14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Pomoc-bolest?
Roda
Pozdrav svima,
Pre nekoliko nedelja od osam Skalara do danas uginulo mi je njih sest.Sad su poceli i Barbusi da crkavaju i to oni najveci,jutros i veliki koridoras.Svaki dan nadjem bar jednu.

Sto se tice akvarijuma nisam nista menjao mesecima osim sto sam ubacio biljaka dosta i CO2 (1-2 mehura u sec ).
Vodu redovno menjam 1/3.
Rasveta 3x18 daylight,100l.

U principu ribice u ovim uslovima zive 6 meseci i nijedna nije uginula do skoro.

Da li je neka bolest u pitanju,moze li to da se leci nekako ili da prebacujem u drugi aq ?

Nisam pametan,pomagajte....

Pingvin
Po svemu navedenom niko ti nece odmah pomoci Smile
Uslikaj aq. i ribice, kakvi su simptomi ribica, ponasanje, provjeri CO2 da ti negdje ne propusta? Filter ocistiti? Da li je grijac ispravan? huuh ima milion cuda za nabrojati Grin

https://www.alenaxp.com/
Roda
Uhhh ajde idem redom,a slike cu naknadno ubaciti kasnije.
Sto se tice ribica i njihovog ponasanja nista specificno,veoma su aktivne,osim mozda skalara.E sad citao sam malo po netu da Barbusi hoce posleg nekog izvesnog vremena da postanu agresivni prema drugim vrstama i prema sitnim ribicama ( sto mi mozda daje predpostavku da su oni pobili mlade).Imao sam Titeje 6 komada,sada nema nijednog.Da li su postali suvise teritorijalni,Bog ce ga znati.Sa skalarima se kace posto su se odma u startu odvojili,jedni na levu jedni na desnu stranu.E sad dva Barbusa velicine 5cm su uginula (jutros i poslednji veliki Koridoras ).
Filtere sam komplet izmenjao pre vise od mesec dana,onako po PSu.
CO2 mi radi dobro,nigde nepusta,stim sto ga negasim nikad,broji 1-2 mehura u sec.
Po meni nema nikakvih losih simptoma,bar koliko se ja razumem.
Ako se setim jos necega dodacu u sledecem postu kao i slike.

Mandic
Roda wrote:
Filtere sam komplet izmenjao pre vise od mesec dana,onako po PSu.
.

Moe li ovo malo detaljnije opisati? ta si tačno radio tom prilikom...?

Roda
Naravno,

Filtere sam menjao 4 ili 5 meseci nakon aktivacije akvarijuma.Mogu da kazem da za to vreme i nisu bili nesto prljavi osim sundjera koji su bili na vrhu u gornjem sloju.
Sad nemam sliku kako mi je postavljen filter ali ubacicu je naknadno.
Ispod pumpe u komori gde je cista voda mi je aktivni ugalj.U srednjoj komori koja je dimenzija 50x10x35 su filteri.U donjem sloju su mi keramicke perle,pa red sundjera,red vate,red sundjera,red vate,red sundjera i skroz gornji sundjer je onaj malo meksi a gusci.
Prilikom zamene filtera zamenuo sam samo vatu,staru sam izcedio u toj komori gde je bila i ubacio novu.Sundjer nisam menjao,jer sam smatrao da su ok,a i zbog bakterija koje se nalaze i u njima, i njih sam samo iscedio u toj vodi i vratio kasnije nazad.

Voda mi je kristalno cista,i kad se zamuti potrebno je max 5-10 minuta da se izbistri.
Postavicu i slike sad pa mozete da pogledate.

Roda
Evo i slicica :
Roda attached the following images:
20150701_102234.jpg 20150701_102158.jpg

Roda
Malo su vece izgleda,da se bolje vidi :
Roda attached the following image:
20150625_045854.jpg

Roda
Jos:
20150625_045900.jpg

Roda
.
20150701_102313.jpg

Roda
Poslednja, za sad...
20150701_120914.jpg

Mandic
Iskreno, nita mi ne pada na pamet to bi moglo da uzrokuje tako neredovna uginuća.

Jedini savet koji eto kao mogu da dam jeste da poradi na optoj stabilnosti i ''zdravlju'' sistema. Pojačaj aeraciju, kupi kvalitetniju hranu, čeće menjaj vodu i tom prilikom koristi neki preparat za sređivanje vode, tipa FFM, Aquatan...

Mogao bi i taj aktivni ugalj da izbaci, jer postoji mit među akvaristima da isti, nakon određenog (nepoznatog) vremena provedenog u filteru, počinje da otputa sve akumulirane sastojke. E sad, da li je to mit ili nije, pojma nemam, ali sam 99% siguran da taj aktivni ugalj vie nema nikakvu funkciju...

Pingvin
Ja inace ne volim koristiti CO2, pa me zanima da li je uredu da CO2 radi i nocu? O.o

https://www.alenaxp.com/
Mandic
Nikakav problem, ukoliko postoji bilo kakva aeracija.

Roda
Jedino cega mogu da se setim,a to sam koristio pre 2-3 nedelje jeste Easy Life za zelene alge.Jednom nedeljno sam na moju kolicinu vode ubaciovao po 5ml tecnosti,sipao sam mozda 3 puta sve skupa,e sad da li je zbog tog preparata doslo do neke nestabilnosti kod pojedinih riba,nisma siguran.

Ugalj sam izbacio.
Koliko cesto je potrebno sifonirati dno i cistiti akvarijum od trulih listova.
Primetio sam na nekim biljkama da donji listovi brze trule dok novi guraju bas lepo.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta