14.06.2026 10:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Gde su moji puzevi?
Blue
Pre nekih 6 meseci (kada sam formirao sadasnji akvarijum i presao u biljne vode) sam uz neke biljke 'gratis' dobio i nekoliko puzeva. U pitanju su oni sitni, napasni puzevi koji se po netu nazivaju 'Ramshorn snail', ne znam da li mi imamo neki konkretan naziv za njih. U pocetku su ostavljali jaja na listovima biljaka, gde god su stigli i, posle nekog vremena, bio ih je zavidan broj. Nista strasno, ali bili su opsteprisutni. Malo po malo, njihova populacija se smanjivala i prestao sam da vidjam jajasca po listovima. Danas ih ima 2 (dva). Vracam se na pitanje iz naslova, gde su moji puzevič Nije da mi nesto trebaju u zivotu, al' me jako zanima kud se denuseč Akvarijum je dobro nakrcan biljkama, dodaje se tu CO2 i tecna prihrana, nista ekstremno. Od riba samo neonke i ancistrusi. I jedno pola miliona kozica. Od neplaniranih stanovnika tu su neke vodene bube (dafnije, ciklopsi, sta su vec) i planarije. Svi navedeni su zivi i zdravi osim puzeva. Pitanje je, zapravo, sta je moglo da utice na zaustavljanje sirenja populacije puzeva i njihov nestanakč
Edited by Blue on 24.09.2009 18:57

kojot
Zaista cudno.Shock
Ako saznas sta je dovelo do toga pogeli i sa nama,ja bih moje rado prestao da vidjam.Ponekad slomim nekog i bacim skalaru,ali to nije dovoljno da se njihova expanzija zaustavi.

zander
Hranač Algeč Ne verujem da si ih pobio sa nečim. Njihov broj se povećava ili smanjuje (ako nema ta da ih unitava) sa količinom hrane koja im je dostupna, zato kod nekih pogoduje da se prenamnoe a neko ih ima kao ti, samo 2 Smile

Obično su mi se mnoili i bilo ih je puno posle nekog vremena kada je braon alga napredovala u novom akvarijumu na primer, posle nestanu, pa se opet pojave... Al ne znam ta im je sve na meniju, pored toga, čime se sve hrane...

Blue
Palo mi je na pamet da nemaju sta da jedu, al' racunam ako imaju ribice i kozice, pa jos one bube i crvi, onda ima i za puzeve. U nekom momentu sam pomislio da je voda suvise meka, al' ni to nema smisla, kozice su OK, a i dodajem cistu cesmovacu. Trenutno sam pobornik teorije da im nesto jede jaja, al' nikako da to 'nesto' uhvatim na delu.No no

Shone Pa
imam isto iskustvo u akvarijumu gde su samo kozice - dakle 10 litara vode i dzungla od hemiantusa

dva puza i to kapitalci - i niijednog potomka nisam video

kozice su se razmnozavale do odredjenog broja - verovatno povezano sa redjom zamenom vode

tipujem na manjak hrane jer kozicama tim bacim na 3-4 dana hranu

Dusan79
Ma nema veze mekoca ili tvrdoca vode sa puzevima, mozes da ih razmnozavas i u wc solji! i u knjaz milosu , koji je nenormalno pun CO2 zive, tako da je u pitanju verovatno hrana! A moze da bude da i kozice igraju neku ulogu u jedenju jajasaca puzeva! Evo kod mene je slucaj da kozice lepo umnozavaju svoju populaciju, a tih puzeva vise uopste nemam, a bilo ih je dosta! E sad, ja sam misljenje da ipak kozice jedu jajasca, ovo zasnivam na sledecem: Malasyan trumpet snail, koji je zivirotka, razmnozava se nenormalno, znaci hrane ima, a ovog "obicnog" puza vise nemaaaa!!!
Znaci trumpet nema jajasca i on opstaje ,a ovi koji imaju jajasca ne opstaju , sledi zakljucak da nesto jede jaja, a to nesto mogu da budu samo kozice, jer su svi ostali stanovnici bili tu i ranije i opet su se puzevi mnozili!

Eto to je moj zakljucak!

tma1717
Ima nesto u tome, I kod mene je isti slucaj.
Dajem oglas:
Iznajmljujem koze , uspeshno pasu puzeve!
4e na sat
:-)

biobiofizicar
Ono sto sam se licno uverio je da moje Neocaridine vrlo rado jedu svakog malog puzica koga zgnjecim i bacim na dno aq. Odma se tu stvore i NJAM NJAM, a verujem da ih startuju i kada su vrlo mali i meke i tanke ljusture. Taman mesa i kalcijuma dovoljno za jedan obrok....

silwert
ako je to tacno prelazim da drzim samo kozice Grin jer kod mene ima hrane za njih kolko voles

Octopus
List na kome su jaja pueva ubacite u akvarijum sa gomilom gladnih kozica i posmatrajte. Biće vam sve jasno. Većina vrsta se ponaa tako ali ne sve i ne prema svim vrstama pueva. Kada imaju obilje druge hrane pueve ostavljaju na miru... neko vreme.

Dusane79 tvoja tvrdnja da tvrdoća vode nema veze sa puevima nikako nije tečna... sa nekim vrstama ima itekako a kod skoro svih jako meka voda (a samim tim u najvećem broju sluččajeva i kisela) prouzrokuje lezije i raspadanje kućica.

www.akvaristikayu.com
Dusan79
Dragi i postovani Okto! Ti si po znanju za sve nas ovde DZIN!!! Ja sam pricao konkretno o puzevima koje mislim da svi imaju, tzv barski puz, ili kako ga vec ko zove! Takodje sam rekao da je SULUDO baviti se tvrdocom vode i slicnim stvarima kada su ovi puzevi u pitanju! Pogotovu sto svi sipamo cesmovacu u akvarijume, a i sam znas koliko je ona tvrda!!!!!
Tako da sam misljenja da ova kritika upucena na moj racun nije na mestu iz prostog razloga jer je ovde rec o cesmovaci , barskim puzevima i njihovom nestanku iz aq!!! A razlog tome su DEFINITIVNO kozice, a NIKAKO tvrdoca odnosno mekoca vode!
Samo sam to hteo da kazem!

Znaci mala replika na repliku!

zander
Ma nema veze mekoca ili tvrdoca vode sa puzevima, mozes da ih razmnozavas i u wc solji!

Ovo si ti Dushane napisao...
Tako da je njegov onda komentar skroz na mestu.
Moda si drugačije mislio, ali tako pie Wink Da nebi bilo zabune, kod nekog ko eto povrno pročita to to si ti rekao Octopus te je samo ispravio.
Niko nije ni zaključio da su razlog samo kozice, da nebi i tu bilo pogrenog zaključka. To je opet samo predpostavka...
Čak ni Octopus to nije rekao, to je to 100% ali je činjenica da kozice hoće da pojednu po neko jaje pueva...

Eto malo da nebude zabune Thumb up

Dusan79
Tacno to sam ja napisao! I ja tvrdim da mozes da ih razmnozavas i u wc solji!!! Ista je voda koju im sipamo u aq! Samo kazem da se ne treba baviti parametrima vode, kad su OVI puzevi u pitanju!
Drugo ja Okta izuzetno cenim i postujem!!! A sto se tebe tice tu nemam reci! Ti mi dodjes i ko stariji brat i ko otac i majka , sto se akvaristike tice, tako da o obojci imam samo reci hvale!
Ovde je rec iskljucivo o puzevima!!!

daweed
Juče mi se desi teka zajebancija, u malom 30litrau. Mrzelo me da buim u poklopcu rupu za sijalicu pa sam je samo zalepio plastikom, elem plastika popustila i sijalica je zavrila u vodi... Pueva vie nema, a bilo ih je milion, dok su koze na broju.Grin Stujni udar je siguran način reavanja pueva, ali NEMOJ TO NIKO DA RADI!!!!!

http://daweedaqua.tk
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta