14.06.2026 05:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Ideja za filtraciju
Prle
Planiram da radim / kupim akvarijum dimenzija 60 x 35 x 40 iznad koga bi bila hauba sa 2 x 24w T5 HO rasvetom uz mogućnost lakog dodavanja svetla shodno potrebama i razvoju biljaka koje budem ubacio.

Međutim - problem mi predstavlja filtracija. Prvo sam imao ideju da uradim pregradni filter po irini akvarijuma (uz povećanje duine za 10cm koliko bi filter zauzeo), ali bi takav poloaj filtera predstavljao "čir" koji bi kvario utisak odvlačeći fokus na sebe ma kako ga "zamaskirao". Onda mi je pala na pamet ideja da pregradni filter bude po duini akvarijuma (uz povećanje irine za 10cm koliko bi filter zauzeo), ali mi to oduzima ciklično menjanje pozadine (planirana crna i boja tamnijeg neba - teget). Ali bi takav filter zahvaljujući svojoj zapremini omogućio smetanje dosta materijala za filtraciju. U oba slučaja bi voda u talonik filtera ulazila preko dva kruna otvora na taloniku (bez prelivnih cevi) prečnika 3cm.

Kanister filteri mi ne ulivaju poverenja (makar ovi jeftiniji modeli), a za ove skuplje nisam u mogućnosti da izdvojim trenutno. Plus, miljenja sam da voda ne bi trebala da naputa akvarijum, jer se na taj način smanjuje mogućnost plavljenja stana u kome sam podstanar trenutno.

Voleo bih da čujem vae ideje i razmiljanja na ovu temu - koji tip filtera i kako omogućiti eventualnu zamenu pozadine u slučaju pregradnog filtera po duini akvarijuma.

Roda
Moj ti je predlog da uradis prelivni filter sa samo dve komore.U jednu komoru da smestis pumpu i grejac a u drufu da smestis filter masu.Znaci filter kao sa taloznikom,ali ti on u ovom slucaju netreba.Sistem spojenih sudova.
Tom prilikom ces moci da menjas pozadinu kad god pozelis.
Takav filter ja sad pravim,samo dimenzija visina 45cm , duzina 40cm ,sirina 15cm,akvarijum zapremine 300 litara.Precnik cevi za prelivanje prilagodis akvarijumu i pumpi koju koristis,pa i u slucaju da nestane struje,nivo vode u aq i filteri je isti i nema sanse za prelivanjem.

Mada ovo je samo moje misljenje,koje je provereno i u koje imam puno poverenje.

Nadam se da sam ti donekle pomogao.

Prle
Hvala ti puno na odgovoru.

Ako sam dobro razumeo čitajući okolo - prelivni filter = spoljanji filter. On jeste laki za sakrivanje iza akvarijuma i između njega i akvarijuma je lako dodati materijal na kome je pozadina.

A za princip spojenih sudova si u pravu. Samo se plaim verovatno bez potrebe od plavljenja sa takvim sistemom.

Ideja mi je svakako bila da u komori filtera u kojoj je pumpa bude i grejač, plus kasnije i deo CO2 sistema.

Roda
Naravno,sve lepo sakriveno.
Mislim da bi neko iskusniji trebalo da doda neki komentar u vezi ovog.Neka dobra eventualno losa iskustva,ako ih je bilo.

Mandic
Nijedan filter nije nita manje bezbedan od kanister filtera, drugim rečima, kanister filteri su podjednako bezbedni koliko i ostali vidovi filtracije. Smile
E sad će neko reći ''zavisi koji kanisteri'', pa onda isto tako zavisi i koje prelivne cevi, koje rupe, pumpe, filter materijali, bla, bla...
To je sve individualno i bukvalno se dolazi do nekog ''zaključka'' da uzima svako ono ta mu se najvie sviđa i onda to forsira. Nekome su bolji top filteri, nekome kanisteri, zazori, prelivi, sumpovi... Nema pravila.

to se tiče filtera du zadnje strane, koji si predloio, to da ne... Meni se najvie sviđaju, jer obezbeđuju najvie filter materijala za najmanje kea. Cool ...Rupa od 3cm je mala, a isto tako je malo da ih bude dve (takve). Ako već eli biljni akvarijum, u kojem će imati biljke, je l' te, onda bolje veće rupe, iz prostog razloga to se u takvim sistemima gotovo uvek nalaze neki plutajući listići, mahovine, korenje, puevi... i to lako zapui rupe. Dakle-veće rupe i (ja bih bar tako radio) dve rupe dole-jedna iznad druge, za prljavtinu, a jedna gore-za masnoću i plutajuće gluposti (tu moe i čealj, umesto rupe). I naravno, crno staklo ili eventualno oni sendviči sa crnim silikonom u sredini ili mazanje jedne strane istim... to se tiče izmene pozadine, malo tee. Eventualno neko ubacivanje pleksija ili farbanog stakla, sa rupama koje su gore navedene.
Dodatak: probuiti rupu kroz koju će ići cev od pumpe, čisto da se ne bi prebacivala preko stakla (mislim da je estetski prihvatljivije). I moda neki poklopac od crnog stakla iznad filtera. Smile

Prelivne filtere sa cevima, jednostavno-ne volim i nikome ih ne preporučujem, tako da ih neću ni komentarisati. Ukratko-previe cimanja.

Ako se ipak odluči za kasniter-kod nas su najpraktičniji, najpristupačniji i najbolje su se pokazali Atmanovi. No, ukoliko ima kea, onda Eheim. Beer

svetac
prelivni filter moze da bude i ispod aquariuma! radi vec 2 god bez problema!

Dragan Kinez
svetac wrote:

prelivni filter moze da bude i ispod aquariuma! radi vec 2 god bez problema!

Rekli su mu da ne moze a on napravio i radi vrlo uspesno sve ovo vreme to mogu da potvrdim Smile.

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
Mandic
Daj to malo detaljnije opii i baci koju fotku...

daweed
ta podrazumeva pod prelivni ispod akvarijuma?

Sump sa wet/dry filterom?

http://daweedaqua.tk
Roda
Pitanje za iskusne.
Zasto voda iz prelivnog filtera brze ide u akvarijum od vode koja ide nazad u filter ( tupim puno ).
Pricam o sistemu spojenih sudova.
Iz filtera ide jedno crevo pola cola,a iz akvarijum u filter idu 3 creva po pola cola.Mislim da ovo nebi trebalo da predstavlja problem neki.
Mozda ``fals`` vazduh koji je zarobljen u cevi ?

Rasta
Verovatno je ostalo vazduha u cevima, mozda jedna ceva obavlja posao a druge dve ne...izbaci vazduh i trebalo bi da bude ok Thumb up

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Roda
Nemogu, patim se vec 2 sata. Kako god da gurnem crevo i izvucem nece.Da ponovim,tu su tri cevi.Kroz jednu ide normalno voda,kroz druge dve nikako.
Koje jos metode tipa snadji se,mogu da se iskoriste da se izvuce vazduh.
Da skidam prelivne cevi,nije moguce,ceo sistem je fiksiran,moraju ruke u vodi ( mozda i glava ) Lecture

Rasta
Thinking uzmi sire crevo veceg promera od tih cevi namesti ga na kraj koji je u akvarijumu i vuci (srci Grin) dok ne krene voda....to bi trebalo da upali Thumb up

Roda
Uzeo fi 40,montirao,ide voda,nije da nejde,ali nivo vode u filter je nizi za 5 cm sigurno,jos mi I pumpa radi na minimum,ako je pojacam,ispraznicu filter.
Filtracija nije gusta.Sloj keramicke perle,15ak cm vate I jedan sloj sundjera.

Rasta
da li je nivo nizi samo u komori sa pumpom ili u celom filteru?

Roda
Ceo filter

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,943 jedinstvenih poseta