde u junu ili julu sine je stavio nekoliko biljka, koje sam prilikom trimovanja bacio iz aq, u posudu i zalio vodom i to je posle toga ostalo na balkonu. Bilje nije propalo, več je počelo da raste i zato nismo bacili sve skupa. Samo sam nalivao vodu (bez ikakvog gnojiva) i to je bilo to.
Polako je bilje počelo da raste i iznad vode, to mi je bilo veoma interesantno.

Heteranthera zosterifolia:
www.shrani.si/f/19/oj/VqVI4Ti/img4146.jpg

Ludwigia repens "rubin":
www.shrani.si/f/2v/al/32Hm8dlf/img4142.jpg

Ludwigia palustris "Green":
www.shrani.si/f/15/f0/4SXuAdtw/img4144.jpg

Nakon mesec dana (u početku augusta) bilo je ovako:
www.shrani.si/f/2f/5e/13cFYRAz/img4153.jpg

Zadnje dane istog meseca bilo je več bolje:
www.shrani.si/f/e/Ks/1N92Aonk/img4520.jpg

I zanimljivo - Ludwigia palustris "Green" pokazala je male cvetove:
www.shrani.si/f/1d/Cr/4yIoQLBB/img4518.jpg

Ovo bi bila ukratko sva historija ovog buketa.Grin

Moda jo samo to: kako se vidi, Ludwigia i Lysimachia nista ba osetljivi na niu temperaturu (preko noći ispusti se i na 10C u poslednjim danima), dočim Heteranthera več polako vene.

Ako ne zaboravim oću sledeče godine probati i sa nekima drugima biljkama...

Nisam jo isprobao kako bi se ove biljke ponaale ako bi ih stavio u aq... Mislim da bi im trebalo neto due vreme da se opet prilagode ivotu ispod vode. Zapravo su uskoro sve biljke u koje se kupuje u radnjama uzgojene emerzno.Wink

(Dodato 10. okt.: Odozgo nije bila Lysimachia n. nego sta dve Ludwigie... Sada su imena prava. Izvinite za greku.)
Edited by moto on 10.10.2009 15:44

paleoglodit
Ma super sto si nam dao ideju

photoivek
moto je napisao:
...Nisam jo isprobao kako bi se ove biljke ponaale ako bi ih stavio u aq... Mislim da bi im trebalo neto due vreme da se opet prilagode ivotu ispod vode. Zapravo su uskoro sve biljke u koje se kupuje u radnjama uzgojene emerzno.Wink

pa blii im se kraj svakako na balkonu jer stie jesen ide zima.... to ti je dobra prilika da izproba kako će se ponaati u akvarijum.
ja isto mislim da im treba samo malo due vremena da se prilagode i to je to.
Sve biljke koje mogu da rastu emerzno se uglavnom tako i gaje jer je odgajivačkim kompanijama tako lake...

https://minepi.com/photoivek
biobiofizicar
Moto mi je ovim uvodom dao fenomenalan lagvort u temu koja me jako interesuje. A to je emerzno dranje aq bilja u naim hobističkim domaćim uslovima. Ipak emerznog prostora (tegle, kofe,balkoni, osvetljeni prozori,...) u naim stanovima imamo mnogo vie nego podvodnog i to moe biti reenje za privremeno odlaganje biljaka za koje trenutno nemamo mesta u postavci ili za bildovanje biljne mase za neku buduću postavku. (poto neke biljke rastu puno bre u emerznim uslovima).

Voleo bih da ova tema potraje i da se u njoj nadje to veći spisak aq biljaka koje mi hobisti moemo gajiti i emerzno uz to vie TIPS AND TRICKS kako to bezbolnije odraditi submerzno-emerzno-submerzne prelaze i kakve emerzne uslove ponuditi biljci.

Evo ja spisku pridruujem nezaobilaznu akvarističku biljku ANUBIA koja po nekim podatcima mnogo bolje raste u emerznim uslovima.
Ona mi je posebno interesantna iz 2 razloga:
1. emerzno bildovanje biljne mase obzirom na spor rast u aq uslovima,
2. mogucnost da se u emerznim uslovima resimo algi koje se se nahvatale na starim listovima anubije u aq. Dodje mi ao kada moram da odsečem neki stari lep list zbog algi, a toliko dugo sam čekao da se razvije (sta kazete na ovu emerznu ideju u borbi protiv algi)

Drugari očekujem od vas navalu odgovora i kostruktivnih TIPS&TRICKS na zadatu temu... Mislim da ovo moze biti divno novo iskustvo za sve one koji se hobistički bave biljnom akvaristikom
Beer

PS. Moto ako moe ubaci neku od ovih tvojih biljaka sa balkona nazad u aq, kao eksperiment, i prati kako se ponaaju....
Edited by biobiofizicar on 10.10.2009 10:24

ZoSo
Jako mi se sviđa kako to izgleda Thumb up
Jedino nisam sasvim razumeo,da li u toj kantici ima zemlje,ili je samo voda č Sad kad se samo setim koliko sam Ludwigia,Rotala,Bacope,Salicifolie bacio letos nije mi dobro Through wall

moto
U kantici je samo voda. Svakih nekoliko dana samo dolivam koliko ispari.
Edited by moto on 10.10.2009 15:47

moto
Ovo je prava Lysimachia nummularia koja raste emerzno (sinoć sam pogreno napisao):
lysimachia_nummularia.jpg

Edited by moto on 10.10.2009 16:07

moto
Jo jedna...Grin
Hydrocotyle verticillata koja se primila navrh jednog DiY filtera. Listovi bili su samo nekoliko cm od lampe (ovo je izraslo ispod haube u aq) ali ih nije sagalo. Koren i pola stabljike bilo je u vodi, a listovi na suvome iznad vode.
hydrocotyle_verticillata.jpg

Edited by moto on 10.10.2009 16:27

moto
Ovde se vidi dokle je bila voda. Stabljike ispod razine su utije.
img_1393.jpg

biobiofizicar
Kao to već rekoh sve ovo deluje extra. Neke od ovih biljaka časte nas lepim cvetovima samo u nadvodnim delovima biljke.
Gledajući ove fotke nekako mi se nameće zaključak da je uvek reč o biljkama mesnatih "votanih" listova koji su dobro zatićeni od isuivanja van vodene sredine...

A jesi li neto od ovoga vraćao nazad u akvarijume (kompletno pod vodu) i kako se ponaaloč

moto
Nazad u vodu vratio sam samo ovu Hydrocotyle v. i nisam primetio nita neobičnog, Posle nekoliko vremena počela je sa normalnom rastom i irenjem.

biobiofizicar je napisao:
PS. Moto ako moe ubaci neku od ovih tvojih biljaka sa balkona nazad u aq, kao eksperiment, i prati kako se ponaaju....

Sutra ču staviti poneke vrhove tih biljaka u 96l aq i ćemo videti ta da bude.Grin Moda bi bile najzanimljivije Heteranthera zosterifolia zbog sasvim različnog oblika i Ludwigia palustris "Green" zbog same boje (u vodi je sasvim zelena).
Samo se nadam da mi neće uvaj pokuaj upropastiti alge...Through wall

moto
Danas sam stavio tri vrhove u aqGrin
Zanimljivo je da je Ludwigia palustris "Green" več nakon 3-4 sati promenila boju i je sada opet potpuno zelena. Stvarno nisam očekivao tako brze promjene...Shock
ludwigia_palustris_green.jpg

moto
Ludwigia repens "rubin" puna je mehurića. Vjerovatno je to i zbog izmene vode posle podne ali na ostalom bilju ne primeti se tako jak pearling.
ludwigia_repens_rubin.jpg

moto
Isto tako snano perla i Heteranthera zosterifolia.
Kako če biti stanje idućih dana, obavetavat ću vasSmile
heteranthera_zosterifolia.jpg

biobiofizicar
Počelo je počelo sa eksperimentima!!! Thumb up
Biće ovo zanimljiva jesen i zima....

paleoglodit
Evo i ja sam stavio mahovinu Spiky na terasu u tacnu od saksije. Prvo onaj turbo substrat pa stara jrpa pa obicna cik-cakvata pa onaj Aqualite. Zatim mahivina i mrezica odozgo pas sve to pliva u vecoj tacni taki da teze voda nestane. mahovina je pri samom vrhu povrsine. Samo cu dolivati vodu a kad zahladni uneti u kucu.
paleoglodit attached the following image:
108.jpg

paleoglodit
Moto,
extra su ti biljke a i fotke.

Ja stavio i HC da razmnozavam emerzno samo necu napolje nego unutra. Ne znam da li da stavljam najlon odozgo kao sadač
paleoglodit attached the following image:
104_1.jpg

Miti
Snimio sam na jednom mestu u saksiji emerzni Acorus pusilus,dal da pozajmim koji pelcar,dal moze da uspe u aq.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,891 jedinstvenih poseta