Imam problem vezano za algu ali ne znam koja je tacno. Pojavila se veoma brzo. Mozemo reci za nehih 7-10 dana i kako vidim siri se.
Mene interesuje koja je i kako je suzbiti.
Akvarijum 100 litara, pumpa 450L/H, plus 200L/H mala pumpa unutar akvarijuma radi bolje cirkulacije. T5 osvjetljenje 99 Watti, Sylvania Gro lux 39Watti, Narva Bio vital HQ 39 watti i obicna T5 21 watt. Dodavanje Co2 iz boce, makro elementi 3ml i Plantex CSM+B 1ml dnevno.
Riječ je o staghornu. Zaista opaka alga koju je teko istrijebiti ali ne i nemoguće. Imao sam ju davno. Pogoduje joj prekomjerna prihrana, jača svjetlost i neredovite izmjene vode. Najbolje rijeenje a to vai za sve alge, u samom startu dva puta tjedne izmjene vode. Evo sada upravo koristim taj sistem i nema ni a... od algi, s tim da ne koristim prihranu a podloga je aquasoil. Kada se zabilji onda ne trebaju tako redovite izmjene. Svakih 7-10 dana, ovisno od prihrane koju i koliko koristi. Uzmi easi carbo i razrijedi ga sa vodom 1:2 do 1:3. Na taj način će moći pricati veće količine EC. I to do 15ml na 100l vode. a da ne bude pogubno za bilje, osim za neke osjetljivije poput cube koja će malo poutiti. Uzmi pricu od 10ml na njen vrh stavi tanku injekcionu iglu i pricaj po staghornu slijedećih tjedan dana odnosno svakih 24h. Za vrijeme pricanja isključi fitraciju tj protok na 5-10min.
Nakon par dana vidjet će se prvi rezultati gdje će staghorn mijenjati boju u svjetloruićastu do svjetlo sive.
To je znak da si počeo dobivati bitku.
Hvala velika na podrobnim informacijama, ali zbog nekog ne objasnjivog razloga alga je pocela da nestaje. Ni sam nisam mogao da vjerujem al smanjila se sigurno za nekih 90%. Jedino sto sam promijenio poslije objavljivanja posta je dodavanje CSM+B umjesto 1ml dnevno poceo sam sa 1.5ml dnevno. Ne znam da li to igra neku ulogu ili ne ali alga polako nestaje.
Volio bi da se jos neko ukljuci u temu pa da proba objasniti ima li nekoga uticaja povecanje mikro elemenata na nestanak alge.