14.06.2026 10:26
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Prvi holandski akvarijum
Bugiman
Zdravo svima, posto mi se jako svidjaju holandski akvarijumi resio sam da i ja napravim jedan u svome stanu. Do sad nisam drzao neke zahtevnije biljke, uglavnom su to bile kripte, nana i jos par nezahtevnih biljaka.
Pre tri nedelje resio sam da izvucem iz podruma stari akvarijum dimenzija 80x45x45cm malo ga sredio napravio haubu od iverice 2cm u koju sam ugradio rasvetu.

Pa da pocnem predstavljanje:

Akvarijum:
80x45x45cm oko 160l, staklo 8mm,]

Rasveta:
6xT8 18w, od neonki tu su sylvania luxline plus 865 18w 4kom, philips aquarel 18w 1kom i neka neonka od 20000k kupljena u pet shopu takodje od 18w.
Svetlo je preko takmera namesteno da radi 9h na dan.

Filtracija: Atman EF4 protoka 1200l/h ali realne snage ne vece od 900l/h.

Co2:
Diy varijanta kvasac-secer od prilike 1-2 mehura/sec.

Podloga:
mesavina svetlog i tamnog baltickog treseta stavljena dovoljno da prekrije dno akvarijuma u sloju oko 1-2cm, preko toga posute kuglice FitoCote 10g (20:8:10), stavljena mrezica za komarce i preko mrezice nasut pesak granulacije 2-4mm pomesan sa belim kvarcnim peskom od 1-2mm.

Djubrenje:
KNO3, KH2PO4, mikroelementi Rainforest.
Doziranje ce biti po EI sistemu sa naravno velikom nedeljnom izmenom vode od 50%.

Od biljaka zasadjeno:
-Alternathera roseafolia,
-Eleoharis parvula,
-Heteranthera zosterofolia,
-Hemiantus micranomoides (HM),
-Limofila aromatica,
-Higrophila polisperma,
-Rotala rotundifolia,
-Hidrocotile disecta,
-Marselea hirusta,
-Hedyotis salzmannii.

Od riba trenutno imam 12 kraljevskih neonki i 10 red cheri schrimp.

Akvarijum je star nedelju ipo s tim da je doslo do moje greske jer sam stavio sitan pesak kao podlogu takozvana nula pa sam nakon 2 dana rasformirao akvarijum i ubacio novi pesak.

Posto vidim da ima dosta iskusnih kolega medju vama voleo bi da ostavite neki komentar, date predloge, kritike (covek se uci dok je ziv) Smile i uputite me na pravi put Smile.

Bugiman
Ovako je izgledao akvarijum kada nakon sadjenja, znaci sam pocetak...

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/36/4ibf.jpg

Bugiman
Nakon 2 dana od formiranja stanje akvarijuma je bilo ovakvo...

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/404/1rot.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/138/93qf.jpg

Bugiman
Jedna slika gde se vidi kako je postavljena rasveta.

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/543/yga6.jpg

Bugiman
Zatim sam morao da rasformiram akvarijum jer je pesak bio previse sitan i biljke su pocele ogromno korenje po stabljikama da pustaju.
Ponovnim formiranjem akvarijum izgleda ovako.

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/577/wxpx.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/853/dakv.jpg

Bugiman
Slika akvarijuma nakon nedelju dana od formiranja.

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/59/6e3r.jpg

Bugiman
A ovako akvarijum izgleda danas, jednu ipo nedelju od formiranja. Neznam sta he sa heterantherom ali divlja, raste kao luda vec 2 puta sam je kratio. Smile

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/844/zzx6.jpg

Bilo kakav predlog je dobro dosao. Grin

Razmisljam da heterantheru prebacim pozati umesto Limophile Aromatike, s obzirom kako je krenula mislim da nije za sredinu akvarijuma. Sta mislite?

biobiofizicar
Razmisljam da heterantheru prebacim pozati umesto Limophile Aromatike, s obzirom kako je krenula mislim da nije za sredinu akvarijuma. Sta mislite?

