14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Pomor riba
Mandic
Evo i kod mene totalnog pomora svih riba... a ba sam pre neki dan komentarisao kako mi se nikad tako neto nije desilo. Smile

Uglavnom...
Pre nekoliko sati sam otiao da nahranim ribe i imao sam ta da vidim. Sve ribe u akvarijumu su se izvrnule.
Matični par brevisa i 3-4 generacije njihovih malaca, kao i jedan zalutali gombi i dva zalutala multifasciatusa. Sve u svemu, 40ak mladih riba. Uz njih, uginulo je i nekoliko kozica, oko 10ak (to je moda trećina od ukupnog broja).

Akvarijum (80ak litara) je bio u funkciji vie od pola godine i filter materijal (razni sunđeri, vata, bio kugle), kojeg je u filteru bilo oko 6-7 litara, nisam prao od formiranja.

ta sam video?
Filtracija-RADI, mala motorna glava koja slui za cirkulaciju i talasanje povrine vode-RADI, grejač-RADI, temperatura vode 26 stepeni.
Voda-blago zamućena, kao beličasta.

Ribe-sve su na dnu. Većina ima otvorena usta. Oči su svim ribama bile bistre, nezamućene, to bi moglo značiti da su sve u istom trenutku uginule i da se to desilo relativno skoro, maksimalno pre tri sata. Čak ni puevi nisu krenuli da jedu ribe i nije krenulo ni njihovo raspadanje.
Kozice-one koje su uginule, nalaze se na dnu, a one koje su preivele, manje-vie su bile raspoređene po akvarijumu, ali neke su bile i blizu povrine vode. Ono to sam sada prvi put video-jeste crvenilo uginulih kozica u predelu njihovog sedla, tj. u predelu leđa (vidi se na fotkama).

Interesantno je to to su preivela sva četiri mala ancistrusa, kao i dve trećine kozica, preiveli su i svi crni malezijski puevi, svi Theodoxus danubialis, pa čak i sva tri pripadnika vrste Tylomelania sp. orange, koja je izuzetno kilava vrsta.
Takođe je interesantno to to sam ribe jutros nahranio i nita čudno nisam primetio, sve su bile ivahne i lepo su jele, kao i prethodnih dana i meseci.

E sad!
Na ta sumnjam?
Kratak spoj i elektro-ok. To je jedino to mi pada na pamet... Samo nemam pojma kako onda sve ivotinje nisu ''sprene'' i kako i zato ribama nisu zamućene beonjače. I uz pretpostavku da je to, kako onda i grejač i dve motorne glave-rade...?

To je samo neka moja pretpostavka ili se time teim. Zaista mi nita drugo ne pada na pamet i voleo bih da mi pomognete sa nekim nagađanjima, pitanjima i konstatacijama i da zajedno otkrijemo ta se to tako misteriozno i rapidno desilo...
Mandic attached the following images:
dsc_0268.jpg dsc_0269.jpg dsc_0270.jpg

daweed
Elektro ok moe odmah da isključi... Struja moe da prolazi kroz vodu i ribama neće faliti nita... Ali će zato svi puevi izginuti....

http://daweedaqua.tk
Goxx
teta... ne verujem da je u pitanju kratak spoj, ostao bi neki trag...
Nemam pravu ideju ta bi moglo da bude, ali spomenuo si nagađanje pa... hrana? Uginule su sve ''brze'' ribe i deo kozica, preiveli sporiju ancistrusi, kozice i puevi, moda nisu stigli do klope...

Icethunder

(razni sunđeri, vata, bio kugle), kojeg je u filteru bilo oko 6-7 litara, nisam prao od formiranja.

Shock
Za mene tip broj 1- NH3,pri PH većoj od 7 NH4/NH3 ravnotea se pomera u desno u korist veoma toksičnog NH3,skok NH3 moe biti vrtoglav od tolike prljavtine u filter masi zbog neodravanja istog i samim tim prostor za stvaranje veće količine anaerobnih bakterija u filter masi,to će uzokovati vrtoglavi skok NH3.
Ali mislim da bi sa sigurnoću znali uzrok smrti morali bi uraditi autopsiju ribe,sve ostalo su predpostavke...

biobiofizicar
Pored gore pomenutog, razmisli o nekoj kremi za ruke ili hemiji na prstima kojima si hranio ribe ili je neko slucajno bucnuo nesto u akvarijum ako ti nisi jedini koji ima pristup akvarijumu.

