14.06.2026 03:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Vrtna jezerca i pondovi
 Print Thread
Trešnja skejping
biobiofizicar
Da vam predstavim i svoj hedonistički raj od 15ak ari u kome se bavim skejpovanjem na veliko pomoću motorne testere, kosilice, raznoraznih trimera i makazama za velike grane na motkama od preko 3 metra koje koristim kada se uzverem na merdevine od 4 metra... Grin

Kada je moj dedo kupio ovo parčence zemlje podno Avale bilo kukuruzi�te, ali eto lagano za 40ak godina livada postala �umica sa stablima i do 15metara, a kućica u cveću postala kućica u �umi.... Prisećam se tankih pritki koje su sadili i da sam kao klinac mogao da im �oram na kro�nje, a sada su mnoge kro�nje iznad najvi�e tačke krova od kuće... Sadili drveće po PSu na 4metra rastojanja, a sada samo stara kajsija ima skoro 15metara u prečniku i to samo zato �to je redovno su�avam svake godine...
Elem: sadio dedo, gradio babo - istina monta�no, ali traje...,a ja sam se tu negde motao i odrastao svo to vreme i evo do�ao red na mene da odr�avam i "skejpujem". Dok ćerka i njena ekipa fudbalera tabaju, sestrin pas prekopava, ja psujem u sebi (sa sme�kom na licu) i krpim rupe na travnjaku... Nooo

Ovo je moje punili�te za baterije i stvoreno je za hedonizam na kub: od relaksacije uz zalaske sunca, preko divljih mnogoljudnih �urki uz obilato konzumiranje mesi�ta (�to sa ra�nja, �to sa �ice, �to iz kotlića i ispod sača) kao i hmeljno - �ljivnih napitaka, pa sve do neradjenja ničega i blejanja ili razbijanja od posla u ba�ti. Ovo poslednje ja najvi�e i volim i tretiram ba�tu kao svoju teretanu na otvorenom ispunjenu mirisima i cvrkutom ptica. Naravno ne treba ni pominjati da je najlep�e upravo ovih prolećnih dana: sve buja i cveta, temperature idealne, kao �to rekoh hedonizam na kub!

U ovom mom raju ima i jedan moj dvadesetogodi�nji vodeni projekat od jedno 10ak kvadrata 40ak cm dubine i par kubika vode. U svom dugogodi�njem bitisanju ova fontanica-mini jezerce do�ivljavala je razne faze od sjaja do očaaja i tako vi�e puta, a par godina je na "suvom". Pro�le godine prikupljan je hard �to drpanjem kamena od putara, �to po raznoraznim drugim lokacijama, nakupilo se i panjeva koje su nosile Sava i DRina, a bogami i palih kom�ijskih stabala. Dovlačilo se i kombićima, neke elemente harda vukljala su i po �estorica "jakih i glupih"... Sve je tu, pa se nadam da ove godine sledi i o�ivljavanje i navodnjavanje ovog kutka u mom raju... Jo� da zamolim komarce da se tu ne legu i sve će biti potaman, a ispratićemo to i na ovim stranicama...

Toliko za početak...Beer
biobiofizicar attached the following images:
tresnja2a.jpg tresnja1.jpg

Rasta
Bio kad nas zoves u goste GrinBeer ja ovo jedino tako vidim haha

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
drina
Beer Bravo majstore. Neka gori etison al travici dlaka da nefali Grin

Icethunder
Skroz dobra priča... kada poeli da pobegne van gradskog jezgra i svakodnevne ludnice+blizina lokacijeSmile
Ja ovu tvoju priču vidim ovakoBeerrelax

Mandic
Meni ovo deluje kao predlog lokacije za ovogodinje okupljanje. Yes

Rasta
Pa tako je i meni delovalo Thumb up domacineee Shock

biobiofizicar
to se mene tiče vie ste nego dobrodoli na 3u1...

A ta se podrazumeva pod 3u1 moete videti sa donje fotke:simultano rotilj, raanj i kotlić...Rofl
biobiofizicar attached the following image:
3u1.jpg

deanjmi
I ja sam za to okupljanje na tom malom raju.Smile

Aquamaniac
Posto je moja majka rodom iz sela Ripanj, koje se nalazi ispod Avale, cesto sam kao klinac odlazio na jezero Tresnja gde sam se kupao i pecao sarane. Verovatno malo ljudi zna da je cuvena scena iz filma "Maratonci trce pocasni krug", u kojoj se Seka Sabljic kupa, a Bora Todorovic sa obale snima, uz neizbezno pitanje Bogdana Diklica, "Sta to radis,kume", snimljena bas na tom jezeru Smile.
Prelepa je priroda na celoj Tresnji, pa tako izgleda i ovaj tvoj mali raj, Bosko Thumb up.

