14.06.2026 06:04
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Eksperiment Fe vs. P
ZoSo
zander je napisao:

Za sad samo mislim da neki organski fosfati (moda) ili u nekom drugom obliku od PO4, moda P2O5 č u roku od samo par sati u vodi uzimaju Fe bez obzira to je helirano gvođe i to je stabilno u rastvoru do pH 7 ili vie npr eto taj Plantex CSM+B (mislim da je čak i preko toga). Helat ga čuva od bazne sredine, ali da li je Fe u tom helatu zatićeno i od nekih fosfornih jedinjenja nemam pojma.........

Juče smo probali da u čistu vodu ubacimo KH2PO4 i CSM+B, nikakve reakcije nije bilo ni posle 15 sati. Ostale su iste konc. i P i Fe u vodi. (ubacili smo 1ppm PO4 i Fe). Voda i dalje stoji, pa kad padne helat izmerićemo opet....

Po tome, moemo da ubacujemo i PO4 i Fe(edta) na pH < 7 bez straha da će odreagovati i napraviti neko jedinjenje, ali nebi trebalo imati velike konc. ni jednog ni drugog jer ta dva elementa smanjuju dostupnost jedna drugom.

Imam par pitanja u vezi ovoga eksperimenta:
1. Zato misli da si u akvarijumu imao ph<7 č
2. Da li to sada znaći da mogu i mikro i makro elemente da doziram u isto vreme u akvarijum,bez rizika da oni usled neke reakcije postanu nedostupne biljkamač
3. Da li bi rezultati puno odstupali da smo to radili u čistoj česmovači,bez dodavanja co2 č

zander
Pa video si da sam hteo da smućkam i CO2 na motornu glavu da parametri budu priblino onima iz akvarijuma, ali poto CO2 nije ni krenuo mogu samo da kaem da je pH bio tu negde oko 7 (vlasinka rosa i česmovača 50-50%).
Večeras bi trebalo da proverim opet koje su koncetracije Fe i PO4 u toj vodi, da znam da li je u tih 15h helat drao Fe i da li se uopte deava neka reakcija...
Mislim da bi rezultati bili isti da je bila čista česmovača.
Do kog pH edta helat ima stabilnost u vodič
Nisam neto sa vremenom ali čim budem imao malo vie vremena nastaviću da vidim ta se deava.... Frown

ZoSo
zander je napisao:
Pa video si da sam hteo da smućkam i CO2 na motornu glavu da parametri budu priblino onima iz akvarijuma, ali poto CO2 nije ni krenuo mogu samo da kaem da je pH bio tu negde oko 7 (vlasinka rosa i česmovača 50-50%).
Ne znam ph nae česmovače,ali sasvim slučajno sam saznao da je ph Rose 7,70 ! Nekako naslučujem da ni NS voda nije nita kiselija,pa Te zato pitam!
Zopex i Miti vre neka ispitivanja na Beke,pa sam pročitao karakteristike Rose:
ph 7,70 ; gh 4 , kh 4 !
I na kraju krajeva poto co2 nije ni krenuo onda ispada da je eksperiment bio mnogo prigodniji za moj akvarijum Grin Thumb up

zander
Ipak, mislim da nije toliko bitno jer bi edta helat trebao da dri stabilno Fe i preko 8.
Ali da elementi mogu da odreaguju to sam gotovo siguran, e sad....
To bi se moglo saznati sa jednim običnim guglovanjem... "ph and edta chelat" Wink samo sad neću ni da guglam jer odo na pecanje za koji min :p

Najbolje vas u sve to moe uveriti podloga koju koristite, pa onda i iskustva sa doziranjem mikro i makro budu skroz različita od akvarijuma do akvarijuma. Neka kae Grujanić npr kako mu je rasla Blyxa sa glistenjakom ili ta je već stavio Wink Tu ba nema mesta za igranje, sa podlogom.... Sve ono posle đubrenje i promene vode su dabe

Miti
ZoSo je napisao:
zander je napisao:
Ne znam ph nae česmovače,ali sasvim slučajno sam saznao da je ph Rose 7,70 ! Nekako naslučujem da ni NS voda nije nita kiselija,pa Te zato pitam!
Zopex i Miti vre neka ispitivanja na Beke,pa sam pročitao karakteristike Rose:
ph 7,70 ; gh 4 , kh 4 !
I na kraju krajeva poto co2 nije ni krenuo onda ispada da je eksperiment bio mnogo prigodniji za moj akvarijum Grin Thumb up
Na beke postavljen link ka uporednoj tablici za neke vode sto se mogu naci kod nas na trzistu. Jbg off,ali moze da koristi.

zander
zander je napisao:
Ipak, mislim da nije toliko bitno jer bi edta helat trebao da dri stabilno Fe i preko 8.
...

Al sam lupio Cool

Evo da se ispravim.
Jedan PDF konkretno za Helate Fe i koliko zavisi njegova stabilnost u odnosu da li su helirani i ostali elementi.
Ostali elementi (ako su u helatu) su daleko stabilniji u poređenju sa bilo kojim helatom Fe (osim Fe EDDHA).

Elementi koji se jo pored Fe heliraju su: Mn, Cu, Zn, Ca, Mg

Obratite panju na helat EDDHA koji je stabilan na pH > 10 za Fe Shock
Edited by zander on 09.10.2009 01:58

katjusa
[/quote]
Obratite panju na helat EDDHA koji je stabilan na pH > 10 za Fe Shock[/quote]
Jedina zamerka mu je (osim, da je veoma foto senzibilan), da oboji vodu u crvenu, i zbog toga nije upotrebljiv u aq.
HEDTA i DTPA, upotrebljava Tropica i oni su najstabilniji i uz vie pH
lp

zander
To sam ba malo pre čitao. Hvala Thumb up Znači HEDTA i DTPA Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta