14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Vrisak
biobiofizicar
Petak, Subota, Nedelja od 00 do 24 h: non-stop aquascaping.

Sulud akvaskejperski vikend, u kome se u gluvo doba noći u zemunskoj izmaglici prolomio

VRISAK!!! Shock Shock Shock

...nastavak sledi...

biobiofizicar
Lagano zagrevanje učesnika ovog produenom aquascaping ultimate fight weekend-a počelo je već u Petak u toku dana. Malo se bildovalo u kamenolomu i međ` balvanima, a "mi matoriji" (to jest ja) smo se pridruili u poslepodnevnim satima pred sam ulazak u aquascaping octagon.

Domaći zadatak je bio jednostavan - pomagali smo Coi da uredi akvarijume u izlobenom salonu. "Eve vam neograničena količina raznovrsnog kamenja, natopljene drvenarije, raznorazanih podloga, biljaka to to vidite i jedno 15-20 stakala po izboru od nanića do polutonaca - pa izvolte slaite...

Konačno u sumračak prvoga dana u aquascapeski octagon uli su Coa, Mandić i moja malenkost i započeli neverovatnu aquascapersku avanturu...
biobiofizicar attached the following images:
vr-a01.jpg vr-a02.jpg vr-a03.jpg

biobiofizicar
A ovo je tek, tek mali deo gomile harda koja nam je bila na raspolaganju...
I kao to rekoh moglo se birati ko će, ta će gde će i kako će raditi. Ja se nekako odmah uhvatih za 2 prazna i suva stakla u "podrumu" najveće akvarističke police 3x3 i jednog akvarijuma ispod plafona na istoj polici. Bavio sam se osmiljavanjem sva 3 akvarijuma, ali sam nekako na Vrisak troio najvie vremena. Kada je ekipa u već neko pozno doba shvatila da mi kolena svaki put zakripe kada čučnem pored ovog akvarijuma učinili su mi plezir i prebacili su mi ovaj akvarijum u srednji red - sve sa gomilom podloge, kamenja i korenja koji su se već nalazili u njemu.
vr-a04.jpg vr-a05.jpg

HORUS
I tata bi sine.

biobiofizicar
Mandić je brzinski slagao odlične skejpovo naokolo i da ne bih ba ispao papak počeo sam da mu ubacujem moje sudijske aquascaperske buve u glavu: a ovo je moglo ovako, ono onako, ovo malo popravi, ovde malo razmisli, hmmm,....
Upalilo je !!! Od ultra produktivnog slagača i eleći da ispotuje moja zakeranja zapeo je mulju sa jednim Dragon stone iwagumijem.
Mala ala, ali tako se slagalo i svako svoje, pa i zajednički akvarijumi, prepakivali su se oni koji su već u pogonu, kad neko zapne drugi su mu savetima, pa i rukama pomagali, ali i odmagali (kao ja Mandiću).

biobiofizicar
Panjeve sam relativno brzo izabrao, za sva 3 akvarijuma: čim sam ih spazio - odmah sam ih videoo. Ipak već tu sam shvatio da mi to veče podsvest radi na neki čudan način. Birao sam one sa pravim granama, sa ravnim presecima, ultra debele masive... Sve ono to godinama govorim i piem ljudima da izbegavaju....I don't know
Sa kamenjem i podlogama sam hteo da svaki bude drugačiji i da u svakom panjevi lee na drugom tipu kamenjara. "Vrisku" (onom u sredini) se zalomio dragon, "Prasku" (onom pod plafonom - to prati u nebo i gleda se odozdo) neki crnkasti proaran belim, a "Tresku" (onom to je tresnuo na donju policu i gleda se odozgo) zalomio se seiryu stone.

Prasku (gornjem) i Tresku (donjem) bazični hard je sklepan i spakovan za po 15 minuta, a Vrisak se slagao i slagao sve onako po pravilu, pratila se linija teksture, zidalo se onako po nature stilu i sve je skoro bilo tip - top i samo je jo jednom duguljastom kamenu falilo da se nadje dobro mesto i poloaj i ba taj dugajlija promenio je ceo tok postavke: nije mu se dalo da se spakuje po ablonu...No noThrough wall
biobiofizicar attached the following image:
vrisak3.jpg

Coa
Bas me zanima sta se posle desilo... sad je kao neka dramska pauza ex PPV AV. Smile

biobiofizicar
Pa tu negde na prelasku iz Petka u Subotu napustila nas aquascaperska muza. Mene je mučio onaj dragon dugajlija i nije mi se dalo da u Vrisak stavim i taj zavrni kamen. Čak sam zapeo i u Tresku sa slaganjem Seiryu stona, koji sam do tada toliko puta koristio i provlačio kroz prste. Motali su mi se po glavi samo ovi Dragon - Zmajevi. Mandić zapeo na dragon iwagumiju. Tu uskoči Coa i presloi ga majstorski za petnestak minuta (onaj srednji desni akvarijum na gornjoj fotki).