biobiofizicar
Evo tek da zagolicam mastu jer su radovi u punom jeku. Tek za poredjenje krug oivicen kamenjem je preko 3m u precniku, a ovi plavi plasticni noksiri sa kojima pokusavam da napravim slapove su oko 1m.
Inace moracu da sa kombetom skocim do Drinskih razliva po jos jedno 2 kubika panjeva. Shock Harda nikad dosta...Wink
img_20150506_194439a.jpg img_20150509_204221aa.jpg

biobiofizicar
Da se vratim mojoj fontanici koja je konacno dobila neki prelazno zavrsni oblik za ovu sezonu. Otegle se vrucine i obaveze, pa nikako da je zavrsim celo leto. Ipak ovog vikenda okupljalo se malo drustvance od tridesetak dusa da okrene prasence na laganih 38 celz, pa sam resio da je brzinski osposobim. Inace tokom leta radio sam na prikupljanju harda kao i formiranju i oblikovanju same posude i dna fontane, i to tako da imam sto vece vodeno ogledalo, sa sto manje vode u fontani. Cilj je bio lako i brzo praznjenje i ponovno nasipanje ciste vode kada dodjem na vikendicu, kako bi se sto manje prljala, algavila i bila leglo komaraca...
Otom - potom, a kako je sve tuzno izgledalo krajem zime i pre pocetka radova vidi se na ovoj fotki
f1_2.jpg

biobiofizicar
Tokom proleca bavio sam se pokusajima da osmislim visekaskadni slap, i igrao sam se sa osvetljenjem. Ideja o slapovima, me nije skroz napustila, pa razmisljam da u narednoj fazi provucem na kaskadi i jedan veci slap kao i da odradim vestacki potok od desetak metara duzine... Sve sam to isprobavao i sa najlonima i sa pumpama za montazne bazene. Ipak nisam maznuo dovoljno kamena putarima za ceo projekat, pa to ostaje za kasnije. Takodje zakljucio sam da bi za to trebala i jedna kaljuzna pumpica protoka od najmanje jedno 15m3/sat kako bi potok i slap bili bogati vodom, kao i donji rezervoar od par kubika koji bi primio svu vodu iz potoka. Kako mi se nije kopala suncem "zabetonirana" zemlja i to sve na temperaturama sa konstantnih +35celz i to je ostalo za drugu fazu...
Moram nabaviti jos harda (kamena i panjeva) ili odraditi sve vestackim stenama da bi sve bilo tip-top...
f2a.jpg f3a.jpg

biobiofizicar
Vise manje u ovoj fazi sa starom fontanskom pumpicom to sada izgleda ovako kao na fotki. Vise detalja kasnije...
f5.jpg

biobiofizicar
Evo jos par fotki sve sa zelenisem u vodi. Wink
Ipak sredjivanjem dna fontane i pravljenjem 3 kaskade sveo sam joj zapreminu na max450lit, a vec sa 300lit u njoj 4/5 povrsine je pokriveno. Ovo je lako izbaciti i iskoristitiza za zalivanje okolnog cveca, pustiti je da se osusi i kada ponovo dodjem na vikendicu za desetak min napuniti svezom, bistrom vodom. Na ovaj nacin nemoram da se mlatim sa filtracijom i brinem za komarce... O tome cu razmisljati u narednoj fazi kada ceo "aqua park" prosirim i potokom i slapovima.

Sve je inace modularnog tipa pomerivo, nista betonirano, bas onako scaperski, tako da svake sezone mogu da menjam postavku...
f7a.jpg f6a.jpg

prodz
mrak mracni!

mada mi se cini da se dobrano naradis ukoliko zelis da sve izgleda tako uredno.

daweed
Opaaa femn Grin Jezerce je bambona... Grin Ajde posadi neto oko kamena nemoj samo taj hard...

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Prodz- naradim se, ali je to moja teretana na otvorenom, a i uivam u rezultatima rada. Ipak pokuao sam sve da minimiziram... Od proleća iam travu 2x nedeljno, pa iam i zalivam, pa samo zalivam, pa sklupljam liće kada dodje jesen... To je nedeljni reim, a kada je ovakav pakao od vrućina zalivanja su i čeća, svake noći po par sati - to ručno - to prskalicama..., Orezivanje drveća na eljeni oblik jednom - dva puta u toku sezone, orezivanje ograde 2-3 puta, glicinija, puzavice rue, cveće po potrebi i 4-5 puta u toku sezone. Napravim po sezoni 2-3m3 komposta i to sve na jesen prosejem i vratim na travnjak i u cvetnjake uz dodavanje jednom u godinu dana i NPK. I to je sve oko travnjaka, drveća, grmova i cvetnjaka... Obrni - okreni dok je lepo vreme kad god sam tamo to je stalna etnja sa makazama i testerom ili iza kosilice, malo kupanja crevom za zalivanje, malo bildovanja na grabulji ili kačenje na merdevine i vienje sa grana na desetom metru... Grin
Tura ianja trave većom i teom motornom kosilicom je 4 km etnje gore dole, a ako hoću veću etnju uzmem manju električnu kosilicu i lagano iza nje proetam 8 km...Wink

Daweede - zafalilo mi harda, pa sam skoknuo na moje Drinsko izvorite drvenarije i dovukao sam jo jedan kombić panjeva, balvana i grana... Moram negde da skosnem i po jo kamena jer sam sa njim u ozbiljnom manjku... Nooo

Ima tu dosta cveća i grmova posadjeno u "srednjem i zadnjem planu" harda fontane, ali pristie sezonski, a tek kada sklopim kompletan hard onda ću dodatno nabildovati zelenilom grmovima, lijanama i mahovinama i nečim vodenim zelenim (a da to nisu alge...).

Evo malo fotki kako je ove godine izgledao moj mali raj u lagano zimsko, prolećnoj i rano letnjoj odori...
zima1.jpg prolece1.jpg leto1.jpg

biobiofizicar
Radovi na fontani u reči i slici:

1. Vadjenje svega starog priprema materijala, peska, kamenja, dakova, pumpi...

2. Čićenje, slaganje blokova i cigle po dnu na betonsku ploču kako bi se smanjila dubina. Blokovi uz ivicu, pa par redova cigle na kant, pa poloene cigle. Tako sam dobio postepeno povećanje dubine ka centru.

3. Ubacivanje par punih dakova sa peskom da dobijem ostrvca i poluostrvca, sve prekriveno slojem peska od par cm, utabano i formiran oblik dna fontane, da se postepeno sputa u jednu tačku, provereno libelom. Ubačeno u jedan ćoak dečije korito za kupanje za ugradnju filtera (ako zatreba),ili kao link ka budućem potoku, ili korito za neke biljke...

4. Nali se neki komadi tankog sundjerčića za ispod laminata, pa njime dodatno prekrivene betonske ivice i oblasti gde ivice cigle mogu da provire i otete foliju.

5. Stavljen geotekstil kao dodatna zatita. Viak podavijen du ivica...

6. Postavljena folija blago pritisnuta kamenjem, probno punjenje vodom i ujedno peglanje nabora na foliji. Preputena preko ivice i manji vikovi podavijeni... Nisam sipao rizlu i ljunak po foliji, radi lakeg čićenja, ali zbog boje folije i već posle desetak dana prekrio je tanak sloj krečnih naslaga i, tako da se skoro ne razlikuje od boje kamena...

Menjam vodu svakih 7 dana. Ukupna zapremina vode je oko 450lit. Povrina pod vodom je oko 5m2 sa okolnim obodnim uredjenjem oko 15 m2

Kasnije sam ono kamena to sam imao poloio dui ivica na foliju i u unutranjim delovima fontane na onim ostrvcima i poluostrvcima od dakova sa peskom...
Otiao po jo korenja, panjeva i balvana...Shock
U potrazi za jo odgovarajućeg kamenja...Wink

Faza jedan u grubim radovima uglavnom gotova...
Pripremam se za fazu dva i peglam detalje...
radovi1.jpg

Rasta
Kako te nije sramota biodruze....udaras nam zazubice ovde LectureLectureRed cardMad ako me nekad budes zvao ima sve da izlomim Angry

biobiofizicar
Kad god pozelis navrati, al` nemoj da lomis - molim te!!! Shock
Teskom mukom je dovucen hard iz tvog komsiluka i kamenje ne pitaj odakle... Lips sealed
Inace doradio sam hard sa novom turom drvenarije i ovim maznutim kamenjem. Ako negde padne most ili probije nasip ja nisam kriv...WinkGrin
Polako uoblicavam hard, pravim i vodopad u centralnom delu iz korenja, a sam centralni motiv sam vec nazidao na 1,5m visine.. Igram se i sa rasvetom. Mislim da ce 2 reflektora odraditi posao. Jaci 20w LED odozgo i jedan odozdo bocno sa desne strane od 10w.
Evo kako napredujem:
ff1a.jpg ff2a.jpg ff3a.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,639 jedinstvenih poseta