14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Juwel Rio 125 by Nensi
Nensi
Eto,konačno,posle 6 godina u ovom hobiju,jedan ozbiljniji akvarijum Smile Dakle,počela sam sa kuglom,pre 6 godina,stigla sam do Juwela,kako divno zar ne? Grin Otvaram temu sad da bih posle nastavila i opisala razvoj akvarijuma postepeno,uz slike naravno Smile
Akvarijum je Juwel Rio 125.
Filter je fabrički 600L/H.
Grejač 100W-fabrički.
to se tiče neonki,jedna je Juwel Day,a druga Juwel Day je zamenjena,i na njenom mestu je sada Arcadia Juwel Plant Pro 28W.Dakle ukupno 56W svetla,i biće pojačanja kada stignu i reflektori.
Za sada imam akvarijum,svu njegovu opremu,Arcadia sijalicu i inertnu podlogu,crni kvarc 1-2mm.
Ostala je jo hranljiva podloga,biljke i ribe.
Za sada su tu panjevi nameteni kako bi inače bili u akvarijumu.Od biljaka ću uraditi jednu sliku odozgo pa napisati nazive biljaka na mestu gde bi ih stavila.Imam neke ideje to se tiče biljaka ali nita nije finalna odluka.
to se tiče riba : Skale (ako preivi Sad ),jo 1-2 skalara,jedno jato nekih riba,jo ne znam ta bi dobro dolo ovde,i neki komunalci naravno Smile
Da ne smaram sa tekstom,evo slike akvarijuma sa hardom i sa obe neonke upaljene.To je to za sada,kada stigne hranljiva i biljke,i krene cikliranje,slikam odmah i stavljam Smile
PS.Slika je malo loija,glupo sam je smanjila,ne zamerite Sad
Nensi attached the following image:
dscn1102.jpg

vorens
sa srecom novi akvarijum...pocinji sa cikliranjem...Smile

Vlada991
Srecno Nenesi. Zeljno cekam dalji razvoj. Smile

Nensi
Neću da davim sa tekstom,evo sličice pa pogledajte.Koga zanimaju informacije,neka pita,da ne piem sad Smile
Nensi attached the following image:
dscn1297.jpg

Nensi
Nikog nema da neto kae...ta mislite,liči li na neto? Smile

Vlada991
Naravno da lici, lepo izgleda. Smile Ali dosta toga fali, recimo desni ugao prednjeg plana. Mozda da zarotiras malo taj panj, kao da pravi veliku senku u tom delu. Mozda bi mogla jos koja biljka tu. I recimo levi ugao prednjeg plana, mada bi ja pustio da se razvije eleocaris mini, ako nisam pogresio biljku. Lepo ce izgledati travnjak. Sto se tice ostalih biljaka, bice ok cim porastu jos malo. Smile
Sad vidceh i malo tog prostora izmedju windelowa i altheranthere, sta planiras tu? Smile

kisleon
Ovaj akvarijum ima potencijal da bude vrlo lep. Biljke su u startu lepo posađ, ima i lepih biljaka. Ima neonsko osvetljenje i po ćokovima ima slabije svetlo, a biljke to ima zahtevaju svetlo koje moda ima samo u sredini akvarijuma, osim anubias nane i microsorum windelov. Te "mračne rupe" se mogu popuniti sa biljkama koje su poput c. wentii, c. parva, petchii, anubias vrste... Microsorum windelov isto moe da bude u senci ali ja bi ga ostavio tu gde je. Jel to ranunculus inundatus u desnoj senci? Ako jeste, onda ga premesti negde napred gde je svetlije. Jel to deo prazne podloge iza alternanthere? Jel si planirala tamo neto da zasadi ili da proiri?

Nensi
Naravno,sve je ovo svee,i računamo da će lepo da raste Smile Od biljaka :
Anubias Nana
Alternathera Mini
Sagitaria Subulata
Eleocharis mini
M. Windelow
Lysimachia Nummularia
Rotala Rotundifolia
to se tiče rasporeda,Alternathera će ići jo pozadi,premestiću je uskoro.Onda ostaje mesto za Eleocharis da napravi tepih.Desno je Sagitaria Subulata,ali se slabo vidi.Uskoro ubacujem CO2 Smile I naravno javljam kako dalje ide.

biobiofizicar
Svi fabricki Juwel akvarijumi sa ugradjenim filterom desno imaju istu boljku, a to je malo mesta napred desno. Svi mi koji ih imamo trudimo se da nazidamo u tom malom prostoru kameno - drveno - zeleni "zid" koji bi zaklonio filter. U mom Juwel 240lit akvarijumu taj prostor je jos i koliko - toliko pristojne velicine za sadnju, ali sto je akvarijum manji (180 ili 125) sve je uzi i uzi - na srecu i nizi i nizi. Resenja su usko relativno pljosnato, a visoko kamenje, Uzak panj ili samo par grana zabodenih uz filter sa mahovinama, pa onda tu i tamo u prostor izmedju grana zabadane rizomske ili biljke koje mogu da se hrane direktno iz vodene kolone, itd,...

Problem tog desnog prednjeg prostora je sto dobija i puno manje svetla od istog takvog prostora levo, pa ga treba "raditi" sa biljkama manje zahtevnim po pitanju svetla.

Sve ovo su dodatni zahtevi i glavolomke koje treba resiti kada se slazu fabricki Juweli.

I jos jedan trik za fotkanje ovih akvarijuma. Pomeriti konzolu sa rasvetom ka prednjem staklu za slikanje. Tako ce ova zona dobiti vise svetla. Ako imate i odsijavace na neonkama prednji okrenuti tako da zaklanja bacanje svetla ka prednjem staklu. I ovo je stvar igranja, podesavanja i nalazenja najbolje pozicije konzole i reflektora na neonkama, kako bi fotka ispala najbolje.

Borisn1910
Samo napred Thumb up!

Slovenski1000
Pozdrav Nensi. Akvarijum ima dobar potencijal iako je na pocetku. Dobila si lepe savete sad na tebi je da ih realizujes. Ja bih ti samo dao savet za te tamne coskove. Ubaci neku granu od panja ako mozes i te koje imas, i na njih nabaci neku mahovinu. Polako ce se razrasti, dobices lep zelenu zavesu i sakriti te mracne coskove. To je samo moje razmisljanje. Mada ima ko zna koliko nacina da to resis.

Nensi
Inače,ćokovi su mnogo bolje osvetljeni,pogreila sam kada sam radila u fotoopu Grin

Nensi
Definitivno ću ubaciti neto za ćokove,moda neku Kriptu ili slično...Evo kako izgleda sada.Plus,Ancistrus Smile
Nensi attached the following images:
dscn1484.jpg dscn1481_smanjena.jpg

Nensi
Evo kako akvarijum izgleda sada,sa stanovnicima u njemu.Sutra stiu i ostali stanovnici,pa će biti fotki. YouTube Video

Nensi
Smile
dscn1763.jpg dscn1769.jpg dscn1764.jpg dscn1779.jpg dscn1781.jpg

zander
Lep akvarijum Thumb up A i video uz Chi Mai deluje skroz profesionalno WinkThumb up

Nensi
Evo sadanje situacije Smile
Prva fotka je sa obe Juwel Day,a druga sa jednom Juwel Day i jednom Plant Pro.
dscn3593.jpg dscn3586.jpg

Nensi
Izvinite,prva slika je sa Plant Pro,druga bez.

vorens
ostavi svetlo sa prve fotke..nesto ti tepih od parvule slabo napreduje,o cemu se radi??

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta