Pozdrav svima, pre nekih dve nedelje sam nabavio akvarijum po prvi put, iscitao sve zivo i po upustvu ciklirao, tj postavio filter(imam spoljni) itd, voda se zamutila posle 4 dana, onako belo magla, znam da je to bakteriski bum, pricekao sam da se to rascisti kao sto i jeste, e sad doalzi neobican problem, rekose mi da zamenim vodu svaki dan po 20 posto i ja GRESKOM dohvatil flasu ne onu koju sam napunio pre 3 dana, nego voda koja je stajala tu sigurno preko 6 meseci i od tada oci ne sklopih, u pocetku nista nije bilo mutno, e sad dolazi do zapleta taj dan kupim i panj i prokuvam i postavim, sledecih 3,4 dana sve ok, onda na panju vidim neku kao belu paucinu, (saznadoh da je "budj" i da je kao to ok, medjutim voda mi se ucinila mutno pa sto zbog toga sto zbog cinjenice da sam sipao onu vodu pre hrista ja svaki dan sledeca 3 dana menjam po 40 posto vode, medjutim danas kad sam menjao dosta se zamutilo, tj nije to mutno kao uzas nego onako kao da plivaju sitne cestice kad se priblizim i vide se da je malo zamuceno, mogu da postavim slike ako treba.
ps: imam pumpu za vazduh a na povrsini se stvara pena(bela), sta mi je ciniti, ne pocinje mi se iz pocetka, da li da sacekam malo da se slegne ili i dalje da menjam vodu, imam nekoliko ksifa i dva cistaca trenutno
MOras da malo odmoris sistem i da mu das vremena.
Skramu i penu skupljaj sa povrsine vode (plitkim uranjanjem bokalceta ili case tako da u njih ulazi samo povrsinska voda sa djubretom koje pliva), u kofi u tvojoj akvarijumskoj vodi isperi samo onaj prvi filter medijum (vata ili sundjer gde ti voda dolaze u filter), smanji fotoperiod (ako nemas biljke) na nekoliko sati. Ubaci nekoliko manjih ancistrusa da rade na panju, menjaj jos jedno 2 nedelje na svaka 3 dana 20-30% vode odstajalom temperiranom vodom, dodaj FFM po uputstvu...
Tu se negde vrti prica o stabilizaciji i pravilnom startu...
MOras da malo odmoris sistem i da mu das vremena.
Skramu i penu skupljaj sa povrsine vode (plitkim uranjanjem bokalceta ili case tako da u njih ulazi samo povrsinska voda sa djubretom koje pliva), u kofi u tvojoj akvarijumskoj vodi isperi samo onaj prvi filter medijum (vata ili sundjer gde ti voda dolaze u filter), smanji fotoperiod (ako nemas biljke) na nekoliko sati. Ubaci nekoliko manjih ancistrusa da rade na panju, menjaj jos jedno 2 nedelje na svaka 3 dana 20-30% vode odstajalom temperiranom vodom, dodaj FFM po uputstvu...
Tu se negde vrti prica o stabilizaciji i pravilnom startu...
Hvala na brzim odgovorima, znaci mogu da ocekujem da ce voda kad tad da se razbistri, danas sam proprao filter, danas je voda jos malo vise zamucenija da li je to ok? i jedno glupo pitanje, sta je FFM?
Fluid Filter Medium,proizvodjac Easy- life,imas ga u svakom malo bolje opremljenom pet shopu ili akvaristickoj radnji...
izbegavaj cesta propiranja filtera i filter mase cesmovacom,hlor je stetan za nutrifikacione bakterije koje ujedno i sluze za cikliranje i preciscavanje vode...
Hvala malo sam istrazio po netu, svi ga hvala i kazu da brzo bistri vodu, sad znam sta mi je ciniti, ako to ne pomogne moram sve opet, sto bih iz sveg srca zeleo da izbegnem, prilazem nekoliko slika, pa da vidim vase misljenje kako vam se cini
Edited by softveras on 04.03.2015 22:46