Silom prilika sam bio prinudjen da napravim usisivac za podlogu. Novi stanovnici u mom akvarijumu su sa sobom doneli bele tackice ili ich (Ichthyophthirius)... Kao sto vecina verovatno zna, taj parazit ima svoj zivotni ciklus kada je na ribi, ucauren u pdlozi (izmedju ostalog) i kada pliva u vodi trazeci zrtvu....tako nekako.
Jedan deo tretmana bi trebao da bude i cesca izmena vode i usisavanje podloge, posto nisam imao adekvatan usisivac podloge, napravio sam DIY varijantu od onoga sto sam imao pri ruci a koristio sam sledece:
-Cev neonke T5 8w za zvono.
-Silikonski lepak.
-Crevo 6mm
Sa stare neonke sam kljestima skiuo grla, neznim kuckanjem probio one staklene "glave" koja se nalazi ispod grla.
Posto nisam znao kako da presecem staklenu cev, kidao sam je je pomalo kljestima do zeljene mere (opcionalno). Ne radite to iznad tepiha
Zatim sam pokvasio smirglu i izsmirglao taj skraceni deo.
Beli sloj sa cevi se lako skida vodom i trljanjem, tako da dobijete providnu cev.
Stakleno "zvono" od neonke sam spoio sa crevom silikonskim lepkom i to mu dodje to.
Napravio sam i spojku da bi crevo mogao da koristim i za druge stvari... zvono i crvo se mogu prikaciti na neki stap da ne bi kvasili ruke (gumicma za tegle npr.)
U radnjama sam uglavnom vidjao neke velike usisisvace sa kojim je teze neusisati mlade kozice, ova opcija je po meni pogodnija za osrednje i manje biljne akvarijume u kojima ima kozica i neznijih biljaka, manji je protok vode a i da vidis neko jare u zvonu prstom zatvoris crevo i istreses ga nazad.
Eto, nisam otkrio toplu vodu al reko da podelim Edited by vesa on 28.11.2015 12:44