Bogu fala da nam ovako umornim ispranjenim, gladnim i bez pljuga ba u to vreme stie doping. Napunismo eludce, beike i nozdrve, sa zvučnika krenu neka bizar muzika. Krv se iz mozga povuče u unutranje organe ostavivi ga u nekoj čudnoj izmaglici, a ceo Zemun, krećući se kroz vaseljenu, upade u neko ekspresionističko antigravitaciono polje koje poče da deluje na stene u akvarijumima. U nekim akvarijumima vhovi grana i stena počee da lebde, odlepljuju se i diu od podloge bodljikavo se okrećući ka nama i nebu kao da vrite na nas i prostor.

Od tog trenutka pa sve do pred zoru aquascapeska priča je opet tekla relativno glatko. Moje ruke iskoristie blagodeti antigravitacije. Jedan kamen je pratio drugi kamen i očas posla "Vrisak" zapara prostor. Isto se desilo i u "Tresku". Mandić preuze prepakivanje kamena u njemu te i oni pogledae ka nebu i naklonie se bogovima. I drugi akvarijumi dobie neke mistične oreole, a Prasak je već sam po sebi granama i iljcima cepao nebo i izgledao kao fakirska daska za spavanje...
Kad pomenuh spavanje: i nama je bilo vreme za kratku dremku pred nastavak ovog aquascaperskog maratona...

biobiofizicar
Ostao sam duan i fotku Vriska koji te čudne noći, onako na suvo i grubo, jo uvek sirov i nedoradjen izleteo iz mene. Dorada, potapanje i sadnja su sledili u narednim danima, ali već te pomalo bizarne noći rodila se i ideja o biljkama koje će ići u njega. Reći ću samo dve reči:

Nita zeleno! Shock
vr-a06.jpg

biobiofizicar
Ovde malo ubrzavam priču jer su dani počeli da liče jedni na druge. Od trenutka kada se ujutro osvestimo - pa do zore sledećeg dana kada se obeznanimo. A izmedju dva kratka sna slagalo se, preslagivalo, slagalo na novo, raskopavali se stari akvarijumi, punili se novi, pravile se poplave, dodatno se prale podloge i kamenčuge, lovile se koze i ribe i po akvarijumima i po patosu. Pomagalo se sapatniku koji slae akvarijum pored, a kada okrene ledja manjavao mu se hard koji je već stavio u postavku... Neverovatno je kako se i pored neograničene količine harda koja nam je stajala na raspolaganju dve ruke od dva čoveka uhvate u istom trenutku za isti panj ili stenu. I kao za inat uvek ti treba ba taj kamen koji je neko upravo uklopio u neku svoju postavku, pa vreba da mazne, ili sipa komentare da kod njega to tu ba i ne lei najbolje i moli se da crv koga si mu pustio u glavu urodi plodom...

Svo ovo vreme nismo bili sami. Tokom ova tri dana dolazili su i prolazili i pomagači i odmagači i smarači i zabavljači,... Pa onda kibiceri i aceri, komentatori, podrka i kritizeri, i svi oni koji su bili upoznati da su radovi u toku i bili su zainteresovani da malo virnu. I naravno redovno dostavljači pizza i ostale brze i spore hrane, o čemu je Coa besprekorno vodio računa...

ta reći: Mandić je iz Novog Sada doao na par dana, pa ostao tri, pa četiri, a bojim se da ako ih i danas zovnem da ću ih i dalje zateći tamo... Ja sam u Nedelju duboko u noć konačno utekao potpuno fizički i emocionalno ispranjen, ali blaen kao dete koje je vikend provelo zaključano u robnoj kući u odeljenju igračaka.

biobiofizicar
to se tiče Vriska u Subotu, drugog dana maratona, ovaj akvarijum je povremeno doradjivan, odlazio sam na druge akvarijume, pa mu se vraćao, picanio sam neke detalje i vasceli dan sam kukao da mi naliju vodu i da ga konačno poteramo. Dočekah i taj trenutak. I jopet u neko gluvo doba noći ona toliko pominjana zemunska izmaglica se ispod vrata uvukla u prostoriju i nalegla na hard tek potopljenog Vriska. Delovalo je nestvarno, brutalno i mistično, a akvarijum i ja smo vritali jedan na drugog! ShockShockShock
vr-b03a.jpg vr-b02a.jpg vr-b01.jpg

HORUS
Koliko panjeva...skoro kao u mojoj upi. Smile

Coa
upe nisu u opticaju, inače bi trebalo uvrstiti i ovu sliku... deo nae upe Smile
aqua-art.org/images/IMG_44814164883640_1.jpg
Inače na stranu to, jedva cekam nastavak priče, ima onaj film pod nazivom "Ono malo due"Beer

HORUS
Uuuuu...svaka čast!!! Koliko ogreva?! Smile

biobiofizicar
Pa ta ja tebi Coa imam da je pričam - kada je ovo u sutini tvoja priča - sve zna - tu si od početka i ti ostaje kada mi uhvatimo petama vetar. Ja samo prepričavam kako smo se zajedno igrali kod tebe u dvoritu, a ti najbolje zna gde sam u pripovedanju morao malo da nakitim, a gde malo da prećutim...Wink
I ja se radujem nastavku priče, a za početak moraće da nabavi jedno kamionče biljaka da malo okitimo sve ono silne hardove koje smo sklepali tokom vikenda.
Inače istinski se radujem ovome to si pokrenuo u izlobenom salonu i nadam se da će isterati do kraja - naravno da sam tu da pomognem maksimalno jer konačni rezultat treba da bude blagodet za oči svakog akvariste i akvaristička Meka u ovog dela Balkana.
Kada sam pre zilion godina počeo da na internetu čačkam o akvaristici jedan od mojih prvih postova je upravo bilo pitanje gde u ovom delu sveta ima mesto gde moe da se uivo vide rasni akvarijumi. Tada sam ostao uskraćen pozitivnog odgovora, ali iskreno se nadan da sa ovom pričom konačno i dobijamo takvo jedno mesto. Ja ću učiniti sve da pomognem jer za akvaristiku ne postoji nita bolje od puno opakih akvarijuma spakovanih u jedan prostor i koji mogu da se posmatraju uivo, a ne ovako internetski i virtuelno.
Beer

HORUS
U pravu si biobio. Takva mesta su mesta odakle kreće pandemija akvaristike. Smile Kada klinci zalepe lica za akvarijume, nisu ni svesni da su već inficirani. Svaka čast! Sa nestrpljenjem očekujemo to kamionče.

Coa
Kako nema da se prica... to je drugacija perspektiva jednog istog dogadjaja... moja percepcija se vrti na relaciji "jos jedan radni vikend" - "dobro je sve proteklo, svi zadovoljni", a licnog zadovoljstva ima uglavnom u karakterima ljudi koji su tu prisutni, jer sam nekako probirljiv na temu "ko ce tu da mi se mota" Smile ...jos kad mi naidje JZH subotom uvece, sta ces vise Smile

Elem, prica mi je zanimljivija i od celog dogadjaja... akvarijumi se srede kad tad i tako i onako... ali skribomana vise nema izuzev jos jednog, zato se ne stedi, ima ko cita i ko razume Wink

biobiofizicar
Da priča i na ovom mestu ne ostane krnja i samo moje vidjenje dogadjaja moram da sa fb-a prenesem jedan tvoj komentar koji mi toliko puno znači, a ujedno i fantastično oslikava neko kreativno ludilo i atmosferu u koju smo svi mi u toku tog nezaboravnog vikenda uronili.

Coa na fb-u:

Ovaj akvarijum je totalni promasaj za nase potrebe i tezak je ko crna zemlja za gledanje, ali te tera da ga analiziras .. mislim i da musterije nece traziti nesto slicno (na srecu jer ne bih voleo da slazem slicno)... ali licno mi je na neki nacin i najbolji jer nije besmislen, a nema slicnog da se nadje na netu... po meni ima i najjacu umetnicku vrednost... a ocigledni nedostaci i nepravilnosti u kompletu ga jos vise cine posebnim.. . Eto tako nekako se definise ambivalentnost Ipak, tu je satisfakcija jer sam podjednako odusevljen kao i moj drugar autor, a ima i dosta komercijalnijih varijanti unaokolo. Na kraju svega poseban je jer ga prati fenomenalna priča kakve volim da čitam u moru povrnosti na svakom koraku. Prati ga i posebna emocija sa kojom je Boko doao taj dan kod mene (privatno)... U jednom trenutku mi je Boko rekao onako iz čista mira i iz due u ponedeljak kad je sve zavrio: "Hvala ti", to mi je bilo dovoljno da ga razumem kako je celu akciju duboko doiveo... kao to bih mogao i ja njemu da kaem koliko uivam u njegovim nesvakidanjim pričama... to sve napisano i jos vise nenapisano prevazilazi akvaristiku ili tzv. aquascaping... koji tu dodje vise kao sredstvo za praznjenje i samoispoljavanje nego kao cilj samom sebi...

