14.06.2026 05:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Ostalo
 Print Thread
Preparati za omeksavanje vode
Anubius
Posto u selu koristimo planinsku vodu a tvrdoca joj je 12-13 KH (biljke mi super uspevaju) hteo bih da nabavim neki preparat za omeksavanje vode,posto mi je RO aparat isuvise skup trenutno cuo sam za smolu za omeskvanje vode,jel moze neko da me uputi malo vise u taj princip rada te smole i gde se kupuje i da li ima jos nesto efikasnije od smole po povoljnoj ceni?

biobiofizicar
Najpovoljnije je skupljanje kinice, posebno van urbanih sredina. U zimskim uslovima pali i topljeni sneg, posebno ako se pre skupljanja ukloni povrinski sloj.
Ako negde moe da nabavlja dejonizovanu ili destilovanu vodu za "d", moe i tako...
Obrni okreni RO na duge staze ispadne najpouzdaniji, posebno ako ima puno litara zastakljene vode za omekavanje.

Anubius
Pa sve u svemu ima oko 350 l ukupno vode u 3 akvarijuma,nasao sam kuci neki bokal za preciscavanje vode i vodu sa 12-13 Kh spustio mi je na 4-5 sto je extra,juce sam promenio u malom ak od 10 litara polovinu vode i uvece izmerio Kh ono mi izadje 15 Shock i onda vidim da imam kamen koji nisam proverio da li je krecnjackog porekla a drobi se i mrvi pretpostavljam da je zbog toga,odma sam ga resio,nisam proverio jer sam taj kamen nasao u napustenoj fontani..
Jel voda konstatno mora da se preciscava RO aparatom ili nekim drugim da bi drzala nivo 4-5 ili dovoljno da samo ubacis u ak meku vodu i ona ostaje meka ukoliko nema necega da dize tvrdocu?

biobiofizicar
Meka voda ostaje meka, ako u aq nema nečega to se rastvara i die tvrdoću.

Anubius
ok videcu posle,rasformicu ceo aq mali pa cu od ponovo sve sad sam mu nabavio i hang on filter i sve ostalo tako da cu odpocetka krenuti,samo neko kamenje da nadjem malo lepse..jbg kod nas u Nisu nema radnji sa Seryi,dragon stone itd vec moram da improvizujem...Grin

Anubius
Nabavio sam jonoizmenljivu smolu i ubacio u filtere u a e sada voda mi se spustila u akvarijumu od110 litara na 2 KH a u aq 160 l na 3 KH.
Jel nije to isuvise nisko,tj previse meka voda? Od kako sam ubacio smolu primetno su biljke pocele vise da napreduju.Rotala koja je kod mene za mesec i po dana napredovala svega 2-3 cm sad je krenula sa rastom,nadam se da se krenuti malo jace s obzirom da je svakom kao korov a kod mene je nema ni za lek Through wall

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,943 jedinstvenih poseta