14.06.2026 04:51
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Valisneria sp.
Dusan79
Zelja mi je da malo popularizujem ,ovu jednostavnu za odrzavanje, a veoma lepu i dekorativnu grupaciju biljaka! Kad kazem grupaciju, mislim na vise varijeteta ove porodice biljaka. Valisnerija je inace biljka koja moze biti ,cak i najbolji izbor za pocetnike, pored kriptokorine, kada je zadnji plan akvarijuma u pitanju. Njeno jednostavno razmnozavanje bocnim izdancima, cak nas rasterecuje "rada" u smislu seckanja i sadjenja isecenih delova biljaka radi njihovog razmnozavanja. Ukoliko izdanci krenu u suprotnom smeru od onoga u kojem smo mi zamislili, jednostavno isecemo "pupcanu vrpcu" izmedju majke i cerke biljke, i malu biljcicu zasadimo, na odgovarajuce mesto. Valisnerije rastu u proseku do visine od oko 30-40cm, pa i vise, vitkih tankih listova, neke vrste spiralnih listova, zelene boje. Izuzetno je dobra za kombinovanjeu biljnim akvarijumima, jer se moze uklopiti uz sve druge biljke, moze biti dominantna u nekim postavkama, a moze se koristiti samo za "razbijanje monotonije.

img156.imageshack.us/img156/8800/vallisnerianana04.jpg

Ova biljka inace "trpi" maltene sve uslove, od tvrdoce, kiselosti ,pa da temperature. Sto ce reci da su dozvoljena, naravno ne i pozeljna, odstupanja, a to je jos jedan ogroman plus za ovu biljku, kod pocetnika. Ovo iz prostog razloga ,jer dok se uci prave se i velike i nagle promene!!
Edited by Dusan79 on 30.09.2009 15:25

biobiofizicar
apsolutno je smatram za nezaobilaznog stanovnika svake "divlje" -nature postavke (pa i svake moje postavke).
I mali interesantan podatak: varijetet gigantea dostize duzinu pojedinacnih listova i do 18m ako se nesecka. To je za sada najveca cifra na koju sam naleteo na netu.
Mozda moze i duze - zna li nekoč

Dusan79
Evo jedne ilustracije na temu duzine listova ove biljke.

i21.photobucket.com/albums/b263/Aquatika/Plantas/montajetote1800.jpg

kgakva
Lep tekst Dusan79BeerThumb up

http://www.svetakvaristike.com/
nikola34
Pohvala za post!
Zaista izuzetna biljka koja nikada ne izneveri, kakav god da je aq u pitanju!
Thumb up

biobiofizicar
nigde nemogu da iscackam onaj sajt i fotku sa vallisneriom od 18metara, ali video sam tu fotku svojim ocimaShock, a i jedan odgaivac iz nasih krajeva pokazao mi je fotku sa tek "par" metara kracim primercima iz njegovih odgaivackih bazena....

tma1717
a da li ste znali da je ima i kod nas u prirodič
DTD,...
Edited by tma1717 on 30.09.2009 22:50

krcko
Osim ove , ima i puno vie Akva-bilja u naim vodama .
" In total 40 plant species were recorded and many species showed a specific occurrence pattern:
24 in the upper region, 37 in the impoundment of Ðerdap I, 17 in Ðerdap II, and 11 in the lower
region of the river. Mentha aquatica was found in the upper part only, Alisma gramineum, Azolla
filiculoides, Lemna gibba, Najas minor, Nuphar lutea, Nymphaea alba, Nymphoides peltata,
Oenanthe aquatica and Sparganium erectum were recorded in Ðerdap I reservoir only.
Zannichellia palustris occurred only in Ðerdap II, and the amphibian form of Plantago
lanceolata was only found in the lower region of the river. Aquatic species recorded exclusively
in the impoundment areas were: Acorus calamus, Elodea nuttallii, Potamogeton natans and
Potamogeton zizii. Although the number of the species were comparable between the left (35)
and the right (36) riverside, both sides differed significantly in the species composition and
abundance (Tab. 1, Fig. 1, Fig. 2). Lemna gibba, Mentha aquatica, and Nymphaea alba were
recorded on the left riverside only, while Alisma gramineum, Myriophyllum verticilatum,
Nymphoides peltata, Plantago lanceolata, and Zannichellia palustris were found exclusively on
the right riverside. "
Evo pronađenih do sada od strane istraivačkog tima u regionu erdapa Grin . Pozdrav
Edited by krcko on 30.09.2009 23:15

http://www.adsrs.org/
kgakva
jer to mislis na kanal DTD

http://www.svetakvaristike.com/
krcko
Dodao sam da se odnosi na region erdapa , ostalo će mo neki drugi put . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Dajte jos, dajte jos!!
E ovo polako postaje lep spisak za jedan biljni domaci biotop...
Plus domace mahovine u akvarijum .....
Da vas vidim maistori na delu....

tma1717
da ja sam mislio na kanal DTD, Palić, ma skoro svaka voda sadri neku od biljaka koju je moguće prilagoditi uslovima u aq,a ne mali broj njih se odomaćio kao korov. Ako u prodaji naletite na giganteu, posebno van BG-a, obavezno obratite panju na listove, jer se na njima često mogu naći jaja pijavice, a sve to iz Dunava- naravno. Znam i za primer da su pojedini kanali namerno "zaraeni" odredjenim vrstama kako bi se kasnije lepo zaradilo.Red card
Moj stav je da su listovi ovih biljaka(Valisneria sp.) suvie dugački za prosečne aq kod nas, jako brzo se iri, rezidbu ne podnosi, a koren je ekstra jak i ne isplati se vaditi ih bez preke potrebe jer sledi generalka.
Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,891 jedinstvenih poseta