Amano Takai je rođen u Nigati - Japan 1954. akva dizajner i foograf.
Autor je mnogih knjiga o prirodnim akvarijumima i akvaskejpingu.
Izraz akvascaping zadnjih godina postaje sve poznatiji. Takashi Amano je u akvaristiku, pomoću svojih knjiga, uveo sasvim novi stil.
Takashi Amano nije koristio samo svoju matu, već je i utemeljio aquascaping dizajniran na osnovu slika prirode i uneo ih sa posebnim vetinama u japansku batu. Zamislite da etate kroz umu ili kroz neki drugi predeo gde vam jedan deo tog predela prosto oduzme dah. Ovo je Amano uradio, tj. iskopirao. On je transplantirao ovu magičnu scenu u akvarijume koji imaju predivne meditativne kvalitete. Ali, opet su tu i ostali raznovrsni stilovi i određena pravila koja daju ovaj predivan izgled. Naravno, oni su veoma izazovni, ali ova čista kreativnost je skupila mnogo pristalica irom sveta. Takmičarski duh fanova zaiveo je i ovde, te je posle mnogo regionalnih takmičenja i izlobi ovo kulminiralo i na internacionalnom nivou.
Amano nas uči jednu stvar, a to je: ''Kada ste u prirodi, obratite panju! Pazite na male, kao i na velike detalje. Pogledajte i vidite, pokuajte da razumete zato su određeni delovi lepi, zapamtite ta ste videli. Uočite oblike, boje, linije, teksture, aranmane, fotografiite. Onda dođite kući i isplanirajte svoju podvodnu batu. Teko ćete uspeti da uradite bilo ta bolje od onoga to vam priroda servira svaki dan pred vaim očima, ali opet, moete i iskoristi svoju matu i stvoriti okruenje i divljinu u malom, kakva ne postoji nigde u prirodi, a da i dalje imate neto to je predivno.''
Akvaristika vie nije samo akvarijum samo sa posađenim biljem i neto lijepog kamenja
Amano je umro od upale pluca 4 augusta 2015 godine u svome domu Nigata Japan
YouTube Video Edited by edison on 06.08.2015 13:40
Zao mi je zbog vesti o njegovoj smrti, bio je inspiracija mnogima, postavio je temelje i usmerio aquascaping na pravi put, volim njegov stil i strast prema fotografiji i aquascapingu i zahvalan sam mu sto me "naterao" da jos vise volim ovaj hobi...nije to vise hobi, to je pasija.