14.06.2026 05:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Mala pomoc iz vlastitog iskustva
Nino_Zenica
Eh ovako uopstenu cu pisati svoje nekadasnje probleme,i savijete kako ih izbjeci iz vlastitog iskustva,nadam se da ce nekome i pomoci,i volio bi da svako ko je imao neke probleme napise kako je rijesio,tako da pomognemo pocetnicima,jer sam i ja donedavno to bio.
Za pocetak Akvarij,kupio sam akvarij oko 70 liara vanjski filter podvodna pumpa.
Materijal za filter je bio,spuzva 3 sloja,keramika da se alge dobre skupe,aktivni ugalj"aktivni ugalj sam imao i izbacio moja preporuka je drzati ga samo par dana dok je tek novi akvarijum oformljen jer ubija ako ima ista sto ne valja i ocisti poslije toga ne,jer smanjuje kolicinu hrane za biljke,to ne zelimo,koristiti ga samo poslje ljecenja riba ili u slucaju nekih problema "
Podloga za akvarij,naravno da treba biti hranjiva,ja sam koristio zemlju obradio sam je u potpunosti kako pise na intrnetu nisam cak ni zurio s njom,problema sa zemljom sam imao dosta,neki od njih su.
Ako je citava podloga od zemlje Kao sto se vidi na slici,svako premjestanje biljaka znaci mucenje akvarija,ako imate ribe koje rove po dnu kao sto sam ja imao maticnog amoniera "kineski algojed" postoji mogucnost HAVARIJE u akvariju tj, razrovljeno dno mutna voda,a mutna voda moze dovest douginuca ribica.
Krecnjak,kamenje koje ide u akvari,ne moze svako naravno,pocevsi od pijeska koji se mora isprat vise puta,prokuhat da bi bio spreman za akvari i opcenito mislim da sve sto ide u akvari treba prvo obraditi. Jedan od nacina provjere kamena je sipanje sirceta ako pjeni krecnjak je,iam raznih nacina ja ih iskreno ne znam,uglavnom obratite na to paznju,jer meni je mutio vodu,dok na primjer imate sedru koja ne muti .
Drugi put za podlogu sam koristio kurpnije kamenje rijecno,a biljke sam sadio u posudice npr malena od sira dubine 5 cm napuni se malo zemljom ubaci korijen biljke preko zemlje pjesak,prek otog sitna granulacija 2-3 mmkamencici do vrha tako da se zemlja ne dize a i ako zelimo biljke premjestiti ili nesto ne muti se voda.Takve posudice psotave se na dno,prkeo svega se prespu kamencici koej zelimo koristiti,npr kao na slici meni je rijecno nekako naj lijepse jer djeluje potpuno prirodno,a i ako imate citavu podlogu od zemlje tesko je usisavati tu podlogu,tj cistiti jer postoji mogucnost da dodjete do zemlje i opet se sve zamuti.
Zrak,ako imate dosta dosta biljki sto je jak lijepo i korisno imate malo manju potrebu za zrakom,ja nisam imao biljaka dosta te sam jednu noc podvodnu pumpu iz filtera ubacio u vodu da se ne cuje ne lupka,a zracnu ugasio da ne zuji,smetalo mi ......
Nakon par sati sna,ustanem ja i sta imam vidjet sve i jedna ribicau akvariju na povrsini,brzo svatim gdje je problem dignem podvodnu pumpu da lupka voda od povrsinu"P.S. i sada je tako" uplaim zracnu pormjenem 20 % vode,i tad m iej uginulo 10tak ribica od nedostatka zraka nisu izdrzale i to guppy,molly,barbus tetrazona.Boze moj pocetnicka greska,zato ja pokusavam druge upozoriti.
Znaci sto vise bilja bolje,ribice imaju gdje da se kriju,mrijeste,kriika ima vise.