Mandic
Već polako isključujem mogućnost strujnog udara...
Ono to mi sada pada na pamet jeste trovanje uzrokovano alkoholnim isparenjima u sobi. Naime, brat (20 godina, dakle nije dete koje bi neto uradilo u akvarijumu) ima upalu pluća, trese ga nenormalna temperatura, pa mu stavljamo alkoholne obloge. E sad... Pretpostavka je da je dolo do reakcije alkohola iz vazduha i vode, zatim do blagog naglog zakieljavanja vode, to je uzrokovalo pomor nitrifikacionih bakterija i samim tim skok amonijaka. Alkoholiemo ga od prekjuče, s' tim to je juče nivo alkohola u vazduhu bio najvii.

Stvar koja me je jo vie navela na razmiljanje u tom pravcu jeste sledeća: u toj sobi se nalazi 6 akvarijuma. Tri sa poklopcima i tri bez poklopaca. U ova tri poklopljena, apsolutno nita se nije desilo, dok se u jednom otvorenom takođe desilo zamućenje vode. U jedinom preostalom otvorenom akvarijumu-nema filtera niti aeracije (tu su mi samo helene sa barskim i malezijskim puevima+jedna mikrorazbora i 3 kozice), ni tu se nita nije desilo. Dakle, samo u dva akvarijuma koja su bila otvorena i imala aeraciju (odnosno razmenu materija na povrini vode) dolo je do zamućenja vode...

Ima li ovo uopte logike ili sam ba lupio glupost?

Hranu sam takođe isključio, jer sam prethodnih dana hranio ribe sa njom (i ne samo sa tom hranom, već meano, suva hrana).. I bilo je evidentno da je do smrti svih riba dolo 2-3 sata pre nego to sam video, a ne posle. Jele su ujutru, oko 7h, a od tad je prolo skoro 12h...
Uz to, hranio sam ih sa pincetom, dakle nije bilo kontakta između vode i prstiju... Pinceta je bila čista, bez prethodnog nekog ''etanja'' po stanu i premetanja. Na isti način hranio sam i druge ribe i kozice i pueve u drugim akvarijumima i sve je ok. Sve su ive i zdrave...

Icethunder wrote:

(razni sunđeri, vata, bio kugle), kojeg je u filteru bilo oko 6-7 litara, nisam prao od formiranja.

Shock
Za mene tip broj 1- NH3,pri PH većoj od 7 NH4/NH3 ravnotea se pomera u desno u korist veoma toksičnog NH3,skok NH3 moe biti vrtoglav od tolike prljavtine u filter masi zbog neodravanja istog i samim tim prostor za stvaranje veće količine anaerobnih bakterija u filter masi,to će uzokovati vrtoglavi skok NH3.
Ali mislim da bi sa sigurnoću znali uzrok smrti morali bi uraditi autopsiju ribe,sve ostalo su predpostavke...

Da li je zaista izvodljivo i moguće da dođe do tako naglog i velikog skoka amonijaka, u roku od samo nekoliko sati, bez prethodnih egzibicija i radova oko akvarijuma?

Napominjem, filter je bio u funkciji kada sam doao, dakle nije bio začepljen. Aeracija je postojala, u vidu talasanja povrine. Takav vid aeracije je bio prisutan i zadovoljavajući i do sada, čak sam pre jedno mesec dana pojačao sa jo jednom motornom glavom koja je bila usmerena na gore. Filter je u prethodnim mesecima i danima savreno filtrirao vodu i zaista nije bilo nikakvih znakova loe filtracije. Apsolutno nijedna riba nije uginula u tom akvarijumu do sada, niti je bilo bolesnih riba.

Icethunder

Da li je zaista izvodljivo i moguće da dođe do tako naglog i velikog skoka amonijaka, u roku od samo nekoliko sati, bez prethodnih egzibicija i radova oko akvarijuma?