biobiofizicar
to se tiče tehničkog biljnog dela Nedelja ili ti dan treći je bio namenjen za salatu u Vrisku. Ipak kolko u Subotu noć isprobavala se ona inicijalna ideja: "Nita zeleno".
Izbor je pao na alternathere to mini, to midi. Već to veče par saksijica se etalo po akvarijumu (kao to se vidi sa fotke) kako bi se sagledalo kako se uklapaju oblikom lista, prljavo zeleno-ućkastom bojom gornje strane lista i crvenom bojom donje, kao i krunastom formom koju prave bunovi i koja ponavlja na mikro nivou forme definisane kamenom i granama na makro nivou.
vr-d01a.jpg

biobiofizicar
Na predhodnoj fotki se vidi da sam malo eksperimentisao sa rasvetom koja bi trebala da ide iznad akvarijuma kao i atmosferom kojom daju svetla različitih boja i topline. aralo se i plavim i crvenim i utim svetlom, pa je na fotki kamenje po dubini akvarijuma drugačijih boja u zavisnosti pod kojim se neonkama nalazi. Generalno je pod prirodnim osvetljenjm birano da bude svo istoe rafure i ućkasto - crvenkastog kolorita. Ovo napominjem poto smo se sretali i sa dragonima koji vie vuku na ućkasto, ali ih je bilo i sa sivkastim nijansama, to naravno u aquascaperskim koloritnim igrarijama otvara vie mogućnosti za kombinovanje.

I konačno u Nedelju su iznabadane biljke. Sam akvarijum je na inertnoj podlozi, pa su u depove gde su biljke sadjene u podlogu dodavane hranjive tablete, a one alternatere u centralni kamenjaru su, ustvari, sadjene u mreice napunjene aquasoilom koje su uglavljivane u procepe izmedju stena i korenja. U zadnjem delu koji nije u prvom planu i koji nije direktno vidljiv dodavano je jo po malo aquasoila (ali minimalno, minimalno). Neke alternathere su ubacivane i u slobodan prostor izmedju kamenja i korenja i bez vidljivog kontakta sa podlogom, poto su se meni u nekim akvarijumima pokazale kao biljka koja moe da raste i samo na prihrani iz vodene kolone bez kontakta sa podlogom - pa reko da probnemo taj fazon i ovde.

Inače ova inertna tamno braon Coina podloga pokazala mi se izvrsno. Tamna je i nije onako terakot svetla kao, recimo, Manado. Dobra granulacija, laka za bockanje biljaka, boja slična aquasoilu (pa mogu i da se meaju), sipa se direktno iz kese i uopte ne muti vodu. Na alost za Dragon se to nemoe reći, ali vredi truda i muke njegovo beskonačno ispiranje i opet naknadnih zamena vode i čekanja da se nečistoće slegnu, jer je kamen čudesne strukture i kolorita i izuzetno je zahvalan za obradu i oblikovanje. Lomi se maltene rukom ili laganim čvrkanjem čekićem.

to se tiče biljaka, kada su raspoloive količine alternathera rasporedjene po postavci ukazala se potreba da se jo malo proara biljkom slične boje i iljatog oblika lista i forme buna. Izbor je pao na braokaste i prljavo zelenkaste kriptice koje kao bonus imaju i blago talasaste ivice lista i koje su u jednom Coinom akvarijumu rasle poleglo, pa su bile vizuelno idealne i za prednji plan. Nadam se samo da će i u ovom akvarijumu nastaviti da rastu poleglo.

Obrni-okreni, to je to to se tiče vriska u ovoj početnoj fazi. Akvarijum je pribline zapremine neto preko 130litara, irine skoro 90cm, visine oko 35cm dubine neto manje od 50cm.

I sve to tako spakovano u tri opisana luda dana i sada ostavljeno da se ciklira i istinski zaivi izgleda kao na donjoj fotki... Wink
vr-c02.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta