14.06.2026 08:26
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » Opušteno
 Print Thread
Kisnica
Filip
Cao svima, nov sam na forumu pa nisam siguran da li je ovo pravo mesto za ovu temu jer nigde nisam video pod forum voda ili tako nesto, pa ako nije na dobrom mestu zmolio bih urednike da premeste gde treba da stoji...
E sada da pitam, ako neko zna nesto u vezi kisnice u akvarijumu? Da li je dobro koristiti i da li je potrebno posebno je pripremati pre sipanja u akvarijum? Pitam jer koliko znam da je kisnica meka voda a kod mene je dosta tvrda voda iz cesme? Da napomenem da trebam da formiram akvarijum i da se blizi sipanje vode tj.samo cekam da mi stigne kamenje za akvarijum Smile.

biobiofizicar
Kinica se ranije dosta koristila za omekavanje akvarijumske vode. Problem sa "dananjim - savremenim" kinicama je to nismo sigurni ta jo nose sa sobom od zagadjivača i jedinjenja koje su usput pokupile padajući kroz atmosferu i slivajući se niz krovove - posebno u gusto naseljenim oblastima i gradovima. Zahvaljujući RO aparatima meka voda je danas dostupnija nego pre i moe se proverena i po eljenoj recepturi napraviti i u kućnim uslovima. Na akvaristi je da se odluči da li će se i dalje igrati sa kinicom, definitivno mekom vodom, ali neizvesnog hemijskog sastava ili će se odlučiti za proverenu RO vodu...

Filip
Hvala Smile. A da li preciscavanje sa aktivnim ugljem pomaze da se te nesitoce iz kisnice ociste? Cak sam cuo da kada se pusti da kisa pada 15-30min da posle nema tih stetnih materija. Jel to tacno?

shone_ns
U principu, priroda ne zna za čisto i prljavo, to je čovek "uveo" kao kategoriju. Problem je to su ti nai stvorovi u akvarijumu generacijama podizani pod staklenim zvonom. Ne bi trebalo da smeta nita, jer bi sve ribe npr u Amazonu uginule posle kie, a to se ne desi. Pnavljam, kod nas u akvaristici problem je to je previe ljudska ruka umeala prste. Naravno da moe kinicu prokuvavati, provlačiti kroz aktivni ugalj ili ta već, ali kako biobio kae mnogo si sigurniji sa ro uređajem koji se mislim moa nabaviti i za 50-80 evra...

Filip
Hvala na pomoci Smile

biobiofizicar
Filipe i iz druge teme koju si otvorio vidim da si bas resio da odes u mekovodne.
Za pocetak o kojoj se karbonatnoj i ukupnoj tvrdoci radi tu gde zivis, koliki je taj akvarijum sto pripremas i koje mekovodne organizme (biljke, ribe, ili kozice) planiras za taj akvarijum. Na osnovu toga mozemo ti predloziti neku optimalnu varijantu omeksavanja - ukoliko je stvarno potrebna.

Kao sto shone rece priroda ne poznaje prljavo ili cisto, ali prirodna selekcija radi svoje, a kao sto on takodje rece u akvaristici su mnogo umesani ljudski prsti i u selekciji i u smislu staklenog zvona, pa su sa jedne strane i nase akvaristicke ribice osetljivije na sve i svasta, ali i sa druge mnoge mekovodne ribe su od starta gajene i prilagodjavane nesto tvrdovodnijim uslovima od onih u kojima zive u prirodi. Mozda se u takvim uslovima u akvarijumu bas i nece mrestiti, ali ziveti mogu svakako.

Puno je parametara - nije tu samo tvrdoca i pH igra svoju igru...

I naravno da kisnica moze da se provlaci kroz filtere i prica se da je ona kisa koja pada posle 10-20min od pocetka cistija od one koja je pocela da pada na pocetku, a najednostavniji nacin njenog preciscavanja je svako odlezavanje, talozenje krupnih necistoca i prokuvavanje...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,726 jedinstvenih poseta