14.06.2026 05:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Alge i "sagorele biljke"
softveras
Pozdrav imam akvarijum vec mesec dana (50 l, spoljni filter) i uz manje ili vece muke uspeo sam da ga cikliram i postavim, e sad kupio sam osvetljenje 2 neonke od po 10w i svaka 6500k;, po nekoj racunici taman svetlo za srednje osvetljeni akvarijum (racunajte da nisu svih 50 l akvarijum, tu je i filter i da 3d pozadina zauzme dobar deo) e sad posto sam posadio biljke primetio sam da se suse sa gornje strane (prilazem slike), mislio sam da je to zato sto nisam nadjubrio pozadinu ili sto je slabo svetlo, medjutim zena u prodavnici kaze da je to zbog mnogo jakog osvetljenja i da ja bukvalno przim biljke, da li je to istina i da li sam preterao sa svetlom?

Druga muka je sto mi se pojavljuju neke tacke po 3d pozadini, ja mislim da su alge i to pri vrhu tj. tamo gde je svetlo jace tj gde udara direktno,(prilazem slike) ne znam koje su ovo alge u pitanju, da nisu tackaste, da li se pojavljuju zbog previse jakog svetla ?

Koje resenje predlazete ? sada sam ugasio jednu neonku ali mi je nekako slabo sada svetlo za akvarijum, ne izgleda dobro nikako, da li da kupim neonke sa manje kelvina ili manje vati ?

Koje preparate predlazete za ne zahtevne biljke ili da djubrim sljunak?

Svaka sugestija dobrodosla Thumb up

http://postimg.or...390txzodq/

daweed
Svetlo ti je slabo... Alga je diatoma i normalno je da se pojavi, to će puevi ili algari reiti... Biljke ti propada jer gladuje...Nema hranljivu podlogu, ne dodaje đubrivo... Pozz

http://daweedaqua.tk
softveras
Hvala na brzom odgovoru, svetlo znaci mora da se pojacava, da li da probam da oporavim ove biljke ili je sa njima gotovo pa da sadim nove? naravno sa nadjubrenom pozadinom

Anubius
Ta koja ti zena rekla da je svetlo jako pozdravi je moze da ide da bude varioc ali akvarista ne..U srednje osvetljenom akvarijumu racunas pola w po litru to bi negde bilo 25w osteljenja..Nemas hranljivu podlogu niti hranis biljke putem vodene kolone tako da se zbog toga "suse"..Najbolje je da rasformis akvarijum i ubacis neku manje hranljivu podlogu za dugotrajnije staze ako ne planiras Co2,jako svetlo,djubrenje.. Sta podrazumevas pod nadjubrenom pozadinom? trebalo bi da se oporave ukoliko odma sredis to..

softveras
Izvinjavam se, htedoh da kazem, nadjubrenom podlogom, video sam da ima da se kupi djubrivo u granulama, pa recimo da stavim sada oko biljka za prvu pomoc i da sipam u vodu djubrivo (tecno), sredjujem koliko sutra. i da namontiram co2 (hand made Smile)

Anubius
Imas neke granule,kuglice itd koje se stavljaju u koren biljke,kupi osmocot kesicu,iseci vrh sprica da ti ostane samo cilindar i puni podlogu osmocotom onako na sto vise mesta i blizu biljaka,osmocot ti je oko 100 din kesica..nakon toga mozes da predjes na prihranu putem vodenog stuba.Co2 mozes sam da napravis Grin Mogo bi da ubacis jos neku sijalicu oko 10 w 2700K ako nadjes,mozes neku stedljivu.. pozz

softveras
Hvala na odgovoru, pristupio sam resavanju problema, jos jedno pitanje, na drvetu sam danas primetio da "iz drveta" raste kao mali beli konac, izbija iz drveta mnogo ga ima ali je kratak, da ne bih otvarao novu temu, da li neko zna sta je to, kako se toga resiti ?

softveras
http://s1.postimg...C_0127.jpg
evo je i slika, izvinjavam se.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,943 jedinstvenih poseta