Prehranjivanje ribica,vecina pocetnika to cini,zelio sam da mi ribice budu zdrave fine ,nabavio sam 10tak vrsta hrane i to fine kvalitete,listici,granulice,prah,ziva hrana.hranio sam vise puta dnevno,sto nebi nikome preporucio macimala 2 puta ili jednom,s tim da pazite da dobiju i ribe dna hrane i ribe drugih slojeva vode,ja sam svoje prehranioi dosta hrane se talozilo na dnu,sva hrana koaj se natalozi na dnu i ne usisa iz podloge stvara otrovne gasove,primjetio sam nakon nekog perioda ribice su usporile,kao bezvoljne,nadjem na internetu da je problem mozda utalozenju prljavstine na dnu usisam dno citavo zamjenem 50% vode,smanjim hranjenje na 1 put dnevno mix hrane sto pojedu brzo,malo granulica da imaju ribe dna i to je to tu i tamo im ubacim kuhanu"mrkvu,tikvicu,krastavac" ili spirulinu,cisto jer sam primjetio da im povrce godi vole da ga jedu a i citao sam da je jako zdravo,od tad zivahne su i rastu jako jako jako brzo.
Kombinacija ribica,NIKAD NE SLUSAJTE SAMO ONE U PET SHOPU;PRODAVACE ITD.
Dobro dobro se informisite sta kupujete,znaci ribice ne mogu sve zajedno naravno,provjerite porijeklo vrste koju zelite,da li je hlandovodna ili toplovodna,da li je zivorotka ili ikrasica itd itd. Da ne bi doslo do borbe i uginuca nekih vrsta.
Temperatura vode,uvijek da je oko 25 stepeni.
Filter,ne prati spuzve u filteru,samo nekad ja npr perem jednom u mijesecu samo malo da sperem s vrha sto se nakupi.
Mijenjanje vode zavisno do velicine ali obicno ide 1 put sedmicno S OBAVEZNIM USISAVANJEM DNA !
Pazite na kolicinu ribica,sto vise ribica,manje zraka,vise fekalija samim tim amonijaka koji ih gusi,ako je puno vrsta neke nece imati gdje da se sakriju i tu je problem.
Ponudite im vise vrsta hrane radi zdravlja.
Kod svakog problema koji primjetite da nije nesto uredu,nemojte experimentisat nego se dobro informisite.
Prije kroistenja novog akvarija,obavite proces cikliranja,znaci nemojte se zuriti za 10 dana kupit akvari ubacit sve i to je to polako.
Pokusajte nabaviti zivu hranu npr enhitreje,ima sve na netu o njima lako se uzgajaju ili mikrocrve koj ise isto lako uzgajaju i mnoze za mladj ako budete imali. Ako ste pocetnik nabavite nezahtjevne biljke.vecu kolicinu,osvijetljenje im uabcite neonke,ja imam neonke i led rasvijetu,iskreno s led rasviejtom nisam zadovoljan za izgled je odlicna prelijepa,fino obasja ribice su prelijepe,ali sto se biljaka tice ne rastu ni u pola kao sa neonkama tipa t5 t8 18w ,ak oej akvarij do 50-70 litara jedna je dovoljna za nezahtjevne biljke 2 ako iam vise vrsta biljaka.Opet moja preporuka.
iskreno imam dugo akvarij par njih,nisam niakd koristio nikakve dodatke za omeksavanje vode ,neutralizovanje ph vrijednosti,hranjenje bilji itd itd . I nemam nikakvih problema.Svake sedmice bar jednom sjedite kraj akvarija i pomno pogledajte kako se ribice ponasaju,jedne prilike su mi od 50tak ribica raznih vrsta samo guppy bili cudni.
8 ih je bilo na povrsini u travi liscu,jedan na dnu rasirenih peraja,tad sam saznao da imam dosta amonijaka u akvariju,i obavezno ocistio sve.Ako bilo kako mogu pomoci oko bilo cega javite se rado bih pomogao, i prije nego uradite nesto posavjetujte se.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,943 jedinstvenih poseta