dragi drugari ,kao to vidite apsolutno nisam u akvarističkim vodam evo već neto vie od 3 godine ali danas kada sam naiao na ovaj pojam odmah se stara ljubav probudila i elja za kućom a ne ovim betonskim spavaonama.
setio sam vas se jer je nama princip vrlo poznat samo se koristi u većoj razmeri.
nije ba da su jezera na koja smo navilki ali mislim da deo foruma savreno odgovara...
u pitanju su bazeni u kojima se filtracija vri prirodnim putem.
u bazenu postoje dve oblasti:
dublji deo - za plivanje
plići deo oko dubokog, "regenerativni" deo koji vri filtraciju
YouTube Video
naravno, za većinu, ovo je samo da proradi mata, no za one koji imaju mogućnost da se upuste u ovako neto evo par pretraga:
Svojevremeno sam intezivno googlao na ovu temu jer sam o tako necemu mastao na placu. Naime tamo imam vodu iz bunara tako da je dovoljno za potrebe zalivanja (nekog buduceg bazena) i kuce imam samo sredinom proleca. Leti je ima dovoljno samo za kucu i najnuznije zalivanje...
Probao sam ja ove razne montazne, nadzemne i naduvne bazene precnika 3-4m i dubina do 1m. Sve to traje po par sezona, a ima dosta cimanja, pa hlor, pa zezanje - nije idealno za vikendice, ako mora da se puni u prolece i onda celu sezonu vrti i odrzava ista voda.
Ovakve prirodne bazene sam razmatrao kao neko dugorocnije resenje i eventualno zapreminski vece od ovih nadzemnih bazencica za brckanje, ali sam se uvek pitao sta raditi sa larvama komaraca i zabama koje ce se neminovno u njemu naseliti... Ko zna mozda se u nekom trenutku i uhvatim lopate...
Pa Biobio larve komaraca i abe su sastavni deo ovakvih malih ekoloskih oaza njih ne moe da izbaci jer bilo ta da ubaci u vodu od hemije poremetiće taj mali eko sistem.
Iskreno i ja sam na ovu temu razmiljao mada je moje dvorite jako malo ali meni u ovakvom sistemu fale jo samo ribe.