Napominjem, filter je bio u funkciji kada sam doao, dakle nije bio začepljen. Aeracija je postojala, u vidu talasanja povrine. Takav vid aeracije je bio prisutan i zadovoljavajući i do sada, čak sam pre jedno mesec dana pojačao sa jo jednom motornom glavom koja je bila usmerena na gore. Filter je u prethodnim mesecima i danima savreno filtrirao vodu i zaista nije bilo nikakvih znakova loe filtracije. Apsolutno nijedna riba nije uginula u tom akvarijumu do sada, niti je bilo bolesnih riba.

Da drugar na alost je moguće.Amonijak se u vodi nalazi u dva oblika,kao manje toksični NH4(amonijum jon) i jako toksičan NH3.Ako recimo PH iz nekog razloga se drstično poveća,u vodi će vie biti prisutan NH3 oblik amonijaka u odnosu na manje toksičan NH4.Dakle toksičnost će biti zbog NH3 a ne zbog povećanja PH.U koliko bih u akvarijum dodao jaku kiselinu počeo bi da raste broj H+ jona tako da bi ravnotea H+/OH- bila u korist H+(PH nam zapravo ne govoru o broju jednih H+ ili OH-drugih jona već samo o njihovom odnosu)PH bi počeo da ,,ide dole,, toksičnost će tada biti zbog efekta jake kiseline a ne zbog pada PH.U koliko dodam C02,PH opet ide dole,ali je ugljena kiselina blaga kiselina,pa neće unititi strukturu tkiva(kao sirće na salati),da li bi stavili hlorovodoničnu kiselinu na salatu?Zato je vano da znamo ZBOG ČEGA SE PH MENJA.To vai i za TDS,u koliko je povećanje TDS prouzrokovano prihranom onda je to ok,ukoliko se TDS poveća zbog povećanja organskog otpada onda je to problem.Kako nečistimo i neperemo filter medije počinje da se gomila organski otpad i prljavstIna u kojoj se stvaraju anaerobne bakterije kojima nije neophodan kiseonik i jako brzo mogu podići NH3 do tosičnog nivoa.U troci i prljavtini je i odsustvo kiseonika.Nitrifikacione bakterije da bi razgradile ovaj otpad neophodne su im velike količine O2,kao i FE i PO4.Po slikama koje si postavio,način i brzina smrti ukazuju na jaku toksičnost.Kao to sam već napisao jedino je moguće utvditi autopsijom a sve drugo su predpostavke...
Iskreno mi je ao zbog tvoje situacije,nadam se da ovo pomae
Pozdrav
Ps.ovako izgledaju moji filter mediji posle svake sedmične zamene vode
Icethunder attached the following images:
20140427_193345-2.jpg 20140427_193345-1.jpg

pedja
Ja sam moj kanister filter(ima oko 4-5 lit zapremine) za godinu i po dana samo jednom otvarao i cistio...I don't know

Do sad nisam ,hvala Bogu,imao problema sa pomorom riba izazvan prljavstinom iz filtera (sem jednom ...a bilo je vezano za co2 i cuveni DIY iglicasti ventil ...)

Mislim da filter i treba da bude prljav( umereno,naravno)...to mu je valjda i uloga i funkcija u celoj prici ... u preterano cistom filteru tesko da ce da se razmnoze nitrifikacione bakterije... ali to je ,naravno,moje skromno misljenje...

vorens
ja perem jednom nedeljno samo prvi sloj (udarni) kad menjam vodu,taj mehanicki i treba prati jer na njemu ostaje djubre koje se uvuce iz aq..bioloske kugle i sundjere ne treba pipati zbog kolonije dobrih bakterija koje su se naselile..ja sumnjam na nagli skok amonijaka ako je losa cirkulacija vode u njemu,da se pojavio od podloge i prezasicenog mehanickog sundjera..prosto nema logike da toliko riba ugine zbog drugog nacina osim amonijaka ili drasticno povecane temperature od strane grejaca,mozda je grejac prespojio..

