14.06.2026 07:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
CO2 i jos po nesto
petar1987
Probacu da na sto jasniji nacin postavim jedno pitanje vezano za CO2. Imam spoljasnji stakleni filter koji pokrece vazdusna pumpa i naravno prelivne cevi. Citajuci po forumu vezano za najbolje otapanje CO2 dosao sam do zakljucka da vecina ljudi koji imaju potapajucu pumpu otapaju CO2 na usisnom delu potapajuce pumpe, pa sam tako resio i ja da zamenim vazdusnu sa potapajucom pumpom, pre svega zbog CO2 a i verujem da je bolja, odnosno brza filtracija, a na kraju krajeva ne vidi se. U filteru imam one obicne plasticne prelivne cevi, ona sto vraca cistu vodu iz filtera u akvarijum je nekih par centimetara od povrsine vode (cuje se zubor vode) pa je moje pitanje sledece. Ako bih na propeler od potapajuce pumpe stavio crevo za dovod CO2, pumpa te sitne mehurice povuce kroz prelivnu cev u akvarijum, da li se na tih par centimetara (sto je odvojene prelivna cev i povrsina vode) gubi efekat rastvaranja Co2 s`obzirom da dolazi u dodir vazduhom? U slucaju da moram prelivnu cev da potopim u akvarijum (vec sam pokusavao ali je bucnije nego kad je van vode), da li postoji neka DIY varijanta kako da bude manje bucno? Nadam se da sam bio dovoljno jasan sa onim sto me zanima? Hvala svim

Vlada991
Jel imas sprej bar? Napravi ako nemas i bucno pod vodom. Smile

petar1987
Nemam, a i iskreno do sad dok nisam pogledao po netu nisamn i znao sta je. Potrazicu neku DIY varijantu.

petar1987
Da li bi neko mogao da me posavetuje, kupio sam potapajucu Atman At 101 pumpu, pre svega zbog rastvaranja co2, ali mi nije jasno kako da postavim co2 na ulaz vode u pumpu. Stavio sam crevo na mesto gde pupma uvlaci vodu, ali mi svi mehurici i dalje izlaze na povrsinu vode. Da li treba nekako da zasecem pupu da direktno u nju stavim crevo ili je ipak dovoljno u neposrednu blizinu same pumpe sto meni ne ide od ruke.

biobiofizicar
Ta pumpa bi trebala da na izlazu ima dodatak izlaznu cevcicu sa bocnim ulazom za vazduh. I tu moze da se ubacuje na taj bocni krak izlaza CO2. Ako hoces i sitnije mehurice u to izlazno crevo moze da se ubaci i deo filtera od cigarete. Usporava protok vode, ali poboljsava rastvaranje.
Moze CO2 da se dodaje i preko infuzione igle, pa koja se jos malo spljosti pri vrhu. Igla moze da se gurne i unutar pumpe na usisnoj strani, a takodje moze i u izlaznu granu. Prica se da kada je na usisnoj strani pumpa je bucnija jer ima mehurica CO2 i gasnih dzepova oko propelera.

Sve je stvar igre i probanja kako ti najvise odgovara, samo je u toku igranja potreban oprez i stalno nadgledanje akvarijuma jer dobro rastvaranje CO2 moze jako puno i naglo da poveca njegovu koncentraciju u vodi sto moze pobiti ribe. Znaci kako se poboljsava rastvaranje tako adekvatno treba podesavati (smanjivati) dotok CO2 dok se ne uspostavi balans....

petar1987
Hvala bio, imam taj dodatak za vazduh na pumpi, sad cu da probam. Meni je problem jer ne znam gde se nalazi propeler na pumpi, a nisam rad da otvaram pumpu. Stavljao sam crevo sa co2 stavio na sam ulaz pume, tacnije gde je ona mala resetka, izmedju onih rebara zavukao crevo ali nista, mehurici izlazili na povrsinu.

petar1987
Evo probao sam ovo sto mi je biobio predlozio da crevo od co2 stavim na crevo za odvod vode u akvarijum, ali cim isti ti mehurici dodju u akvarijum odmah izadju na povrsinu. Da li bi neko mogao ko ima istu pumpu atman 101 da mi kaze gde da stavim crevo do co2.

Icethunder
Po meni bi bolja opcija bila,da co2 ide na usisnu granu filtera a da ti sam filter bude ustvari rasprsivac gde bi gas dobio na vremenu da se rastvori,a potom tako obogacena voda gasom vracala u akvarijum.Pozdrav

petar1987
Ako sam te dobro razumeo, na prelivnu cev iz akvarijuma u filter da stavim co2? Zar onda nece sav co2 da izadje odmah na povrsinu vode?

biobiofizicar
Daj nam neku fotku tvog sistema da mozemo da diskutujemo. Ponovo sam iscitao tvoje postove. Onaj slap iz prelivnog creva do povrsine vode ponistava u velikoj meri dodavanje CO2, koje se (koliko sam shvatio) vrsi pre padanja vode u akvarijum. Ja sam shvatio da si kupio jos jednu pumpu samo sa namenom da ti rastvara CO2. Generalno CO2 ti ne treba u filteru nego u akvarijumu.

petar1987
Evo ih slike. Trenutno je ceo sistem na ovom malom crevu jer jos uvek nisam nasao odgovarajuce crevo, a svuda sam trazio. Svestan sam da je filtracija slabija, ali to je par dana dok ne nadjem nesto adekvatno. Ceo dan nisam bio kuci i cini mi se da ima razlike u biljkama, odnosno u celom akvarijumu, a ovako sam montirao jutros. Kad vec pisem ima li neko neku preporuku za neku zbunastu biljku, tipa HM? Prva slika> na zelenoj T racvi ulazi CO2 u cistu vodu, a na drugoj slici na ovom malom crevu izlazi cista voda zajedno sa CO2.
petar1987 attached the following images:
dscn4382_1320_x_990.jpg dscn4384_600_x_450.jpg

Edited by petar1987 on 15.07.2014 22:18

vorens
ja sam moje crevo od co2 stavio na tu resetku od pumpe,i propeler hvata mehure koje mu dolaze,razbija ih i gura dalje sa sve vodom u aq..mislim da je to jedan od boljih nacina za ubacivanje co2 sa ovom diy varijantom (kvasac/secer)

kod tebe nije tako,tebi mehuri od co2 koji dolaze iz flase nailaze u vodu koju pumpa gura kroz crevo i dalje u aq,a ne razbija ih nista,tako da verujem da u akvarijumu ulaze veci mehuri co2 nego sto bi trebali..to nije dobar nacin rastvorljivosti..

petar1987
U pravu si, izlaze veci mehurovi, ali ne preterano veliki jer sam na sam izlaz od co2 u crevo od ciste vode stavio malo vate, naravno koja mora cesto da se menja i iz tog razloga sam uradio kao i ti, na resetku, ali su mi mehurici prolazili pored pumpe a ne u pumpu. Ako bi mogao neku sliku da posaljes. Tumarajuci po netu naisao sam na sliku gde igla na kraju co2 ulazi u pumpu na mestu gde je reglator protoka. [img][/img]

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,488 jedinstvenih poseta