Ona ultra divlja i ultra je brzorastuca. Mozda joj je nazad levo u cosku najbolji polozaj, stim da ispred mora doci neka biljka srednjeg plana koja ce sakrivati njen donji deo, jer da se ne lagimo najlepsa je samo u gornjih 5-10 cm i kada gornje zvezdaste krunice okrene ka nama. Donji deo je prepun adventivnih korenova, racvanja, i vrlo brzo ogoli zbog senke koje pravi gornja gusta krosnja. Treba je redovno odrzavati, seckati iznad najdonjih racvanja i saditi u zbun odsecene vrhove, a povremeno i radikalno, sve sa vadjenjem i ponovnim sadjenjem. Kod mene se pokazala kao biljka kojoj podloga uopste i ne treba i kojoj je dosta samo ono sto uzme iz vodene kolone.

Bugiman
Hvala Bio, tako sam i mislio da je najbolje. Znaci nju prebacujem u zadnji levi ugao a na njeno mesto stavljam Limophilu aromaticu i videcu ispred limophile da ubacim neku biljku srednjeg plana.
Sta mislis koja bi biljka dobro legla na to mesto?

biobiofizicar
Puno je opcija. Najbolje bi legla ona koja se tebi najvise svidja. Probas, vidis, ako ti prija oku - to je to. Bitno je da je gusto, zbunasto, grupisano, definisano, lepo odrzavano - sve u stilu holandskog nacina uredjenja akvarijuma - cemu i stremis...

Bugiman
Upravo he Heteranthera zosterofolija prebacena nazad a ispred nje je Limophila Aromatica, medjutim ostao je veliki prazan prostor ispred njih.
Razmisljam se na to mesto da stavim mahovinu ili riciju ili pak neku drugu lepu zbunastu biljku.
Ako moze mala pomoc iskusnijih, vase preporuke sta je najbolje tu da stoji posto mi je ovo prvi akvarijum ne znam kako rastu i izgledaju druge biljke. Smile

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/833/ze6z.jpg

zander
Po nekom mom iskustvu sa ovakvom podlogom (mesavina baltickog treseta) u nekom narednom periodu moze lako da se desi da imas problem sa crnom cupavom algom i bledim listovima biljaka... Ali ok vreme ce da pokaze

Najbitnije je da se to ne desi i da biljke krenu da rastu kako treba, onda posle nije problem urediti akvarijum kako god ti je volja, mozes da prebacujes zbunove i biljke gde god hoces, najbitnije je da to radis da se tebi svidja akvarijum.

Ovo nije iskljucivo akvaskejperski forum i kako god da ga zavrsis, a da bude zdrav akvarijum, sa zdravim biljkama, verujem da ce jednog "prvog u mesecu" da se pojavi i na naslovnoj stranici ovog foruma WinkThumb up Samo napred, pratimo temu Thumb up

Slovenski1000
Pozdrav Bugi. Tu prazninu bi mozda lepo popunio i jedan dobar kamen (pljosnati), pa sa mahovinom prekriven, dobio bi jedan lep prelaz a i sakrio bi ti po neki problem iz pozadine. Razmisli o svemu pa sto kolega Zander napisa, uradi sto je tebi drago.

Bugiman
Hvala svima na podrsci i lepim recima. Evo stigao sam danas na brzinu da slikam akvarijum.
Stanje nakon malo vise od dve nedelje, algi za sada nema a biljke lepo napreduju.

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/23/yc4h.jpg

Bugiman
Evo malo slika i od danas nakon trimovanja i ubacivanja jos nekoliko vrsti biljaka.

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/829/22u4.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/845/ew7e.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/19/cohd.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/203/d4u9.jpg

Bugiman
A evo i malo detaljnijih slika biljaka.... Imam malo problema sa cijanobakterijom u eleoharis parvuli ali je lako skidam za sad. Smile

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/513/ef5e.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/843/2mdm.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/31/01g9.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/23/xa1v.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/89/9hyn.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/834/lit6.jpg
imagizer.imageshack.us/v2/xq90/843/fcqu.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,931 jedinstvenih poseta