Mandic
Sve u svemu... Mogao bih da stavim tačku na ovo nagađanje.
Ja sam kriv to nisam proprao malo filter.
Filter koji je nekoliko sati pre katastrofe savreno filtrirao akvarijum prethodnih pola godine.
I bez obzira na to to jesam kriv, i dalje ostaje misterija za mene-kako je tako brzo moglo sve da se odigra?!

Mandic
U proteklih nekoliko sati sam doao jo do dva podatka Cool

1. Grejač, koji je bio u tom akvarijumu i prebačen je u drugi, prestao je da radi i imao je kondenzovane vode u sebi...?!
Uz to, primetio sam da ''kapica'' grejača (ta gore plastika) ne dihtuje ba kako treba. Smile

Drugi podatak vidite na fotografiji Through wall Through wall Through wall

Da li i dalje isključujete mogućnost strujnog udara? Grin
Mandic attached the following image:
glava.jpg

daweed
Ja isključujem strujni udar jer ribe ne mogu da riknu...
Moda su zbog temperature crkle ali zbog struje nisu...

Meni je cela sijalica upala u vodu.... I tako stojala ceo dan... Svi puevi su se izvrnuli ali ne i koze...

http://daweedaqua.tk
Mandic
Ma amonijak je, definitivno.
Za mene > Red card
I idemo dalje...
Novi filter je rezervisan, a takođe i nove ribe. Beer

vorens
grejac je prespojio i podigao temp. 100% ili amonijak,nema sta drugo

CTale
Mandic wrote:

Već polako isključujem mogućnost strujnog udara...
Ono to mi sada pada na pamet jeste trovanje uzrokovano alkoholnim isparenjima u sobi. Naime, brat (20 godina, dakle nije dete koje bi neto uradilo u akvarijumu) ima upalu pluća, trese ga nenormalna temperatura, pa mu stavljamo alkoholne obloge. E sad... Pretpostavka je da je dolo do reakcije alkohola iz vazduha i vode, zatim do blagog naglog zakieljavanja vode, to je uzrokovalo pomor nitrifikacionih bakterija i samim tim skok amonijaka. Alkoholiemo ga od prekjuče, s' tim to je juče nivo alkohola u vazduhu bio najvii.

Stvar koja me je jo vie navela na razmiljanje u tom pravcu jeste sledeća: u toj sobi se nalazi 6 akvarijuma. Tri sa poklopcima i tri bez poklopaca. U ova tri poklopljena, apsolutno nita se nije desilo, dok se u jednom otvorenom takođe desilo zamućenje vode. U jedinom preostalom otvorenom akvarijumu-nema filtera niti aeracije (tu su mi samo helene sa barskim i malezijskim puevima+jedna mikrorazbora i 3 kozice), ni tu se nita nije desilo. Dakle, samo u dva akvarijuma koja su bila otvorena i imala aeraciju (odnosno razmenu materija na povrini vode) dolo je do zamućenja vode...

Ima li ovo uopte logike ili sam ba lupio glupost?

Hranu sam takođe isključio, jer sam prethodnih dana hranio ribe sa njom (i ne samo sa tom hranom, već meano, suva hrana).. I bilo je evidentno da je do smrti svih riba dolo 2-3 sata pre nego to sam video, a ne posle. Jele su ujutru, oko 7h, a od tad je prolo skoro 12h...
Uz to, hranio sam ih sa pincetom, dakle nije bilo kontakta između vode i prstiju... Pinceta je bila čista, bez prethodnog nekog ''etanja'' po stanu i premetanja. Na isti način hranio sam i druge ribe i kozice i pueve u drugim akvarijumima i sve je ok. Sve su ive i zdrave...

Icethunder wrote:

Shock

Probaj da se priseti, ili da priupita ukućane, da li je neko koristio osveivače za prostorije (u spreju) u blizini akvarijuma.

Ovo bude prilično neprimetan ubica, pogotovo kod akvarijumima kod kojih se koristi i aeraciju.

Mandic
Znam da ti osveivači vazduha umeju da naprave belaj, ali mi ih u kući zaista ne koristimo nikad.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta